Inlägg

Inlägg som anon39067 har skrivit i forumet
Av anon39067
Skrivet av mrqaffe:

Bra, då är det ännu högre tid att plockas bort kontakterna på telefoner så att de blir sladdlösa för nu kan ju inte ens de värsta kabelkramarna motivera kontakter.

Orka dra med sig en trådlös laddare på tåget. Tror nog vi som reser mycket fortfarande kan motivera en kontakt. Världen är faktiskt lite större än 40 minuter till och från jobbet. ^^

Av anon39067
Skrivet av martinot:

Det är inte givet att spelen blir dyrare. Dyrare att utveckla; ja, mycket troligt (det kostar mer att underhålla och optimera för flera produkter). Men det kan också leda till att fler har konsoler leder till större målgrupp, och där den potentiellt ökade försäljningsvolymen kan sänka utvecklingskostnaden per sålt spel.

Hyckleri avsåg påståendet att det fanns en enda konfig på Sonys sida, vilket jag står för.

Fö. intressant att komma från någon som startar sina inlägg med personangrepp.

Sorry, den typen av "debatt" och argumentationsteknik får du fortsätta att köra med själv (tänker inte sänka mig till din nivå, eller fortsätta den typen av meningslös metadiskussion).

Traditionellt sett brukar varje generation har en konfiguration, och det är även ett faktum att denna generationen släpper Sony endast en konfiguration precis som posten du svarade på säger, iaf än så länge. Kan de hålla sig borta från att släppa en Pro version senare, destå bättre. Går dock inte att förutspå, så vad Hartassen sa i deras post stämmer ju. Så vet inte riktigt vad det finns att "stå för"? Retorisk fråga.

Sen vad gäller "personangrepp", nu funkar det ju inte riktigt så i verkligheten. Vet att många är oerhört känsliga idag, men står man och spottar på någon och en annan påpekar detta, så är det inte den som påpekar det som är skyldig till personangrepp. I värsta fall kan den som såg detta sett fel, men det är fortfarande inte ett personangrepp. Oerhört svamligt att ens försöka vinkla det så. Tack och adjö.

Av anon39067
Skrivet av martinot:

Det är helt OK. Du får känna och stå för vad du vill.

Det är lätt att tycka så för de som inte har ekonomiska ramar att förhålla sig till.

Angående grafikkort med olika minnesmängd och prestanda på PC; det finns en orsak till det där också. Även där pga. olika både krav och finanser hos olika köpare.

Visst kan valfrihet vara dåligt (och har sina negativa sidor), men ibland är det fantastiskt bra att det finns valfrihet (trots att det kan bli besvärligare på en del olika sätt).

Min post var svar på flera av dina, jag har läst allihopa, ingen fara dock, du behöver inte svara på allting. Sen så har jag har redan uttryckt flera argument till fördel för de som lever på en tajtare budget, och varför Series S är ett problem även för dessa. T.ex dyrare spel pga Series S, och nämnde även RX 580 som har 8GB och är billigare än 1060 med dess 6GB. Vi får alla känna och tycka vad vi vill, men jag skulle vara lite försiktigare med att kalla folk hycklare om jag var du. ^^

Av anon39067
Skrivet av martinot:

Hur ser du då på PS4 och PS4 Pro? Är inte det just två olika konfigurationer?

Känns som mycket skenhelighet här i debatten!

Känns mest bara som att du missuppfattar folk med flit, faktiskt. Bara för att man anser att det ibland är bättre med färre val, betyder det inte att man alltid är emot fler fal. Själv var jag emot flera konfigurationer även på nuvarande generationen av konsoller, alltså PS4 och PS4 Pro. Är bara dumheter. Däremot tycker jag det är bra när en uppdaterad Slim modell kommer ut när bättre teknologi tillåter det, samma prestanda men billigare och strömsnålare. Det är därför jag äger PS4 Slim själv med SSD installerad, kul att man har den valmöjligheten att skaffa på efterhand. Påverkar ingen annan än mig själv som valde att spendera pengarna på en, medans spelutvecklarna fortfarande kan förutsätta att alla har en HDD då det är standard på alla modeller.

