Inlägg

Inlägg som Marowak har skrivit i forumet
Av Marowak
Skrivet av MrMacho:

@Blomman90 @Marowak det blir ju en del semantik här med "jag vet". Tex så "vet" jag ju att om jag gör hammare och säljer så kommer det finnas någon galning som använder den till otyg. Jag "vet" det därför människor går inte lita på. Eller "vet" jag att någon kommer använda hammaren till otyg därför att de har berättat för mig att den kommer användas till sagda otyg?

Trådskaparen kanske "vet" att det kommer användas till otyg för att han är misantrop (realist?). För programmet ska/bör användas i labmiljö för egen del för att kanske utforska säkerhet ... bla bla. Det är så programmet var tänkt att användas, som han vill att det ska användas och bör användas. Ändå "vet" trådskaparen att det inte kommer användas så för människor är "#¤"#"!!#¤.

Så innan ni flamar allt för mycket och berättar hur uppenbart brottsligt och nedrigt det är så kan vi ju reda ut det först

Det sagt så står jag fast vid det jag tidigare sa: Gör det inte, precis som så många andra sagt, vad händer om nästa potentiella arbetsgivare googlar ditt namn och det som dyker upp är sådant som upplevs som spyware och elände. Inte värt risken.

Ditt resonemang hänger på att du verkligen vill se ett alternativ till det trådskaparen själv skrivit.
Du tolkar in sådant som aldrig sagts. I detta läge är det helt meningslöst.

Tänk dig att åklagaren frågar den åtalade "visste du att dina kunder tänkt använda detta till brott" och då svarar han "ja". Jag tror bestämt det då kallas medhjälp till brott. Då funkar det inte så bra att i efterhand hävda att pga att han är misantrop så tänker han att all hans kod kommer användas till brott. En normal svensk rättegång blir inte en "lek med tanken at den åtalade..."-fest utan de försöker helt enkelt utreda skuld. Tillverkar man något åt en kund som man vet ska användas till brott så är man en brottsling, självklart är det inte helt färdigt förrän man blivit dömd.

Av Marowak
Skrivet av lillasan:

Hej! (Nybörjare på python här) Det skulle vara till stor hjälp om det finns någon här som vet hur jag ska gå tillväga.

Jag fick som kommentar från lärare att koden ska vara uppdelad i mer än en funktion. Så här ser koden ut just nu:

def main():

try:

fahrenheit = float(input('Hur många fahrenheit är det? '))

celsius = (fahrenheit - 32)*5/9

celsius = round(celsius,2)

print ('Hej igen, temperaturen i Celsius är ', celsius ,'grader')

except ValueError:
print ("\nfyll i ett korrekt värde!")
return main()

main()

Hej,

Först och främst ska du då skapa en ny forumtråd, inte lägga in en helt annan sak i en annan tråd, det blir ingen ordning då.

Av Marowak
Skrivet av iMaXi:

När jag kollar dokumentationen för pysftp så verkar Connection vilja ha parametrarna i följande ordning:

  • host

  • username

  • private_key

  • password

  • ...

Så den vill tolka ftp_password som en privat nyckel istället för ett lösenord. Testa följande istället:

with pysftp.Connection(ftp_server, username=ftp_user, password=ftp_password) as sftp: # ...

Nämen! Det var ju lite lurigt, blev förvillad av felmeddelandet där lite.
Det funkade jättebra, tack för hjälpen!

Av Marowak
Skrivet av sleepyoh:

Jävla idioter som tillverkar hammare alltså! Man kan ju slå den i skallen på folk, att dom inte skäms och skärper till sig!

Allt går att missbruka, att begränsa sig för att någon någongång kan använda det i ett syfte som skadar är tråkigt.

Kolla på detta citatet ur orginalposten:

"Jag vet att dom ska använda de för olagliga saker som att spionera och ta folks lösenord etc så de känns ju inte bra..."

Där snackar vi om risk för fängelsestraff för den som säljer verktygen.
Förstår du det?

