Inlägg

Inlägg som Mabus har skrivit i forumet
Av Mabus

Uppgradering av spel/jobb dator

Så nu är det så dags igen att uppgradera datorn.
Har inte hängt med i komponent världen på rätt många år nu och känner mig ganska "out of the loop" så vänder mig därför till experterna på Sweclockers

Kollar just nu mest på att uppgradera CPU + Kylare + Moderkort + Ram + Chassi . Möjligtvis också PSU om det behövs.

Idag har jag följande speccs:
CPU: i7-8700k
Ram: Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 2666Mhz CL16
GPU: Powercolor Red Devil RX 5700 XTX 8GB
PSU: Corsair RM750X 750W v2
MOBO: Asrock Z370 Extreme4
Chassi: Fractal Design Define S

Spelar inte jätte krävande spel länge och känner att min GPU kan hålla i ett tag till. Iallafall tills Nvidia släpper sina nya grafikkort.
Blir mest Sea of Thieves, League of Legends, Resident Evil, Phasmophobia osv. Så inte dom nyaste mest krävande spelen på markanden direkt. Kör allting i 1080p.

Har redan SSD'er och hårddiskar. Dessa behåller jag tills vidare då dom är ändå rätt nya jämfört med resterande delar.

Problemet jag har just nu är att jag jobbar en del hemifrån och gör allt mitt arbete i virtuella maskiner. Detta käkar lätt upp mestadels av min processor kraft och ram samt att allting fungerar rätt segt jämfört med t.ex min jobb laptop som är från förra året.
Blir ofta att jag behöver ha 2-3 virtuella maskiner igång samtidigt och vid sidan av ha webbläsare osv.
Hade varit att föredra om moderkort och CPU hade stöd for virtualization och "PCI passthrough" då detta är något som jag kan behöva emellanåt.

Vid sidan så gör jag också en del media redigering i Davinci Resolve och Adobe Creative Suit. Där har jag också märkt att datorn kämpar rätt hårt vid rendering.

Tanken är som sagt att uppgradera GPU vid senare tillfälle. Här kommer jag troligtvis gå på Nvidia då jag jobbar en del med AI programmering och som det ser ut just nu så har Nvidia bättre stöd för detta.

Är det värt att uppgradera nu eller ska man vänta på ZEN5 eller motsvarande från Intel?
Vad hade ni rekommenderat som är mer pålästa och uppdaterade inom komponent världen?

Budgeten är väl rörlig. Lägger en maxgräns på 15 000kr men det är alltid rörligt. Om jag kan få en bra ökning i prestanda genom att gå up 1-2000kr så gör jag det.
Chassi osv bryr jag mig bara om prestanda. RGB och glaspaneler är inget för mig. Kommer det med i chassit så är det bara ett plus men inget som jag måste ha.

Av Mabus

Innan har jag kört med rätt standard recept jag hittade för många år sen. Men efter att ha varit i Italien och blivit utbildad av lokal invånarna om hur man gör det på riktigt enligt "The Bologna way" så blir det ofta nu att man försöker fina till det mer. (Sen gör italiernare Bolognese eller Ragu. Köttfärsås är en muterad svensk variation på detta så min liknar mer bolognese):

Tar cirka 5-6 timmar att tillaga så passar mer för helgen än vardagen.

Ingredienser:

1 röd lök (gul lök fungerar också)
3 stjälkar selleri
3 morötter
Salt & peppar efter smak
150 gram tomatpuré
400 gram skalade tomater
1 liter passata
Extra Virgin Olive Oil
220-240 ml rött vin, justera efter smak
240-350 ml 3% mjölk
500 gram fläskfärs
300 gram nötfärs
200 gram kalvfärs
Parmigiano-Reggiano ost, riven

Utrustning:
2 stora kastruller
1 djup stekpanna eller sautépanna
1 vattenkokare (valfritt för att koka upp vatten)

Förberedelse: Finhacka selleri, morötter och lök. Ha två stora kastruller och en vattenkokare redo för användning. Du behöver även en djup stekpanna eller sautépanna.

