Inlägg

Inlägg som Jalle64 har skrivit i forumet
Av Jalle64
Skrivet av bennyfax:

3700x base clock är 3,6Ghz. Min cpu pendlar mellan 3,8-4,2Ghz vid ca 1-4% cpu användning när den idlar och drar lite väl mycket energi. Jag minns att jag tidigare har låtit cpu:n gå ned riktigt lågt (kanske var förra cpu:n) för att öka och anpassa sig till arbetsuppgiften men jag kan inte hitta inställningar i bios. Ser ändå att multipliern ändrar sig i cpu-z.
Ändrade nu Powerplan i windows till "best energy.." och fick ned den till 3,4-4Ghz i idle men hade gärna sett 1-2Ghz men det kanske inte är möjligt?

Moderkort: ASUS PRIME X370-PRO

Har du mätt hur mycket ström den förbrukar i verkligheten? Att den pendlar är normalt då detta krävs av en modernare dator, så jag ser inget ovanligt med detta.

Av Jalle64
Skrivet av perihelion:

Hej!

Innan jag fortsätter. Jag har en sjukdom som gör att jag har väldigt svårt att ta in information. Det finns garanterat svar på mina frågor om jag letar och läser. Men jag skulle behöva forumets hjälp för huvudet fungerar dessvärre inte som det ska längre.

Jag har idag en 3950X
Asus Rog Strix X570-E Gaming
Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) / 3200MHz / DDR4 / CL16 / CMK16GX4M2B3200C16
RTX 4070

Nyligen köpte jag mer minne som jag installerat.
Corsair Vengeance LPX Black 64GB (2x32GB) / 3200MHz / DDR4 / CL16 / CMK64GX4M2E3200C16

Jag har alltså 2st 32GB och 2st 8GB stickor i datorn nu. 2 8or tog jag alltså bort för att få plats med de nya. Men totalt 80GB.

Dessvärre kollade jag inte att de nya minnena var godkända för moderkortet. Om jag fattat rätt så är de inte det. Men jag chansade och körde ändå.
Startade upp datorn och allt fungerade fint. Efter ett antal timmar i Blender lämnade jag datorn och när jag senare kom tillbaka så startade jag upp, troligen från viloläge och fick blåskärm. Jag bootade om och blåskärm hur jag än gjorde. Till jag ändrade i BIOS från DOCP till Auto. Då kör minnena inte i 3200Ghz utan något på 2xxx istället. Minns inte exakt men rejält mindre. Då fungerar datorn bra utan problem. Men ändrar jag till DOCP så kan jag starta upp datorn EN gång och allt fungerar ända till nästa omstart. Då hamnar jag i en evig Bluescreen-loop. Till jag ändrar till Auto igen då.

Minnena verkar ha olika timings. Jag TROR att de nya kör 16-20-20-38 och de gamla 16-18-18-36. DOCP väljer automatiskt 16-18-18-36 - 1.3 5V. Är det här problemet? Att minnena har olika timings? Jag fattar liksom inte att det går EN uppstart. Kollar jag device manager så ser jag att minnena då kör i 3200Mhz.

Väljer jag manuella inställningar med 3200Mhz så startar den också EN gång. Till jag bootar om och då Blåskärm. Jag fattar nada.

Men någon där ute kanske har lite bakom pannbenet till skillnad mot mig som kan förklara?

Igen, oerhört tacksam om jag slipper länkar till långa förklaringar. Jag skulle mest vilja veta om det här går att lösa eller om jag försöker få ordning på något som jag lika gärna kan glömma.

mvh
/M

Kan du testa att manuellt ställa in de siffror som är till de med högre latenser, alltså dem de högre siffrorna och sedan testa med dessa värden?

Hur fick du tag i ett RTX4070, de har ju inte kommit ut än? Det är inte Ti versionen du har?

Av Jalle64
Skrivet av Gustav:

Får höga temps när jag gör "light work". Cirka 50-68 grader och något över 80 när jag spelar.
Har en noctua nh d15s som jag montera idag. Vad bör jag göra? har jag monterat fel eller är det vanligt att den går så varmt. kan tillägga att det är super svårt att få till en ordentlig fläktkurva. Tacksam för all hjälp.

Helt ok temperaturer på denna CPU, om de håller sig på dessa i load då?

Av Jalle64
Skrivet av Nordinho:

Jag hann slå till på en och B550-moderkortet! Rent spontanköp. Hoppas jag märker ett lyft från nuvarande setup haha!

Får du inte bättre snurr på den så är det antagligen GPU du behöver byta ut.

Av Jalle64

Hade siktet inställt på denna CPU när jag köpte mitt moderkort och är mycket nöjd med den prestanda jag fått iom bytet.

Av Jalle64

Minnen då? Är det inte DDR5 till detta moderkort?

Av Jalle64
Skrivet av Disond:

För att just nu väljer jag mellan ett 5700xt för 2000 eller ett 3060ti för 3700.

Här är en liten jämförelse dem emellan

Av Jalle64
Skrivet av Ariakenom:

Min GPU klarar inte att köra fläkten på under 50%. Den bara startar och stoppar konstant. Det är inget stort problem, det funkar bra att sätta en egen kurva som går från 0% till 50%. Och 50% är en rimlig lägsta ljudnivå.

Kan jag vänta mig att ett ersättningsexemplar skulle fungera bättre?

Modell: Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti 12GB EAGLE OC

Är burken bra kyld i övrigt? Att dagens kort inte skulle ha semipassiv kylning ser jag inte risk för, men du borde kunna sätta en fläktkurva som höjer gränsen när det ska sätta igång fläktarna i Afterburner.

