Inlägg

Inlägg som *Mr J* har skrivit i forumet
Av *Mr J*

Har jag fått en hackad / Fejk androidversion i noname kina-enheten jag köpte? Hur hitta rätt version?

Köpte en noname androidenhet direkt från kina.... I stora drag verkar den funka bra vid uppstart (inte DOA iaf). Enheten skulle enligt säljaren ha android 11. Blev nyfiken på prestandan och laddade ner 3d mark. Här börjar problemet: 3dmark säger att det inte kan starta pga "androidversion under 10".

I inställningar under androidversion står... "Android 13"... Hmm

Laddade ner lite android info appar, alla säger den kör android 9.1... de säger också att enheten är rootad från fabrik.

Jag gick in "symbolmenyn" eller vad man ska kalla det, när man får upp en bild /eller litet spel som hänger ihop med androidversionen. Den visar android pie symbolen.

Jag måste nu dra slutsatsen att tillverkaren har hackat enheten till att visa fel androidversion i menyerna, så den ska verka mer uppdaterad än den är?

Kontaktade säljaren och de hävdar att info apparna visar fel.... Att jag inte kan köra 3d mark är väl inte hela världen, men känns inte så seriöst med en eventuellt rootad och "hackad" enhet från fabrik? Vad mer kan finnas för märkligt på enheten kan man fråga sig?

Finns det något bergsäkert sätt som inte är alltför komplicerat att bevisa att den verkligen kör 9.1 om det nu är så, och på så vis kräva att de tar tillbaka enheten?

Av *Mr J*
Skrivet av Typavsten:

När jag jobbade på Telia för några år sedan så begränsades hastigheten på de obegränsade mobilabonnemangen och mobila bredbandet vid strax över 1 TB. Minns att det var några som ringde in om det och då kunde man plocka bort begränsningen manuellt pga det inte framgick tydligt (eller inte alls) i något avtal om detta. Kanske har ändrats sedan jag slutade där...

Tack för info. Enligt uppgifter verkar det dock finnas andra spärrar som går in, så man måste "låsa upp"/begära mer data en himla massa gånger innan man kommer upp i 1tb eller ens 200Gb? Även om det är gratis att "be om mer data" är det ju ändå ett extra moment...

Oavsett så ser jag inget alternativ hos nån operatör som erbjuder min nuvarande dataförbrukning till lägre pris. Självklart kan jag missat något dock, tar gärna emot tips om så är fallet!

Mvh.

Av *Mr J*
Skrivet av Nudeln:

Behöver du ingen större mängd data kanske du kan nyttja ditt telefonabonnemang med 4/5G genom att efterfråga ett extra sim som du har till routern? Men vet inte hur det är med täckning där du bor...

Du har helt rätt i din frågeställning, täckningen är ofta väldigt dålig här, beroende på operatör. Också därför jag alltid varit negativt inställd till mobilnätsalternativ.

Jag är verkligen inte uppdaterad på det senaste inom mobilnätet, men det andra skälet är datamängden. Bedömer min användning till ca 300-400Gb per månad. Mobiloperatörerna har väl utlovat "obegränsad datamängd" på ett gäng abonnemang i över 15 år nu, vilket visat sig inte alls varit obegränsat i ordets sanna mening. Är de "obegränsade" abonnemangen nu för tiden över 400Gb? Och är de billigare än fibern per månad då? Jag känner mig tveksam, men har som sagt inte titta på det mer än sporadiskt den sista tiden så jag kan vara fel ute, absolut.

Tack för svaret. Mvh.

Av *Mr J*

Nån som har nått tips om billigast möjliga pris om man ligger på Telia öppen fiber?

Har haft Boxer i några år för 199:- för 100/100 som gick att få med lite tjat. Det priset gick ut för ett par veckor sedan och jag avvaktade till "black week" eftersom priserna verkar ha gått upp rejält överlag.

Ärligt talat bryr jag inte det minsta om hastigheten, kunde man få en riktigt stabil 20/10 eller till och med 10/10 så skulle nog det räcka till vad jag gör....

Som varande en fattig snålvarg boende på landsbygden har man inte allt för många alternativ, och jag har tänkt mig att bo kvar länge i samma bostad (20+ år iaf). När jag då drog in fiber för en kostnad på 20 lax får några år sedan, var det iaf fortfarande billigare sett över en längre tidshorisont än andra alternativ eftersom fibern var billigare per månad.... Slut på det ny tyvärr?