Sen är det också enorm skillnad på att släppa två olika modeller med olika prestanda på en gång, och på att släppa en bättre modell senare när teknologin tillåter det. Det senare gör att man får en högre baslinje från början, vilket är bättre i längden. Det är också lättare för spelutvecklare att scala uppåt än neråt, behöver bara skruva upp upplösningen. Med lägre baslinje från början så kommer multiplatform spel hållas tillbaka mer än nödvändigt och det påverkar alla, både utvecklare och spelare. Därför ser jag en senare release av en "Pro" modell som en "lesser evil", hade helst inte sett det hända alls, men är iaf bättre än detta magplask till release vad gäller Series S.

Sen som du själv argumenterade, 3090 har "meningslöst" mycket VRAM.. Men är det verkligen så? Eller kan det istället vara så att de nya konsollerna har för lite RAM, även på Series X? På konsollerna kommer dess 16GB inte att vara dedikerat enbart till grafik, det kommer inte dröja länge innan många AAA spel (för den som fortfarande bryr sig om dessa) utnyttjar 16GB VRAM på PC det är jag övertygad om. Ge det två år så kommer PC springa runt Series X, destå mer Series S. Det är på tiden också, PC har vart fast på 8GB som "standard" sedan GTX 1070 som släpptes 4 år sedan (och den billigare RX 580 som släpptes 3 år sedan). Det enda som egentligen gör det "acceptabelt" med så lite RAM i PS5/Series X jämförelsevis med nuvarande generationen är dess snabba SSD, speciellt på PS5, som gör att RAM kan utnyttjas effektivare.

Nämnvärt är också att början på varje generation brukar inte ha speciellt många eller intressanta spel, så det brukar vara bättre grafik som säljer då för de som bryr sig om att köpa sig in i en ny generation tidigt. Annars är det ju lika bra att köra på med ens gamla PS4/Xbox istället för att slösa pengar på en Series S. Ska man ha en konsoll till småbarnen som inte bryr sig så mycket om prestanda, varför inte köpa en PS4 slim för 2300kr till julhandeln isf? Den har ju redan ett enormt och även billigare spelbibliotek.

Sen gillar jag också hur både spelutvecklare och spelare gnäller på att spel blir dyrare att köpa/utveckla, men på samma gång verkar det som att ett antal spelare ser positivt på onödig extra komplexitet i konfigurationer som gör det dyrare för spelutvecklarna att optimisera, vilket sedan reflekteras på priset av spelen via destå mer mikrotransaktioner. Series S är helt enkelt, enligt min åsikt, totalt meningslös och kommer göra mera skada än nytta för alla.

Av anon39067

Inte för att jag bryr mig speciellt mycket om logotyper, men denna ser ju bara rent utav deprimerande ut. Likaså med HP. Både färgerna och stilen skriker depression. Men det är ju inne just nu, att allting ska vara dystert och sterilt. Passar bra till Windows 10, som ser lika hemskt ut. 2edgy4me.

Av anon39067

Hade Intel kört med AMD processorer så hade detta aldrig hänt.

Av anon39067

@Nasso: Vem bestämmer vad en "legitim" politisk åsikt är? Vad får dig att tro att det bara finns två sidor i denna konflikten i USA? Såklart att CD Projekt gjorde ett politiskt uttalande, vad annars skulle det vara? Det är inte småprat om vädret iaf. Som ni själva sa "Det finns massa politik i detta"; jag håller med, det gör det. Situationen i USA är mycket mera komplicerad än så, och att förenkla det på det sättet som ni gör, tror jag är rent utav skadligt. Det slutar alltid med att folk kastar -isms höger och vänster, istället för att ens försöka se helheten.

