Inlägg

Inlägg som Rick-James har skrivit i forumet
Av Rick-James

Har bara haft Windows 7 på den tidigare men den disken kraschade så det är helt blankt nu.

Kan man köpa Windows 10 licens var som helst eller är det bara via Microsoft?

Dyker upp mycket som känns halvseriöst med licenser för typ 150 kr.

Av Rick-James
Skrivet av mrqaffe:

Man laddar ner win direkt från MS och de har sitt "verktyg" för att skapa ett bootbart usbminne för det.

Vill du installera Windows 10 på din dator?
För att komma igång måste du ha en licens för att installera Windows 10. Sedan kan du ladda ned och köra verktyget för medieskapande. Mer information om hur du använder verktyget finns i instruktionerna nedan.

https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10

Du kan ladda ner och installera utan nyckel, den behövs bara för aktivering så du slipper se texten som uppmanar dig att aktivera, i övrigt fungerar det även oaktiverat.

Låter ju smidigt! Tack!

Av Rick-James

Windows nyinstallation på äldre dator

Hej,

Jag behöver få in Windows på en lite äldre och helt tom dator. Och det var ett litet tag sedan jag själv meckade med sådant.

Detta moderkort tillsammans med en I73770k CPU handlar det om.

https://www.inet.se/produkt/1902198/msi-z77a-g45-atx

Internet via kabel finns och SSD'n har jag möjlighet att plocka ut och ansluta via USB till en Windows10 dator ifall det hjälper installationen.

Vilken version av Windows spelar ingen roll sålänge den fortfarande är supportad. Så billigt som möjligt helst.

Har svårt att navigera bland licenser där jag hittat allt mellan 100-1500kr bara för Windows11. Känns inte rimligt att det är så stort spann, men jag vet inte.

Även tacksam för hjälp med hur jag löser själva installationen. Gissar att jag gör en bootbar drive från en annan dator? Länk till någon bra guide kanske? Jag letat lite men hittar mest som bygger på att man ska köpa något program.

Av Rick-James
Skrivet av Tobbe_Man:

Är en bra uppfattning om vad man kan förvänta sig så man vet vad man vill ha och kan sätta en budget. När du vet väl vilken nivå du vill lägga dig på är de mycket lättare att få hjälp och råd gällande uppgraderingen.

Men ett begagnat grafikkort kan göra en del för din spelupplevelse om du fortfarande vill förlänga livet i din dator.
Tips är en köpes annons här och beskriv att du vill uppgradera från din gpu i systemet du har så kommer de nog några bra erbjudanden.

Skrivet av lossah:

Om du ska köra Fortnite behöver du en bättre CPU. Min systerson kör Fortnite med AMD 5600G och ett HD7850 (var budgetkort/låg midrange redan 2012) som flyter på. Låga grafikinställningar, ja. Fortnite är inte ett GPU-krävande spel överhuvudtaget.

Skrivet av shugge:

7850 är ju inte jättemycket snabbare än iGPU:n i 5600G, så jag hade inte bemödat mig med den extra strömförbrukningen, värmen och ljudnivån som det innebär kontra den lilla prestandaboosten.

Skrivet av Fenrisulvfan:

@Rick-James
På 750W kan du köra ett 7800XT eller ett 4070 Ti super för höga(120+) FPS i 1440p, men då krävs nog minst en 5600, jag rekommenderar dock inte köp av en 5600 om det inte måste vara runt en viss budget, ofta räcker en 3600 långt och är budget hyfsad så är en 7600 på AM5 ofta ett bättre val, alternativt en Intel-lösning som 12400F.

Med en 5600G blir du kvar på PCIE 3.0 vilket inte är att rekommendera, ditt GTX 670 är nog faktiskt snäppet bättre än 5600G's inbyggda grafik.

Det här kan vara ett bra bygge, men 1440p kommer inte vara som en dans även om 60 FPS+ är möjligt i mer lättdrivna spel som CS2.
https://komponentkoll.se/bild/HoZXe.png
3600 presterar som 5600G fast utan inbyggd grafik och har till skillnad från exempelvis 5500 stöd för PCIE 4.0 och behöver garanterat inen uppdatering av BIOS som det finns en risk att de andra kan behöva.

