Inlägg

Inlägg som mikaeljacob har skrivit i forumet
Av mikaeljacob
Skrivet av Joniels:

Är det någon med villafiber som plockat bort sin HN8255Ws och kör med enbart egen utrusting? Har Bahnhof synpunkter på vilken fiberkonverterare man skall använda isåfall?

Ja, jag har gjort det. Jag har SFP+ på nätverkskortet så inget behov av fiberkonverterare.

Av mikaeljacob
Skrivet av Veni:

Kan Du ta en närbild på änden utav den kabeln och lägga upp?

Jag ska absolut ta ny bild imorgon när det är ljust ute.

Jag tycker det ser ut som att kabeln är tänkt att användas som dragtråd. Såhär står det på ritningen (dock inte exakt vid antennuttaget, men jag tror det är relevant text):

"Rör mellan vind och källare för framtida kabelTV"

Av mikaeljacob

Jag hittade faktiskt husets ritning för data, TV och telefoni där det verkar som om det finns ett en inbyggnadsdosa på ovanvåningen där det "sista" telefonuttaget går till.

En annan intressant upptäckt från ritningen är att det fanns ett tv-antennuttag i en platsbyggd bokhylla på nedervåningen. Jag öppnade upp uttaget (Renova antennuttag https://www.elbutik.se/PICTURE/175888-44-eljo-renova-antennut... och såg en inkopplad antennkabel men även en klippt vitgrå kabel.

Se bild: https://ibb.co/qWD2GJj

Vad kan det vara för kabel tror ni?

Av mikaeljacob

Min tanke var att antingen dra om all telefonkabel till nätverkskabel eller "patcha" nätverkskabel mellan två eller flera uttag. Villan har idag nätverksuttag i några rum men främst på en sida av huset. Den andra sidan har bland annat telefonuttag. Om det telefonuttaget skulle vara kopplad till ett annat telefonuttag nära ett nätverksuttag så skulle det gå att få till på ett smidigt sätt tänker jag.

Av mikaeljacob
Skrivet av Veni:

Men det verkar som om Du har minst ett uttag till någonstans baserat på din beskrivning.

Precis vad jag tänker också!

Av mikaeljacob

0 teleuttag
- en kabel
-* inkommande

-*0-
-0-
-0-
-0-

Då jag inte har ryckt i kablarna (ännu) så vet inte vilka vita kablar som går vart, men det skulle kunna se ut såhär:

-*0-0-0-0-

Det är den sista "-" som jag tycker är konstig om den inte går tillbaka dvs sluter kablage..

Av mikaeljacob

Men hur skulle ni rita upp det?

Tre uttag med två vita kablar och ett uttag med en vit och en svart kabel? Blir det inte så att den "sista" vit kabeln inte kopplas ihop någonstans?

Av mikaeljacob
Skrivet av Pelegrino:

Killgissar nu men det är inte så att när man pluggar in telefonen så sluter du kretsen? Det är ju inte så att eluttagen alltid är slutna kretsar heller.

Men el är väl som oftast inte seriekopplat? Adventsljusstakar tenderar att vara seriekopplade tror jag och då slutar ju alla lampor att fungera om du skruvar bort en lampa..

Av mikaeljacob

Undersöka telefonkablar i villa

Hej!

Jag håller på att undersöka hur telefonkablarna går i vår villa för att ev. dra om någon till nätverk nu när vi snart får fiber.

Jag har hittat fyra telefonuttag varav ett i källaren med inkommande svart kabel:

Sovrum: två vita kablar ihopkopplade via uttag
Barnrum: två vita kablar ihopkopplade via uttag
Kontor: två vita kablar ihopkopplade via uttag
Källare: en vit och en svart kabel ihopkopplade via uttag

Nu tänker jag kanske fel men om det är seriekopplat, hur blir ovan en sluten krets?

Av mikaeljacob

Jag har köpt tre Sonnet Thunderbolt 10G RJ45 på eBay.

Av mikaeljacob
Skrivet av ajp_anton:

Tack! Verkar finnas moduler med liknande specs garanterade för Mellanox, dock lite dyrt. Är ganska ny på det här med fiber, bara kommit så långt att jag har ett par fiberanslutna enheter i hemnätverket. Hittar väldigt dåligt med info om Mellanox ens stänger ute andra tillverkare, och har inget att testa med. Alla SFP+ moduler jag har är "Mellanox-kompatibla", vilket ju låter som att det finns moduler som inte är det...