Själv har jag bara uttryckt två åsikter, att företag ska sluta dygdsignalera (det gör mer skada än nytta), och att de flesta större spelutvecklare inte gör bra spel längre. Allting annat var en analys av situationen runt CD Projekt och vad jag tror att det kan resultera i just för CD Projekt i långa loppet om de börjar springa full fart på hal is, baserat på liknande situationer (Blizzard). Det finns många exempel på företag som har skjutit sig i foten på liknande sätt. Gillette gjorde ju bl.a bort sig något enormt förra året med den där reklamen, och ja, det kostade dom enormt mycket pengar och kommer att fortsätta göra det länge framöver. Man tackar och bockar även där, de ledde till att någon tipsade mig om att skaffa säkerhetshyvel istället, både bättre och billigare. Återigen dock, tror inte detta blir fallet för Cyberpunk 2077, CD Projekt har ett bra rykte då deras fokus brukar vara kundens intressen snarare än aktieägarens intressen och förhoppningsvis så fortsätter det så.

Skrivet av CrispVanDahl:

Jag förstår faktiskt inte alls över huvud taget. du menar alltså att du tror att människor som inte stöder allas lika värde och kampen mot orättvisa är så pass många att dom skulle vara en betydande del av CDPRs potentiella konsumenter att det skulle ha en kännbar effekt på deras försäljning av spelet?
Jag är inte lika övertygad. OCH om det nu skulle vara så att folk väljer bort spelet pga detta är det i min mening helt korrekt för CDPR att i så fall stå upp för medmänsklighet.

Nej, det tror jag inte. Läs om, och sluta lägga ord i munnen på mig. Bara för att man tar ställning mot hyckleri så betyder det inte att man tar ställning varken för eller emot "allas lika värde". Tänker inte ens svara nå mer på sådant trams.

Av anon39067

@CrispVanDahl: Läs mitt tidigare inlägg och tänk efter en stund. Där har du svaret på din fråga.

Av anon39067

@CrispVanDahl: Det är skillnad på vilket budskap man försöker förmedla i spel/literatur, och att välja sida IRL.

Av anon39067
Skrivet av Nasso:

Vet inte om jag vill hålla med om att det är politik.... Det handlar om mänskliga rättigheter och rasism.
Tyckte mest att det var en väldigt konstigt slutsats att bojkotta ett företag för att de tar ställning mot rasism och skjuter fram en presentation ett par dagar.

Mänskliga rättigheter och rasism är ju dock politik. Eller tror du t.ex mänskliga rättigheter var givna till oss av storken? Bara för att de flesta håller med om att någonting är bra eller dåligt, så betyder det inte att alla är överrens om samma lösningar. En lösning menad på att minska segregration, kan istället leda till att öka det (men de kommer aldrig de som introducerade denna lösningen att erkänna när de händer). En lösning menad på att minska rasism eller sexism etc, kan istället öka det. "The road to hell is paved with good intentions."

Nu när CD Projekt har bestämt sig för att engagera sig i politik så är de ute på hal is, de riskerar att förlora många kunder framöver. Hyckleriet kan komma att öka, och respekten för dem isf att minska med åren, det återstår att se hur de hanterar sig framöver. Det är vad som hände med Blizzard (Activision hände också). Man kan redan se många amerikaner ta ställning mot CD Projekt, "All lives matter". Polisbrutalitet i USA är ju inte exklusivt för mörkhyade människor (men det gynnar ju alla om de slutar helt). Viktigt också att nämna att det är inte bara är vita som är kritiska, även om media förmodligen kommer att vilja få oss att tro detta. Skulle inte förvåna mig iaf.