Av Marowak

Python 2.7.x, Hur kan jag använda With, pysftp och set_missing_host_key_policy(paramiko.AutoAddPolicy()) ihop?

Hej,

Jag försökte använda pysftp och så hittade jag en sida som visade att man kunde använda "with" med den precis som man kan med lite andra saker i python. Jag gjorde följande lilla kodsnutt:

import pysftp ftp_server="foobar" ftp_user="snafu" ftp_user="secret" ftp_dir="." ftp_filename="cool.txt" with pysftp.Connection(ftp_server, ftp_user, ftp_password) as sftp: with sftp.cd(ftp_dir): sftp.get(ftp_filename)

När jag körde den fick jag detta fel:

paramiko.ssh_exception.SSHException: No hostkey for host foobar found.

På grund av att jag inte har en ssh-nyckel för den servern.
Jag vill inte behöva ladda ner nyckeln manuellt, så jag sökte mer och hittade detta:

ssh = paramiko.SSHClient() ssh.set_missing_host_key_policy(paramiko.AutoAddPolicy())

Det såg ju ut precis som det jag ville ha, så jag provade att använda det med min pysftp anslutning men jag kan inte få det att gunka, det jag hittade använde endast paramiko eller körde inte med "with" utan på det traditionella sättet.

Är det någon som vet hur man ska göra med detta?

Av Marowak
Skrivet av kallepårymmen:

Mina frågor:

1. Är detta olagligt att sälja?
2. Är det dumt att göra då jag inte kan få något annat jobb?

Första frågan man kan ställa sig är: Om du vet att du säljer till brottslingar och de förstör någons/någras liv med hjälp av ditt program som du VET ska användas till olagligheter, hur skulle det kännas?

Av Marowak
Skrivet av rasmuslian:

Hej!
Jag har under en längre tid velat lära mig programmera. Jag har redan en rätt så stor kunskap inom många andra digitala skapandeprocesser såsom video/photoredigering etc. Jag har oftast lärt mig via YouTube där jag följt någon tutorial och sedan använt de kunskaperna i framtida skapande.

Men eftersom programmering är så stort och innefattar så många olika delar så har jag inte hittat någon bra YouTube-video som introducerat grunderna, utan de flesta videor förutsätter en viss baskunskap, vilket jag inte har.

Därför frågar jag nu er:
Hur ska man göra för att börja lära sig programmera? Vilket språk? Vilket program?

Dela med er av era erfarenheter!

/Rasmus

Hej,

Om du vill göra appar och program till datorn så finns det såklart ett par olika språk. Det vanligaste språket när man gör Android-appar är Java, det kan du även använda för att göra program till datorn. Därför kan jag rekommendera att prova på det först. En väldigt bra tutorial-kille kallas caveofprogramming på youtube. Han är väldigt lugn och avslappnad och kör ett lugnt tempo så att du hinner tänka efter vad du gör. Han är ävenrekommenderad av learnjava på Reddit. Han heter egentligen John Purcell och han har även sin kurs gratis på udemy.com

https://www.udemy.com/java-tutorial/

Här är hans playlista java för nybörjare på youtube:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9DF6E4B45C36D411

Om du är sugen på att gå vidare när du kört igenom hans kurs så passar det bra att köra på mooc.fi de har lagt upp en jättefin kurs online där man kan ladda ner en utvecklingsmiljö med inbyggd kontroll som visar om du lyckats med varje uppgift. Den hittar du här:

http://mooc.fi/courses/2013/programming-part-1/

Av Marowak
Skrivet av anon159643:

Hej jag sitter med ett powershellscript som ska köras av alla användare oavsett vilken typ av användare de är maskinen är windows server 2012. Skriptet ska kunna logga ut andra användare på datorn. Det finns säkerligen flera sätt till detta men jag använder logoff sektionsId. https://anandthearchitect.com/2008/08/01/how-to-logoff-remote...

Nu till problemet och det är att alla användare är domänanvändare och ytterst få är lokala administratörer, för att de ska kunna logga ut en annan användare måste de dock vara lokala administratörer annars får de upp access denied, genom kommandot ovanför.

