Inlägg

Inlägg som Exige har skrivit i forumet
Av Exige
Skrivet av serverfel:

3 nanometer...

Dom har säkert en utomjording fången där i sin fabrik.

Ja, det börjar bli så galet litet.

Jag tycker det är intressant att vi börjar tangera vad som fysikaliskt är möjligt med nuvarande metod för att tillverka kretsar. Det är också uppenbart att även om vi kan krympa kretsar mer är det oerhört svårt att transportera bort värmen effektivt från så små ytor.

Det blev en Ryzen 3700X (7 nm) för mig när AMD släppte dem och det känns nyttigt när Intel fick ordentlig konkurrens.

Vad som kanske är bra i detta är att Intel efter omorganiseringar och bättre konkurrens kan komma starkare ur detta vilket bör gynna oss alla. Även dem utan Intel på insidan

Av Exige

Vad har hyresvärden för ansvar med avseende på hög inomhustemperatur?

Där jag bor har var och varannan lägenhet ett elvärmeelement som åker upp på vinden efter februari-mars och vid den här tiden ser man allt fler slangar från portabla AC som sticker ut från öppna fönster.

Samtidigt har hyresvärden individuell temperaturmätning på varje lägenhet. Så det måste ju se bra ut med temperaturerna. Sen att det är hyresgästerna som får fixa extravärme och extrakyla för att hålla sig över 19 °C på vintern och under 30 °C på sommaren tror jag inte att hyresvärden kollar så noga på...

Av Exige
Skrivet av ajp_anton:

Har haft mitt exemplar sen februari, men tyvärr stött på massor med små problem. Jag har dock 1080p-versionen utan touch, för jag vill kunna använda datorn utomhus. Och så 256GB SSD, för 512GB var största som fanns när jag köpte den så jag bytte ut den mot en 1TB 970 EVO. CPUn är samma i7 som i recensionen.

Några kommentarer:

  • I er recension säger ni att skärmens dynamiska ljusstyrka inte går att stängas av i BIOS. Det ska man inte heller, man gör det i Intels grafikinställningar istället. System \ Power \ stäng av allt onödigt under både "plugged in" och "on battery".

  • Ni nämner även ljudkvaliten från högtalarna. Har ni också problemet med resonans vid högre volymer? Det kommer från tangenterna ovanför högtalarna. Håller man händerna lätt över dessa tangenter så förbättras ljudkvaliten markant. Har funderat på olika lösningar, som att limma något på dessa tangenter för att ändra deras massa/resonansfrekvens.

  • Jag har haft problem med S3 sleep (som nuförtiden måste aktiveras manuellt via regedit i Windows 10, annars får man connected standby). Problemet var att jag hade "early sign of life"-inställningarna på i BIOS. Har man den på, så får man aldrig upp nån bild på skärmen efter S3 sleep.

  • Mina fläktkurvor är också helt åt skogen. De snurrar i stort sett hela tiden när jag surfar. Har varit i kontakt med Dell om detta sen februari och har fortfarande inte fått en representant att förstå problemet. (Har dock ett annat problem där fläktljudet låter som konstant tinnitus, de har lovat att skicka någon för att byta ut fläktarna så fort coronasituationen lättar.)

  • Under Intels inställningar finns också Panel Self Refresh som är på per default. Denna orsakar att skärmen blinkar till svart under en frame (1/60s) ungefär en gång på några timmar. Dells lösning är bara att stänga av denna.

  • I både BIOS och Dells Power Manager kan man begränsa batteriets kapacitet till något lägre än 100% (för att öka dess livslängd, jag kör själv på 80%). Denna funktion har ett problem där om batteriet är "fulladdat", dvs har nått din specificerade maxladdning, så startar den ändå laddningen under en sekund eller två. Detta händer ibland bara en gång på några minuter, men ibland så ofta som varannan sekund om datorn belastas mycket. Den går alltså inte över mina 80%, men det är som om den inte klarar av att dra ström bara från AC utan även batteriet läcker ström, som den då måste kompensera för genom att ladda lite då och då. Det jobbiga är att laddningslampan tänds, och på natten är den ljusare än hela skärmen. Dell har lovat att fixa detta "i nästa BIOS" för fem BIOS-versioner sedan.

  • Skärmens bakgrunsbelysning flimrar till lite varje gång datorn börjar ladda. Inte ett stort problem om det inte vore för problemet ovan där laddning påbörjas ofta.

  • Den medföljande laddaren har så fruktansvärt högljutt coil whine att jag tvingats använda en annan laddare t.ex vid sängen där det ska vara tyst.