Nån som har några tips förutom den uppenbara telia 299: 250/250? (som jag som sagt egentligen inte behöver, hastighetsmässigt)

Av *Mr J*
Skrivet av xxargs:

2018 är en evighets sedan inom flashminnesbranchen - snabb sökning gav

https://www.digikey.se/sv/product-highlight/a/atp/industrial-... och håller man sig under 8 GB så är det SD-varianten

nu vet jag dock inte om digikey säljer till privatkunder

Skrivet av Veni:

Jag tar tillbaks mitt uttalande. Vi har inga SD-kort. Det är så klart CF-kort och inget annat .

Skrivet av Altdelete:

Vanliga SD-kort på två 2gb finns fortfarande nya, fast kanske inte så många. Kingston, Transcend, Panasonic och Sandisk hör till de bättre av just de korten prisjakt har listade. Som jag uppfattar det tänker du använda större kort efter att ha uppgraderat mjukvaran och då är nog Kingston eller Transcend som är billigast av just de korten prisjatkt har de bästa alternativen.
https://prisjakt.nu/kategori.php?k=v2279

Hej alla som fortfarande skriver!

Ville bara säga att det löste sig!

Jag åkte till en båtaffär och de kände väl till problemet, jag var inte den första som varit med om det, så de hade ett gammalt 2Gb kort på lager. De var väldigt snälla och jag fick låna det och flasha upp den direkt i affären helt utan ersättning.

Tack alla för deltagande i tråden!

Mvh Bo

Av *Mr J*
Skrivet av evil penguin:

Vad som är bekräftat är alltså att enheten som den är nu inte stöder annat än SD-kort och att allt lallande med SDHC-kort rimligen inte leder någonvart.

Den uppenbara lösningen om du vill använda SDHC är väl att uppgradera firmware? Och för det lär du ju då behöva ett SD-kort, antar jag?

Och ja, jag upplever att du bara slösar andras tid genom att låtsas som att du inte vet saker som du tydligen vet.

Nja, jag vet ju ingenting. Jag bara antar att det som står i changelog stämmer, vilket som vi har sett i specifikationerna inte alltid är fallet.

Då SD standarden slutar vid 2Gb så vet vi alltså att hårdvaran stöder sdhc, vilket jag ju skrev i första posten i tråden. Men om det nu stämmer, så har vi alltså en sdhc enhet rent hårdvarumässigt, som bara kan läsa sd kort pga mjukvara. Är det så långsökt att den då kan läsa ett sdhc-kort med nedsatt kapacitet och fat16 med tanke på att hårdvaran fixar det? Ja, kanske det. Min erfarenhet är ju ibland det som står i förra posten, jag har varit med om för många sådana exempel genom åren för att bara ignorera det, men det kanske omöjligt kan vara tillämpbart i detta fall? Är som sagt inte tillräckligt kunnig för att avgöra det. Med tanke på att det tog mig 5 minuter så kände jag det var värt att prova, efter att andra föreslagit det.

Men skulle väl varit tydligare med vad som stod i changelog, absolut. Men tänkte inte det så intressant med tanke på att tråden startades som just en förfrågan efter ett sd kort, som du skriver, samt att vi vet att hårdvaran klarar sdhc. Sedan fick den, för mig, oväntat många svar.

Tråkigt om du känner din tid bortslösad, 1a posten var ju som sagt bara en frågan vart man just fick tag i ett sd kort med 2gb, vilket du svarat på. Tack för det.

Av *Mr J*
Skrivet av pv2b:

Jag tror att det roliga ska vara att det är en massa Telia-accesspunkter på samma kanal, samtidigt som de påstår att de vet hur man får snabbt WiFi-hemma. Vad URLen har med det att göra förstår jag dock inte.

Är väl för att bekräfta att det verkligen är telia som skriver det, antar jag.

Av *Mr J*
Skrivet av evil penguin:

Då är det väl inte "nja" utan bekräftat?

Ursäkta, hänger inte med riktigt. Vad är bekräftat, att den ska stödja SDHC med högre firmware och att den inte kan göra det med den firmware som sitter i nu?

För det är väl det jag skrivit sedan post 1, om man nu får tro att changelog:en stämmer, vilket jag hoppas den gör.