Om något har ett annat sätt att via cmd/powershell logga ut andra användare så vore det tacksamt, men det jag funderar på är att delegera rättigheterna till användaren på något sätt.
Några alternativ jag kom på.
1: Kommandot Runas, men då måste man ange lösenord, även om den är en binäfil så går denna att läsa ut.
2: Skapa en task i taskmaneger som man anropar och en lokaladmin kör denna, jag får det dock ej att fungera.
3: Windows service som körs som lokal admin och man kan be att utföra tjänster, det känns liten som att gå över ån för att hämta vatten.¨

Nå någon som har någon bättre ide på någon lösning? Scriptet måste köras av sig själv utan användarinput även om UAC popupen skulle vara acceptabel.

*edit*
Användarna kommer ha ett simpelt forminterface, så scriptet måste exekvera i början på rätt användare, bara det att när de väljer att logga ut en annan användare så behöver de ha högre lokal rättigheter än vad de annars ska ha.

//>Johan

Hej, när du säger "en task i task manager" så antar jag att du inte menar task manager utan task scheduler.
För att det ska funka i task schedulern så behöver du bocka i run with highest priviliges.

https://social.technet.microsoft.com/Forums/getfile/403528

I vissa situationer kan det också vara så att man behöver fylla i katalogen för scriptet i run in.

http://www.jargonsoft.com/support/taskscheduleredit.jpg

Hoppas det hjälper, lycka till.

Av Marowak
Skrivet av zealen:

Tack för svar, har ändrat till 50 istället för 5.0, för det spelar ju egentligen ingen roll vad det står på skärmen. Det fungerar i alla fall bra nu. Har bara problem med att min servo står och stampar, fattar inte hur man stänger av den och kan sätta på den när man behöver ändra position.

Jag såg att någon hade löst det genom att ställa om porten till input tills han skulle köra den igen. Låter ju inte supervackert, men det kanske funkar. Men det var för Arduino, vet inte om det funkar likadant när man kör från Rpi

Av Marowak
Skrivet av Shimonu:

Flyttal är djävulskap. Det du skriver som 0.1 blir istället egentligen något likt 0.100000001234. Jag vet inte riktigt hur Python gör men att jämföra flyttal på det sättet är fullt av risk. Så när du jämför numbers[0] med -0.1 kan det innebära att du kanske jämför -0.1000000004321 med -0.1000000001234 vilket såklart inte är lika. Om nu inte Python har någon smart hantering vill säga.

I och med att du har en variabel som heter hekto skulle jag även använda den så, stoppa inte in ett kg-värde där utan kör på 1 hekto. Ha en variabel vikt_hekto(egentligen helt på engelska) eller liknande som du använder och använder heltal för att representera den vikt du är på. Då är 5 kg 50 hekto och du kan dra av 1 hekto istället för 0.1 kg. Då kan du jämföra vikt_hekto med 0 och se om de är exakt.

Man kanske kan multiplicera båda med 100 och göra om dem till int och jämföra? Är det något som känns vettigt eller är det bara omständigt?

Av Marowak
Skrivet av engywook:

Vad använder ni för programmeringsspråk när ni ska göra "enkla" saker eller prototyper där prestanda inte är viktigt? Python är väl det språk som jag tänker på först men finns det något annat språk? Kanske till och med något med en kompilator som gnäller om man gör en tabbe?

Jag gjorde ett litet experiment där jag skulle göra ett program som:
* "Rekurserar" ner i en vald katalog och tar fram en lista med filer som har angivna filändelser
* Blandar listan
* Skapar en temporär fil(playlist) med innehållet ovan med en fil per rad
* Startar mpv(mediaspelare) och matar playlisten till den

Jag gjorde det här i C++, D och Python. Det gick ungefär som jag trodde det skulle.

C++ "bråkar" som vanligt. Man får skriva egna funktioner/lambdas för de mest banala sakerna och gå till boost eller andra bibliotek för annat. Kan tillägga att C++ är det språk jag är mest erfaren med(jobb).