Har alltså som backup-plan att beställa en kompatibel modul om Bahnhofs visar sig inte fungera. Men hoppas fortfarande att någon i Sthlmstrakten kan tänka sig låta mig komma över och testa ifall mitt Mellanox-kort funkar med deras 10G Bahnhof

Vi bor i Stockholm men har inte fått fibern helt inkopplad ännu så tyvärr ingen hjälp..

Av mikaeljacob
Skrivet av ajp_anton:

Lånar tråden lite. Vad är det för tillverkare/modell/specs på SFP+ modulen som kommer med?

Tänkte alltså ha fibern direkt in i min pfSense-box, men SFP modulen som vi har nu (1G från Bahnhof) verkar inte vara kompatibel med mina Mellanox-nätverkskort. SFP+ portar ska vara bakåtkompatibla med SFP moduler, men antagligen är det nåt fulspel med att Ciscos produkter inte fungerar med någon annan.

(Är såklart möjligt att just dessa kort inte alls klarar nåt annat än just 10Gbit... isåfall är det bara vänta och hoppas att det funkar)

edit: Kan man kanske t.o.m undra ifall nån Bahnhof 10G kund i Stockholm kan tänka sig låta mig komma över innan nyår och testa ifall ett Mellanox-kort funkar med SFP+ modulen? Lite jobbigt att själv bo i ett annat land än var denna uppgradering sker, så all förhandsinfo är guld värt så man kan planera allt utan att behöva resa fram och tillbaka med färjan.

Bild på 10G-modulen: https://ibb.co/M7DZDBM

Av mikaeljacob

Är det samtliga HTTPS-sidor som du inte når? Jag vet att många enheter, t ex min Synology fick problem med HTTPS mot siter som hade LetsEncrypt när de bytte sitt certifikat.

Av mikaeljacob
Skrivet av MickeBoy:

Om jag kör bredbandskollen med min VPN till jobbet igång så får jag ca 200/200 med bredbandskollen. Om jag väljer att utvärdera det mot 500-1000 så blir resultatet:

Ditt mätresultat är dåligt
Jämfört med din utlovade hastighet är ditt mätresultat dåligt.

1. Läs vår Hjälp-sida för tips om vad som kan påverka hastigheten.
2. Kontakta din bredbandsleverantör om du fortfarande är missnöjd
3. Vänd dig till Telekområdgivarna om du inte får rätt mot din leverantör
4. Undersök dina alternativ på Bredbandsval eller Bredband.se
5. Har du frågor om Bredbandskollen så kan du kontakta vår support

Vad får du för resultat utan VPN? Det blir ju klart felaktigt om man testar med VPN då VPN kan påverka klart negativt.

Av mikaeljacob
Skrivet av TobiasStockholm:

Det var en bra deal, gjorde du något speciellt för att få den?

Nej, jag kände inte ens till den dealen innan Bahnhof ringde upp mig och frågade om jag ville få 10 Gbps men betala för 1 Gbps.

Av mikaeljacob

Jag signade upp för Bahnhof 1 Gbps tidigt i somras och blev uppgraderad till 10 Gbps för priset av 1 Gbps (299 kr i 24 månader). Jag väntar på installation när som helst..

Av mikaeljacob

Bahnhof verkar ha 1 Gbps via Villafiber just nu med Black Friday:

BLACK FRIDAY! Nu kan du få 1 Gbit/s bredband för 299 kr/mån i 12 mån i vårt villafibernät. Självklart har vi bra priser även i andra nät, sök på din adress för att se vad just du kan få!

Av mikaeljacob

Vi får fiber vilken dag som helst och vi är verkligen sist i villaområdet. Kostnaden för grävning och installation med Bahnhof är 22.500 kr. Min magkänsla är att de har skrivit fel eller glömt dividera med tio..

Av mikaeljacob

Min plan är att antingen köpa ny plåt på eBay eller liknande eller skriva ut en på 3D-skrivaren. Tack för all hjälp!

Av mikaeljacob
Skrivet av mrqaffe:

Ja men om kortet lossnar och kortsluter sockeln så blir det kanske inte så roligt så du bör inte använda det löst, fick du inte med passande plåt så se till att det sitter fast på annat sätt eller byt kort.

Jag köpte kortet begagnat så ingen separat bakplåt följde med.