Inlägg

Inlägg som Exige har skrivit i forumet
Av Exige

"Apple kan så klart inte fixa en sårbarhet som ligger i själva kretsarna."

Det är inte omöjligt att Apple kan uppdatera en mikrokod eller liknande teknik för att ändra hur DMP jobbar och därigenom mitigera denna säkerhetsbrist. Dagens kretsar är så avancerade att man troligtvis i hårdvara vill ta höjd för att i efterhand kunna ändra hur hårdvaran jobbar från mjukvara.

Av Exige
Skrivet av Chromatic:

Denna har jag inte, men jag har deras lampa som tydligen när som helst kan ramla ner från taket och döda någon xD

Orkade inte byta ut....

Om du menar en glasplafond så vill jag minnas att det bara var specifika tillverkningsserier av modellen som var påverkade. Har två själv som inte var påverkade. Kolla upp det med IKEA för det kan bli väldigt otäckt med en glasplafond som ramlar ned.

Av Exige

Detta är lite märkligt på ett par sätt. Del så kan detta hända på de flesta kablar om de hanteras ovarsamt samt under en lång tid. Alla kablar är mer eller mindre förbrukningsmaterial. Det kan dock vara så att denna kabeln, t.ex. för att vara mer böjbar och smidig är känsligare än typiskt. Ändå tycker jag att man som kund behöver vara vaksam på sladdar som går sönder med t.ex. sprickor eller annat och då kassera kabeln.

Miljömässigt hade IKEA kunnat ge en ny, mer hållbar, nätsladd till alla berörda kunder och på så sätt hade man sluppit kassera en fungerade nätdel.

Det andra jag tycker är märkligt är att man nu kan säga att det kan leda till "brännskador och elektriska stötar". Först trodde jag att de menade en USB-C-kabel och tyckte att detta var märkligt med så låg spänning. Men jag förstår att de menar nätsladden med 230 V. Det ska dock sägas att under tillräckligt olyckliga förhållanden är kontakt med 230 V livsfarligt, inget annat.

Av Exige

Man kan fundera vad som nu händer för befintliga kunder som använder deras app?

Jag är stolt över att Konsumentverket satt stopp för Hövding 3 efter sin genomgång. Det viktigaste skall alltid vara människors hälsa och säkerhet.

Av Exige

Vi lever i en tid som för några år sedan var science fiction. Tyvärr är cyberattacker något som är här för att stanna. Vi kan dock alla förbättra vår cybersäkerhet, såväl i organisationer som privat.

Gällande termen hackare så är det inte rekommenderat att använda denna för något som är en cyberattack. Istället bör vi använda ord som t.ex. cyberattack. Jag vet inte det mest lämpliga orden på svenska men boken "Cybersecurity Myths and Misconceptions" rekommenderar orden adversary eller attacker.

Av Exige

Det verkar ha blivit en låg etisk nivå på en mängd produkter inklusive bilar.

Ordet "smart" verkar vara det som en stor andel kunder letar efter och givetvis passar företagen på att ta så mycket kontroll över din data, din brukande- och även på sikt äganderätt. Denna kontroll gör helt enkelt att företagen kan tjäna mer pengar.

Den senaste utvecklingen av bilar verkar tyvärr också innefatta att få in en så stor touch-skärm som möjligt och ta bort så många knappar som möjligt. Allt är en kompromiss och drar man utvecklingen till sin spets så kompromissas här saker som t.ex. användarvänlighet och säkerhet. Inte bara att du behöver släppa blicken från vägen för att titta på den stora skärmen för att styra någon funktion, utan en mjukvaruuppdatering senare kan gränssnittet godtyckligt ändras av tillverkaren.

Vad är lösningen? Jag tror att fler behöver uppmärksamma att det är ett problem innan vi ens kan komma nära en lösning. Som sagt, idag verkar "smart" vara en stor touch-skärm och ständig uppkoppling.

