Inlägg

Inlägg som mj01100011 har skrivit i forumet
Av mj01100011

Från kandidat i datavetenskap -> master i informatik -

Jag har en kandidatexamen i datavetenskap. Nu funderar jag på att ta en master. Dock verkar det inte gå några distans-program för master i datavetenskap vilket är tråkigt. Så jag funderar på gå något program i informatik, ett program som heter Informationssystem 120hp.

Jag har redan arbetat i ca 3 år nu och jag undrar om det kan vara ett vettigt komplement för att ta sig vidare uppåt, likt projektledande roller, likt tech lead, utvecklingschef etc?

Av mj01100011

Funkar detta grafikkort för Hogwartz Legacy

Har noll koll på grafikkort, men jag undrar om följande grafikkort fungerar för att spela "Hogwartz Legacy":

GeForce GTX 650 Ti Boost DirectCU II OC for hogwartz legacy

Jag vet att det är gammalt, men om man spelar på lägre grafikkrav, kan det funka ändå?

Av mj01100011

Finns mycket, oläsbar kod, dålig arkitektur osv. Ibland får vissa utvecklare för sig att skriva one-liners vilket är helt oläsligt. Lika oläsligt som regex.

Av mj01100011
Skrivet av Mental:

Jag läste tre år på universitet 2006-2009 och halverade min bruttolön. Men gick från att hasöndagsångest redan fredag kväll till att faktiskt ofta längta till jobbet.
Jag har nu gjort 12 är som dietist och lönen är inte fantastiskt. Jag hade haft en klart högre lön och livslön om jag stannat i IT. Men jag älskar fortfarande mitt jobb och är så glad att jag tog steget innan 25:4 dörren stängdes.
Dessutom var åren på universitet bland de roligaste i livet, bara en sån sak!

Kan bara instämma här, samma sak för mig. Förvisso ökar jag min lön och går stadigt uppåt efter byte av arbete osv emellanåt. Ser inte jobbet som ett jobb längre, utan bara spännande. Skulle ändå sitta vid datorn och programmera varför inte göra det och få lön på samma gång. Visst man får inte göra det man exakt vill alla gånger, men själva problemlösningen är så sjukt beroendeframkallande.

Av mj01100011
Skrivet av Svensktiger:

Motståndet kommer av att företag hela tiden pushar onödiga förändringar som förbättringar.
Förändringar som görs enbart för att ge en illusion av att någonting händer.
Och inte sällan är dessa förändringar även en klar försämring för konsumenten.
Och då menar jag inte bara menlösa UI förändringar som ingen bett om, utan förändringar som tar bort funktionalitet.
T.ex. att man inte direkt kommer till enhetshanteraren längre med win+pause.
Du kommer istället till "om datorn" vilket är helt menlöst.
Eller MS's konstanta pillrande på startmenyn.
För att inte tala om det kommande kravet på MS konto for W11 pro.
Japp, MS kan inte ens låta pro användare jobba utan att MS skall veta allt.

Så min poäng är att förändring inte är samma sak som förbättring.
Framförallt inte i en värld där "nya" produkter konstant måste prånglas ut.

Därför, om man har ett val, bör man inte använda MS-produkter överhuvudtaget. Varför välja något av deras produkter när det finns alternativ som kan göra jobbet avsevärt bättre? Jag förstår alla som arbetar med MS hur frustrationen måste vara.

Av mj01100011

Alla utgåvor av Windows (förutom XP och 7an) känns som de levererats som en beta release full av bloat. Windows är ett skämt, det har byggts fel från grunden. Att bara felsöka saker i Windows känns som ett konstant moment 22. Ubuntu t.ex. är ett bättre OS överlag, byggt ordentligt från början. Har bättre användarupplevelse, drivarstöd, mindre buggar i GUI osv. Dessutom fantastiskt för utvecklare.

Av mj01100011
Skrivet av kartring:

Snälla nån. Jag sökte just hos CGI på flera olika orter med relevant Yh utbildning. Fick ett nej överlallt. Kom t.o.m. på en intervju och det verkade gå bra, sen fick jag höra att de gick vidare med andra som hade längre erfarenhet. Under utbildningen försökte jag komma in på LIA praktik hos CGI men det blev inte ens det. Behöver man säga nått mer?

