Inlägg

Inlägg som deflow har skrivit i forumet
Av deflow

Av nyfikenhetsskäl, varför vill du koppla in SPF:en direkt i din router? Jag antar att det är av prestandaskäl men har svårt att se vilken märkbar skillnad det skulle innebära.

I övrigt är folk i tråden rätt på det. Knäcker du inte kabeln är det säkert tekniskt möjligt, men så fort nätverksproblem uppstår i framtiden så kräver både ISP och KO att du kopplar tillbaka till CPE:n om de ska kunna felsöka/felanmäla. Anses ett potentiellt fel vara handhavande blir du sannolikt betalningsskyldig.

Edit: OK, såg nu att du inte har fungerande internet. Jag skulle råda dig att vänta på tekniker istället för att flytta på SPFen. Om CPEn är stendöd så kan du ju dock testa att åtgärda det själv genom att tjacka ny strömadapter - se till att volt, ac/dc och ampere stämmer.

Av deflow
Skrivet av macbang:

Ping vill jag absolut inte ha högre. Ha bredband2 idag via Stadsnät. Men vill prova Bahnhof. Men orka inte med problem med portar som inte kan nyttjas eller eventuellt inte kommas åt.

Om portar är ett problem skulle jag avråda från Bahnhof då CGNAT är standard och opt-out kostar extra.

Av deflow
Skrivet av eucalyptus:

Har nu beställt denna
https://www.philips.se/shop/hushallsprodukter/luftrenare-och-...

Går som billigast på nätet för 2700kr. Med rabattkod på 40% hos Philips så fick jag maskinen + ett extra Hepa och Nanofilter (kolfilter?) allt som allt för 2500kr. Så tycker det verkar som en ganska bra deal.

Finns betydligt dyrare grejer, men för en studentlägenhet blir det nog bra Sen förstår jag inte riktigt, alla HEPA filter är ju typ samma, så alla luftrenare bör ju rengöra/rena lika bra... Skillnad på prestanda (kvadratmeter) men renligheten bör ju bli densamma.

Har fortfarande stora problem med damm så hoppas det löser sig nu...

Av ren nyfikenhet såhär 4 år senare, hur gick det? Hjälpte luftrenaren? Har nämligen identiska problem som du (studentlägenhet och lite över 30 kvadratmeter) med kolossala mängder damm. Ventilation har kontrollerats och rigorös städning har gjorts utan större skillnad så funderar på att spräcka banken nu...

Av deflow

Hur man slår en kullerbytta. Gäller fortfarande.

Av deflow

Jobbar själv med en samarbetspartner till Telia Öppen Fiber, och om det är till någon hjälp har det varit en del rapporterade störningar i deras nät sen i torsdags vilket har inneburit att man fått korrekt IP men inte kunnat använda internet (vid pingtester når du bara din default gateway och inget annat). Omstart av medieomvandlarn har löst problemet i många fall. Det förklarar förstås dock inte varför du får en publik IP av Telias DHCP utan att ha beställt något av dem...

Av deflow

Vänta på teknikern och spendera eventuella SFP-modulpengar på mobildata istället, är mitt tips. Nätägaren fixar oftast sånt gratis, om det inte är uppenbart självförvållat.

Av deflow

Märkligt problem med trådlöst nätverkskort/router

Hej Sweclockare!

Jag var ute hos en kompis där vi inte kunde få hans nätverkskort (USB-dongel) på datorn att lira med en Telia-router hur vi än bar oss åt till en början. Dongeln funkade med vilket annat nätverk som helst (även när man kopplade dongel->mobil hotspot->wifi) och alla andra enheter anslutna via wi-fi fungerade klanderfritt.

IP-adressen blev ständigt autokonfad (169.254.xx.xx). Omstartade router. Uppdaterade drivrutiner på kort. Ominstallerade kort. Massa olika kommandon (release, renew osv); IPn förblev autokonfad och vägrade leasa från DHCP:n i routern.

Vi löste det genom att lägga in statisk IP i router och dongel, och vips funkade det hur bra som helst. Men jag kan inte släppa nyfikenheten över varför det sket sig på det "vanliga" sättet? Dongeln är rätt utdaterad men funkar utan krav på statisk IP på ALLT annat, känns konstigt att en sketen teliarouter skulle vara dess akilleshäl. Nån som har någon idé och kan försöka stilla min nyfikenhet?

Av deflow

Har du enbart fiber eller finns det coax (tre hål i väggen också)?

Bor också i låst Teliahus gällande fiber där 100/100 går för 469 kr/m, men är fri att teckna Tele2 eller Penny via coax. Tele2 har en drive nu när de slagits samman med ComHem så jag pröjsar 279 kr/m för 600/50 Mbps. Det är det definitivt värt trots marginellt högre ping.

Av deflow
Skrivet av matthiask82:

Den lyser till några sekunder vid uppstart, men sedan är den helt svart. Så du har förmodligen rätt, bara att avvakta.

Vid uppstarten kontrolleras det mest om dioden i sig är i funktion. Om det är svart sen är det mycket riktigt ingen länk mellan converter och närmsta anslutningspunkt.

50/50 att det krävs hembesök av tekniker, isåfall lär du få vänta ett par dagar till.

Av deflow

Jag hade kört BB2 med tanke på prisskillnaden. Strular något är du ändå i regel överlämnad till Gästabudsstadens tekniker oavsett val av ISP.

