Inlägg

Inlägg som Andromeda har skrivit i forumet
Av Andromeda
Skrivet av Automatoaster:

Såg det här inlägget nu, jäklar vad häftigt! Jag håller just nu på att läsa om teleskop och de är riktigt häftiga saker, fastän principen är väldigt simpel. Vilken typ av teleskop kommer ELT att bli? Kommer den mäta synligt ljus eller annan typ av strålning? Kan du berätta lite mer om dina arbetsuppgifter, eller är det hemligt?

Hej!
Du hittar svar på dina frågor och många fler på ELT-sidan på ESO:
https://www.eso.org/public/teles-instr/elt/
Sen kan jag varmt rekommendera FAQn för ELT:
https://www.eso.org/public/about-eso/faq/faq-elt/

Faktiskt väldigt lite som är hemligt med ELT. Jag har ansvaret för mjukvaran till strömförsörjningssystemet till primärspegeln. Primärspegeln (som har en diameter på drygt 39 meter) består av 792-delsegment (där varje delsegment är 1.4 meter bred). Det blir mycket yta att samla stjärnljus med Systemet jag jobbar med bygger på ett hundratal PLCer som kontrollerar och övervakar strömförsörjningen.

Har precis påbörjat en serie med blogginlägg där jag berättar lite om detta, även om det mest är specifikt är TwinCAT (realtidskärnan/utvecklingsmiljön för PLCerna som används) jag går igenom så pratar jag lite om ELT också. Första delen är postad och ligger här:
https://alltwincat.com/2019/05/26/the-elt-and-the-twincat-aut...

Andra delen kommer i helgen.

Av Andromeda

Sitter just nu och skriver kod till strömförsörjningssystemet till primärspegeln i världens största teleskop, ELT.

http://cdn.eso.org/images/screen/eso1716a.jpg

Det är ett realtidssystem (PLC/TwinCAT), mer specifikt med programmeringsspråket IEC61131-3 Structured Text.

Av Andromeda
Skrivet av jock3:

omg, du är typ coolast i landet!

Jag som bara har en talang och det är att snacka, hur ska jag göra för att komma bort från att sälja skit till att jobba med något man brinner för utan att chansa på 5+ år med studier ?

Har nog tyvärr inga bra tips att ge. Det har varit (och fortfarande är) mycket slit och personliga uppoffringar för att få jobba med vad man vill göra. Men det är mycket möjligt att det finns genvägar, dock är jag nog inte rätt person att ge förslag på dem :/

Av Andromeda
Skrivet av Full Strike:

Häftigt! Arbetar själv som mjukvaruutvecklare och har intresse av allt som har med rymden att göra, så är nyfiken på hur du hamnade där du är? Vad behöver man för utbildningar? Eller räcker det med att söka sig mot den typen av bolag?

//Avis

Tog mitt pick å pack och flyttade till München bara
Mitt intresse hjälpte mig, men mer av principen att jag följde ESO och allt vad de gör. Har vanlig civilingenjörsutbildning i datateknik från KTH så inget fancy så. Däremot gör jag en del open-source (och bloggar, haha) inom just det realtidssystem som vi använder i ELT (TwinCAT, som är en realtidskärna för PLCer), det hjälpte nog under intervjuprocessen. Har i princip kollat deras "Jobs" en gång i veckan i två år. En dag dök det upp en arbetsannons på deras hemsida som matchade min profil rätt bra, och den vägen gick det. ESO tar primärt in folk från medlemsländer, varav Sverige är en av dem.

Vi har nyligen anställt 5-6 mjukvaruutvecklare till ELT-projektet och troligen ska det in fler.

Ha koll på:
https://recruitment.eso.org/

Av Andromeda

Har astronomi både som hobby och som jobb

Jobbar som mjukvaruutvecklare för världens största teleskop som just nu designas/konstrueras - ELT (Extremely Large Telescope):

https://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2014/12/eso1225a-...

Kommer ha first light 2024.