Det är riktigt bra att Mozilla granskar. Vi hade kanske också tyvärr behövt mer reglering av äganderätt både till materiella och immateriella ting (t.ex. vår data) som konsumenter/kunder för att inte företagen ska lockas att gå denna vägen - För vi konsumenter klarar inte i den stora massan att bry sig om dessa saker. Enligt mig börjar denna resan vid att vi får någon slags digital statlig legitimation som fungerar genom en öppen standard.

PS. En liten tankeställare. En person frågade mig om jag hakat på trenden med smarta klockor. Om min klocka var digital? Jag svarade, ja den laddar sig själv på solcell, synkroniserar sig själv på radio och visar tiden analogt och digitalt. Så den är nog smart. - Nej personen sa "jaha, nej men jag menar om du kan koppla den till telefonen". Själv funderar jag på om det är en så "smart" klocka när den har 3-4 dagars batteritid och som oftast en nattsvart framsida utan någon information. DS.

Av Exige
Skrivet av Elakekocken:

Är ens egna personliga dator (läs Svenssons egna personliga dator) lättare eller svårare att göra intrång i eller infektera med skadlig kod?

Det är antagligen lättare att göra intrång i någons personliga dator, men är det lönsamt?

En stor del av problemet här är dock att molntjänsterna blir stora mål då mycket data och många kunder finns på samma ställe. Dessa utpressningsförsök kan givetvis mildras genom att data krypteras i flera lager (t.ex. hos respektive kund och sedan igen hos Western Digital) och att respektive kund har backup och rutin för att återställa denna på ett smidigt sätt. Dock svårare gjort än sagt. Privatpersoner har troligtvis ofta inte data själva längre och företag förlorar pengar varje timme/dag det dröjer innan deras backup är återställd.

Grunden i detta problem består dock delvis av att utsatta betalar lösensumma vilket finansierar denna kriminalitet och så är hjulet i rullning.

Av Exige

Tråkigt, men inte första och inte sista gången.

Vi behöver lagstifta mot att betala lösensumma. Detta är mat till denna mekanism.

Vi behöver skydda våra personuppgifter och inse att det som delas kan hamna i orätta händer.

På samma sätt som många växt upp med att tänka källkritiskt, tycker jag att vi alla behöver hjälpas åt att tänka kring vår integritet.

Hoppas det löser sig för Western Digital kunders skull.

Av Exige

Härligt! Mer stöd för Linux ger en bättre förutsättning för alla (inklusive Windows och Mac)!

Av Exige

Rätt, men jag hoppas verkligen att dessa 1.5 miljarder kronor (motsvarande) går till utvecklingen av andra operativsystem vid sidan om Android och iOS.

Det är väldigt tråkigt att vi endast kan välja på antingen Android eller iOS när det kommer till mobiltelefoner. Mycket tror jag beror på att de flesta människor endast går med flödet och således svälter man ut de mindre konkurrenterna men också för att vi tillåter att publika saker såsom kollektivtrafik eller public service får ta fram lösningar som endast fungerar till Android eller iOS. Tro fasen att många inte väljer något annat då eftersom man självklart vill köpa något som fungerar med så många tjänster som möjligt. Ett annat exempel som ger dålig mersmak är BankID.

Av Exige

Härligt! Länge leve Linux! Mitt primära operativsystem sedan drygt 5 år tillbaka. Ångrar mig inte en sekund trots att jag, inte att dölja, stöter på problem då och då. Allt jag lär mig på vägen och känslan att allt jag gör inte styrs och analyseras av ett företag gör det värt det. På senare år försöker jag också få företag att inse fördelarna med Linux och open source generellt.

Av Exige

Slowly

Av Exige

Detta känns som ett tillbehör som borde följa med alla moderkort med AM4-sockel för att minska risken för skada vid demontering av kylare/processor. Jag själv har låtit systemet gå en halvtimme innan jag demonterar processorn just för att kylpastan ska vara lite mer medgörlig med det känns ändå som att man får vara väldigt försiktig för att inte riskera problemet med att processorn dras upp ur sockeln.