D gick bättre än väntat då jag inte har kodat något i det förut och allt bara funkade. Jag hittade ingen "NamedTemporaryFile" men whatever.

Python strulade lite mer än väntat men gick snabbast att få ihop, dock kör jag en glob per filändelse nu. Glob verkar inte klara .*{mkv,mp4} som D men det går väl att lösa med en "manuell" os.walk() istället. Sen råkade jag glömma paranteser på min tmpFile.close och det varnade inte python om vad jag kan minnas. Detta gjorde att playlisten var tom när mediaspelaren fick den. Det hade kanske upptäckts om jag haft någon fin python IDE eller en linter men det är lite därför jag egentligen vill ha en kompilator.

TL;DR Vilket språk är du mest produktiv med och varför?

Jag gör sådant i Python, jag tycker det är underbart för det! Men du kanske skulle prova på Groovy, det är förhållandevis likt Python men kompileras till bytekod och körs på Samma JVM som Java.

Jag skulle vilja tipsa om att använda with-nyckelordet för att öppna filer i python, då slipper du tänka på att stänga dem.

with open('output.txt', 'w') as f: f.write('Hi there!')

Av Marowak
Skrivet av OstBowgen:

Hej allihopa har en liten idé som jag tänkte fråga om den ens var möjlig innan jag försöker mig på den.
Hoppas att tråden ligger rätt, annars får ni gärna flytta den. Tack.

Jag jobbar på en skola och vi har flera nätverksportar i varje klassrum varav några ligger på ett Admin-nät och några ligger på ett Elev-nät. Jag som är ny här vet inte vilka som ligger på vilka utan att behöva gå upp till vårt serverrum varje gång.

Personen som jag tog över efter hade gjort ett litet "skript" som man körde via datorn när den var inkopplad till en av portarna för att se vilket nät de låg på. Och det är ju ganska smidigt, men man måste alltid ha en dator i närheten eller så måste jag gå runt med min laptop hela tiden, vilket känns irriterande.

Så min enkla tanke var att om man kunde göra iordning ett litet USB-minne med "skriptet" på och en nätverkskabel för att kunna koppla in i nätverksporten. Och när den kopplas in så går skriptet igång och tänder en liten lampa beroende på vilket nät som är kopplat till det uttaget.

Tror ni att detta är möjligt att göra? Tacksam för svar.

Hej, först och främst, du kan inte koppla i ett usbminne i ett nätverksuttag. Sedan skulle jag rekommendera att du märkte upp dina nätverksuttag ordentligt, det behöver ju inte stå ADM och ELEV på dem direkt men kanske en enkel kod som inkluderar vilket nät det gäller. Ett annat alternativ är att alla uttag har en beteckning och du skapar ett enkelt register som talar om var det sitter, sedan ser du till att kunna nå det från din mobil för att kolla upp ett uttag.

Du skulle ju kunna använda en enkortsdator, men då behöver du sätta i kontakten till den eller ha batteripack som du laddar upp, du behöver fixa en liten display till den etc. Det känns inte så jättesmidigt, det går att fixa förstås.

Av Marowak

@Streamdog:
Man kan även fakturera som privatperson, man behöver bara skaffa F-skattesedel och man får ju då betala moms till skatteverket såklart.

Av Marowak
Skrivet av Bosnic:

Nu var inte tanken att lyckas stort, tjäna större pengar eller lyckas få ett jobb med hjälp av detta. Programmering är inget som helst problem för mig handlar mest om tid/ork. Jag var sugen på att göra ett "onlinespel" för att helt enkelt se vad det kan leda till samt för att spel kräver annorlunda tänk än t.ex en vanlig hemsida/blogg/u name it.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag tycker du ska göra klart spelet så att det blir en klar produkt så att säga. Sedan kan du fundera på om du vill lägga till olika saker. Om du ska söka jobb någon gång så kan du visa att du klarar av att genomföra och framför allt slutföra ett projekt. Det är bra.

