Inlägg

Inlägg som dramaticfax har skrivit i forumet
Av dramaticfax
Skrivet av Rouge of Darkness:

Inte så att du får slut på videoram eller ramminne eller bägge när det händer?

Användningen kan ju variera lite på dessa även om det generellt brukar hålla sig i runda slängar på samma.

Tar videominnet slut brukar ram få gå in med extra vilket påverkar ganska drastiskt och tar ram slut så går din ssd in som extra ram vilket även det kan påverka ganska kraftigt.

Vill minnas att fortnite kräver epic game launchern för att spela?

Min erfarenhet är att den är en riktig resource hog imellanåt speciellt om den står öppen i "butiken" i bakgrunden.

Jag ska kolla hur det står till med videoram och ramminne nästa gång problemet visar sig. Eller kan någon form av stresstest av videoram ge svar redan nu?

Det stämmer att Epic Games Launcher måste vara igång hela tiden. Har inte kollat hur mycket resurser den tar. Ska kolla det.

Tack!

Av dramaticfax
Skrivet av Bad boy rune:

Kan det vara så att PSUn håller på att ge upp? om den nu är som en EPA?
Har du någon du kan låna en av och testa?

Jag ska kolla om jag kan låna en. Går det att testa på något annat sätt? Om jag inte hittar en att låna, tänker jag.

Av dramaticfax

FPS drops-problem som kommer och går (nästan desperat rop på hjälp)

Hej!

Jag upplever ett problem som jag inte blir klok på. Jag använder en ganska gammal burk för att spela, mest Fortnite. Problemet är att jag upplever kraftiga FPS drops. Det som förbryllar mig är att problemet kommer och går. Det börjar nästan kännas som om det beror på datorns dagsform.

Datorn är som sagt gammal, en Dell Optiplex 3040 (SFF):
CPU: I7-6700
GPU: RX 6400
RAM: 16 GB (2x8 DDR3)
SDD Verbatim Vi 550 S3 (512 GB)
OS: Windows 10

I Fortnite kör jag Performance Mode (dvs. varken Direct X 11 eller 12) med hyfsat låga inställningar. Vissa dagar flyter det på bra och FPS:en snittar på runt 90 (pendlar mellan 60-140, beroende på hur mycket grafik det på kartan). Andra dagar ligger snittet på strax under 90 FPS men med extrema FPS drops. FPS:en kan ibland vara mellan 5 och 20 ca en sekund, för att sedan gå tillbaka till det normala. Jag tappar oftast FPS när det händer mycket i spelet, t.ex. i närstrider. Problemet är fortfarande kvar även när jag testar att dra ner grafikinställningarna i spelet till de allra lägsta.

Jag blir inte klok på varför det fungerar bra vissa dagar och andra inte. Att jag skriver dagar beror på att omstarter inte brukar hjälpa när det inte funkar bra. Däremot kan det fungera bra när jag startar datorn dagen efter.

Jag har stresstestat CPU och GPU. Där hittar jag inget konstigt och tempen går upp till max 72-73 C. När jag har testat SSD:n hittar jag inga fel och när jag kör minnestest varnar det inte för något. Det kan dock vara så att jag har använt fel programvaror för att stresstesta. CPU:n har jag testat med HeavyLoad och kollat mätvärden med HWiNFO64. GPU:n har jag stresstestat med AMD Adrenaline.

Inget i datorn är överklockat. PSU:n motsvarar väl en EPA-traktor egentligen, men den ska räcka för grafikkortet. Jag har tagit bort i princip alla program från autostart. Tidigare hade jag problem med dålig wifi-signal men kör nu med kabel så nätverksuppkopplingen (och pingen) är stabil. Jag använder de senaste drivrutinerna för grafikkortet. När jag spelar har jag inga andra program igång.

Har någon av er en aning om vad detta beror på? Uppskattar all input jag kan få!

Om ni vill att jag delar med mig av fler uppgifter om datorn eller mätvärden, säg bara till så fixar jag det.

Tack på förhand!

Av dramaticfax

Hej igen!

