Inlägg

Inlägg som DreamNox har skrivit i forumet
Av DreamNox

Har kört några tester nu och sammanfattat så lägger den sig runt 70°c och 80-84°c hotspot vid 2200rpm. Överreagerna med att skapa en tråd om att lämna tillbaka kortet på garanti men trodde nåt var helt fel när jag först såg temperaturerna.

Men som Athlon påpeka kan man undervolta för att få bättre temp och ljud. Tänker först på Afterburner som jag själv aldrig använt men det går bra att testa sig fram med olika inställningar utan nån större risk?

Av DreamNox
Skrivet av Rouge of Darkness:

Skulle ändå kolla så fläktarna går som de ska.

För ~1100 rpm är inte mer än typ ~33% aka de når inte äns ditt inställda värde så antingen kör fancontrol inte 55% (kalibrerat fläktarna i fancontrol?)

Eller så går fläktarna tungt.

Sen som ovan nämner så verkar ju fläkt 2 ha problem med sin rpm sensor men det borde inte påverka om du har satt den till fast hastighet på 55%

De borde ändå snurra i ~1980rpm vid 55% aka du tappar ca ~900rpm på vägen och 1100rpm är inte äns vad jag läste mig till att kortet typ standard kör vid idle olastat.

Skulle dessutom om du nu vill köra konstant kurva på 55% ändå ge den ett överlevnadsläge som kliver in och tar över vid typ 80 - 85°c borde bli ca 90-95°c hotspot eller nått där den öser på mer fläkt om inte t.om fullt ös.

Skrivet av DavidtheDoom:

Om du ska försöka ta kortet på något garantiärende så måste du givetvis köra kortet med det fläktläge som tillverkaren levererat kortet med. Kontrollera temperaturer därefter.

Tycker ni båda lägger fram bra förslag. Ska testa köra med en mer aggressiv kurva och ett test i stockläge senare ikväll.

Av DreamNox

Tack för svaren!

Gällande temperaturena har detta inte vart ett problem förut, lär minnas att jag körde Cyberpunkt i augusti förra året och uppmätte temperaturen strax över 60 grader vilket är rimligt för den kyllösning som sitter på kortet och många andra rapportera samma siffror.

Fläktarna har jag satt på en egen kurva med Fan Control på 55% konstant för att minimera varvande av fläktarna vilket är ett känt problem med gigabytes kort, problemet beskrivs första två styckena i den här tråden. Tror inte grundorsaken ligger i att jag kör fläktarna för långsamt.

Bortsett från fläktvaravandet har kortet presterat bra sen tidigare men har uppenbarligen blivit mycket sämre med tiden. Får också rätta mig själv att det var Proshop jag beställt kortet från.

Av DreamNox

4080 Aero 110° hotspot - Garanti ärende

Hej

För drygt ett år sedan köpte jag Gigabytes 4080 Aero från Amazon och har nyligen upptäckt att temperaturerna är skyhöga, runt 90° och 110° hotstop. Min tanke är att skicka tillbaka den på garanti men är osäker om man ska gå via Amazon eller Gigabyte. Vill helst ha pengarna tillbaka då den här modellen har en buggad fläktkurva som blåser upp en storm när den rampar upp.

Uppskattar all input, tack!

https://i.imgur.com/QzBo8c9.png

Av DreamNox
Skrivet av Willejl:

”Yes they are better NVENC is better compared to AMD's encoder if you stream better go for RTX cards”

Det handlar om denna NVEC som gör att du streamar på OBS via gpun utan att den knappt används istället för att dra det från cpun, därav blev nvidias kort mer intressant!

Ok! Det hade jag inte koll på.

Skrivet av Willejl:

Annars var det bra speccs du slängde ut och jag skall ta en närmare titt på hur det skulle se ut då jag tänkt o ha datorn lite som en ”prydnad” för mitt öga att uppskatta såväl som prestandan!

Jo det kan jag förstå. Ett annat förslag kan vara ett vitt chassi med solid panel (t.ex Define 7 Compact vit) så kan man fokusera på prestandan bland komponenterna och inte väga med estetik men det beror helt på vad du vill ha.

Av DreamNox

Om det är AV1 encoding så har AMDs nya GPUs det med. 7800xt är något bättre än 4070 med mer vram och pris för en vit modell är också rimlig. Om du vill spara in lite mer skulle jag rekommendera phanteks vita 360a och en luftkylare.

https://komponentkoll.se/bild/Euhan.png

https://komponentkoll.se/bild/glhnt.png

Av DreamNox
Nytt bud: 500 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av DreamNox

Hade du kört med Inet så blir det lite billigare och du får 32GB ram istället för 16GB.

https://www.inet.se/datorbygge/b1469633/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1469633/swe

Om du hade kunnat tänka bygga själv så finns det plats för 4070ti.

https://komponentkoll.se/bild/uKXsF.png

Av DreamNox

Jag tror detta kan vara passande, FC24 verkar inte krävande så man kan komma undan med det mesta. Lagt till ram minne också för jag vet inte om RAM stickorna du har är DDR4.

https://komponentkoll.se/bild/UiDDC.png

Av DreamNox
Skrivet av victormarante7:

Hej! Åter igen, tack för samtliga förslag. Jag köpte ovan bygge, och byggde ihop den själv. Nu är det så att jag stött på lite bekymmer. Vid första uppstarten efter bygget så startade datorn som förväntat, och vi hamnade i BIOS. I bios så valde jag att köra en ”Load Defaults” och sedan stängde jag av datorn. Därefter hämtade jag mitt USB-minne där jag har lagt Windows installtionsmedia, och pluggade in.