Kanske borde förtydligat mer att 2gb gränsen berodde på sd kontra sdhc, men iom att hårdvaran stöder det så undrar man ju vad som gör att det inte går, och jag är inte tillräckligt kunnig om vart hårdvaran slutar och mjukvaran börjar på SD-standarden. Därav spekulationer om protokoll, fat16 osv och att det kanske gick att komma runt begränsningen.

Tänkte att der vore väl inte första gången en tillverkare har lagt någon märklig mjukvaruspärr/check (max size 2048mb) som i sig inte har något att göra med ett standardskifte. T.ex kan jag inte registrera mig på ett flertal hemsidor under mitt riktiga namn. Den som har pogrammerat sidan har ansett att kortare namn än 3 bokstäver finns inte, och det kan därmed förkastas som en bot eller ett alias. Då jag heter "Bo" så medför det vissa problem....

Kan ju dock fortfarande inte vara säker på att det enda problemet med enheten förrän den är uppdaterad som sagt.

Kanske missförstod dig, ber om ursäkt i så fall.

Av *Mr J*
Skrivet av evil penguin:

Vad har du för version då?

2.30

Av *Mr J*
Skrivet av m4gnify:

Har ett gammalt 2GB Toshiba SD-kort som jag fick med mitt 3DS.

Du kan få det om du betalar frakten (borde vara 49kr(spårbart till brevlådan)). (Eller hämtar det i Norrtälje)

Tack! Väldigt snällt! Ska kolla runt lite med bekanta först om de har nått gammalt kort, annars hör jag av mig!

Av *Mr J*
Skrivet av cyklonen:

Den du köpte den av måste nästan ha haft ett fungerande kort. Varför fick du inte med det? Kan ju knappast vara till nytta för den förra ägaren.

Han körde utan, den har en enklare karta inbyggd som standard. Han var nog mest intresserad av att ha den som instrumentering till motorerna, vilket den har som funktion.

Av *Mr J*
Skrivet av evil penguin:

Det mest sannolika är väl att läsaren helt enkelt bara stöder den ursprungliga SD-standarden. Dvs den har ingen aning om att det finns något som heter SDHC, än mindre hur man skulle prata med något sådant.

Nja, här är changelog för firmware uppdatering:

Changes made from version 3.10 to 4.10:
........
Added support for SDHC cards, which have capacities greater than 2GB
........
https://www8.garmin.com/support/ch.jsp?product=010-00593-00

Kartan Garmin själva säljer levereras på ett 4gb kort, och det är bara södra sverige som täcks av det. En karta för hela europa, som de också säljer borde teoretiskt ta minst 8gb.

Av *Mr J*

Nepp, fat16 och 1.78gb volym-tricket funkade inte. Attans också. Man tycker att eftersom hårdvaran uppenbarligen kan läsa SDHC så borde det kunna funka, men tydligen inte. Antar det är något i SDHC protokollet som strular till det?

Såvida inte kortläsaren i sig inte är trasig, det har jag ju inga garantier för. Men väljer att tro (hoppas) att det inte är så, för då är väl plottern en halvdan dörrstopp, om ens det.

Av *Mr J*

Tänkte också på fat16... Volymstorlek 1.78gb och Fat16 med firmware är på gång nu. Wish me luck!

Lite dåligt av garmin att inte skriva något om detta på sin hemsida för enheten... Men efter man köpt ett kart-kort för 1800kr går det bra. Eller, ja, de hade ju inte kunnat säga vad som var fel ens då, om jag inte hade läst changelog för uppdateringarna och påpekat det för dem.

Helt säkert hade en gammal uppdatering kunnat gå att klämma in på ett av de gamla 1gb korten jag lyckades hitta hemma. Men de tillhandahåller inte tidigare uppdateringar, det tar tydligen för mycket plats på deras server. För totalt kanske 10 gb för alla gamla firmwares är ju mycket plats i dagens läge tydligen ...

Av *Mr J*
Skrivet av Alling:

Om jag får gissa så är gränsen just 2 GB för att det var maxstorleken på SD-kort innan den nyare standarden SDHC kom.

Because SDHC works differently than standard SD cards, this format is NOT backwards compatible with host devices that only take SD (128MB - 2GB) cards. Most readers and host devices built after 2008 should be SDHC compatible.

Ja, det var ju så jag tänkte. Och hårdvaran kan tydligen läsa det, men inte med den mjukvaran som är i nu.