Ni har haft rätt i att det har varit störningar mellan adaptern och nätverket. Jag har nu testat datorn på olika platser närmare en mesh-enhet och problemet har inte visat sig. Pingen har varit stabil hela tiden. Lösningen får bli att skaffa en fristående wifienhet med tillräckligt lång kabel.

Tack för all er hjälp!

Av dramaticfax
Skrivet av mrqaffe:

Usbdonglar är generellt sämre än riktiga wifikort eller fristående wifienheter med egen nätdel så att försöka undvika en dongel kan också förbättra det eller prova ansluta den via en hub med nätdel och håll det en bit från datorn.
Det går också att använda en AP i klientläge och de finns även med riktantenner.

Tack! Jag fortsätter att testa mig fram.

Av dramaticfax
Skrivet av mrqaffe:

Det beror på wifi, det bbästa är att använda kabel .
Att det skiljer mellan datorerna beror på att de inte befinner sig på samma plats, det kan påverka radiomiljön ganska mycket att flytta antennen bara en halv våglängd.

Skrivet av dlq84:

I ditt fall är det nog Wifi som är problemet. Radiovågor är oförutsägbara och har man en dongle på fel ställe så kan det funka mindre bra. Det kan också vara störningar från själva datorn.

Jag hade provat med en USB-förlängsningskabel på nån meter så man har lite frihet över var man kan ha den, och det borde också minsta risken för störningar från själva datorn.

Men det bästa är naturligtvis att köra trådat.

Tack för era svar!

Tyvärr kan jag inte använda kabel pga. placeringen av datorn i relation till uttaget. Annars hade jag gjort det. Jag har testat med USB-adapter med förlängningskabel och problemet har tyvärr funnits då med. Stabil ping vissa starter av datorn, instabil vid andra. Jag har också testat att flytta på saker från rummet i ett försök att minska eventuella störningar men det har inte hjälpt.

Sedan första inlägget har jag startat om datorn och nu är pingen stabil. Har haft stabil ping på 10-12 ms mot google.se under flera tester sedan omstart. Datorn är placerat precis på samma ställe som tidigare.

Jag får nog betrakta datorn som ett vardagskasino och starta om varje gång uppkopplingen är instabil och hoppas på bättre lycka efter omstarten

Tack igen!

Av dramaticfax

Instabil ping för en dator av tre på samma wifi-nätverk

Hej!

Jag upplever ett problem med min dator som jag inte blir klok på: Instabil ping. Jag använder en ca 10 år gammal Dell Optiplex 3020. Vi kör ett Meshnätverk som är stabilt och fungerar bra. Internetuppkopplingen är på 100 mbit/s. Jag använder ett USB WIFI-adapter från TP-link i datorn. I hushållet använder vi tre datorer för att spela och för två av dem är uppkopplingen mot internet och pingen alltid stabil (ena datorn använder en likadan USB WIFI-adapter som min dator). För den dator jag använder ser det dock annorlunda ut.

Vissa gånger när jag startar datorn är pingen instabil. Det går liksom i cykler med låg ping som sedan drar iväg uppåt snabbt, för att sedan komma ner till låg ping igen. Sedan upprepar sig mönstret. När jag t.ex. pingar google.se är pingen på 10-25 ms för att ca var tionde sekund dra iväg till ca 3500, sedan falla till 10-25 ms igen. Ibland får jag t.o.m. packet loss.

Jag har letat svar på nätet om vad detta kan bero på men har gått bet. Många trådar etc. jag har läst hävdar att instabil ping har med internetuppkopplingen att göra men det känns underligt eftersom de andra datorerna inte upplever detta problem (inte heller när datorerna är i gång samtidigt). Något som förbryllar mig ytterligare är att problemet kommer och går. Ibland när jag startar datorn har jag stabil låg ping hela tiden.

Har någon någon teori om 1) vad detta kan bero på? 2) vad jag eventuellt kan för att bli av med problemet?

Jag har uppdaterat bios och drivrutiner men det har inte hjälpt.

Tack på förhand för eventuella svar!

Av dramaticfax

Hej igen!

Här kommer en uppdatering. Jag har nu satt i ett RX 6400 och skillnaden är påtaglig, positiv sådan. Fortnite går att köra på högre inställningar och FPS:en ligger runt 120. Jag är definitivt nöjd över bytet trots att jag inte får ut all kapacitet det nya kortet har.