Tillaga Soffritto:
I en stor kastrull, tillsätt generöst med olivolja och värm på medelvärme. Lägg i den hackade löken och sautera tills den blir gyllenbrun.
Tillsätt selleri och morötter till kastrullen, och fortsätt att sautera i 4-6 minuter, rör om ofta för att undvika att det bränns.
Häll i hälften av rödvinet för att avglasa kastrullen och koka några minuter för att förstärka smaken.

Koka Köttet:
Lägg i all köttfärs (fläsk, nöt, och kalv) i kastrullen och rör om väl. Koka tills köttet byter färg till grått, och se till att bryta upp eventuella stora klumpar och koka jämnt.
Om du ser vätska samlas i botten, rör om och koka tills den avdunstar.
Krydda med salt och peppar, kom ihåg att du alltid kan lägga till mer senare.
Häll i resten av vinet och låt det koka bort, rör om då och då, tills alkoholdoften har försvunnit.

Tillsätt Tomater:
Rör ner passata, tomatpuré och de skalade tomaterna (inklusive saften från burken) i kastrullen.
Om blandningen är för tjock kan du lägga till ungefär 100 ml vatten i passataflaskan, skaka, och häll i kastrullen för att använda all passata.

Låt Såsen Sjuda:
Låt såsen sjuda i 4-5 timmar utan lock, kontrollera vattennivån periodiskt (brukar kolla till varje timme). Såsen ska inte vara tunn som en soppa men inte heller för torr. Tillsätt kokt vatten från en vattenkokare vid behov för att justera konsistensen.
Prova såsen efter första timmen och justera kryddningen med mer salt och peppar vid behov.

Såsen ska kokas i 4-5 timmar. Ju längre desto bättre. (Går såklart att bara göra en kortare stund om man vill ha det snabbt gjort).

Koka Pastan:
Cirka 30-40 minuter innan såsen är klar, börja koka pappardellepastan i en stor kastrull med kokande vatten smaksatt med "Rock salt". Säkerställ att kastrullen är tillräckligt stor för att pastan ska kunna röra sig fritt och dansa runt.
Innan du häller av pastan, spara 1 kopp av pastavattnet för senare användning.

Kombinera Pasta och Sås:
I en djup stekpanna eller sautépanna, lägg ett lager av såsen i botten. Lägg till pastan och den sparade koppen pastavatten.
Lägg till mer sås ovanpå, sätt sedan pannan på låg värme och vänd pastan i såsen med tänger tills pastan är jämnt täckt och har absorberat en del av såsen, och blivit lätt röd i färgen.

Servering:
Servera pastan och riv generöst med Parmigiano-Reggiano ost över toppen. Även om Parmigiano-Reggiano är att föredra, känn dig fri att använda andra ostar enligt din smak (har brukar vara svårt att hitta Parmigiano-Reggiano på COOP eller ICA).

Ät och var glad

Av Mabus
Skrivet av Unrated:

Jag gillar Qpad 5k den ligger väldigt bra i handen trotts större händer.

Absolut skönaste musen jag någonsin haft.
Har rätt stora händer och finner att just QPAD 5K var otroligt behaglig.
Synd bara att den inte görs längre Kontaktade QPAD för typ 2 år sedan och frågade om dom hade några kvar i lager som man kunde köpa. Dessväre var det helt tomt och inga fler inkommande.

Har en liggandes hemma som jag funderar på att försöka återuppliva och fräsha upp då jag inte hittat någon annan mus som känns lika skön.

Av Mabus

Annonsen är avslutad

Av Mabus
Skrivet av habermas_links:

Jag har 4st 32Gb DDR4 2133 Reg/ECC LRDIMM, (4Rx4) över. Köpta för en billig peng, men mitt EPYC-system gillade dem inte (just Load Reduced). Finns i Göteborg, kan skickas. 150:- styck?