Här är en bild på när jag besökte byggplatsen (Chile, ute i öknen på 3000 meters höjd) i Oktober förra året:

https://alltwincat.com/wp-content/uploads/2019/05/2018-10-21_Arm...

Det kommer att bli stort.

Besök gärna min programmeringsblogg där jag skriver en hel del
www.alltwincat.com
www.nineplanets.se <-- Min astronomi-hemsida

Av Andromeda
Skrivet av iRonNuke:

Jag förstår inte varför man inte utvecklar ett headset som har riktigt hög upplösning (2 x 4K). En 4K-skärm för varje öga. Jag menar, dagens datorer klarar av det, smäcka in dubbla 2080 Ti och rendera på vardera kort till de två skärmarna. På så sätt får man nog tillräcklig(?) hög upplösning, samt blir av med screendoor-problematiken. Sedan när man ändå håller på gör man headsetet så litet och lätt som det bara går.

VR-spel har oftast inte så avancerad grafik heller så det ska nog inte vara ett bekymmer att uppnå 90 FPS?

De som verkligen vill ha hög upplösning kommer nog att köpa hårdvaran som kräver det.

Marknaden är så försvinnande liten för de som har råd med dubbla 2080 Ti, tillhörande dator + detta eventuella VR-headset. Det kommer aldrig löna sig ekonomiskt.

Av Andromeda

Tie-fighter

Av Andromeda

Fantastiskt fina svar här. Ska se om varianten med virtuella skärmar (som jag inte ens visste fanns!) + Dell 37.5"-variant skulle vara något. Problemet är att man inte vet hur det känns förens man testat, medan att köra på 2x27" vet jag redan hur det känns. Vilka I-landsproblem man kan ha...

Av Andromeda
Skrivet av Makzter:

@Andromeda: Enligt mig så är 2+ skärmar oslagbart när det gäller att ha flera fönster etc.
Även om det finns bra ultra-wide skärmar som får plats med flera fönster på bredden så känns det på något sätt mer naturligt för mig att ha ett fönster per skärm.
Jag jobbar som programmerare och sitter just nu med 3st skärmar.
1 för huvudfönstret av Visual Studio
1 för varierande fönster (Mail, Chrome, sekondära visual studio fönster, notepad++ etc.)
1 för konsol

Igen detta är bara min rekommendation.

Angående features så tycker jag det känns överflödigt att sitta på en skärm som har mer än 60Hz om den inte ska användas för realtime-applikationer. Speciellt eftersom de skärmarna oftast är bra mycket dyrare i IPS segmentet. Du kommer betala onödiga pengar för något du inte kommer använda.
Gällande upplösning så kan jag inte råda mycket när det kommer till 4K/1440p, då jag själv sitter med 1080p. Men jag kan tänka mig att i 4K går det att få text till att bli skarpare och därmed göra det enklare att läsa. Dock skulle jag tippa på att 1440p är det mest prisvärda i nuläget.
Skärmtyp är också där lite vad du själv vill ha. Eftersom du kommer från IPS så skulle jag själv säga att du bör fortsätta med IPS, ett byta till TN/VA-panel skulle nog kännas blekt och färglöst.

Här är några tips (OBS att spel är uteslutet i åtanke):

Dell 25" UltraSharp
Dell 27" UltraSharp
BenQ 27" GW2765HT
BenQ 27" PD2700Q

Om du nu ändå vill gå för högre uppdateringsfrekvenser så är ju Asus & Acer skärmarna överlägsna.
Asus 27" ROG Swift
Acer 27" Predator

Hej & tack för utomordentligt bra svar!
Nu när du säger det så känns det som det är något man tagit för givet att alltid ha minst 2 skärmar för att sprida de olika fönstrena på ett effektivt sätt, så troligen är det en dålig idé att ersätta med en stor (högupplöst) skärm. Ska kika på skärmarna du föreslagit, men det verkar inte vara någon jättestor skillnad mot den som jag redan kör (IPS, 2560x1440, 27" etc...)? Och då är det kanske så att det är bäst att köra på säkra kort och köpa identiska skärmar mot vad jag har nu...

