Inlägg

Inlägg som Dylanator har skrivit i forumet
Av Dylanator
Skrivet av danwi:

Nu hann redan ett par svara nedan med exempel ur verkliga livet på när det bara gick lite illa. Men ja, jag är säker. Det är från ett värmeperspektiv stor skillnad mellan apparater som ibland toppar på maxeffekt till att kontinuerligt ligga på maxeffekt. Man kan säga att temperaturen sakta ”byggs upp” med smält/bränd plast som slutresultat i värsta fall. Andra apparater ger kontakten ”en chans” att svalna när de drar lägre med ström. Tänk på att värmeutvecklingen är en kvadratisk funktion av strömmen (egentligen lite mer men då kommer vi in på teknisk mumbo-jumbo), dvs 10A utvecklar 4 ggr så mycket värmeenergi (effekt egentligen) jämfört med 5A. Jag tänker att det finns CEE 1-fas av en anledning, den är en kontakt som funkar för kontinuerligt höga strömmar.

Som jag, och andra tipsat om, få dit en elektriker som åtminstone ordnar ett ordentligt uttag. Inte pga ev regler i BRF (den diskussionen ger jag mig inte in i) utan för att undvika brand.

Jag såg den blåa handsken när jag började forska kring 3-fas, första gången för mig, men jag blandar inte in den när jag vet att vi har röd handske tillgänglig. Så jag vet nu att jag kan lösa det 'temporärt' via 3-fas, det fanns i princip färdiga reseladdare med elmätare. Vilket föreningen borde acceptera som ett mellanting innan vi får laddboxar på plats. Jag tittar ju på PHEV med 3,6kW max. Min granne, elektrikern, har redan pratat om att dra ut 3-fasen på fasaden, för han har husbil. Men när vi pratar så, så har vi inte blandat in BRF. Men jag tror BRF skulle vara helt OK om vi tar fram en lösning med separat debitering.

Av Dylanator
Skrivet av SnabelostSWE:

Ingen av mina maskiner belastar på samma sätt som laddning av en bil. Och då har jag ändå flera svetsar, fräs, svarv och kompressor i mitt villagarage. Fick öka till 25A huvudsäkring för att maskinerna i garaget skulle sluta skjuta säkringar. Allt funkade fint tills jag fick hem elbilen för tre år sen. Jag har en "laddbox", alltså ett relä som startar laddaren i bilen efter att allt är ihopkopplat.

Det gick fint i två veckor men sent en kväll tappade jag en fas i huset. En ledning hade brunnit av i mätarskåpet. Det var cirka 10 år gammalt och hade varit fel sen installationen gjordes. Det visade sig dock först nu när laddning med hög strömstyrka under lång tid blev en verklighet.

Inget hände och allt löstes för totalt en tusenlapp till elektrikern.

Men... Ha respekt för laddströmmarna och ta inga genvägar.

<Uppladdad bildlänk>

Jag har respekt för allt vad el heter, försiktighet. Och det var därför jag provade med 8A på lånebilen. Jag har, egentligen, inte talat om schuko som en permanentlösning. Jag har bara menat på att det "skulle gå", med lite sunt förnuft, lägre ampere och rätt hårdvara/skydd från ett uttag.

Nu gäller en lösning med en röd handske 3-fas CEE. Vilket den här tråden hjälpt mig till.

Av Dylanator
Skrivet av Aka_The_Barf:

Mina shuko börjar bli varma vid ca 2000 watt och man gamla så lär det kunna bli mer fel än rätt. Det går rätt snabbt också. Ska man ladda skulle jag byta till en ny shuko kontakt och se till att installationen gjorts rätt. Tex att ledarna inte är "naggade" eller elektrikern glömt skruvat fast ledarna ordentligt vilket hänt mig.

Jag har svets men de flesta saker sitter inte och drar 2300 watt konstant i timtal. Ofta fladdrar effekten rätt kraftig. Start effekten kan även var väldigt hög på främst olika motorer så där för har man tröga säkringar som klarar "spikar" på flera gånger sin effekt under korta perioder.

