Inlägg

Inlägg som kvb3a har skrivit i forumet
Av kvb3a

Bara m2 ssd som är av intresse?
Annars har jag 4st 480GB SSD sata. En är oöppnad. Alla fyra köpta under 2024. Samt en oöppnad 960GB SSD sata inköpt 2024.

Om det skulle vara av intresse, skicka ett PM isf.

Av kvb3a

Tack för alla tips, uppskattar det enormt!

Ställde frågan initialt utifrån en tanke av ett projekt jag vill göra på en av mina rackservers som tagits ur produktion & har inte riktigt hittat en färdig lösning. Inte hunnit läsa på helt 100% gällande rsync hela vägen än. Men jag har kommit en bit på vägen gällande backup av olika filer genom skrivna bash-scripts som körs via cronjobs Output'en verifieras så den inte är korrupt och rsyncas sedan till off-site.
Jag har en bra bit kvar med innan hela backup-delen för projektet är avklarad.

Rackservern som tagits ur produktion är fullt fungerande, bara utbytt mot en uppdaterad modell.
Därför tänkte jag använda den urtagna servern och sätta upp gratis webhosting inne på mitt företag som kör med redundant uppkoppling bland annat. för att erbjuda de i sverige gratis webhosting.

Så jag har bara börjat nysta i en liten bit än.

I framtiden dyker det säkert upp någon tråd om detta projekt där utvecklingen kan följas. Kommer troligtvis även bolla med Er i olika avdelningar som rör projektet & förhoppningsvis få det färdigt inom en snar framtid. Innan dess måste allt kontrolleras så att allt fungerar och hitta alla småfel på vägen.

Av kvb3a
Skrivet av OldComputer:

timeshift är inte avsett för backup då det bara duplicerar filer som ligger på systemroten (/). Med filsystemet btrfs så kopieras inte ens filerna utan flaggas som spökbackuper som enbart tar upp utrymme på precis så mycket som ändrats. timeshift är endast avsett att användas för att kunna rulla tillbaka till en föregående uppdatering. Trashar disken på något annat sätt där du inte kan starta OS så måste du ändå installera om.

En korrekt backup utförs med rsync (CLI), eller grsync (GUI frontend) om man känner att man fortfarande behöver en napp i munnen. rsync /grsync kan även hantera filerna över andra diskar samt även till andra datorer över dess demon.

rsync kan hantera backuper efter vissa kvalifikationer som storlek, checksumma, ändrade tider och man kan välja vilka attribut man tar med sig. Oförändrade filer kopieras inte. Det går även att säkerhetskopiera filer som uppdateras och man kan även provköra (dry run) för att få ett resultat av vad som händer med körningen utan att något genomförs. Då kan du se om det finns problem som exempelvis hinder i rättigheter. Du kan även välja om du ska köra med förhöjda rättigheter som rootanvändare.

Från grsync kan du grafiskt skapa det kommando som sedan kan köras som CLI.

Se följande manualer i terminalen (skriver du in alla kan du läsa dom en efter en varje gång du trycker "Q"):

man rsync grsync ssh

Tack för ett utförligt svar.
Som jag nämnt tidigare så har jag testat rsync men även fast jag väljer exclude på specifiga foldrar/sökvägar så ignoreras det och det tas med iaf. Det är det enda problemet jag har med rsync som jag inte lyckats lösa. Har du ett finger och peka mig i rätt riktning utöver hänvisningen till manualen i terminalen? Behöver llite mer lättläst, annars kickar bieffekterna in av min adhd tyvärr med att hålla röda tråden & det man tidigare läst glömts bort.

Mvh

Av kvb3a
Skrivet av Xcorp:

Om det är disk-ras du vill skydda dig mot är inte BTRFS ett alternativ

Tack för infon.
Disk-ras är inte mitt problem jag försöker lösa. Vill bara kunna återställa alla filer som fanns på den disken, om det skulle bli disk-ras, filkorruption eller vad det nu kan vara. Så saker och ting inte går förlorat.

Av kvb3a
Skrivet av Xcorp:

Ah, sorry missade att det bara var CLI som gäller.
Är du ute efter just den funktionen i timeshift så skulle jag snarare kolla på filsystemet BTRFS och använda snapshots där.
Notera dock, snapshots är INTE backup.

Ingen fara. Jag är bara ute efter en lösning där jag kan rulla tillbaka filer utifall en disk, låt oss säga är mountad på /home/ rasar och behöver återställa allt som fanns på tex /home/ i senaste backupen/snapshot'en.

Av kvb3a
Skrivet av BattleGeek:

Bästa som finns är BorgBackup,

https://www.borgbackup.org/

och det bästa UIt (om man vill ha ett)till borg är Pika Backup

https://apps.gnome.org/PikaBackup/

https://www.youtube.com/watch?v=W30wzKVwCHo&t=12

Tack ska ta mig en till på detta. GUI är uteslutet. Körs på en rackserver enbart cli där.

Av kvb3a
Skrivet av dlq84:

Har testat, men även när jag kör rsync manuellt där jag har excluderade folders så tas ignoreras det och tas med iaf. Så slutkontentan är att det blir en backup av en backup inne i en backup.

Men älskar rsync i övrigt.
Har du något underlag att peka mig mot hur jag verkligen kan få det att funka med rsync, där det inte ignorerar de exkluderade folders jag anger?

Av kvb3a
Skrivet av Xcorp:

Sist jag körde Ubuntu så var dejadup/duplicity installerat by default, kolla om du inte har "Backup" bland dina installerade program, borde uppfylla dina krav.

