Inlägg

Inlägg som markuslarsson81 har skrivit i forumet
Av markuslarsson81

Jag tänkte bara addera mina tankar kring portabel ac också med tanke på att jobbat ett tag som kyltekniker så har väl mer kunskap om tekniken än de flesta här inne i alla fall. Jag köpte också en från hornbach för ett par år sen.

Till att börja med så får man ha rätt för förväntningar på en portabel ac för hela teknologin är problematisk. Anledningen till detta är att du med fläkten pressar inneluften genom aggregatet och sen vidare utomhus genom slangen. Problemet med detta är att du automatiskt skapar ett undertryck i bostaden. Luften måste då tas någonstans ifrån för att utjämna trycket, detta kommer ju såklart komma utifrån genom exempelvis friskluftventiler eller otätheter i byggnaden. Då tillförs ju ny varm luft i lägenheten och det blir en kamp för att hålla nere temperaturen.

Effekten av detta blir att en portabel ac kan blåsa ut kall luft och kyla ett litet område men så fort du stänger den så kommer relativt fort värmen komma tillbaka.

Det enda alternativet är en ac eller värmepump där du har en separat utedel samt innedel och där värmeföring görs med hjälp av köldmediet så inneluften bara kan cirkulera runt inomhus istället.

Så du kan använda en portabel ac mer som en extremt bra fläkt och inte till att kyla ner en hel bostad och hålla den sval dygnet runt. Som andra skrivit så får man ha det igång på natten också om den ska hjälpa då.

Av markuslarsson81
Skrivet av addek83:

För att dra kyla ur borrhålet krävs en helt annan installation med värmeväxlare och superisolerade inomhusrör för att undvika kondens, dvs ingen standardinstallation på bergvärmen och har ingenting med luft-luftpumpen att göra. Att eftermontera kylfunktion på en bergvärmepump är väldigt dyrt och kräver ganska stora ingrepp för att montera de isolerade rören till ”kylstället”.

Behövs det en speciell vvx när man kör kyla? Kommer inte bara kondenseringen ske i samma vvx istället och sen blir köldbäraren en värmebärare och avger den i borrhålet?

Av markuslarsson81

Det kan vara många saker som är fel, tex på utegivaren eller bara inställning som du säger. Är den ny har ni ju garanti så löser ni inte det så ring dit en kyltekniker som är auktoriserad av Daikin.

EDIT. På min praktik på ett värmepumpsföretag var vi på ett servicejobb där ägaren av värmepumpen hade samma problem att den pumpade på med värme trots att temperaturen var runt 20 grader (27 i huset). När vi kom dit upptäckte vi snabbt att där inte var någon utegivare installerad överhuvudtaget så det löste sig direkt när vi installerade en ny. Utan utegivaren så kvittar det om du ställer ner bör-värdet för temperaturen. Det ska väl tilläggas att huset var nytt och de hade haft problem med byggaren.

När det gäller frikyla i radiatorsystem så har jag hört att många får problem med kondens på rören beroende på hur de är dragna. Jag har aldrig sett någon köra det hemma på en bergvärmepump så har inte mycket erfarenhet av det. Personligen hade jag bara kört värme i bergvärmepumpen och kyla/värme på luft/luft.

Av markuslarsson81

Som jag förstår det måste hdmi-portarna på grafikkortet stödja minst hdmi 2.0, då ska man kunna få ut 240hz i 1080p.

edit. https://www.reddit.com/r/Monitors/comments/8hzntm/will_my_ali...

Av markuslarsson81
Skrivet av My2nd:

Jag tänkte mer in the long run, inte just dessa titlarna. Om andra spelbutiker än Steam kan sälja lika bra eller bättre än steam så kommer detta att påverka hur och i vilken bredd spel lanseras. Om EPIC store kommer kunna hålla 5-17% lägre pris än Steam så kommer det tvinga Steam att göra förändringar på sina avgifter och på så sätt sänka spelets pris ännu mer. Lägre pris, med lägre store-avgift hos fler butiker leder förhoppningsvis till fler sålda spel.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag hoppas verkligen det blir som du tror för om man kollar på hur konsol-krigen har fortsatt genom åren så är det massivt många exklusiva titlar som man inte kunnat spela om man inte velat äga flera konsoler. Man förstår ju rent affärsmässigt varför de finansierar exklusivitet.

Personligen förstår jag inte varför man stödjer denna typ av beteende när de kan konkurrera enbart med tex pris eller funktioner om de vill konsumenternas bästa som de påstår. Men de har inte kundens bästa i åtanke utan de vill sko sig själva och spela vita riddare samtidigt.