Av Exige

Jag returnerade nyligen en Ryzen 7 3700X som börjat ge minnesfel. Jag skulle aldrig tänka mig att detta var processorn som var defekt men efter att ha testat med annat RAM-minne och sedan ett annat moderkort började det klarna för mig att även denna komponent kan vara defekt. Har aldrig varit med om det innan.

I mitt fall kan det ha varit så att processorn faktiskt aldrig varit helt fungerande. Spelande med Geforce RTX 2060 Super fungerar bra i timmar men om jag på ett annars olastat system kör minnestest så räckte det med ett par timmar innan det första minnesfelet detekteras.

Överlag är jag ändå mycket nöjd med AMD och deras Zen 2 som var en game changer. Nästa CPU kanske blir en Zen 3 för mig.

Vad detta beror på vet jag inte men jag skulle kunna tro att det är lite av silicon lottery kombinerat till att vi idag har mycket mindre marginaler på våra komponenter än någonsin tidigare. Det skulle nog kunna finnas något gränsfall där inte AMDs produktionstest fångar att processorn faktiskt inte är stabil i timmar av last. Jag vet ej hur deras (antagligen rigorösa) produktionstest ser ut men jag spekulerar i att konsumentprocessorer inte testas i timmar för stabilitet.

Av Exige
Skrivet av Chibariku:

Ja jag håller helt med, USB-C har verkligen inte blivit vad det kunnat bli när tillverkare bestämmer sig för egna lösningar på det mesta. Blandar man in USB versioner för överföring av data blir det riktigt illa.

Edit: ska tillägga att i min erfarenhet är Lenovo riktigt dåliga på detta. Går ofta inte ens ladda med en Lenovo laddare som är märkt med lägre W trots att laptopen är i idle. Jag har en P73 och du funkar bara deras megakoloss till 230W

Detta är så tråkigt! Jag hade gärna använt Lenovo mer då jag verkligen älskar deras satsning på att få Linux att fungera på deras datorer. Vi kan hoppas att deras ARM-datorer sköter detta bättre.

Skrivet av johros:

Min MacBook bryr sig inte vilken effekt den får, bara det är USB-c så funkar det att ladda. Små telefon laddare till original laptop är inga problem. Väldigt bra funktion det går nästan alltid hitta en USB-c om man glömt laddaren.

Ja, detta får mig att bli riktigt avundsjuk. Det är underskattat att kunna ladda med de flesta laddare som råkar finnas i närheten. Det ska bli intressant hur hela det här ARM-racet utvecklar sig för jag skulle inte ha något emot en ARM-baserad laptop så länge jag kan köra Linux på den. Något som jag antar dock skulle vara lättare på den ARM-baserade Lenovo-datorn i artikeln.

Av Exige
Skrivet av Chibariku:

Laddning via USB-C är lite av en djungel, det ska stödjas rätt protokoll samt rätt V och A.

Min poäng var att det här inte fanns någon teknisk anledning att det inte skulle fungera (endast gå långsammare) då laddaren med lägre effekt (30 W) stödjer alla spänningar som USB-C implementerar och laptopen dessutom inte drar mer än 28 W när den laddar (och är igång!) med en 65 W laddare. Här handlar det tillsynes alltså endast om att Lenovo inte brytt sig att väja att tillåta ladning från en USB-C PD (Power Delivery) enhet som signalerar endast 30 W. Vart de satt gränsen vet jag inte heller då deras dokumentation inte nämner det. Som jag tolkar det bryr sig endast Lenovo att det fungerar med den medföljande 65 W laddaren, men då har man enligt mig tappat poängen med att ha en gemensam standard för laddare. Man skulle kunna gå så långt som att säga att det dessutom är miljövidrigt för när den medföljande adaptern går söner måste konsumenten kanske ändå köpa en adapter från Lenovo för att det ska fungera, även om man kanske redan har ett gäng USB-C laddare med power delivery support hemma.

