Inlägg

Inlägg som Wangdahl har skrivit i forumet
Av Wangdahl

Köpte nya minnen och bytte kablar, och nu snurrar datorn igen. Tack för tips!

Av Wangdahl

Tack så hemskt mycket för svar, och tips.

Jag gjorde som du sa och drog ut kablar till diskar, M-2, frontpanel-kontakter, grafikkort. Testade att starta efter varje komponent/kabel drogs ur. Även minnen och kontakten till CPU kylare, bara för att se om moderkortet gav ifrån sig något tecken på bootfel. Ingen lycka.

Det var först när jag nollställde BIOS som det blev ett ynka framsteg. Fläktarna till CPU-kylare stannar inte av direkt längre. De fortsätter snurra. Men det är också det enda som hände. LED som ska indikera på eventuell bootfel ger fortsatt inte ifrån sig något ljus. Jag satte sedan i komponenterna igen och fläktarna snurrar fortfarande - så det kändes som nollställningen av BIOS gjorde något.

Jag vet inte om jag är rätt person att försöka ta ur allt ur chassit och sen försöka starta datorn med en skruvmejsel. Det är som bäddat för fel. Tror jag får leta reda på något ställe som kan ta in och felsöka med rätt verktyg och kunskap. Det blir nog först nästa vecka, så om det dyker upp fler tips mottages de gärna.

/W

Av Wangdahl

Moderkort får ström men bootar inte

I söndags när jag satt och spelade slocknade mina skärmar plötsligt.
Några sekunder efter hördes ett högt knäpp och därefter luktade det bränd metall.
Öppnade upp burken och kom fram till att det var min PSU som givit upp (Corsair CX650M / 650W / 80+ Bronze). Ska tilläggas att jordfelsbrytare slog bakut och två energilampor drogs med i fallet.

Jag köpte en ny PSU (se i spec nedan) igår och satte i den. Slår på strömmen till PSU och ser att det nu finns ström till moderkort etc.
Trycker på Power On och chassi+CPU+GPU fläktar surrar igång men chassi+GPU stannar snabbt igen. Endast GPUfläktarna som fortsätter surra. Ingen bild visas, testar med båda mina skärmar.
Hämtar upp mitt gamla grafikkort och sätter i men får samma resultat.

Min misstanke var då att även moderkortet rykt. Och jag hade ändå tänkt köpa ett nytt, likaså processor. Så jag slog till och gjorde det idag.
River ut alla komponenter och sätter i mina nya komponenter(*).
Med allt i trycker jag återigen på Power On, men resultatet är desamma som dagen innan. Det vill säga det finns ström, men fläktarna stannar i princip direkt och bara GPUfläktarna surrar.
Jag testade att plocka ut och testa minneskretsar en och en. Ingen skillnad.
Moderkortet har LED som ska visa vad som är fel (BOOT, VGA etc). Ingen av dem lyser.

Nu behöver jag hjälp i mitt felsökande. Vad är nästa steg? Har jag haft otur med min nya PSU? Kan min CPU fläkt gått sönder i samband med detta?

Operativsystem: Microsoft Windows 10
Processor: Intel Core i9 9900K *
Processorkylare: Noctua NH-D15 CPU Kylare
Moderkort: ASUS ROG Strix Z390-F GAMING *
Minne: Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) / 3000MHz / DDR4 / CL15 / CMK16GX4M2B3000C15
Grafikkort: MSI Geforce GTX 1080Ti
Hårddisk: Toshiba OCZ TR150 240GB
Nätaggregat: Corsair RM850x V2 / 850W / 80+ Gold *
Övrig kylning: 1x120mm insug och 1x120mm utblås

Ber på förhand om ursäkt om det redan finns en tråd för detta, men svårt att veta vad jag ska söka på. Och ämnesraden är inte alltid så talande, inte heller min. Länka gärna till den tråden om det finns en.

Tack på förhand,
W

Av Wangdahl

Tjena! Jag är Johannes, 28 år, spelar Hunter på level 32 (i skrivande stund). Efter att de flesta polare tröttnat på Destiny är det oftast jag själv som lirar numera. Kör allt möjligt men skulle vilja smyga mig på lite högre än level 28 på Prison of Elders exempelvis. Spelar en hel del pvp också för den delen. Är på vad som helt enkelt. Lägg gärna till mig, PSN: Jevo-

Av Wangdahl

Slutar fungera, bara sådär.

Jag har en S-ATA disk från Western Digital, efter jag satt i kontrollerkortet till mina IDE diskar så slutar den att fungera bara sådär, ibland hittar datorn den, men det är väldigt sällan, nästan inte allt. Om jag byter bara sådär från Primary till Secondary, eller att jag byter elkabel, så kan den hitta den. Vad kan det vara för fel? och hur kan man lösa det?
Jag har tagit ur Kontrollerkortet igen och testar nu för fullt men det fungerar fortfarande inte.

tack på förhand!

Av Wangdahl

Står att jag inte har hardware för att installera 71.80. Är det möjligen för någon särsklit kort?

Blir galen på dessa streck .

Av Wangdahl

Jag har exakt samma problem, men mitt uppstod efter jag installerat mitt nya Grafikkort (Gainward 6800GT GS) . Vore även jag tacksam för svar.

Av Wangdahl

Suddigt vid film.

Jag har nyss köpt ett Gainward 6800GT GS och allt fungerar perfekt, men när jag skulle sätta på en film i datorn visar det sig att bilden är "suddig", det är streck vågrätt över hela bilden. Jag vet en kompis som har exakt samma fel, med exakt samma grafikkort, vad kan man göra för att hjälpa det?

Vore hemskt tacksam för svar! tack.

Av Wangdahl

Ok. Nu fungerar de, jag bytte S-ATA disken till Secondary. På Primary fungerade det inte. Men tack för svaret anyway. Tråden kan låsas nu om det är så.

Av Wangdahl

Promise Ultra133 tx2 slår ut S-ATA?

Efter att jag satt i mitt nya kontrollerkort så hittar inte längre datorn S-ATA disken jag har isatt. Jag har dock inte installerat kontrollerkortet via disketten man fick med utan jag laddade ner nya drivrutiner från Promise's hemsida. Kontrollerkortet fungerar som det ska men som sagt så fungerar inte S-ATAn. Om det skulle vara till någon hjälp har jag ett Abit NF7-S moderkort, kanske är något problem som visat sig tidigare?

Vad kan det komma sig att S-ATAn inte fungerar är då min fråga.

Tackar så mycket hemskt mycket i förhand.