Angående din granne så tyckte han nog du bara var jobbig.

Som jag nämnde så körde jag 8A på motorvärmaruttaget när jag hade KIA lånebil, vilket jag ser var rätt. Det gav 1,8kW laddning, vilket är helt okej som övernattladd till PHEV. Jag har nu forskat vidare på Röd CEE 3-fas 16A, vilket verkar vara ett genomförbart alternativ där man aldrig kommer nära max. Samma pengar, i princip, om man har lite koll, och samma där, går att använda som "schuko" om man ordnar en laddare som har ställbar ampere.

Min granne vet jag inte vad han tycker, han är sugen på PHEV med.

Av Dylanator
Skrivet av danwi:

Jobbar med laddboxar (utveckling) och kan bara säga: gör det inte!!! Brandrisken är stor. Drar du 10A timme efter timme över ett schukouttag/propp kommer du bygga upp värme i uttaget. Om det sedan med tiden bildas oxid etc så har du förr eller senare en brand. Mig veterligen drar inga hushållsapparater sådan ström kontinuerligt under så lång tid.

Som jämförelse, laddstandarden i USA, där man har större strömmar över 1-fas, kräver temperaturövervakning i kontakt mm.

Varför inte fråga BRF om att sätta upp ett 3-fas uttag på rätt plats utomhus. Kostar inte skjortan och du kan säkra/jordfelsskydda korrekt?

Jag har tänkt tanken, det finns 3-fas, gammal 'röd handske', i soprummet på gården, nästan lika närma parkeringen. Men den tillhör BRF's allmänna förbrukning, värmepumpen plus gårdsljus och motorvärmare. Jag vill, förstås, betala för förbrukningen. 3-fasuttaget sitter ju ihop med klustret av elmätare, så om man kan lägga till mig som brukare, så visst. Grannen är industrielektriker, faktiskt, men i all ärlighet verkar jag mer 'förståndig', han ville inte ens sköta installationen när jag frågade. Han hänvisade till ROT-avdrag och firmor som tar åt sig dylika jobb. Anledningen till att jag tänkte schuko och hushållsel var enkelheten. Och slutmålet är förstås en laddbox. Men det här är tankeexempel, hur man skulle kunna göra som en tillfällig, men fungerande lösning.

Jag köper ditt resonemang om hushållsel, men är du säker på att det inte är en myt, som mobiler på flygplan?
Jag känner det som att vi i Sverige inte skulle installera 2,3kW per uttag i ett land där "random muffelbonde" har både bilfirma eller smidesugn och svets i garaget.
Jag kan ha fel, men håller man sig under säkringen, så tror jag att det ska till en del otur.
Har någon verkligen provat att belasta ett uttag med 10A under 8 timmar per dygn, på en modern installation?
(Att någon 'bitcoin-gruva' har startat någon brand med för stor belastning o.s.v. men där det tydligt framgår att belastningen inte övergått 2300w?)

Av Dylanator
Skrivet av Tossefar:

Ok, men du förstår ändå att dina exempel är saker som helt självklart inte är acceptabelt i en BRF? Vill du smälla upp en parabol i entrén så köp en villa…

Jag förstår det nu. Jag kom från villa. Allt är gjort fackmannamässigt eller bättre, jag bor ju där. Längre än så tänker inte jag. Jag bodde i BRF när jag var 20, då tänkte jag varken på regler eller att göra min bostad personlig. Som sagt, jag förstår att regler och byråkrati är nödvändigt. Men när jag gör något, så lyckas jag alltid göra det bättre än 90%, med sunt förnuft. Även här, då alla boende har följt mitt exempel med diverse utbyggnader och 'paraboler'. Så för mig blir en 'laddbox' egentligen bara rätt kabel, rätt matning, rätt inkopplad, rätt hårdvara, lastbalanserare om det behövs, en snygg liten fågelholk som döljer min laddkabel. En laddbox tillför bara funktionalitet. När jag provade på en KIA lånebil så hade den funktionen att välja ampere, så jag tog 8A och provade en natt. ~1,8kW blev det. Jag vill betala min egen laddbox, men jag vill inte få den på plats "efter nästa BRF-stämma"..