Köpte ett par av Oskar men återkommer om jag behöver fler

Av Mabus

DDR4 ECC minnen köpes

Håller på att bygga en ny server med ett Gigabyte MU70-SU0 moderkort och saknar bara ram minnen för att kunna testa att allt funkar.

Letar efter DDR4 ECC minnen med minimum 8GB per sticka.
Om du har några till salu så återkom gärna med pris + frakt kostnad.
Ifall du finns i Lund/Malmö regionen så kan jag komma och hämta upp dom.

Eftersom jag inte vet 100% ifall allting funkar just nu så är jag endast intresserad av att köpa mindre volym med minnen.
Ifall allting funkar som det ska så kan jag vara intresserad att köpa fler.

Specifikationer på minnen som funkar från Gigabytes sida:
12 x DIMM slots
DDR4 memory supported only
Quad channel memory architecture
RDIMM modules up to 32GB supported
LRDIMM modules up to 64GB supported
3DS LRDIMM modules up to 128GB supported
1.2V modules: 1600/1866/2133/2400 MHz

Läs hela annonsen här

Av Mabus
Nytt bud: 500 kr 500kr + Frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Mabus

Fixar motorcyklar, datorer och programmerar lite lösningar åt företag. Inga stora summor och blir ibland att man går någon månad utan någon sido syssla.
Hade velat lära mig hur man ska investera i aktier och eventuellt spara på ett smart sätt men lyckas aldrig få in det i skallen.

Av Mabus
Nytt bud: 425 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Mabus

Kan ju alltid donera den till någon välgörenhet.
Finns väl någon svensk välgörenhet som tar in gamla datorer och ge dom vidare till behövande?
Kommer inte exakt ihåg vad den heter, får kolla upp när jag kommer hem.

Men om du kan skriva specifikationer över vad som sitter i burken så gör det lättare att avgöra om det finns någon användnings område för den.

Av Mabus

Håller på att bygga en server med ett GIGABYTE MU70-SU0 moderkort och saknar bara minnen för testing.
Skulle vara intresserad av att köpa 2st minnen av dig om du har kvar?

Om jag hittar rätt info online så är dessa RDIMM minnen, korrekt?

Av Mabus

Intressant artikel!
Blir alltid lika irriterad när jag ser enheter som denna. Enda anledningen till att dom finns är för att lura dom tekniskt ovetande människorna som tror att man kan hitta allting online för en bråkdel av vad det kostar i vanlig butik.

För några år sen fick jag sitta och förklara för en polares far att alla dessa skit butiker som dyker upp hela tiden bara säljer fejk produkter.
Läskigt nog så hade han kollat på Wish och sett at någon sålde en "helt ny Iphone med 128GB lagring för bara 700kr!". Så självklart tänkte han köpa varsin sån till sig själv, frugan och även hans tre barn. God tanke men såklart fattade han inte att det bara var lurendrejeri.

Har en gång varit i kontakt med en industri som tillverkar grund enheten till dessa enheterna (själva kretskortet). Och mängden som dom pumpar ut varje månad är skrämmande. Vi pratar inte om att det är några hundra som säljs i månaden utan det är uppe i tusentals.
Tänker bara på alla stackars människor som köper en lagrings enhet i god tro för att dom ska ha någonstans att lagra bilder på familj, semester, bröllop osv. och sen inse att allting är borta.

Av Mabus

Några frågor var bara ren gissning men väldigt mycket man kände igen från andra områden.

Av Mabus
Skrivet av KAD:

Om du inte talar om vad du tjänar så lär du nog inte få några förslag som uppfyller dina förväntningar. Inte om du gör det heller gissar jag, det är nog få saker som slår hantverkare och inte innebär kontorsstol.

Yrkesförare? Lokförare har betald utbildning tror jag. Polis/väktare?

Annars tycker jag att du ska titta på någon utbildning i industrisvängen. CNC-operatör? Processoperatör? Automationsingenjör? Verktygsmakare? De två sista är bland de yrkeskategorier som ser till att det finns ett löpande band för någon annan att stå vid.