RX6600 är det absolut mest prisvärda nya grafikkortet senast jag kollade:
<Uppladdad bildlänk>
Ett 6750XT kan vara ett bra val också för 1440p, men dom är bägge för kraftfulla för en 3570k och RX6600 är inte optimalt på PCIE 3.0, men ett 3060 har inte det bekymret, så kanske kan en 3570k + RTX3060 12GB fungera bra i 1440p om du nöjer dig med 30FPS ibland.

Skrivet av XerxesYngve:

^ This. Men, 3570k har inte Hyper Threading och kommer flaska de flesta kort hårt. Överväg en uppgradering till 2600k, 2700k eller 3770k för högst ett par hundralappar och överklocka sen skiten ur den (2600k gör 4,4+ Ghz utan vidare om du har något lite bättre än stock-kylare). Se över överklockningspotentialen för RAM-minnet också.

Kan du para en av processorna jag tipsade om med ett av korten Fenrisulvfan föreslagit så har du en ganska kapabel 1080p-maskin jämfört med vad du sitter med i dagsläget. Jag skulle personligen inte lägga mer än max 1500kr totalt.

Om du verkligen inte vill köpa begagnat så spara dina pengar och satsa på något nytt lite längre fram i tiden likt det som någon förelog här ovanför.

Tack allihop för bra inputs!

Har suttit och gått igenom era svar nu på morgonen och läst på en del.

Hade helt missat hur mycket CPU spelar in när det kommer till just Fortnite, och hur billig uppgradering det är kontra GPU. Så jag tror att det kan vara en rimlig budget start här och nu.

Sedan har haft ju fått en del uppslag på vad jag kan tänka på och sikta mot i längden. Och då får det bli en total uppgradering som får kosta på lite så det blir vettigt.

Jättetack allihop!

Av Rick-James
Skrivet av Tobbe_Man:

När du höjer ribban till 1440p så kommer de krävas info.
Vad har du för budget?
Vad är vettig fps i 1440p?
Bara söka på grafikkortet plus Fortnite så finns de massa filmer, typ rx 6650,6750xt Fortnite eller rtx30604060,ti Fortnite så kommer du hitta massa info om cpu och grafikkort som passar dig.
Mvh Thomas

Ja det är nog det bästa. Att kolla på tuben vad de får för prestanda med olika prylar.

Av Rick-James
Skrivet av shugge:

https://komponentkoll.se/bild/lrQaA.png

Såhär hade en uppgradering för Fortnite kunnat se ut.

Du hann före

Om man slänger med en GPU där så att det blir ordentligt från början. Vad hade man valt?

Av Rick-James
Skrivet av shugge:

Kollat hela (eller iaf större delen av videon)? Den dippar väldigt lågt för denna person också och t.o.m kraschar (oklart om det beror på hårdvara eller mjukvara dock). Men cpu användningen ligger ganska konstant på 100/99%, så cpu hade nog varit en mer nödvändig uppgradering för Fortnite iaf.

Kanske du ska kika på en AMD 5600G eller liknande om budgeten är stram? Då behöver du initialt inte ett diskret grafikkort, utan kan köra med det som är inbyggt i processorn.

Jag förstår. Vill ju ändå att det ska bli hyggligt bra. Det är ingen tröst att komma billigt undan om det ändå bara strular sen.

Om vi säger att målet är att få vettig framerate på Fortnite med medelinställningar i 2560x1440.

Jag har ju redan en ATX låda som är helt ok och en PSU på 750W såg jag nu när jag dubbelkollade. Och SSD är ju enkelt att lösa.

Så jag behöver MB, CPU, RAM, GPU.

Vad skulle kunna vara vettiga komponenter då?

Av Rick-James
Skrivet av shugge:

Här är nog ungefär vad du kan förvänta dig (med reservation för att det inte är exakt samma processor och att Fortnite nog har blivit lite mer krävande 3 år från när videon lades upp): https://youtu.be/5wXnjcqAOBA?si=qDAvvcEdzu7qcIir

Tack!

Fattar att det inte blir helt optimalt. Dock har jag framerate i Fortnite som ofta droppar ner till omkring 20 med mycket lägre grafikinställningar än det där. Så ändå en hygglig uppgradering.

Av Rick-James
Skrivet av Tobbe_Man:

Hej.
Håller med många andra som svarat redan.
Utan att veta mer än du skrivit så köp inte ett nytt grafikkort till de systemet om du inte ska uppgradera inom någon månad.
Ett rx 580 eller gtx 1060 6gb är en ok uppgradering till en billig peng. Även där är cpu lite klen.