Av Dylanator
Skrivet av Chippen2188:

Dina frågor är orelevanta för tråden eftersom vi snackar elbilar, inte kompressorer.

Du säger att du ska dra kabel vilket jag tolkar som att du planerat att använda en skarvkabel för att ladda din bil. Det anser jag är urdumt eftersom både myndigheter och elektriker varnar för det. En sådan lösning skulle få de flesta brandansvariga att säga stopp, och en sådan måste finnas i en BRF. Du hittar information om skravkablar hos Elsäkerhetsverket, prata med valdri elektriker eller i instruktionsboken för bilen där det brukar stå.

Fördelen med en brf är att man är flera. Om en sätter sig på tvären kan man ju prata med grannarna om att göra något åt saken.

Läste om "EKKJ", vilket eventuellt är omdöpt, 5-ledar 1-fas. Men så såg jag DEFAS egen installationsfilm för en laddbox, där den är förberedd att kopplas med 2 ledare och jord, vilket bara spädde på min misstro, då jag tänkte att det är samma trådar som redan är dragna till uttag. Alternativt att kvadraten större i DEFA's film, men att även de går att finna i en lägenhet?

#Edit: Jag förstår att olika kopplingar till laddboxen begränsar, men när JAG såg att ett av alternativen såg väldigt likt ut en vanlig installationskabel, så tänkta jag forska mer...

Av Dylanator
Skrivet av andreasa64:

Läs reglerna för din BRF.

Om jag förstår det här rätt, så vill du dra en förlängningskabel ifrån sin lägenhet ut till din bil och ladda? Ha aldrig en skarvsladd mellan bilen och laddboxen/uttaget, den skarvsladden är inte uppbyggd på samma sätt som en laddkabel för en bil.

Regler i BRF har vi gott om, jag är nog mer intresserad av den tekniska möjligheten.
Ja, mitt hypotetiska exempel handlar om att dra RÄTT kabel, men från ett inomhusuttag!

Av Dylanator
Skrivet av sandos:

Jag har aldrig hört om att det skulle finnas en regel mot just detta fall, förutom då att din bostadsrätt tar slut utanför dina väggar (eller tom. innan du kommer utanför... men men). Jag tror nog nästan att om BRF godkänner det skulle det vara ok.

Men som sagt kommer de aldrig att göra det. Bara hela grejen att en person får göra något unikt i en BRF leder bara till strul för de, så det undviker styrelsen nog mer än gärna. För att inte tala om att det pratats väldigt nyligen om förslag att förbjuda schuko-laddning.

För övrigt hade jag inte satsat på schuko utan ett 1-fas IEC-uttag. Tyvärr får du ju avända en aningen mindre generellt användbar kabel, men den har inga problem med belastning. Har överbelasta sådana uttag många ggr, och under längre tid, på campingar när man vill värma förtält... .:)

Tro mig, jag vet. Jag var först på plats, en månad innan inflytt av övriga, jag hade byggt om både inne och ute innan föreningen bildades. Min uteplats blev större, ett par brädor tryckimpregnerat, hängde blomlådor på fasaden, monterade vikbar tvättbänk på toa, hängde upp parabolen ovanför entrétaket. Fick så mycket skit att jag gav upp platsen i BRF.

Gissa om inte ALLA har samma 'uppgraderingar', nu 5 år senare.......

Av Dylanator
Skrivet av Dizzö:

Vanlig lägenhet brukar ha 10 A i sina uttag. Dvs 2.3 kW.

Jag gjorde detta som du talar om. Fick en varning av föreningen för det tydligen var otillåtet pga risken enligt dem.

Jag skulle ha samma problem här. Men har inte ugn/tvättmaskin/tumlare en högre säkring, eller fler faser?
Är ändå nyfiken på vilken teoretisk maxbelastning per lägenhet man bygger enligt idag.