Tittar vi på telefoner, surfplattor och andra ARM-enheter går de flesta till och med bra att ladda med en liten USB-A laddare och en USB-A till USB-C kabel. Supersmidigt att ha med sig även om det tar lite tid fungerar det utmärkt.

Av Exige

Jag gillar att Lenovo försöker. Tyvärr har jag inte längre så höga förväntningar på dem.

Köpte för ett par månader sedan en Lenovo Yoga 14 som ser ut att dela många likheter såsom chassi och skärm med Ideapad 5G. Min förhoppning var att jag skulle få en ersättare till min 7 år gamla MacBook Air och slippa Apple.

Tyvärr faller den på så många punkter: Första laptoppen där jag har problem med att mellanslag ibland registrerar två gånger, ojämn glasyta på skärmen, kortare batteritid än den 7 år gamla Macen trots att den använts mycket.

Ni som drömmer om smidigare USB-C laddare... Glöm det sålänge inte Lenovo ändrat hur deras datorer implementerar USB-C. Den medföljande laddaren på 65 W till min Yoga 14 är jätteliten men kommer med den stora Schuko-kontakten. Så köper en 30 W laddare och provar. Ja, datorn lyser, men laddar ej. Så testar med originalladdaren och mäter effekten datorn drar från vägguttaget. Ja, 28 W. Detta trots att 30 W USB-C-laddaren klarar de spänningar USB-C önskar inklusive 5 V, 9 V, 12 V, 15 V och 20 V.

Vad jag läst, utan att bekräfta det själv, kan MacBook Pro laddas med de flesta USB-C laddare. Vi kan hoppas att Lenovo förbättrar kvalitén och testningen av sina produkter för jag är så trött på att Apple är bland det enda företag som kan göra bra hårdvara.

Av Exige
Skrivet av Kasken:

Personligen skiter jag i hur kraftfull hårdvaran är, hur mycket lagring osv, samt om den skulle vara oproportionerligt dyr....

Jag vill bara att någon ordnar till ordentligt stöd för mobilt Bank-id, det är det enda som fortfarande tvingar mig kvar. Jag vill så gärna komma bort från allt som har med de stora drakarna att göra.... detta är det sista som tvingar mig kvar.

Det är just detta jag tycker är märkligt med att vi gör oss beroende av saker som BankID. Enligt mig borde saker som att legitimera sig vara statligt och då skulle integrationen mot användare ske enbart med öppna standarder och inte proprietära appar för de två-tre största företagens Smartphone-ekosystem. BankID är en produkt från Finansiell ID-Teknik BID AB som är ett privat företag. Det är en form av korruption enligt mig.

Jag håller med och vill också bort från de stora drakarna. De håller tillbaka utvecklingen med sina inlåsnings- och övervakningsfasoner.

Av Exige

Trevliga nyheter!

Jag tycker fler tillverkare borde lägga ner resurser på att se till att deras hårdvara fungerar under Linux.

Själv kör jag med ett Nvidia Geforce 2060 Super samt Ryzen 3700X på Pop OS 20.10 tillsammans med Steam samt Proton och det fungerar lysande för t.ex. GTA 5 i 4k.

Som andra skriver, framtiden för AMD och Intel hänger på hur de anpassar sig till marknaden. Kommer nu Apple med en stark egen processor och Microsoft är inne på att använda ARM-baserade varianter och även med integrerad "säkerhets"processor så varför väljer inte AMD och Intel att lyfta Linux mer?

Kan vi få fram en starkt Linux-support från hårdvarutillverkare kommer detta att gynna alla och vi får en mer konkurrensutsatt bransch. Istället för dagsläget där Microsoft har och styr 85 % av alla IT-avdelningar som om det vore egna säljkontor..

Fortsätter AMD med bra Linux-support kommer det bli grafikkort från AMD för mig nästa gång.

Av Exige

Är det bara jag som tycker att det är lite märkligt att FCC ensidigt kan godkänna detta?

Bra att de styr den amerikanska marknaden. Det luktar dock lite egenmäktigt förfarande om de inte hör med andra länder innan de beslutar om detta.