Inlägg

Inlägg som KilleKalleKarlssonKuff har skrivit i forumet
Av KilleKalleKarlssonKuff

Tack Sions och Pitr-!

jag testade att byta DNS, och det löste iaf problemet med att jag kom åt webben via jobbdatorn, så jag lade ned allt vad felsökning hette och gick och lade mig.

Nu verkar det iaf löst sig 01:26 inatt enligt länk från Pitr-. Skönt att slippa byta router!

/Anders

Av KilleKalleKarlssonKuff

Skumt nätverksproblem?

Hej! Jag har stött på ett nätverksproblem som jag inte kan reda ut själv.

Jag har Allente som ISP, via GlobalConnects nät. Jag använder en asus rt-ac68u som router och accesspunkt.

Någon gång runt 16:30 ikväll tappar alla enheter i hemmet, trådade såväl som trådlösa all kontakt med internet. Jag börjar felsökning och står numer med:

-Alla enheter har kontakt med routern, tråd som trådlös.
-Routern klagar på att den inte har kontakt med wan.
-Med dator direkt mot fiberkonverterare funkar internet (för säkerhets skull har jag kollat med samma kablar som routern är kopplad).
-Min jobbdator, ansluten via samma router, men via VPN, funkar utan begränsningar.

Jag har startat om allt ett antal gånger, så det lär tyvärr inte lösa något.

Hur hänger det här ihop?

/Anders

Av KilleKalleKarlssonKuff

Athlon64-rigg

Hej!

Hösten 2004,med en säsongsjobbslöning på fickan, skulle jag köpa en ny dator. Beställde grejer, monterade, fungerade inte (jag tror jag kom så långt som till windows installation,men är inte helt säker). Blev arg och köpte nytt moderkort, samma visa. Blev ännu argare, ställde undan datorn och köpte sedan en billig laptop.

Nu håller jag på och rensar källaren, och tror väl kanske inte att det finns så stort intresse av grejerna eftersom de inte var top of the line när de köptes, och inte heller är så gamla att de är sällsynta. Men skulle det vara någon som vill ha något får ni svara i den här tråden inom några dagar, innan allt åker på tippen.

Komponenter:

Chieftec dragon med PSU
MSI K8N Neo platinum edition
MSI K8T Neo
Gainward FX Ultra/860 TV-DVI GeForce fx5700 128mb
Athlon 64, vet inte vilken hastighet.

Diverse tillbehör (floppydrive,discdrive,några hårddiskar, ljudkort, nätverkskort, ram, kablar, cpukylare).

Allt finns att hämta gratis i Östersund, jag kan försöka svara på frågor efter bästa förmåga.

/Anders

Av KilleKalleKarlssonKuff

Hej! Sitter på en rt_ac68u som jag tycker funkar helt utmärkt. Nu har min ISP (allente) skickat en google nest wifi. Finns det någon som helst anledning att byta? Jag är inte intresserad av några smart home-finesser, och inte högtalaren heller.

Av KilleKalleKarlssonKuff
Skrivet av tcntad:

Rätt att den bara klarar 100Mbit.
Här en 1GBps: https://www.dustinhome.se/product/5010894787/gs-108b-8-portar...
Jag kör: https://www.webhallen.com/se/product/11503-Netgear-GS108GE-v4...

Kom ihåg att de har ju 8portar men du måste ha en kabel till routern så det blir bara 7 portar för lägenheten

Skrivet av Json_81:

Är det ett litet hus och ni inte använder wifi särskilt mycket så duger säkert den gamla routern, men det är rätt smidigt att ha täckning över hela tomten och slippa sladdar till tv osv.

Tack! Lyx att någon annan hjälper till med själva letandet, själv har jag dålig koll på vad som är bra eller inte. 7 portar borde räcka, i rummet med routern står ju den med sina fyra.

Den gamla routern har klarat av mitt gamla, större, hus med trädgård tidigare så wifi-täckning blir nog inget problem.

/Anders

Av KilleKalleKarlssonKuff
Skrivet av Putte-h123:

Vet inte hur många portar du behöver men denna med 8-portar för 249 kr tycker inte jag är "snordyrt" Switch 8-portar

Skrivet av Json_81:

Bra nätverk kostar en slant men som du ser ovan vet jag inte var du fått ifrån att switchar skulle vara snordyra.
Behöver du inte managerbar switch med poe är de väldigt överkomligt pris på dem.

Skrivet av tcntad:

Du har en router för nästan 1000 spänn men en 8p-switch för knappt 300 spänn är dyrt?

Ja, du kan seriekoppla switchar. Rekommenderar egentligen en renodlad router med 4p och sedan en eler två accesspunkter strategiskt placerat i LGH,

Tack för era svar! När jag sorterade på antal portar på komplett kostade den billigaste med 8 portar 990 kr, så slarvigt nog antog jag att det låg däromkring (vilket jag tyckte var snordyrt för en switch. Att en router är dyrare ser jag som rimligt). Den länkade klarar dock bara 10/100, så jag får väl leta runt mer.

Vad jag ska med fler accesspunkter till förstår jag inte alls.

/Anders

Av KilleKalleKarlssonKuff

Nätverk i nytt hus, förslag på router el switch?

Hej!

Jag har nyss flyttat in i ett nybyggt hus, och såklart stött på lite problem med nätverksplaneringen. I tvättstugan sitter en "mediacentral" (läs plåtskåp) med inkommande fiber. Från detta skåp går kablar till dubbeluttag i de flesta rum (8 kablar). I dagsläget har jag en asus rt68 med en antenn avbruten (verkar konstigt no inte påverka prestandan), och det kommer även komma en okänd router från allente när de får tummen ur..