Av Dylanator
Skrivet av Chippen2188:

Om du vet att det finns 1000 anledningar till att inte göra det men du tänker göra det ändå, vad spelar det för roll om vi säger något som gör det till 1001?

Elkontakter i bostaden är till för hushållsmaskiner, inte att ladda sin bil. Du äger inte huset eller elledningarna, det gör föreningen. Du behöver först prata med din föreningsstyrelse och berätta vad du vill göra. När dom säger nej (vilket dom kommer göra för det är ett urdumt sätt att ladda sin bil på) så kan du istället skicka in en motion om laddboxinstallation. Om bostaden är ny så finns garanterat rör nedgrävda just för denna typ av installation. Kanske finns det motorvärmare som snabbt kan göras om till laddbox.

För att jag anser att byråkrati är nonsens. Och för att jag samtidigt förstår byråkratins nödvändighet.

Mina frågor i den här tråden söker efter VERKLIGA svar, som t.e.x: "Du kan köra en 2,3kW kompressor inne i din lägenhet, på en trög 10A, kontinuerligt i 10 år....."

På vilket sätt är det "urdumt sätt att ladda sin bil", när det är möjligt inom hårdvarans specifikationer? Vad menar du?
(Redundans på typiskt svenskt manér lär ju ändå tillåta att man belastar ett uttag med 2,3kW, annars fick man inte installera sådana a lá svensk byråkrati som jag nämnde tidigare. OBS! Jag menar alltså hypotetiskt, att det inte är tillrådigt är en annan sak)

Ja, min förening har förberedda rör, men vad hjälper det när föreningen har en 'paragrafryttare' i styrelsen, "alla eller ingen gäller"...

Av Dylanator

Jag tänkte dra en kabel, schuko, 2,3kW, från lägenheten i markplan (BRF, nybyggd) till en (eventuell) plug-in hybrid.

Det finns 1000 anledningar till att inte, men jag gör det ändå.

Hur många (teoretiska) kW har min lägenhet tillgång till? (11kW har jag hört någon gång, vet ej)
Jag bor fysiskt nära min bilparkering, kanske 7 meter.
Har till och med hål i ytterväggen med en oanvänd parabolkabel.

Vad säger BRF-regler om att använda sin "inomhusel" till bilen, det är ju trots allt min egen förbrukning?
Vi har utomhusuttag, fast på baksidan, ej nära parkeringen.
Med en 8A ställbar laddare kan jag t.o.m. ladda under teoretisk maxlast, trots att jag vet att installationen är ny och fräsch!

Missar jag något, bortsett från alla lagar och regler, det är ju fysiskt möjligt att ladda med en sladdvinda, i princip?

Av Dylanator

Bara en kort fråga: om det är 'superrea' på TCL's "TCL 65QLED870", så verkar väl den ha många av de bättre funktionerna i mellanklassen? (870-modellen är från 2023, som jag läser det)

Av Dylanator

Wow. Läsvärt. Jag trodde 100Hz var en grej, men icke, tydligen. Jag lutar mer åt någon riktig budgetmodell nu, jag vägra pröjsa premiumpriserna. Lutar åt nån 'extraprismodell' i en fysisk butik. Kanontips om TV-guiden!!!!

Av Dylanator
Skrivet av edson:

Skulle nog inte betala betala mer än 5000kr +-1000kr beroende på om modellen ligger i toppklass eller mellanklass-segmentet enligt TV-guiden.

Väg också in att det lär krävas logistik om du ska hämta TV:n, inkl. dig själv och partner / vän.

Om du bor i Dalarna som din profil säger så gissar jag också att utbudet lär vara mindre än i ett storstadsområde så bygger också på att du hittar något vettigt i ditt relativa närområde.

Är ju den prisklassen jag hoppades på, med tanke på att Samsung, Philips och TCL har instegsmodeller runt 10'000 nya.
Jag kan ju förstås inte resa landet runt för en teve, men man kan hålla ögonen öppna.

Vilken 'TV-guide' talar du om, finns det nån intressant läsning för mig?