***bort/mod***

Av markuslarsson81
Skrivet av Illunwe:

Den mest konkreta konkurrensen som kunderna bryr sig om är den som gör priserna lägre.
Det vill säga, om butik A säljer för 15:- och butik B underskjuter det priset genom att sälja för 14:-.

Detta är vad som är bra med konkurrens, och anledningen varför vi vill ha det i första början.
Tycker det är uppenbart för alla att om någonting bara går att köpa på butik A så sker ju inte denna prispress.

Men det är inte bara en fråga om exklusivitet.

Steam tar 30%, Epic tar 12%. Det finns således god marginal att ge lite till kunderna för att locka de till Epic.
Om ett spel säljs för 20 så går 6 till Steam eller 2.4 till Epic.
En marginal på 3.6 som kan användas till att locka kunder med. 'åh, det är billigare på Epic, gött!'

Istället har utvecklarna tagit hela kakan, sedan går de ut och skriker till pressen om hur bra Epic är för dom.
Ja, visst. Det kan det vara.

Men då de inte vill dela med sig så kan Epic och alla som säljer på Epic dra åt skogen för min del.

==

Det har också pratats om spel som inte skulle bli lönsamma att utveckla för Steam.
Jag håller med, men sådana spel kommer nu naturligt att uppstå på Epic då de tar 12% istället för 30%.

Och vill notera hur likt detta argumentet är med 'preorders.'
Idén är alltså att man ska köpa saker på Epic för att de ska se ut som en stor marknad för utvecklare.
Så att man i framtiden i teorin kan få något spel av okänd kvalité utvecklat till denna utgivaren.

Ja du. När de väl kommer kan jag väl ta en titt.

Tack du läste mina tankar!

Av markuslarsson81

Konkurrens betyder mig veterligen att flera säljer samma produkt, hur blir det annars konkurrens?! Att det kommer konkurrens till Steam är väl bara positivt, så länge man gör en bättre produkt och inte bara köper sig till exklusiva titlar. Nej fy för den utvecklingen som det blev i konsolkrigen, detta bojkottar jag gärna.

Av markuslarsson81

prova att stänga av olika grejer som tex mic, cd-audio, line-in osv. Kanke nåt speciellt som spökar som du kan leva utan...

Av markuslarsson81

570Mhz, vad har du för fläkt på ditt grafikkort?

Av markuslarsson81

ok, jag gjorde som ni sa och ökade fan speed till 70% över 60grader och 100% över 70grader i ATItool, nu går den inte över 74grader. Tack för hjälpen!

Av markuslarsson81

ok, men är det farligt att forstätta köra så här, finns det chans att skada grafikkortet?

Av markuslarsson81

X-800 Pro temperatur

Jag har ett X-800 Pro ViVo som jag kör på standard klock 475/450 och som är flashat till 16Pipes, när jag kollar i Everest så står det att GPU temp är 80grader C (Full Load), kan detta stämma? Är det farligt i så fall?

Av markuslarsson81

hmm, när jag kör på standard klock 475/450 och 16Pipes så står det i everest att GPU temp är 80Grader (Full Load), kan detta stämma? Är det farligt i så fall?

Av markuslarsson81

Det funkade! Tack för hjälpen alliphopa. Det står 16 Pipes i AtiTool nu, fast jag använde bios som höll kvar klockfrekvsen på 475/450 för mitt kort har blivit instabilt tidigare när jag har försökt klocka det. Jag fick 4372 i 3dMark05 innan och nu fick jag 4808, inte så imponerande men en ökning iaf. Kan man klocka det högre när man har öppnat fler pipelines?

Av markuslarsson81

Ok jag hittade kretsen som det står "rage theater på". Men jag undrar en grej till, på minnena står det Samsung 419 K4J55323QF-GC16, jag antar att detta är 1,6 minnen då? Då är mitt kort ett X800Pro ViVo som går att flasha?

Av markuslarsson81

Nej jag hittar inte den men jag har två enheter i enhetshanteraren som är okända och kollar man deras egenskaper står det Radeon X800 Pro. Jag vet inte vad de är för nåt eftersom de inte installeras när jag använder Omega.
Finns det inget annat sätt att kolla det?

Av markuslarsson81

X800Pro ViVo?

Jag undrar hur man ser om man har ett ViVo eller inte?
Jag har ett Asus X800 pro 256 MB DDR3.