  • Detta är kanske subjektivt, men jag hatar placeringen av Home- och End-tangenterna. Min förra XPS med Skylake hade dessa som Fn+vänsterpil/högerpil. Autohotkey kan inte rädda situationen, då nämnda knappkombination inte registreras alls. Har någon en annan lösning/workaround på detta?

Tack för att du delar dina erfarenheter! Just dessa kommentarer är väldigt intressanta vid köp av laptop tycker jag.

Det känns också baserat på detta som denna XPS-generation har en hel del barnsjukdomar. Jag hoppas verkligen att Dell åtgärdar samtliga problem du beskriver i deras XPS-datorer. Problemen ska inte finnas på en laptop i detta prissegmentet tycker jag.

Av Exige
Skrivet av mrqaffe:

Det är på gång i samband med att körkorten upphör att gälla som legitimation, idag är det ju inte många som har nationella idkort i Sverige så vi tvingas ju även ha med oss pass inom EU men det blir nog många som snabbt skaffar de nya idkorten när körkorten inte längre kommer att gälla som id.
De nya nationella id korten med e-legitimation ska komma 2022 och körkort ska sluta gälla som id 2023 om inget underligt händer med EU anpassningen, exakt vem som sköter om e leg får vi väl se men det går ju att hoppas på att det blir ett helt teknik och plattformsneutralt system när det bara blir en myndighet som får utfärda legitimationshandlingar.
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentli...

Vilka goda nyheter! Tack för att du länkar. Ser fram emot detta!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Exige

Jag tycker det är dumt att bankID är ett argument mot denna telefonen. Snarare dåligt att vi i Sverige inte använder ett digitalt ID-system som styrs av staten istället för privata företag som godtyckligt kan välja vilka plattformar de stödjer.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Exige

Jag håller med andra här. Detta låter inte riktigt. Att emulera något och på det sättet lösa problemet snabbare tror jag inte på. Då är det i princip en ny algoritm vi pratar om.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Exige
Skrivet av Fatmajk:

Har man rent mjöl i påsen så gör väl inte övervakning något? Har du någonsin i hela ditt liv blivit påverkad av en kamera när du gått på en gata eller i en affär?

Jag tycker att detta är samma sak som att säga att man inte tycker det behövs yttrandefrihet för att man inte har något att säga.

Detta är allvarligt och de beslut vi tar nu kan vi få betala kostnaden av i många år. Det finns risker att personer till följd av detta kommer att förföljas på grund av exempelvis sin politiska åsikt eftersom de som står på baksidan av dessa övervakningssystem får enorm makt genom automatiska verktyg.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Exige

"The reference implementation of the new standard, and its supporting tooling, will be developed and maintained on the GitHub open source platform for all aspects of the specification. Please stay tuned for more information."

Läser jag i syne?! Så fantastiskt! Tänk om fler områden kunde enas i en öppen standard.

Återstår att se hur detta går men låter riktigt bra!

Av Exige

Tack för artikeln 👍

Hade varit intressant med ett råd om hur man ska gå tillväga för att välja ett tyst nätaggregat med avseende på coil whine. Speciellt med tanke på att artikeln sponsrades av Be Quiet.

Av Exige

Välj AMD istället?

Av Exige

Det luktar lite illa när man nämner specifika företag. Är vi kanske pressade från något land?

Inte för att jag är emot att säkerställa en säker infrastruktur men detta ska ju gälla alla aktörer. De som sedan kan leva upp till kraven ska ju få vara med att delta i upphandlingar och samarbeten.

Hur vet vi att företag i Sverige inte utgör ett säkerhetshot? Eller vilket annat land som helst?

Av Exige

För er som är intresserade kan jag tipsa om poddavsnittet från P3 Dystopia "Du kan inte gömma dig" från den 16 april ifjol som handlar om övervakning och vad det kan finnas för kanske inte så helt uppenbara nackdelar.

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1071720?programid=5188

"Du är övervakad på sätt du inte trodde var möjliga. Vad händer om övervakningsapparaten hamnar i fel händer?
Hur ser övervakningen ut i Sverige? Hur ser den ut i Kina? Vad är FAST och hur fungerar gånganalys? Vilka risker finns med den allt mer sofistikerade övervakningen, och hur kan det bli i framtiden? Vi söker svaren."

Av Exige

Ljusets hastighet och medföljande latenser kommer inte heller att ändra sig på många år.

Av Exige

Äntligen AI! Som vi har längtat! Det är precis det jag går och väntar på inför nästa inköp av bärbar dator.

Jösses.. ibland känns det som hela argumentet faller när tillverkare brer på med marknadsföring och försök att innovera till ett behov som inte finns till så stor del.