Av Dylanator

Jag har en budget-55" från 2016 jag anser vara utan värde, men funderar på att försöka hitta en begagnad 'QLED' 120Hz i 65"

Vad skulle ni betala för en 65" med 100+ Hz och någon av qled, quantum o.s.v. 2022 årsmodell?

Av Dylanator
Skrivet av SCORPIUS:

Har du kört DDU i felsäkert läge och provat med en drivrutin som ska funka bra med War Thunder?
Det brukar stå lite varstans på nätet om en eller flera drivrutiner inte funkar optimalt i ett spel.
Det händer då och då.

Försöker lägga in en bild från hwinfo, om nån ser något avvikande. Maxvärdet avser en rundas spelande ~10min.

Av Dylanator
Skrivet av frenetikern:

Ung & ung… 40 inom någon månad.
Vissa drivrutiner har löst en del av problemet, men samtidigt är cs2 inte allt för optimerat kontra den äldre versionen, trodde det var jag som höll på att bli tokig.

Men, exempelvis spel som Call Of Duty, där måste jag låsa fps:en till 142 annars är det helt ospelbart, direkt jag hamnar över och ligger på 180-210 FPS så är det precis samma känsla som att skärmen skulle ha 75hz..

Ojdå. Trodde på 20-årsåldern. Jag hade toppsyn, nu är det sämre, men jag reagerar direkt på avvikande FPS o.s.v.

Jag håller själv på att felsöka mitt 6700xt för drops och stutter just nu, därför jag hamnade i din tråd.
Har provat lite drivisar, men har kvar väldigt mycket 'osäkerhetsfaktor'.
Det är inte ekonomiskt läge att ha ett grafikkort i 'reserv', precis!

Av Dylanator

@frenetikern Du låter ung (relativt), jag misstänker precis som förre att det är 'stutter' 'microstittering'.
Unga ögon är nog mer känsliga än mina snart 50-åriga, men jag ogillar stuttering enormt.

Att du (skojar) och säger att 'det sitter nog i huvudet' är ju en ledtråd. Större störningar är tydliga, små störningar är mindre tydliga.
Jag har själv problem med mitt 6700 just nu, stora drops och små stutters.
Har inga direkta råd mer än att läsa runt och prova sig fram!

Av Dylanator
Skrivet av SCORPIUS:

Har du kört DDU i felsäkert läge och provat med en drivrutin som ska funka bra med War Thunder?
Det brukar stå lite varstans på nätet om en eller flera drivrutiner inte funkar optimalt i ett spel.
Det händer då och då.

DDU körde jag när jag installerade Radeon, sedan dess har det fungerat med den drivrutin som var aktuell då (cirka 1 år sedan)
Provade PUBG, och fick intensiva drop där med.
Jag misstänker något med mitt grafikkort, försöker utesluta så mycket det går.
Kortet går ned till 0-GHz i samband med dropsen, men det korrollerar inte med någon värmespike, eller annat som jag kan tyda.
Hotspot når 90 grader, gpu når 70.

Vet inte om jag orkar prova olika drivrutiner, inte än.

Av Dylanator

6700xt FPS-drop, tyda log?

Hej.

Spelar inget avancerat, men "War Thunder" tanks, och får nu helt plötsligt återkommande och rejäla FPS-drops.
Upplever även lite 'stuttering' omkring dropsen (ibland även orelaterat)

Jag loggade på kul i AMD Adrenalin, och hittade till slut vart logfilen hamnade, laddade den på "Adrenalin Charts" sida.
Kan man se loggen på annat/bättre sätt?

Kan någon hjälpa mig tyda loggen?
Kan jag visa den hjälpligt, eller kan jag lägga in den här?
Vilka mätvärden är viktiga att se, jag ser ju dropsen, men funderar om jag skulle vilja se framförallt Voltmätningar?

Har uppdaterat drivrutinerna efter jag började uppleva problem, ingen egentlig skillnad.

Ryzen 3700x, Sapphire 12g rx 6700 xt, 16Ram

Har undervoltat GFX, men även provat att återställa, utan påverkan!