Varken dejadup/duplicity fanns installerade på servern.
Tog duplicity och snabbläste lite, skummade igenom så jag har inte läst allt så noga i manualen ännu.
Verkar vara lite svårare med commandon för återtällning än timeshift tex, där det bara var att köra "timeshift --restore" och sedan välja vilken kopia man ville köra. Sen en reboot & allt var klart.

Men ska läsa på lite närmare om duplicity.
dejadup har jag inte hunnit kolla upp än.

Av kvb3a

Tips på linux backups

Har ni några tips on vilken mjukvara av backup på en server? Är enbart cli som gäller. Jag fastnade för timeshift men verkar restriktion on att /home/* inte ska inkluderas.

Har egentligen bara 4 krav:
1. Finnas möjlighet att även inkludera /home/* i backupen samt andra sökvägar jag vill ska ingå.
2. Lättanvänt & ska innehålla någon sorts FAQ eller dokumentation samt något exempel på hur man använder det.
3. Kunna köras på Ubuntu
4. Kunna välja varr kopian av backupen ska sparas till. tex en specific hdd.

En annan fråga, som även den gäller backup.
i linux via cli, vad är det bästa förfarandet att separat göra en backup alla databaser från MariaDB?

Av kvb3a
Skrivet av clnr:

Du hittar en del hjälp på installationstipslänken ovan.
Du vill köra rssdler i daemon-läge. det gör du genom att anropa den med flaggan "-d".
Har inte kört Linux med systemd så har inte koll på hur det görs där, men är rätt säker på att jag anropade den via ett startup-skript i /etc/init.d. Sen tickar den på.

RSS-länkarna lägger du in i config-filen (exempel: http://ankursinha.fedorapeople.org/misc/rtorrentconf/config.t... ). Jag ska gräva runt lite och se om jag har kvar någon Linux-backup, men jag har inte kört Linux på 4-5 år så de kan ha kastats. Hinner hursomhelst inte i kväll.

Tack,
Är mest nyfiken på hur man kan sätta upp följande när det är flertalet som ska läggas till:
Serie.Namnet men enbart S02E* och bara 1080p, exluderar alltså 720p etc.
Film.Namnet och bara 1080P, exkludera 720p etc.

Jag uppskattar hjälpen. Behöver inte ske ikväll, ingen stress. Är bara nöjd jag får större förståelse längre fram och kan få det att funka att ladda ner .torrent till en folder som är en watchfolder.

Av kvb3a
Skrivet av clnr:

OS?
För Linux så körde jag RSSdler förr. Lite meckigt att sätta upp, men när det väl snurrade var det stabilt. Har dock inte utvecklats på länge så hjälp och ev buggfixar kan du nog glömma. Matchar mha regex.
Du behöver ha feedparser installerat, fanns åtminstone i debian.
Har ingen erfarenhet av att köra det under Python 3.x
Länk: https://github.com/manyixu/rssdler
Lite installationstips: https://dodoincfedora.wordpress.com/2011/02/23/a-complete-rto...

Du råkar inte sitta på nå er info om det du rek?
Frågar för det framgår inte så tydligt vart rss-feeden ska gå in tex.
Hur det körs, behövs cronjobs?
Du sitter inte på lite exempel? Jag är lättlärd så fort jag ser lite exempel på hur det ska/kan konfigureras.
Men just nu kammar jag noll.

Av kvb3a
Skrivet av clnr:

OS?
För Linux så Jag körde RSSdler förr. Lite meckigt att sätta upp, men när det väl snurrade var det stabilt. Har dock inte utvecklats på länge så hjälp och ev buggfixar kan du nog glömma. Matchar mha regex.
Du behöver ha feedparser installerat, fanns åtminstone i debian.
Har ingen erfarenhet av att köra det under Python 3.x
Länk: https://github.com/manyixu/rssdler
Lite installationstips: https://dodoincfedora.wordpress.com/2011/02/23/a-complete-rto...

OS Debian 12.
Tack för tipset ska ta mig en titt på det när jag kommer hem och se om jag kan få till det.

Av kvb3a
Skrivet av pv2b:

Länge sedan jag körde detta, men jag tror att qBittorrent har en inbyggd funktion just för detta? Sen kanske du inte vill byta ut hela din Bittorrent-klient för detta men det är ju ett alternativ.

Det kan också köra med ett webbgränssnitt på samma sätt som du kör Deluge idag.

Edit: Såg nu att du specifikt skrev att du inte var ute efter en ny BT-klient. Såg det inte när jag först skrev mitt svar.

Ja precis, vill inte byta något torrent-klient.
Är mer ute efter något som är standalone for just enbart rss nerladdning av torrents utifrån vad jag skiver in i config-filen som jag är intresserad av, som sparar ner torrents till en mapp. Och denna mapp ska jag ha som watchfolder för deluge web-ui.

Av kvb3a

Standalone rss feed torrent downloader

Kör idag deluge webui på en debian server som funkar bra.

Är ute efter något lättviktigt när det kommer till att läsa av rss-feed och ladda ner torrent-filen till en specific folder på servern men inte lyckas hitta nåot.

Exempel:
vill ha en config-fil där jag kan lägga till vad jag är intresserad av och om det matchar något i rss-feeden så ska torrentfilen laddas ner till specifik folder.

Finns det något enkelt sådant som passar in? Inte intresserad av autobrr och liknande för jag får det aldrig att fungera med rss feed där nerladdningslänk är https://sida/download.php?id=1918525&passkey=minpasskey

Har googlat innan denna tråd men inte hittat något som faktiskt fungerar och är enkel att hantera.
Är inte ute efter någon torrentklient.

Någon som sitter på något guldägg med information?