Jobbar som automations ingenjör och måste påpeka att om man ogillar att sitta vid skrivbord hela dagarna så är det fel yrke.
Ja det förekommer att man är ute i industri miljö och felsöker eller startar upp maskiner. Men mycket av tiden läggs bakom ett skrivbord där du programmerar, dokumenterar eller ritar upp nya lösningar eller förbättrar gamla.

Finns många automations ingenjörer som jobbar på underhålls avdelningar men då blir det lite samma skit där att du jobbar mycket med verktyg som vibrerar och kan orsaka problem för OP.

Finns många möjligheter inom automations fältet så om det är några frågor angående yrket så besvarar jag dom mer än gärna.

Av Mabus

Jag har under semestern digitaliserat ett flertal band som är allting från MiniDV, VHS till Hi8.
Som någon tidigare nämnde så finns det en lösning att du skaffar ett Firewire kort så du kan ansluta kameran direkt till datorn.

Lösningen som jag har gått med är att du har en RCA kabel till kameran. En del kameror har ett 3.5mm uttag på kameran där denna kabeln ska kopplas in. Och en del har direkta RCA uttag på kameran.
Vad du sedan kan göra är att skaffa en RCA till HDMI konverterare. Dom finns väldigt billigt på Amazon och andra sidor (efter snabb googling så ser jag att Elgiganten har sådana konverterare).
Du behöver även köpa en HDMI till USB adapter.

När du kopplar in allting så kommer datorn att upptäcka signalen från kameran som en USB Kamera. Då kan du enkelt genom OBS lägga till din "webcamera" som en ny Video Source.
Klicka på "Start Recording" och starta bandet på kameran och låt det rulla tills det är slut. När bandet är slut så klickar du på "Stop Recording".
Nu har du en digital version av bandet som du kan spela upp i VLC eller andra program.

Blir detta det absolut bästa resultatet? Inte direkt men nära.
Kvalitén på den digitala videon är så pass bra att skillnaden jämfört med original bandet inte är extremt märkbar.
Tänk på att dina inställningar i OBS kan påverka video kvaliteten. Du måste pilla lite i inställningar och det finns dom som har gjort guider på detta som kan förklara tusen gånger bättre än vad jag kan.

Om du känner att detta blir för jobbigt eller har fortfarande problem med att digitalisera bandet och du bor i Skåne (Helsingborgs regionen) så kan jag hjälpa dig IRL.

Av Mabus

Har du några DDR4 minnen kvar eller har alla gått åt?

Av Mabus

Fått nytt jobb som jag börjar på i Augusti efter semestern så får uppdatera min tidigare post.

Ålder: 29
Lön: 47000kr
Förmåner: Gratis kaffe, rabatt system för anställda, utbildningar
Roll: Automations ingenjör

Gick ut en 2årig utbildning och gick in på 32000kr sen upp till 36000kr efter 6 månader när prov anställningen var klar. Gick sen upp till 41000kr efter att jag byte jobb efter ett år. Var kvar i ungefär ett år och nu har jag blivit head-huntad till ett annat företag där jag går in på en lön på 47000kr i månaden.

Ser fram emot att byta arbetsplats och Augusti kan vara snäll och komma kvickare.

Av Mabus
Skrivet av Lonnqvist:

Någon form av värde finns det absolut, men om jag hade varit i din situation hade jag funderat på att skänka den till bättre behövande, i detta fall ett litet barn.

https://www.barnensdator.se/

Har en dator i garderoben med liknande specs som OP's. Funderat på vad jag ska göra med den och visste inte alls om denna organisationen.
Tack vare din länk så vet jag nu vad jag ska göra med datorn

Av Mabus

Vill gärna veta specifikationer på servrarna.

Av Mabus
Nytt bud: 200 kr Hämtar
Gå till annonsen för att lägga ett bud.