Nu är det processorn som håller tillbaka kapaciteten. GPU:n ligger på 30 % när jag spelar nu, CPU starx under 100 %. Nästa steg blir därför att byta till en i7-4790 som verkar vara det kraftigaste datorn klarar.

Stort tack igen för alla era svar!

Av dramaticfax

Tack för alla svar! De har hjälpt mig massor.

Det verkar vara svårt att hitta något med samma prestanda som RX 6400 som får plats. Om jag slår till på ett sådant kort, eller något annat, återkommer jag med resultatet på prestandan.

Tack!

Av dramaticfax
Skrivet av Rouge of Darkness:

tippar att det han menar är att 6400 har begränsat antal pci-e banor på kortet dvs x4

på pcie 3/4 kanske det inte påverkar prestandan negativt alls då x4 har tillräckligt men på pci-e 2 kan det ev påverka mycket då det bara har ca halva bandbredden per pci-e bana.
pci-e 4.0 x4 = ~8Gbyte/s
pci-e 3.0 x4 = ~4GByte/s
PCI-e 2.0 x4 = ~2Gbyte/s

pci-e 2.0 x16 = 8GByte/s

så tippar att för att va på den säkra sidan bör du iaf minst nog ha ett kort med 8 pci-e banor om du ska köra det på pci-e 2.

verkar som att ett RX 6400 kan tappa mellan 10-50% från maximal prestanda beroende på spel när den är ansluten till en 2.0 port just pga dess begränsning på antal anslutna pci-e banor.

när det kommer till tjockleken på kortet blir det nog svårare dock och som du säger single slot pankakskylar 1650 verkar inte finnas speciellt många utan verkar generellt ta minst 2 slottar på tjockleken.

och RX 6400 är väl det vättigaste du kan hitta med single slot ser det ut som även om du kommer handikappa kortet med att ansluta till en 2.0 port.

men sen är frågan om det kommer prestera bättre eller ej handikappat än ditt nuvarande.

Tack för givande svar!

Jag ska leta vidare efter andra kort och sedan ta mig en rejäl funderare.

Tack igen!

Av dramaticfax
Skrivet av jonaz_81a:

Jag skulle försöka hittta ett billigt beg GTX 1650 (icke super) istället.

GTX 1650 har samma prestanda som RX6400 men har 16x PCI-E. Korten brukade sälja för 500-800 sist jag kollade på Tradera för några månader sen.

Här är det också viktigt att du kollar upp BIOS/UEFI kompatibilitet. Jag vet att framförallt HPs datorer från 2010-2011 vägrar köra nyare grafikkort. Med lite tur har inte Dell samma problem.

När jag söker på Dell Optiplex 3020 SFF får jag bara upp en massa varianter med Haswell (2013). Om datorn är så ny att den har Haswell-processor bör det inte vara några problem med BIOS/UEFI kompatibilitet och i alla fall processorn stöder PCI-E 3.0, GTX 1650 är dock fortfarande det "bästa" valet.

Se till att uppgradera processorn till en passande i7 eller motsvarande Xeon om inte det är gjort.

Tack för snabbt och mycket informativt svar!

Det stämmer att det är Haswell (2013) så jag tror att den skulle acceptera kortet. Jag har spanat på 1650 tidigare men har bara hittat kort som är för höga, trots att de är lågprofil. Det är riktigt ont om plats i chassit så det enda som får plats är riktigt låga/tunna kort som bara tar "en plats". Känns som att RX 6400 är skapat precis för den här marknaden. Jag har skaffat en i7-processor som också ska in i burken. När jag spelar Fortnite med nuvarande kort kör kortet på 96-98 % och processorn på 65-70 % men med eventuellt nytt kort känns bytet som ett måste.

Med allt detta sagt, om jag inte hittar ett 1650 som passar, tror du att jag skulle få ut mer kapacitet av RX 6400 än nuvarande kort (GTX 745)?

Av dramaticfax

GTX 745 vs. RX 6400 med PCIe 2.0

Hej!