Av Andromeda

Skärm(ar) för programmering

Hej!

Är ute efter en ny skärm. Idag sitter jag på dubbla Asus PB278QR, men ska byta jobb och kommer behöva köpa ny(a) skärm(ar). PB278QR köpte jag för cirka 5 år sedan, och även om jag är otroligt nöjd med den modellen och den fortfarande säljs så tänkte jag att det kanske finns något modernare tillhands som fungerar minst lika bra.
Funderar på att köra en 32" 4K-skärm istället för 2st 27" 2560x1440, men det kanske är dumt. Har ni någon rekommendation på skärm som lämpar sig bra för just långa arbetspass? Något speciellt man bör tänka på?

OBS: Ska ej spela! Denna skärm (eller skärmar) ska vara på kontoret.

Av Andromeda

Stängde av mitt konto på Quora, riktigt uselt av dem.

Av Andromeda

Bästa quizen ever.

Av Andromeda

Hittade felet! Temat som jag använde hade en inställning för denna google API-key. Genererade en sådan, klistrade in den och vips var felet borta!

Av Andromeda

Google maps API noApiKeys

Hej!

Jag har en wordpress-sida som av någon anledning vill ladda googles API för kartor, trots att detta inte är något som jag vill ha/har installerat. Får följande fel i firefox konsolfönster:
https://imgur.com/91pbAte

Kör wordpress 4.9.8. Jag har disablat ALLA plugins i wordpress men får ändå felet.

Någon som har en aning om varför det är så?

Av Andromeda
Skrivet av CFSsss:

Är detta din taktik för att psyka ut medtävlare?

Touché

Av Andromeda

Hoppar denna tävling. Blir en hel del i skatt om man vinner, såvida man inte säljer kortet och använder en del av pengarna till att betala skatten - dock troligen inte värt mödan.

Av Andromeda

Ställer mig också i kö för en

Av Andromeda
Skrivet av Drickz:

@Andromeda: Gjorde en sån för en gammal kollega som extraknäck en gång. Kollade runt lite sidor som säljer företagspaket för 2-4000kr för en bild.

Jag gjorde den för 1000kr, sa att man är ju inte proffs men kompispris och lite feedback hit och dit så kommer vi i mål.

Finns garanterat någon som gör det för billigare än 1000kr om du inte vill betala ett proffs. Sen beror tidsåtgången/kostnaden på hur komplex din idé är.

Hej & tack för svar! 1000kr är väl vad jag tänkt mig ungefär. Iden är simpel... två katter (TwinCAT...) som leker med ett tangentbord. Ungefär som https://www.dreamstime.com/two-black-cats-ball-wool-vector-illustration-white-background-hand-drawn-two-black-cats-ball-wool-vector-image99879221 fast behöver inte vara alls lika detaljerat. Vet inte hur en designer brukar jobba men vore kul att få en 3-4 förslag/snabba skisser och välja den bästa.

Då vet jag var jag ska lägga mig i pris, provar de sidorna som jag fått som förslag här, tack så mycket!

Av Andromeda
Skrivet av Florrpan:

upwork.com är nog bättre än Fiverr alla dagar i veckan.

Men "en logga för en hemsida" säger inte så mycket. Är det ett företag, ett märke, en grej? Ska den bara existera på webben eller kommer den behöva tryckas på tyg/papper?

Det kan vara bra att veta behovet innan man rekommenderar något/någon.

Det är för min privata programmeringsblogg (www.alltwincat.com). Vill piffa till den genom att lägga till en logga till vänster om texten AllTwinCAT. Bara för webb, inget tryck.

Av Andromeda
Skrivet av Dustforce:

http://www.fiverr.com/
Räkna med att få skit om du betalar skit bara. 90% är re-makes på klassiska logor alt. templates.

Edit: alternativt posta på Freelancer.com

Vad är ett rimligt pris för ett uppdrag på en enkel logga som jag har en skiss på (en färg)...? Gärna i vektorgrafik men högupplöst PNG går också bra.