Av Exige
Skrivet av Baxtex:

Konkurrens är bra men jobbigt, svårt och dyrt för utvecklare och företag att behöva stödja så många plattformar. Men visst, går vi mot en mer molnbaserad arkitektur där det mesta körs i webbläsaren kan det ju kvitta.

Jag håller delvis med. Samtidigt som det är svårt att utveckla för flera platformar och trögt att bryta med en gammal vana så är det också ett ogynnsamt läge för både professionella och hemmaanvändare med Windows dominas. Microsoft har helt enkelt för lite press på sig just nu för att leverera en bra produkt och att lyssna på dess användare.

Absolut, kan vi få över mer till att vara webbaserat kan det lösa en del av problematiken. Annat arbete med att stödja andra platformar som t.ex. Valve gör för att möjliggöra att deras spel fungerar på Linux är också viktigt. Där är jag själv dock inte insat i hur långt de har kommit.

Skrivet av Karaff:

Skrattade lite när jag läste detta

Hur länge har linuxentusiasterna velat ta över skrivbordet hos vanligt folk ? 20 år ? 25 ?
Kan ju inte påstå att det skenar på den fronten..

För det andra, vad uppnår man i realiteten av att ha en så annorlunda fördelning ?

Ja menar, det finns ju en anledning till att Windows är standard i många branscher, hata det eller inte.
Men försök få en industri att gå över till något annat, hur många är sugna på att byta alla sina cad/cam, affärsystem, office-system, rutiner etc ? (Lite som att tryckeribranschen var Apple-standard förr då så många specialhårdvaror hade ett Äpple eller ville ha ett äpple att man inte ens iddes försöka med något annat, hur det är idag vet jag inte, men många nischer kör ju Äpple av goda anledningar då de har vissa fördelar i vissa tillämpningar)

Jag tror fördelningen är starkt styrd av praktiskt tillämpning, serversidan på nätet är väldigt starkt dragen åt *nix, desktop och många delar av företag / industri är helt PC beroende på vad man pysslar på, osv osv.

Sen ska man ha klart för sig att det är enormt trögt att ändra etablerade arbetssätt.

Sen i tanken att ha konkurrens, marknaden för 25-30år sedan och längre bak var väldigt splittrat i hur många plattformar och operativ det faktiskt fanns, så det har väl ändå gått stadigt mot färre aktörer ?

Jag förstår ditt resonemang. På samma sätt som en industri varken vill byta till något annat eller genomgå förändringar som inte behövs är det detta som de ironiskt nog just tvingats göra till viss del med Windows. Ta bara förändringen mellan Windows 7 och Windows 8 där startmenyn försvan. Det var det nog inte många professionella användare som efterfrågade. Även om det var många som duckade Windows 8 så är det svårare att ducka Windows 10 i.o.m. att Windows 7 fasas ut. Jag tror det finns många som inte är nöjda med Windows 10 men inte har något annat val. Det skrivs ganska friskt om vilka problem i arbetet som uppdateringar till Windows 10 har orsakat användare.

Av Exige

Äntligen! Hoppas det kan bli någon konkurrent till Microsoft Windows och dess totala monopol på marknaden. Önskar att vi hade en situation med 25 % Windows, 25 % Mac OS, 25 % Linux och 25 % NyttOperativ(TM).

Av Exige

Går det här igenom är det bara tragiskt. Dags att börja blockera, censurera och dölja det som stör kommersiella intressen... Särskilt när det bara är ett knapptryck bort. Bra att staten tar ansvar här och skyddar medborgare mot dessa orätta sidor. Som sagt vad blir nästa steg?

Media pratar om yttrandefrihet och rätten till att tycka olika. Sedan får du bara kommentera vissa artiklar...

Tekniskt sett - Någon som vet hur det egentligen fungerar med .SE och andra topp-domäner? Kan användare helt enkelt sluta att fråga de officiella DNS-servrarna om IP-adresser för att istället fråga någon som inte blockerar sidor?

Av Exige

God Jul!

Av Exige

Att filmbolagen inte inser att det finns ett lättare sätt att vinna kunder?

Tillhandahåll tjänster för streaming och att ladda ner DRM-fritt media i olika kvalitétsalternativ för de som vill det. Konkurrera sedan med bra priser och utbud mot andra aktörer så kommer behovet av pirat-streaming och -kopiering att försvinna!

Som vanligt så sker en digitalisering med att företagen ser fler möjligheter till att låsa in kunder i egna tjänster och göra det svårt för oss att välja bästa leverantör efter pris och kundservice.

Av Exige
Skrivet av backfeed:

Intressant. Antar att skärmen tar in bild i vanligt hederligt rektangulärt format och helt enkelt bara skippar de pixlar som inte kan visas.

Skulle inte förvåna mig om det fanns ett patent på det.