Efter detta har datorn fortsatt starta, men jag får ingen bild på skärmen. Så vitt jag kan se fungerar all ström till datorn (alla fläktar kör och moderkortet lyser lite). Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Jag försökt nedan X antal gånger:

1. Plocka ut minne och sätta in igen (1 åt gången för att testa).
2. Starta utan grafikkortet inkopplat.
3. Resterat CMOS genom att plocka ut batteri och vänta sedan stoppa tillbaka.

Har ni några förslag på vad som kan ha gått fel?

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Nu var det några månader sedan jag installera windows själv men jag tror du ska ha USB stickan i moderkortet när du kör en restart från BIOS. Jag följde videon nedan och funka första gången så jag rekommenderar att noggrant följa videon från början tills han har gjort windows installeringen.

Tror han också går igenom vad man ska göra om man inte får en boot.

Av DreamNox
Skrivet av elwi:

Kanske kan gå ner 1k totalt till mellandagsrean, o då är man inom budget

Hur kommer det sig att du skulle välja ett 650 istället? Någon speciell anledning?

A620 är menat att vara budget kort för CPUer som inte drar så stora laster och har därmed nedskärda VRMs. B650 går kallare i regel men vissa kan vara riktigt kassa. Videon nedan kanske ger lite klarhet.

Av DreamNox

5k för en 3080 känns rimligt och bygget ser bra ut men jag hade nog valt ett B650 kort istället.

https://komponentkoll.se/bild/AKcTG.png

Av DreamNox

Billigaste jag kunde tänka mig var att uppgradera till en 5600 så återanvänds RAM stickorna. Man skulle också kunna köra med senaste AM5 platformen men det kommer kosta...

https://komponentkoll.se/bild/itYPo.png

https://komponentkoll.se/bild/vvZMD.png

Ganska svårt att rekommendera GPU utan att veta din upplösning eller budget.

Av DreamNox
Skrivet av BertinZe:

Okej! Valde främst chassit för att jag är helt klar med RGB-tjafs, försöka minimera möjligheten för att vår katt ska lyckas skapa en ny katt av hår inuti chassit och att ett mindre chassi tilltalar mig. Men blir komponenterna lidande så får jag självklart överväga ett annat.

Och det där ang moderkortet har jag missat. Tack!

Finns inte många mATX chassin utan fönsterpanel så dessa två är det jag kom fram till. Katthår bör inte vara ett problem då Fractal lådan har filter i alla ingångar och ASUS har en ganska tät mesh. Bra att veta är att Fractal kommer enbart med två fläktar och ASUS en så fler skulle behövas för att fylla frontpanelen.

Define 7 Mini
ASUS Prime

Av DreamNox

Av de testade moderkorten så var Prime B650M-A sämst presterande så jag skulle hålla mig borta från den. Asrock HDV/M.2 är ett bra budget kort men saknar wifi.

B650 test
HDV/M.2

https://komponentkoll.se/bild/NadZP.png

Chassit kändes ganska suspekt för mig då enda intaget är en liten mesh på vänstersidan. Define 7 compact är liknande med ljuddämpning och har fler intag. Min tanke är att lösa cpu kylningen med en frontmonterad AIO. Om GPUn går för varmt kan man montera en fläkt i botten. För övrigt lagt jag till snabbare RAM minne och CPU.

Arctic Liquid Freezer II 360 var AIOn jag mena men komponentkoll hitta den inte.

Av DreamNox

Hade nog valt 7600x över 13600k då den är billigare och som jag förstått är E-cores inte så användbara i spel eller utanför program som använder multi-core mycket. Gällande GPU så är väl nvidias övertag i raytracing, uppscaling och frame generation men om du inte är så intresserad av det så är det nog AMD som gäller. Vet inte hur mycket du rendrerar men är det bara litegran så kanske man inte vinner så mycket tid i helhelt med nvidia?

https://komponentkoll.se/bild/fXAWu.png

Det enda du behöver för bygget är en PH2 skruvmejsel och en PH 3.5mm för att skruva fast M.2. Kylpasta kommer med kylaren.

Ganska kortfattad guide men finns såklart fler som är mer detaljrika. En sak att veta om Peerless assassin är att den är väldigt stor och jag kunde inte få i den vänstra top skruven på moderkortet så om det går installera kylaren efter du skruvat in moderkortet vilket kommer vara petigt men iallafall inte omöjligt.

Av DreamNox

Spelar ingen roll de alla presterar lika. Min rekommendation är att köpa det för lägst pris.

https://komponentkoll.se/bild/hvVjw.png

Av DreamNox

Tror det blir bättre med Inets datorbyggare då man kan få in en 4090 så får du så mycket prestanda som möjligt i 4k.
https://www.inet.se/datorbygge/b1452332/swe

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1452332/swe

Av DreamNox
Skrivet av victormarante7:

Hej, tack för svar. En kanske dum fråga, men sidan du har länkat till, den kan inte göra köpen åt dig? Utan jag måste isåfall göra samtliga beställningar från respektive sida separat? Också, är sidorna som sida länkar till legit sidor?

Nej tyvär inte, komponentkoll är mest för att designa ens dator och så ger den i första hand lägsta prissättning för komponenterna från olika försäljare. Har beställt från alla dessa sidor och har inte haft något problem.

Av DreamNox

Om du kan tänka dig bygga själv så skulle jag rekommendera detta. Grafikkortet presterar bättre än en 4060 i raster och har mer vram. Utöver får du dubbla RAM och minne. CPUn ligger lite efter men skillnaden är inte stor.

https://komponentkoll.se/bild/WeZsk.png