Vilken gpu har du nu?
Watt på psu?
Använder du ssd disk som boot i systemet?
Mvh Thomas

GTX670 nu, 650W PSU, och har ingen lagring men köper SSD. Dock bara SATA anslutning på MB, så ingen PCI prestanda där.

Av Rick-James
Skrivet av bobbish:

Problemet är förmodligen att även om du bara trycker i ett äldre begagnat grafikkort såsom t.ex. GTX 1070/GTX 1080 (eller motsvarande från AMD) så kommer CPUn och RAM-minnet redan där att bli en flaskhals. Något mer lämpat proffs i forumet kanske rättar mig i detta, men jag tror starkt att det knappt är lönt att ha något mer kraftfullt i den datorn än ovannämnda grafikkort på sin höjd.

Jag skulle rekommendera att spara ihop pengar och köpa en helt ny dator när du har råd eller köpa ett begagnat grafikkort.
Annars kanske ett 3050/3060/4060 på sin höjd, men jag personligen tycker det är lite att slänga pengarna i sjön. De korten är inte framtidssäkra om du vill kunna spela nya spel heller direkt. Samt kommer hållas tillbaka av resten av din dator. Kan också tänka mig att du kanske inte har ett bra och starkt nätaggregat? Tänk på att med korten du nämnt, att du rekommenderas ha ett nätagg på minst 550w eller mer.

Jag skrev aldrig vilket grafikkort som sitter i nu men det är ett GTX670.

Nätagget är på 650 så det är lugnt.

Tittade på begagnade, typ GTX1080 men det är marginellt billigare än nytt och en risk med begagnat tycker jag.

Av Rick-James
Skrivet av shugge:

Funkar gör det, men hur upplevelsen blir är en annan femma.

Vad gör du med datorn och vad är det som "inte funkar"/duger idag?

Har en gaming laptop med ett GTX1650 men den klarar inte riktigt att driva min skärm på 1920x1080 utan att det blir en rätt svajig framerate till och med på enklare spel som Fortnite.

Så jag hade hoppats att jag kunde få till något vettigt att min gamla stationära dator med nytt grafikkort. Tittade på begagnade kort men tycker att det blir stora pengar kontra risken man tar med begagnat. Så hellre ett nytt och så kanske byta ut MB, CPU, RAM till sommaren.

Tror du att det är en meningslös uppgradering om man ser till spelprestanda kontra laptopen?

Av Rick-James

Nytt grafikkort till äldre dator?

Hej,

Jag skulle helst vilja bygga en ny speldator men pengarna tryter så jag funderar på vad jag kan göra med min gamla (ca 10 år).

Jag tänker att om jag börjar med grafikkort och tar de andra delarna allt eftersom.

Så min fråga är, hur skulle det lira om jag stoppade in ett RTX3060 eller RTX4060 i min nuvarande dator?

Spec nuvarande dator:

Intel Core i5 3570K 3,4 GHz (Ivy Bridge)
MSI Z77A-G45 ATX (PCI Express 3.0)
Corsair 8GB (2x4GB) DDR3 CL9 1600Mhz VENGEANCE

Av Rick-James
Skrivet av xxargs:

Diskimage med dd eller ddrescue (säkrare) med lämplig USB-sticka startad linux

Tack för alla tips!

Skrivet av xxargs:

(man vill inte ha (system)disken mountad när backup tas vilket innebär att win7 inte kan ta en image på sig själv medans den körs utan detta måste göras av en program 'utifrån' - detta gäller alla OS oavsett sort!)

Eftersom jag helst klonar disken så får det nog bli någon sådan variant.

Men angående det sista ovan så gäller det nog inte alla OS. Det finns ett antal seriösa program till Mac som bygger på att klona systemdisken medan systemet körs och de funkar utmärkt. Jag har själv klonat flera diskar på det viset och sedan kört från dem.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Rick-James

Backup i Win7?

Jag har mitt digitala liv i Mac världen och har full koll på backup lösningar där. Dock är speldatorn Windows 7 och jag skulle behöva hjälp med lösning för denna.