Lägg ner med dessa lögner. Det låter bara som propaganda. Jag vill inte anklaga dig direkt för denna konspiration, men är det nån på företaget som säger att det är brist så är det påhittade lögner. Så lätt är det för företagen att ljuga. Absolut inga konsekvenser för företagen, så dem kommer fortsätta ljuga och ruinera människors liv. Det här är inget skämt. Det är alvarligt.

Det visar sig att CGI är också medlem i Almega och Techsveriges verksamhet som har drivit på denna myt om att det är "brist på systemutvecklare". https://www.techsverige.se/om-oss/vara-medlemmar/

Det kanske är brist på utvecklare, men brist på kunniga utvecklare. Nu känner jag inte dig och vill inte på något vis anklaga dig för något, men jag vet många lallare som går in på intervju på intervju och tror att de "kan". De försöker sälja sig som att de vet allt rekryteraren snackar om även fast de inte har koll på ett skit. Denna typ av människa ser folk igenom direkt.

Och jag vet att det finns många rekryterare som inte kan ett skit heller som börjar stamma när man ställer vissa frågor. Men rollen hos rekryteraren är till största del att hitta en junior kandidat baserat på personlighet och karaktär. Inte nödvändigtvis på teknisk kompetens, särskilt om personen aldrig tidigare haft ett jobb. Så det kanske är något du behöver arbeta på med din attityd/personlighet?

Detta är inte en förolämpning utan jag vet hur mycket jag arbetade på hur jag skulle presentera mig själv inför mitt första arbete som programvaruutvecklare. Skriva ned många eventuella frågor som kan uppstå och skriva ned mina tankar, konkretisera osv.

Jag vet många juniorer som inte haft koll på något, och de är ganska ödmjuka om det. De hade inga problem att hitta jobb, deras ATTITYD var god. De vill lära sig och de inser sina begränsningar. Men de andra som trodde att de kunde allt, fick inget jobb. Vem orkar med en person som säger att de kan något, men de kan ingenting?

Av mj01100011
Skrivet av Andreaz1:

Om du inte söker och tjänsten går till någon annan har de kanske inte behov av dig längre?

Inte nödvändigtvis, inser nu att jag inte var så tydlig i mitt inlägg här. Men jag har två ansvarsområden, vilket ett av dem är något bara jag gör och andra är beroende av den kompetensen. Den rollen jag funderar på att söka är renodlad utveckling.

Skrivet av chrippe7:

Om du trivs väldigt bra på den platsen du är på just nu men du är orolig över att din konsultchef skulle bli irriterad över om du tar ett livsbeslut som du tror skulle gynna din lycka så är det lite svart på vitt hur pass viktigt ditt välmående är på konsultbolaget du arbetar på. Som utvecklare tjänar man tillräckligt bra för att inte behöva gå runt och jaga kronor och ören så fokus bör ligga på ditt egna välmående och göra det som gör dig lyckligast, så tänker jag iallafall. Förutsatt att inte lönenivån skiljer sig allt för mycket och/eller du har det ekonomiska behovet av den mellanskillnaden så är enda frågan jag tycker du borde ställa dig:
Vart kommer jag som person må allra bäst samt ha verktyg (flex, semester, inte massa övertid) att kunna lägga tid på sådant som gör mig glad som aktiviteter, resa, umgänge osv? Svarar du på den frågan har du ditt svar på huruvida du borde söka rollen

Jag är väldigt nöjd med både bemanningsföretaget samt kunden så det är inte direkt ett övervägande på den faktorn, bara mitt rykte om det försämras. Vill försöka hålla goda relationer, fick anställning direkt eftersom jag redan varit anställd tidigare av dem längre bak i tiden. Jag tror det kommer gynna mig mer om jag är direkt anställd hos kund, det ser kanske också bra ut på CV:et att jag arbetat som konsult i bara 4 månader och blivit anställd efter den tiden?

Av mj01100011

Ska jag söka det här jobbet

Arbetar som konsult (utvecklare) hos kund där jag trivs oerhört bra. Har arbetat i ca 4 månader nu. Det är en expansiv fas just nu hos den kunden, där de ska börja utöka sina produkter. Hur som helst så såg jag en annons komma ut på LinkedIn för den rollen jag har.

Frågor jag har just nu:

Ska jag söka?
Ska jag först prata med chefen hos kunden?
Kan de köpa loss mig?
Skapar jag onödig irritation från min konsultchef och försämrad kontakt?