Sedan kan du köra som andra gör, släpp en ny version av spelet med till exempel multiplayer.

Av Marowak
Skrivet av Renglund:

Hej gott folk!

Jag har precis börjat sätta mig in i Java- programmering och använder en bok som går igenom det absolut grundläggande. Min fråga till er är hur jag skall gå vidare när jag är klar med denna, finns det något bra bok som bygger vidare på grunderna? Boken jag använder nu är "Programmering 1 - Java", det vill säga en bok som används för studerande på komvux/gy.

Jag är medveten om att många här på forumet förespråkar tutorials på nätet, men jag antar att jag är en av de äldre själarna som fortfarande föredrar bokform.

Tack på förhand

Om du gillar tjocka böcker så kan du satsa på "Thinking in java" som är en rejäl tegelsten som täcker mycket av Java. Den har fått bra recensioner.

Av Marowak
Skrivet av jri87:

Hejsan!

Jag vill gärna lära mig att programmera men jag vet inte vart jag ska börja. Jag undrar om ni kan rekommendera några appar eller program där man lärsig ifrån grunden. Kanske något program framtaget för barn? Bara för att verkligen få lära sig grunderna först. Jag vet inte heller vilket språk som skulle vara bäst att lära sig först. Kan man lära sig grunden i något språk och sedan förstå grunden i alla?

Jag har laddat ner en app som heter programming hub, men jag förstår inte ens vart man ska börja i den appen 😛

Alltså vart kan jag som en riktig nybörjare lära mig att programmera?

Tack på förhand!

Man kan ju gå olika vägar, en del börjar med något nybörjarvänligt språk och det kan vara bra på sitt sätt. Du skulle kunna ta en titt på denna tutorial i java gjord av caveofprogramming. Den är väldigt lugn och metodisk och jag tycker den är bra för en som vill börja med programmering och välja java som första språk.

https://www.youtube.com/playlist?list=PL9DF6E4B45C36D411

Gå igenom alla de korta filmerna, de är c:a 10min-en kvart och 47 st tror jag. Då tycker jag att du ska ta en titt på den jättebra kursen online i java på mooc.fi. Det är ett finskt universitet som gjort en toppenpryl, övningar på deras website och en färdig miljö där man utför övningarna i ett bra interface.

http://mooc.fi/courses/2013/programming-part-1/

Om du tycker att Java känns för komplicerat rekommenderar jag att börja med boken head first programming using python som är en lättfattlig bok om programmering i allmänhet. De använder python för att ge exempel.

http://shop.oreilly.com/product/9780596802387.do?CMP=ILC-hf1s...
(den finns säkert på fler siter)

Av Marowak
Skrivet av downup:

Provar Sublime Text 3 nu gratis versionen. Och jag fattar inte hur jag installerar så jag får upp kodlistor när jag kodar html/php

exempelvis när jag skriver <body b .... så kommer background, bgcolor, etc upp.

Vet inte ens vad sådant kallas.

På engelska brukar man kalla det code completion.
https://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_code_completion

Det verkar ligga på ctrl-space

https://www.sublimetext.com/docs/3/auto_complete.html

Av Marowak
Skrivet av Razki:

I dagsläget hanterar jag: C, C++, C#, Java, Python, Ruby, Assembler~, SQL~, och under sommaren ska jag jobba med: Ruby (on rails), HTML, CSS & Javascript. Personligen är jag backend, men kan vara svårt att komma bort från fullstack.

Anledningen till att jag undrar om C är värt att investera tid i, är för att jag måste börja göra en prioritetslista som jag reviderar varje år och uppdaterar.

För övrigt har jag jobbat med Java i runt 4~ års tid. Språket har minimalt att erbjuda mig nu för tiden. Självklart kan jag bli en evangelist och fördjupa mig ännu mer i Javas (stora) bibliotek samt olika ramverk som erbjud, men den kunskapen jag får från det är inte proportionerlig mot vad nya territorium kan erbjuda. Jag föredrar att lära mig koncept som går att generalisera och utnyttja när situationen kräver det, än att specifikt lära mig att jag bara kan utnyttja instance.method() i ett specifikt ändamål.