Min initiala plan var att använda asus-routern som router (duh) i skåpet, och använda den nya routern som accesspunkt centralt i huset. Problem: Asus-routern har bara fyra portar, det blir svårt att få plats med både router och switch i skåpet.

Plan B är att kombinera router och ap centralt i huset, och dra kabel tillbaka till en switch i skåpet. Problem: Switchar med mer än fyra portar är snordyra.

Plan C är att köra som i A men köpa en ny router med fler portar. Problem: Även de verkar vara snordyra, och ha en massa funktionalitet jag inte behöver.

Så det jag skulle behöva hjälp med, för att få någon av lösningarna att fungera, är:

Förslag på billig och (tillräckligt) bra switch med fler portar, alternativt:
Förslag på billig och (tillräckligt) bra router med fler portar, alternativt:
annan, bättre lösning. Går det t ex att seriekoppla switchar?

/Anders

Av KilleKalleKarlssonKuff

Lussekatter ska naturligtvis inte innehålla några russin, utan korinter, en i varje snurr. Inser man inte skillnaden ska man inte baka lussekatter, eller göra något annat öht.

Av KilleKalleKarlssonKuff

Skoj! Min första skalp i den här tråden. Är inte hemma för tillfället så någon annan får ta stafettpinnen.

Av KilleKalleKarlssonKuff

Age of Wonders?

Jag tycker det känns lite som Age of Wonders?

Av KilleKalleKarlssonKuff
Skrivet av magkliarn:

Lägger upp en ny då. Börjar lite klurigt, får se om nån lyckas ta den.

https://i.imgur.com/yzHhkRQ.jpg

Lost Vikings?

Av KilleKalleKarlssonKuff
Skrivet av aeromagnus:

Tack för all hjälp. Jag gör så här. Köper nog den för 4990kr med 256gb 8gb ram. Känner jag att det laggar med 8gb ram så uppgraderar jag till 16gb. Köper en extern hdd

Jag har beställt en dator i det chassit till mina föräldrar, och vad jag har sett så ska det finnas lediga sata-platser, pch fysiskt utrymme för fler diskar. Men jag har inte haft tid att skruva än, så jag kan återkomma när jag har tittat i det.

Av KilleKalleKarlssonKuff
Skrivet av Stefflo:

Det står i specen på elgigantens hemsida att moderkortet endast stöder hårddisk med max storlek av 256 GB. Moderkortet kommer från någon suspekt tillverkare med namn Erica 5. Säkerligen väldigt nerbantat.

Fast nu gällde detta effekten på aggregatet och det mäts i watt. Effekten på aggregatet är 180w. Spänningen är garanterat 230v.

Eftersom en variant med 512 GB går att välja, som har samma moderkort, är det ju ganska uppenbart att de menar att totalt 256 GB är installerade, inte att det är en begränsning av vad som går att installera.

Av KilleKalleKarlssonKuff
Skrivet av Stefflo:

En paketdator innehåller ofta sämre delar än byggd dator men för det du vill göra beroende på vilken typ av jobb du har så kommer denna säkerligen klara det i ett antal år framåt.
Att tänka på för framtiden, denna har ett 180w spänningsagg och den klarar att driva datorn som den är idag men kommer aldrig klara något extra grafikkort. Moderkortet är också något helt special där jag aldrig hört talas om tillverkaren, Erica 5.
Du kan heller inte sätta i mer lagring om du nu inte vill köra med en extern USB disk.

Vad baserar du det på att det inte skulle gå att stoppa i mer lagring? Jag har titta på en liknande dator (samma chassi) åt mina föräldrar, och baserat på de olika konfigurationer som finns (och har funnits) så verkar det som om det går att stoppa in det mesta i det där chassit. Dessutom verkar det vara ett vanligt ATX-nätagg, så det är ju isf lätt att uppgradera. Till helgen ska jag hjälpa dem att installera den, så efter det kan jag svara på hur det verkligen ser ut!

Av KilleKalleKarlssonKuff

Tack!

Tack för er input!

Det lutar åt Keychron isf, dels tycker jag layouten verkar bättre (riktiga funktionstangenter), dels är jag lite rädd för det doftproblem som rapporterats i andra trådar. Idén att parfymera något som man sitter med 8h/dag strax under näsan verkar ju horribel... och om jag aldrig testar några PBT-caps så vet jag ju inte vad jag går miste om!

Dessutom är det ju en liten prisskillnad, som jag kan lägga på Keychrons snygga handlovsstöd.

/Anders

Av KilleKalleKarlssonKuff

Keychronic K2/Matias Nordic mini quiet pro/varmilio va 69?

Hej!

Jag är på jakt efter ett nytt tangentbord, och mitt sökande har resulterat i de tre alternativen i rubriken, som jag inte kan välja mellan. Jag tänker mig bruna brytare på k2/va69. Tangentbordet kommer att främst vara till kontorsarbete, alltså skriva. I dagsläget jobbar jag hemma, men kommer jag sitta på kontoret med tangentbordet är det bra om det inte är jättehögljutt (sitter inte i landskap, men brukar ha dörren till kontoret öppen). Det är även viktigt att man inte måste installera någon programvara för att fullt ut kunna utnyttja tangentbordet då det är strikt förbjudet på min arbetsplats.

Så med det sagt, är det någon här på sweclockers som har erfarenhet av ovan nämnda tangentbord och vill dela med sig av dessa?

/Anders