Av deflow
Skrivet av chbg:

Det är väl inget som är unikt för Bahnhof, de flesta operatörer har samma förfarande.
Det är min erfarenhet i alla fall, oavsett om det gäller bredband, tv-avtal, telefoni eller vad det nu kan vara. Det är upp till dig som kund att hålla kolla på det. Om det är rätt eller fel är en annan sak, bara konstaterar att det är så det fungerar i de flesta fall som jag varit med om.

+1, det är kutym och något alla telecom-bolag säkerligen tjänar en hel del pengar på.

Av deflow
Skrivet av Munken:

Okej. Ja det kanske vi borde.
Men är det verkligheten så svårt så att man inte kan klara det själv att beställa rätt konverterare och byta?
Själva bytet känns ju som ett 30sekundersjobb, bara prylarna är rätt.
Någon idé om kablarna i väggarna, kan det vara ett problem?

Om kablarna inte är åtminstone cat5e så kommer ni få problem, ja.

Av deflow

Forum som hålls samman av gemensamma intressen tenderar att vara accepterande och mysiga.

Av deflow

Viasat har åtminstone tidigare använt Riksnets backbone för sin bredbandstjänst, vilket gjorde att felanmälningar ofta behövde gå genom Viasat 1st line->Riksnet 1st line->Riksnet 2nd line innan de slutligen hamnade hos stadsnäten. En krånglig och tidskrävande process alltså, vilket ju inte är optimalt för bredbandstjänster direkt. Det kanske är annorlunda nu men jag hade nog inte riskerat att använda Viasat om jag inte fick ett väldigt bra pris för det.

Av deflow
Skrivet av Silverbullit:

Tro mig min vän, jag har verkligen försökt - tiggt på mina bara knän. (Se 7/) Påpekat att det finns en del saker som kräver publikt IP. Ringt flera gånger till supporten, fått sms kontaktnummer för att säga till exakt när problemen uppstår så jag har textat dem blivit tillbakaringd o tjatat så man hörde mellan raderna att stackarna blev less mig. Men med samma svar varje gång, det låg ur deras händer, ingen på tekniksupporten kunde ändra till publikt IP, det var inte en service de har, ingen auktoritet eller kunskap om något sånt här, Telenor har sitt system och ingen kan gå in och ändra på deras system, de har ingen utbildning för något liknande, de kör absolut inte CG-NAT, många fler negativa svar men bara för att visa geisten av det hela.
Att be Telenor om hjälp med publikt IP är milt sagt som att stånga skallen i väggen.

Så därför undrade jag vilken operatör du har eller ja vilken/vilka ISP som delar ut publikt IP om man ber om det. Överväger som ni förstår att byta ISP. Bor uppe i busken i översnöade Norrland så det är ett plus om man kan få snabbt fiber eftersom man då lottas oftare som värd för teamet vilket är ett plus i latens och NAT fungerar. Telenor har 579:-/mån för 1000/1000. Dock kommer inte alternativet upp för konkurrenterna annat än hos någon enstaka om man söker på bredbandsval, resten säger att lägre hastigheter är max för min adress. Helst går man över till någon prisvärd konkurrent om man ändå ska knyta sig.
https://i.imgur.com/pLd0v5n.jpg
Min P-plats var skottad tidigare på eftermiddagen, 4-5 timmar senare... läge stanna inne o spela Cold War?

Att byta ISP låter som en rimlig åtgärd här faktiskt. Telenor verkar ju inte ens förstå problematiken och ditt problem kvarstår med direktkopplad dator förbi routern.
Exempelvis Bredband2 erbjuder publik IP. Det kostar inget extra och du behöver inte uppge varför.
Håller tummarna att det löser sig för dig!

Av deflow
Skrivet av MacAllan:

Sanning med modifikation, känner du till vilken/vilka ip-ranger som är bakom CG-NAT så får du svaret där, men man kollar det enkelt genom att jämföra routerns ip med vad som visas på t.ex. whatsmyip, är dom samma är den publik och diffar dom ligger man bakom CG-NAT.

Alltid 100.64.0.0/10, väl? Och whatsmyip visar väl inte den rangen oavsett vad?
Edit: fattar nog hur du menar nu, lite trött...

Av deflow

Whatsmyip visar inte om du är CGNATad eller inte. Kolla routerns WAN-ip till att börja med.
Om den är publik är det minst sagt märkligt... Du har ingen annan dator du kan testa med?

Av deflow

Denna kanske? https://cdon.se/hemelektronik/mini-displayport-thunderbolt-ti...
Edit: Nevermind, såg nu att "Endast en display kan visas vid användning."

Av deflow

Kom och tänka på när jag var 16 bast och började bo hos farsan igen efter en längre tids frånvaro från varann. Hans då 2 år gamla burk hade stendött och gick inte att starta. Kunde inte mycket om datorer, men tänkte att det "borde vara strömmen" och chansade på att byta nätaggregat med en kasserad uråldrig budgetburk han hade i källaren. Det "nya" nätagget hade förstås inte samma dimensioner och hängde löst från sin slot. Lösning? Våld och tejp. CD-brännaren fick klara sig utan strömförsörjning. Datorn? Den gick som en jävla klocka en lång tid framöver Var förbannat stolt över detta och som tack blev datorn min. Vilka minnen...

Av deflow

Vet du vilken kommunikationsoperatör/stadsnät du är ansluten till? T ex IP Only, Itux, Zitius, Telia Öppen Fiber? Inom vissa kan aktivering av ISPs ske på ögonblicket om de har en API-funktion som tillåter det.