Av *Mr J*
Skrivet av morotis:

https://www.ginza.se/product/980302

annars fanns det ett noname brand på kjell också

Aldrig hört talas om Integral, men det kanske är bra? Tack för tipset!

Av *Mr J*
Skrivet av SuperNova:

Är det så att den inte klarar minnen eller partitioner över 2gb?
Du kan ju testa att skapa en 2gb (eller 1.5gb) partition på ett större usbminne och se om det fungerar. Värt en chansning i alla fall.

Den har ingen usb ingång... Men kan absolut prova, jag har ett 4gb kort som ligger.

Tänkte dock det hade med själva SD-standarden att göra, typ SD till SDHC?

Av *Mr J*

Udda förfrågan: Vart får jag tag i ett 2gb SD kort idag som inte är skräp?

Jo, jag köpte mig en gammal plotter (Sjöbuse-slang för GPS navigator). En sån här: https://buy.garmin.com/sv-SE/SE/p/6311

Som ni ser var den ju inte helt gratis som ny, och även om den är gammal kostade den en slant... Dessa enheter har ett helt annat andrahandsvärde än normala dataprylar t.ex.

Så långt allt väl, men när jag tryckte i SD kortet med kartorna så ville den inte läsa det. Enheten är såpass gammal att den inte ens kan läsa SD kort över 2gb!

Tursamt nog finns det en firmware att ladda ner som ger den möjligheten att göra det... det är bara det att firmwaren ligger på 1.02Gb, ett 1gb kort eller mindre räcker alltså inte. Och ett på 4 eller mer går inte att läsa. Jag behöver alltså ett kort på exakt 2gb, varken mer eller mindre!

Vart sjutton kan jag få tag på ett sånt kort idag som inte är nån piratkopierad kina special? Vore jäkligt trist om kortet får för sig sluta funka mitt under uppdatering och brick:ar plottern...

tips någon?

Av *Mr J*
Skrivet av mrqaffe:

Det är i så fall främst en mjukvarufråga och inte en fråga om ljudsystem, att ha multipla anslutningar i datorn kan vara besvärligt pga att många program bara kan använda wins standardenhet och allt som har med hdmi att göra påverkas av hdcp.

Det verkar som jag helt enkelt får testa och experimentera lite granna och sedan återkomma. Tack för svaren!

Med vänlig hälsning.

Av *Mr J*
Skrivet av mrqaffe:

Nej Toslink är bara för ljud och DVI är bara för bild.

Du får dela upp ljudbygget i flera delar, vill du att samma förstärkare ska driva ljudet i båda rummen så behöver du kunna växla högtalaranslutningarna.
Ska du ha olika förstärkare i rummen behöver du förgrena utsignalen från datorn.
Det går också att tänka sig en lösning där du har flera utgångar på datorn och konfar om den beroende på vilket rum som ska vara aktivt.

Fundera på hur du vill driva ljudet och kolla även vilka kabellängder det kommer att handla om för långa hdmikablar blir väldigt dyrt om det ska fungera stabilt.
Vad ska visa bilden, vilken typ av bildsignal skall skickas vart, vilken bandbredd behövs ?

Nja jag skickar ju ut både bild och ljud via ett DVI uttag idag. Låt vara att kanske protokollet är HDMI men kabelanslutningen och delen som går in i datorn är DVI. Så det var därför jag skrev DVI från datorn till HDMI in i förstärkaren i andra rummet.

Tror jag kanske uttryckt mig lite otydligt: Jag har idag en förstärkare och högtalarsystem per rum. Endast ett rum behöver ge ljud åt gången. DVI-HDMI kabel i tillräcklig längd och kvalite till rum 2 har jag redan redan och det funkar utmärkt för filmtittande idag. Sen har jag en toslink kabel också som jag tänkte köra till förstärkare i rum 1, eftersom den inte har någon HDMI ingång. Frågan gällde i första hand om och hur datorn kan mata ut 5.1 ljudet från spel så att förstärkare 1 som går via toslink kan koda av det och förstärkare 2 som går via DVI-HDMI kan koda av det, samt om datorn klarar av förstå den har 2 st anslutna system som går att växla mellan eller om det finns en begränsning med max antal anslutna 5.1 system. Det verkar från era svar som att det mesta ska rulla utan problem, vilket ju är trevligt.

Jag tackar.