Jag använder en gammal Dell Optiplex 3020 SFF för att spela. GPU:n är ett GTX 745 och jag får igång de flesta spel. Lirar mest Fortnite och med låga inställningar i Performance Mode kan fps:en ligga på 55-100, i vissa situationer 120. Det funkar helt ok tycker jag men jag skulle gärna vilja kunna öka inställningarna något, särkilt "view distance" (har för mig att det heter så).

PCIe-versionen på moderkortet är 2.0, vilket givetvis innebär ordentliga begränsningar. Dessutom är chassit litet (SFF) så GPU-alternativen är högst begränsade. Nu till min fråga.

Tror ni att jag skulle kunna få ut mer grafikkraft om jag sätter i ett RX 6400?

Kortet är betydligt mer kraftfullt än mitt nuvarande GTX 6400 men jag undrar hur mycket begränsningar PCIe 2.0 sätter. Jag förstår att det begränsar vad jag kan få ut kortet, men kommer jag att få ut mer av ett RX 6400 än ett GTX 745?

Har försökt hitta svar på detta genom att googla men inte hittat mycket vettigt. Det jag har hittat är att man bara får ut ca 50 % av kapaciteten hos ett RX 6400 om man kör PCIe 2.0. Samtidigt indikerar vissa sidor att RX 6400 har runt 400 % mer kapacitet än GTX 745. Men att av det kunna dra slutsatsen att ett byte skulle innebära en dubblering av kapacitet i min dator är jag tveksam till.

Jag kan tillägga att jag givetvis har övervägt att köpa en ny dator men jag lockas av tanken att kunna få en lite bättre spelupplevelse genom att bara byta kort, om det går.

Tacksam på förhand för eventuella svar!

Önskar er en trevlig midsommar!

Av dramaticfax

Har du kollat med Fedex vad ett paket motsvarande det du fick (vikt och storlek) kostar att skicka från Hong Kong till Sverige? Utifrån de priser som anges på deras svenska webbplats verkar det som att det skulle kunna kosta minst 2000 kr (väldigt, väldigt dyrt alltså). Förslage från @Oegat och @Foolwolf att be om underlag från säljaren som specificerar fraktkostnaden kan förhoppningsvis vara ett sätt för dig att komma vidare i ärendet. Om du inte redan har skickat underlag till Fedex som styrker att frakt ingick i det belopp du betaladekan det kanske vara idé att göra det, se nedan.

Trots att Fedex verkar ta saftigt betalt för frakt tycker jag information på Tullverkets webbplats indikerar att det är svårt att hävda att frakten i detta fall kan överstiga 384 kr (vilket visserligen skulle innebära att varan var gratis, vilket inte heller är rimligt).

Från Tullverkets webbplats: https://www.tullverket.se/foretag/internationellhandel/import...

"Vad är tullvärde?
I tullvärdet ingår i princip alla kostnader som uppstår i samband med att du importerar varan. Tullvärdet består av kostnaden för själva varan, transaktionsvärdet, med tillägg av ytterligare kostnader om de inte redan ingår i transaktionsvärdet.
...
Styrk transaktionsvärdet med betalningsfakturan för varan
Du styrker transaktionsvärdet med betalningsfakturan för varan. Om du vet vad du kommer att betala trots att du ännu inte har fått en faktura använder du dig ändå av transaktionsvärdet. Värdet ska då kunna styrkas på annat sätt exempelvis genom att du hänvisar till annan handling som visar vilket pris som har avtalats.
Exempel på kostnader som ska läggas till transaktionsvärdet (om de inte redan ingår i transaktionsvärdet):
- fraktkostnader fram till införselplatsen i EU
- lastning, lossning och hantering fram till införselplatsen i EU
- verktygskostnader
- förpackningskostnader."

Jag är verkligen inte expert på tullbestämmelser men utifrån din beskrivning av vad som har hänt tolkar jag Tullverkets information som att fraktkostnaderna "redan ingår i transaktionsvärdet". I alla händelser är det svårt att hävda att transaktionskostnaden kan överstiga 384 kr.

Se också Tullverkets tjänst Tullräknaren:
https://www.tullverket.se/privat/genomtullen/etjansterforpriv...