Sen att många förmodligen kommer bojkotta CD Projekt efter detta är inte jättekonstigt. Det verkar ju bli vanligare med tiden att inte bara rösta på valdagen, men att också rösta med plånboken, allt eftersom folk blir mer och mer engagerade i politik. Det är bara att förvänta sig ännu mer av detta framöver. Sen att de skjuter fram en presentation tror jag faktiskt inte de flesta bryr sig så mycket om, och spelet kommer säkerligen sälja som smör i solsken i slutändan.

Av anon39067

@matt76: De flesta giganterna gör ju inte bra spel längre, de har inte gjort det på flera år. Jag har inte köpt ett större spel sedan The Witcher 3 (2015), även om jag sett nyare spel på twitch/youtube ibland. Med andra ord, ingen större förlust där. Det är mellanstora och små spel som gäller nu för tiden, iaf för min del. Det finns gott om andra utvecklare för sånt, inte nu för att alla dessa är änglar heller dock, och man försöker naturligtvis vara försiktig med vad man stödjer nu för tiden. Man tackar och bockar till Blizzard som hjälpte en att sluta knarka WoW med deras vansinniga beteende, och lämna skräpet bakom en, har inte ens deras launcher installerad nu för tiden eftersom att jag inte är intresserad av deras andra spel. Inte för att CD Projekt är på samma nivå av dumheter.. ännu iaf; "No King Rules Forever".

De är en av få spelutgivare jag respekterar idag, godhetssignalering ser dock inte bra ut vart det än kommer ifrån. Blizzard blir ju bl.a. bombarderad på twitter med påminnelser från arga människor om hur de hanterade Hong Kong fiaskot efter att de godhetssignalerade om dessa protester i USA. Det enda CD Projekt behövde göra var att annonsera en fördröjning, be om ursäkt för besväret och sedan hålla tyst. Hade sett oerhört mycket bättre ut. Hur som helst, det är inte hela världen när en utgivare gör bort sig ibland, alla gör vi misstag (edit: även om ens tolerans för detta har minskat på senare år så som spelindustrin uppför sig rent allmänt). Det är när de börjar göra det om och om igen som man börjar tänka om. Har t.ex inte köpt ett enda EA spel sedan Battlefield 3 (2011) och kommer förmodligen aldrig att göra det igen av flera skäl. Kunde inte vara nöjdare med detta beslutet.

Vad gäller Cyberpunk 2077, var redan tveksam på detta spelet för att jag är ganska less på open world spel vid detta laget. Köper det förmodligen inte fullpris iaf, kanske under någon steam/GOG sale. Misstänker det är överhypat som mycket annat, så kommer nog vilja se någon twitch streamer spela det innan jag bestämmer mig. Nåväl, smaken är som baken, kommer dock inte sluta spela spel än på ett tag.

Av anon39067

10/10, man behövde ju bara ha sett Mark Cernys "tech talk" för att veta det mesta. xD Kul quiz iaf, ser fram emot att läsa mer om dessa konsoller när de väl är i folks händer.

Av anon39067

@sweisdapro: Jag misstänker att ni inte såg Sony's "The Road to PS5". De gick in på djupet hur detta kommer att fungera och de har dedikerat enormt mycket logik på dess SOC enkomt för att få ut det mesta ur dess SSD och eliminera flaskhalser. Hela processen är transparent för utvecklaren, de enda de egentligen behöver tänka på är att faktiskt designa ett spel som tar full nytta av detta med aggressivt textur strömmande m.m.

Dagens spel är helt enkelt inte designade för att utnyttja prestandan i en NVMe disk till att börja med, det är därför SATA räcker till gott och väl. Så fort spelutvecklare börjar utveckla spel med NVMe prestanda i åtanke från grund och botten så kommer SATA däremot inte längre räcka till någonstans, detta är jag helt övertygad om. Tänk på hur Doom hämtar texturer från lagringsmedia när man vänder sig om, men ett spel som vill hämta nästan 20 gånger mer data än så när du gör detta. Det blir helt ospelbart med SATA.