Av Jalle64
Skrivet av Disond:

Då testar vi ett. Verkar som om Sli inte stöds i Fortnite och LOL. Får hoppas det funkar hjälpligt tills sonen sparat sina tior till ett. 3060

Tänk på att det även finns AMD Radeon kort som ger mer "bang for the buck" än nVidias RTX3060. Dessutom finns där ett RTX3060 8GB som är en del sämre än det "vanliga" 12GB så gå inte på den minan om det inte är betydligt billigare.

Av Jalle64
Skrivet av Seloken:

Fick ett underligt problem igår efter att ha uppgraderat till windows insider preview build 25324:

Mina rbg fläktar börjar blinka så fort jag loggar in på datorn. De blinkar inte under uppstart innan jag loggat in i Windows.

Har inte sett detta innan och jag tom installerade om datorn med en clean install idag och pricis när jag började bli klar med att ha installerat mina program så började fläktarna blinka igen!

Lätt frustrerad frågar jag om någon annan varit med om detta.

Har googlat lite och sett att vissa haft problem med strömförsörjning och blinkade rgb fläktar men detta dök som sagt upp efter en windowsuppgradering.

Tacksam om någon har en input.

Nu vet jag inte om deta gäller det insider du installerat men kolla:

https://www.minitool.com/news/rgb-controls-windows-11.html

Av Jalle64
Skrivet av yusuf_83:

Hej,

Jag har tagit bort original kåpa + fläkt och ersatt dem två stycken Noctua NF-A14 iPPC-3000.
Har kopplat båda fläktarna direkt på grafikkortet genom 4pin mini adapter.

<Uppladdad bildlänk>

När jag försöker styra hastighet märkte jag att fläkten drar inte igång förräns 45% hastighet sätts i afterburner, när jag kontrollerar hastighet ser jag att vid 65% kraft visar 1500 rpm vilket är 50% på noctua.

Någon som har en idé på lösning eller varför det blir så?

Hur ser tempsen ut? Att den inte går igång bör väl vara att kortet är semipassivt, vilket ju är att kortets fläktar står still upp till en viss temperatur typ 50- 60 grader celsius. Detta bör man kunna styra från mjukvaran.

Av Jalle64
Skrivet av MetalWolf:

allt some allt, verkar som windows inte vill använda mera.

Hittar datorn och i Windows allt minne?

Av Jalle64
Skrivet av metalmac:

Har kollat en del av hans videos och måste säga att han är extremt anti Arc, vet inte om han har ett ont öga till Intel.
Han verkar favorisera AMD hårt också.
Såg en annan video där han har en gäst med, och när han startade sin rant mot Arc så ser man hur den andra killen skruvar lite olustigt på sig.
Hur som så kan det vara kul underhållning, men känns väldigt vinklat.
Jag hoppas att Arc får leva vidare, tycker att Intel gjort ett bra jobb, även om starten var knackig.

Om du såg videon så sade han just att han hela tiden hoppats på att det ska gå bra för en tredje spelar på grafikmarknaden, men att det faktiskt inte ser så bra ut för detta just nu.

Av Jalle64
Skrivet av Clasito:

Förklarar vadå? Jag uppfattade allt som fanns i videon. Mitt förtroende för MLID har sjunkit av flera anledningar, inte bara för att denna videon låter som en motsägelse till att Arc skulle dö.

Men det du sade i ditt inlägg var ju just detta han påpekade i slutet....

Av Jalle64
Skrivet av pösk:

Fläktkurvor och undervoltning är nytt för mig
Jag tänker mest så att det inte är något fel på kortet, lite konstigt för en oinsatt att det nya låter så mycket mer än det gamla, där behövde jag inte pilla med kurvor och volt^^

Tyvärr är detta kort ett av de sämre ur kylningsperspektiv då det är deras lågprisalternativ. Så vill att det ska låta mindre får du byta kort.

Av Jalle64
Skrivet av krigarkungen:

Har fortfarande problem med mitt 7900 XT. Datorn kör hellre på min CPU-grafik...

Vad menar du med detta meddelande? Som föregående skrivare vet du vad du håller på med?

Av Jalle64
Skrivet av Clasito:

Ja Battlemage och Celestial ser ju faktiskt helt ointressanta ut. Inte nog med att de lär prestera väldigt långt ifrån AMDs och Nvidias toppkort men också att de släpps typ 1+ år senare.

Priset kan såklart vara extremt attraktivt men om Intel är lika ”aggressiva” med sin prissättning som på Alchemist så är det knappast intressant.

Sätter inget större förtroende heller till MLID längre så bara att hoppas han har fel, för GPU maknadens bästa

Om du såg videon så förklarar han detta du precis skriver, men har du inte "orkat" se till slutet så får du aldrig veta heller.

Av Jalle64
Av Jalle64

Blir det enbart en femhundring mellan är det en rätt ok uppgradering. Själv brukar jag inte uppgradera under ca 30 procents förbättring. Dock får du ju inte så bra stöd för nyare tekniker typ DLSS, Raytraycing och annat som tillkommit sedan 2016.
Dock finns ju ett annat ytterligare val och det är ju AMD:s kort, har du tittat på dem? Ett Radeon RX 6700XT till ex är ett mycket kapabelt kort om man inte ska ha Raytraycing.

Av Jalle64
Skrivet av Kristeraguilera:

Ok ska kika på dessa minnen. Dock läst om flera som haft problem med just olika minnen på detta mobo. Därav mina funderingar.

Dessa verkar vara rätt bra bang for the buck:

https://www.inet.se/produkt/5304791/corsair-32gb-2x16gb-ddr5-...