I den verkar det spela roll huruvida frakten ingår i priset eller inte. Om den ingår i priset verkar det som att endast moms ska betalas.

Jag kan inte nog påpeka att jag inte är expert på tullbestämmelser, så utgå inte från att mina antaganden ovan stämmer.

Av dramaticfax
Skrivet av dlq84:

Antagligen Antivirus-programmet som är problemet. Avinstallera alla och använd windows defender och sunt förnuft istället.

Ok, tack! Tempfilerna verkar vara helt irrelevanta i alla fall

Av dramaticfax
Skrivet av dlq84:

0 ungefär. Boven i dramat är nog snarare program som använder CPU. vad var det för program du installerade?

Intressant! Jag installerade och avinstallerade några antivirus-program och behöll ett av dem, samt några spel via Steam. CPU:n låg på ca 50 % när jag spelade Fortnite och laggen visade sig. 50 % brukar vara det normala för datorn när Fortnite funkar utan lagg.

Av dramaticfax

Hur påverkar temporära filer spelprestandan?

Hej!
Jag skriver denna fråga för att lära mig mer om datorer, hoppas att det är ok. Min fråga är: Hur påverkar temporära filer prestandan i spel?

Bakgrunden till frågan är följande. Jag spelar ibland Fortnite på datorn och har efter diverse åtgärder fått det att flyta på rätt bra. Tidigare i veckan installerade jag några nya program och några spel. Efter det upplevde jag bedrövlig lagg ("stutter") ungefär var femte till tionde sekund i Fortnite. Modern som man är letade jag lösningar på Youtube och hittade en video som tipsade om att ta bort temporära filer i diverse kataloger. Jag gjorde det och problemet försvann. Slutet gott, med andra ord. Jag vill dock förstå hur temporära filer kan påverka prestandan på detta sätt. Efter en tids googlande har jag inte hittat något svar.

Alltså: Jag förstår att temporära filer kan påverka prestandan, men jag förstår inte hur.

Tack på förhand för eventuella svar!

Av dramaticfax
Skrivet av hakro807:

Jag skulle säga att GTX 1050 Ti är bästa alternativet om du kan hitta ett sådant begagnat. Prestandan kommer vara begränsad, men du slipper tänka på detta med extern strömförbrukning. Även 1650 fungerar ju fint.

Annars finns här ett 1650 på Facebook: https://www.facebook.com/marketplace/item/863080614997203/?re...

RX 6400 fungerar även fint. Felet är ju den smala minnesbussen som gör att kortet presterar väldigt ojämnt.

Hej!
Stort tack för inspel och länken! Jag är osäker på om 1050 ti och 1650 får plats. Jag har sneglat på RX 6400 som verkar helt ok utifrån de förutsättningar jag har, dvs. att det finns extremt lite plats i chassit. Det skulle vara ett steg upp från nuvarande kort och kanske det mest kraftfulla datorn klarar av. Att kortet i sig verkar ha sina svagheter får jag i så fall leva med när utrymmet är så litet.

Av dramaticfax
Skrivet av Tobbe_Man:

Trevligt att du hittade ett kort. Ja byte till ssd kommer göra mycket för datorn, inte bara i spel utan den kommer kännas helt annorlunda.
Mvh Thomas

Hej!
Ja, det blev en otrolig skillnad. Som jag har kämpat med den gamla hdd:n... vi har haft ett starkt hat-kärlek-förhållande Men nu är det över.

Av dramaticfax

Hej igen!
Tänkte uppdatera med hur det hela "slutade". Jag köpte ett begagnat GTX 745 och har fått det att fungera helt ok med lite äldre spel. Nästa steg blir att byta ut hdd:n till en ssd i hopp om att få ner laddtiderna.
Tack för all hjälp!

Av dramaticfax
Skrivet av Tobbe_Man:

Hejsan. Som nämnts är de lätt att byta. Värt att tänka på är att ett 1030 inte är ett bra grafikkort så sök på folk som testat så du vet vad du kan vänta dig. Men det är ett grafikkort iaf.
Mvh Thomas

Tack för svar! Jag får se vad det blir för kort till slut...