Det behöver inte vara enkel, snygg eller osynlig mjukvara, eller något med versionshantering. Jag har inget kritiskt på disken och ändrar sällan något i datorn. Så jag tar i princip bara backup manuellt då och då i syfte att slippa installera om hela rasket om disken rasar. Det viktigaste är att jag kan komma igång igen smidigt vid en krash.

Windows egna verktyg för backup, är de att lita på?

Min egen erfarenhet från andra OS är att en klon funkar bäst. Antar att det gäller även för Windows? Någon mjukvara som kan rekommenderas?

Av Rick-James

Tackar för bra svar!

Och nej, det måste inte vara varken ett Nvidia eller just ett 670 kort. Jag är intresserad av allt som för en överkomlig peng skulle ge en märkbar prestandaökning. Jag frågade om 970 eftersom det i mina ögon verkade vara ett vettigt alternativ.

Av Rick-James

Lönt att uppgradera 670-->970

Som rubriken lyder. Ser att jag kan få ett 970 för en helt ok peng nu och undrar helt enkelt om jag i praktiken kommer märka någon större skillnad mot mitt 670?

Av Rick-James

Huzzbutt: Har inte vågat sätta igång något än eftersom jag var osäker på installationen av kylaren.

enRödjävel: Tackar för svar! Bara av intresse, varför är det lugnt? Beror det på att ytan är täckt av lack och att man därför inte kommer åt någon koppar?

//RJ

Av Rick-James

Hyper 212 Evo - Felmonerad? (Bilder)

Hejsan,

Under bygge av ny dator monterade jag ikväll processorkylaren som är en Hyper 212 Evo på ett MSI Z77A G45 ATX moderkort. Det underliga i installationen är att skruvhålen där man ska montera skruvfästena för kylaren har "ledningar" (dock täckta av isolering) väldigt närliggande som skruvarna ligger an mot. Spontant kändes det som att det borde vara en gummipackning mellan skruven och moderkortet, men installationsguiden säger inget om detta och de packningar jag har - som följde med chassit - är så tjocka att de hade gjort att skruven inte hade nått till muttern på baksidan av moderkortet. Jag har letat runt utan att hitta någon info som hjälpt mig. Jag har kollat på en del bilder av färdiga installationer men alla är på moderkort som är helt rena kring hålen.

Någon som vet ifall det är i sin ordning att göra som jag gjort eller om jag riskerar att skada moderkortet och måste hitta något att lägga emellan skruvarna och moderkortet?

Bifogar bild på moderkortet med skruvhålen markerade samt en bild på min egen installation där man ser hur skruven sitter mot moderkortet.

https://www.dropbox.com/s/krbrvdis8ylnb5l/MB01.jpg

https://www.dropbox.com/s/krbrvdis8ylnb5l/MB01.jpg

https://www.dropbox.com/s/gdk93nkkzx5uqh6/MB02.jpg

https://www.dropbox.com/s/gdk93nkkzx5uqh6/MB02.jpg

Vågar inte riktigt gå vidare innan jag har koll på detta, så jag är såklart mycket tacksam för svar.

Mvh

//RJ

Av Rick-James

Tackar för svar!

Inga övriga synpunkter på valet av komponenter?

//RJ

Av Rick-James

Speldator - Hjälp med val av grafikkort

Hejsan,

Jag har inte postat i detta forum på några år då jag gått över till den mörka sidan och mest kört Mac laptops, och då endast Windows på virtuella maskiner eller i Bootcamp. Det har funkar bra för vardagsanvändning och jobb, och annat roligt i datorvärlden har ju då fått stå tillbaks p.g.a. andra prioriteringar - tills nu. Har kört lite CoD och BF mm. i Bootcamp men känner att jag skulle vilja ha en rikitg speldator och då såklart bygga en själv. Dock var det några år sedan jag meckade med hårdvara och jag känner mig lite ringrostig. Har lusläst en del liknande trådar och haft stor hjälp av dem när jag valt komponenter.

Men jag skulle ändå gärna vilja ha lite kommentarer på min komponentlista ifall jag missat någon viktig detalj. Framför allt skulle jag vilja ha tips på val av grafikkort, som jag ännu inte lagt till i listan - gärna med förslag på både AMD och Nvidia kort. Som utgångspunkt och exempel är målet att kunna maxa ett spel som BF3 med ok framerate. Och tanken är väl att hela bygget ska sluta på 8000-10.000 kr.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/3144112/2013-03-24

//RJ