Kort sagt kan man sammanfatta att jag har goda kunskaper med språk från det imperativa och objekt-orienterade paradigmen. Min funktionella är starkare än logisk, men ingen av dem är att skryta med. Lisp hade kanske varit nästa steg att lära sig, och den ska upp på min lista.

Då låter det ju som att du kanske skulle känna att det som ger mest är att sätta dig in ordentligt i ett funktionellt språk och eventuellt satsa på något visst område i ett av de språk du behärskar. Något som är på gång just nu. Jag tänker att IoT, Maskininlärning, AI och virtuellt är det ju mycket hype om nu. Iofs snackas det kanske inte lika mycket om IoT som de andra. Vore det inte lite kul att köra något sådant? Fast då vet jag inte om det är i rent praktiskt eller arbetsmässigt syfte utan det kan ju vara roligt med.

Av Marowak
Skrivet av Razki:

Tack för alla svar, jag ska definitivt kolla på "C Programming, A modern approach", då jag såg att den hade fått bra recension. Jag var otydlig i min frågeställning. Tanken var inte "Antingen lär jag mig C eller inte.". Utan mer "Antingen lär jag mig C djupare, eller så fokuserar jag på annat programmeringsspråk som har större potential.".

Fördelar med att lära sig C.
1.a Roligt att komma närmare maskinen. Potentiellt jobba hårdvarunära med assembler och skriva subrutiner i C.
1.b Kolla på spelmotorer, OS, Nätverk, eventuellt VR.
2. Back to basic.
3. Ökar på förståelsen och grunden.
4. Bygg upp sitt egna bibliotek.
5. Vackert språk och kod (Konst).
(Går att addera fler fördelar)

Nackdelar
1. Bra för hobby. Försvinner från R&D.
2. Underhåll av legacy system.
3. Potentiell omodern kunskap i framtiden.
(Går att addera fler nackdelar)

Om du har lärt dig en del C redan så tycker jag att du ska lära dig något mer programspråk. Jag tycker du ska fortsätta fördjupa dig i C samtidigt som du lär dig något mer. När man är nybörjare så kan det vara lite förvirrande att köra flera språk på en gång men nu när du kommit en bit är det nog ingen fara. Det är en merit att kunna mer än ett språk. Java och C# är ju vanliga inom mera affärsapplikationer etc nuförtiden och vill man satsa på webben så är det ofta en kombination av JavaScript, html5 och CSS som används.

Om jag hade varit din personliga programmeringscoach hade jag nog föreslagit att börja nosa på Java lite. Då kommer du mer in i objektorienterat och garbage collection osv. Så får du känna på den världen. Mer eller mindre objektorienterade språk är ju väldigt vanliga nuförtiden. Efter de kan man undersöka något språk i en annan paradigm.

Av Marowak
Skrivet av Fränkie:

Hej,

Kanske en liten udda fråga. Förstår att man förmodligen aldrig blir fullärd inom programmering. Men om man med väldig motivation, studerar och läser 8-10h om dagen.
Hur många år kan ta det innan man skulle kunna jobba som webbdesigner eller back/frontend programmerare? Om man exempelvis läser dessa språk?

  • Java

  • Java Script

  • PHP

  • .NET

  • C

  • SQL

  • Python

  • HTML 5 CSS

Nu menar jag inte att man läser alla samtidigt utan man lär sig först Java exempelvis.
Kan någon dra till med en grov gissning hur lång tid det tar tills man kan göra en helt klart godkänd webbsida eller en app till en mobil?

tacksam för svar

Hej,

Eftersom du är mest intresserad av webben så skulle du kunna börja med det. Då kan du starta med Javascript + HTML5 + CSS.
Det är en kombination som extremt många moderna hemsidor är gjorda i. Tiden det tar är väldigt individuell.