Snabbare lagring kommer också öppna upp möjligheten att låta spelare röra sig snabbare. Tänk GTA 4 på Xbox 360, lyckas man köra för snabbt så hänger textur strömningen inte med till slut och man kör ikapp texturerna så pass att man inte längre kan se någonting och krashar med ett osynligt objekt. Man kan inte annat än skratta när det händer. Det är av samma skäl jag uppgraderade min PS4 med en SSD, snabbare boot/laddningstider är ju också det en bonus.

PS4 HDD vs SSD textur strömning: https://www.youtube.com/watch?v=Ij0tdp75t_Y

The Road to PS5: https://www.youtube.com/watch?v=ph8LyNIT9sg

Av anon39067
Skrivet av anon152135:

Så jävla mycket ANTI-KINA svammel här och dessutom utan belägg! Outbildade rasister eller rädda små män?

För att vara Sweclockers forum är det tragiskt och patetiskt att se så mycket ANTI-5G och nytt teknologisk framsteg som gjorts av ett asiatiskt företag. Är det just pga att det kommer från Kina som ni gråter ut här och spekulerar massa ologiskt svammel?

Avskyr hycklare som blundar för USA:s solklara SPIONERI som bevisats genom Assange, Snowden, Wikileaks, bakdörrar som installerats på medborgarnas telefoner, datorer mm! Detta har ju varit känt i FLERA ÅR!

Men ingen har kommit med bevis om att Huawei och deras 5G skulle ha några spion program etc!!!!

https://phys.org/news/2018-12-evidence-huawei-spying-german-w...

Men ge dig med sådana påhopp. Varken Kina eller USA är länder Sverige borde ha någonting att göra med, men tyvärr är vi redan mitt i smeten, och om du tror att något utav dessa länder skulle på något sätt vara på våran sida bör du tänka om. Hursomhälst är detta en intressant diskussion som vi förmodligen kommer att se mer av. Det är normalt att känna sig otrygg med saker man inte förstår och teknologin går frammåt snabbare än någonsin tidigare i många fronter.

Förövrigt tror jag vi kommer få se förr eller senare om det har en effekt eller inte.
Om inte inte annat är även detta intressant läsning.

https://en.wikipedia.org/wiki/Active_Denial_System
"A spokesman for the Air Force Research Laboratory described his experience as a test subject for the system: "For the first millisecond, it just felt like the skin was warming up. Then it got warmer and warmer and you felt like it was on fire. ... As soon as you're away from that beam your skin returns to normal and there is no pain.""

5G är givetvis inte på samma nivå som detta, så tänker inte dra några slutsatser från detta, men att oro finns tycker jag är fullt förståeligt.

Av anon39067

@Gambit_2K: 4GHz baseclock under AVX belastning, mest troligt. Kommer förmodligen kunna bibehålla över 4GHz under andra belastningar. Men nog är det en riktig best.

Av anon39067

@Snubb1: Mest troligt inte märkbart. Ryzen prestanda scalar inte bra med högre frekvenser ändå. Vill minnas att en frekvensökning på 2.5% ger ungefär 1% bättre prestanda när man är på de högsta frekvenserna. Bättre prestanda ser fortfarande bra ut på paper dock, även om det bara är 1-2%, så det marknadsförs hårt.

Av anon39067

@Mordekai: Jag har endast uppmätt en 3% prestandaförlust i CS:GO med SMT påslaget med min Ryzen 7 2700. Det är inte ett problem utanför sällsynta extremfall, och SMT kommer alltid att komma med en liten prestandaförlust när det inte utnyttjas på grund av extra overhead. Givetvis ser man en enorm prestandaförlust om logiska kärnor prioriteras över fysiska kärnor. Min poäng var bara att CCX latenserna på Ryzen alltid kommer att vara ett problem i dagens spel för både 2700X och 3700X, och det finns inget varken användaren eller Microsoft kan göra åt saken eftersom att det är ett hårdvaru problem. Eftersom att framtida spel mest troligt kommer att utnyttja 8 till 16 trådar flitigt kommer man alltid vilja utnyttja båda CCX klusterna på 2700X och 3700X.

3900X som har två separata chiplets, ser helt enkelt bara samma problem som 1800X såg när den var ny. Alltså schedulern är inte medveten om att processorn har två separata chiplets och delar därför inte upp trådarna inom samma chiplet, och detta kan fixas. När spel däremot kommer vilja utnyttja 24 trådar kommer du se samma problem där, att latenserna mellan dessa chiplets kommer att begränsa prestandan på 3900X och det går inte heller att fixa på något annat sätt än att utvecklare är medvetna om denna latensen och sätter latensokänsliga trådar på det sekundära chiplet i framtida spel. Scarlett kommer inte ha två stycken chiplets dock, den kommer bara ha 1 chiplet (2 CCX kluster, 8 kärnor med SMT). Därför skulle jag aldrig rekommendera 3900X för den som bara ska spela, det är bortkastade pengar. Den är däremot bra för multitasking (t.ex twitch streaming), rendering, komprimering etc.

Av anon39067

@Mordekai: Utvecklare kan sprida ut trådarna hur de vill inom samma process. Är det jag menar med att utvecklare kan optimera framtida spel till att minimera påverkan av CCX latenserna, sätta latensokänsliga trådar på andra CCX klustret.

Windows sätter redan 4 trådar på samma kluster, det gör alltså ingen skillnad att sätta affinity manuellt. Det är redan fixat. Men om ett spel vill utnyttja 8 eller 16 lika tunga trådar kommer du inte undan CCX latenserna för 8 kärnor är återigen bättre än 4 kärnor med (eller utan) SMT.

Av anon39067

@JBE @Mordekai: När jag pratar CCX kluster syftar jag på CCX kluster inom samma chiplet, även på nya Ryzen 3000 serien. Ryzen 3900X är 12 kärnor (24 trådar med SMT), alltså två helt separata chiplets (4 CCX kluster) vilket har ännu högre latens än två CCX kluster har. Ryzen 2700X har endast 1 die, men ändå 2 CCX kluster inom den med hög latens mellan dom. Återigen, detta går inte att fixa på mjukvaru nivå och kan därför inte fixas av Microsoft, endast mitigeras. Det spelar alltså ingen roll hur schedulern hanterar det, det går inte heller att fixa igenom att manuellt sätta core affinity. Om ett spel vill utnyttja 8 lika tunga trådar vill man givetvis utnyttja båda CCX kluster eftersom att 8 kärnor är bättre än 4 kärnor med SMT (1 CCX kluster), och då är man tvungen att utnyttja båda CCX kluster. Om ett spel vill utnyttja 16 trådar kommer man inte undan CCX latensen överhuvudtaget på 2700X och 3700X.

Edit: SMT orsakar inte mer än ungefär en 3% prestandaförlust när trådar är uppdelade optimalt, och är alltså därför inte ett problem. Problemet med SMT är endast när SMT prioriteras över riktiga kärnor på ett sub-optimalt sätt, Microsoft har redan fixat detta.

Här kan ni se hur dessa kluster ser ut på Ryzen 2000 serien.

https://hexus.net/media/uploaded/2018/4/2b60e0c9-4b4e-4ea8-85f4-...

Så här ser Ryzen 3900X ut med dess 12 kärnor på 2 chiplets.

https://i.gadgets360cdn.com/large/amd_ryzen_3000_1562498136175.j...

Av anon39067

@Mordekai: Absolut, det är sannolikt att framtida spel kommer att utvecklas med dessa CCX latenser i åtanke för att minimera deras påverkan på prestandan allt eftersom att fler konsumenter har en Ryzen CPU, varje sig den är i en konsoll eller på PC, så Ryzen är ju fortfarande ett bra köp även om man bara har tänkt spela på den.