Vad tror ni?

Av mj01100011

Vilka typer av problem existerar för inbyggda system

Tänkte ta tag i kandidatuppsatsen nu till VT22 och få det klart till sommaren. Jag läste datavetenskap och fick jobb så orkade inte lägga ned den tiden med att påbörja uppsatsen. Jag arbetar med inbyggda system, men har väl egentligen arbetat för kort tid för att avgöra vad för typ av problem det finns i branchen som skulle kunna lösas. Hade varit intressant att hitta något/några problem som kan försöka besvaras i en kandidatuppsats.

Är det någon som vet vilka slags problem det finns idag som kan vara värt att skriva om? Svårt eller tidskrävande att få till automatisering av leverans till inbyggda system?

Jag är även riktigt intresserad av blockkedjeteknik/decentralisering.

God jul SweClockers!

Av mj01100011
Skrivet av SCORPIUS:

Nej inte än. Just nu vill jag bara att min dator ska fungera.

Jag kommer att prova, någon dag

Edit: Ställer samma fråga här som jag ställde i en tråd nyligen om Linux, som jag inte fick svar på.

Vilka programvaror som ni använder är gratis och var hittar ni dom?

Vet inte riktigt vad du menar med "Just nu vill jag bara att min dator ska fungera"? Jag upplever med en stabil utgåva (LTS) av Ubuntu så funkar det mycket bättre än i Windows, mycket mer stabilt.

Av mj01100011

Vad är det som inte fungerar som det ska? Specifikt?

Av mj01100011
Skrivet av Beltet:

VScodium? Vs code utan telemetri.
Out of the box kan du inte köra extensions. Men du ändrar bara en inställning sen kan du använda dom vanliga extensions.
https://github.com/VSCodium/vscodium

Den får jag spana in, har inte hört talas om tidigare!

Av mj01100011
Skrivet av filbunke:

Sluta tjata om VScode mot Sublime.

Detta rätta svaret är, alltid, vim.

Varför?

Av mj01100011
Skrivet av Mikael07:

Har du testat Sublime Text? Med ett fåtal plugins blir den riktigt bra, och en värdig utmanare till VS Code skulle jag tro.
CLion ska vara bra också, även om jag inte testat det själv.

Jag har testat det, men som redan påtalats är den inte gratis och har en enormt irriterande pop-up som dyker upp lite spontant. VS Code är mer kraftfull på många sätt. Du kan plugga in en debugger, Git, Atlassian (Bitbucket/JIRA) direkt in i editorn så du slipper växla mellan browser och VS Code, Docker-hantering, Jenkins och mycket mer.

Av mj01100011
Skrivet av evil penguin:

Som avancerad texteditor så är Sublime bra (men inte gratis, till skillnad från VS Code), men som avancerad editor som dessutom trippat en liten bit över gränsen till IDE så är jag tveksam om den verkligen via någon plugin kan få funktionalitet som matchar.

Som exempel så kan du ju i VS Code använda den integrerade debuggern på Python-koden du redigerar (sätta brytpunkter, stega runt, inspektera variabelvärden, osv); oavsett om du kör koden lokalt eller på en annan maskin över SSH. (Inte specifikt för Python enbart, men som ett konkret exempel)

Exakt. Finns ju plugins som t.ex. C/C++ extension pack, där du får stöd för CMake, Doxygen osv. Du kan även sätta upp din debugger i VS Code så du kan köra den som en IDE.

Av mj01100011
Skrivet av Shimonu:

Det är ungefär vad jag hade för 6 år sen när jag började. Du borde ligga betydligt högre och hade säkert kunnat få 33-34 idag, om inte mer.

Hur lång erfarenhet har du?

Känner själv att jag ligger lite lågt, är ofta dålig på att förhandla eller inse vad jag är värd. Som sagt ca 6 års erfarenhet av inbyggda system och huvudsakligen flygkritisk mjukvara. Ligger idag på 42500 men tror nog jag borde ligga omkring 50.

Erfarenhet inom IT-sektorn, ca 5 år. Inom utveckling, 0. Jag hade inte direkt utrymme att förhandla i mitt fall. Men vid nästa jobb så blir det betydligt enklare.

Skrivet av ZamSha:

Skojar du med mig? Du är underbetald som fan. Jag arbetar ju nu tillfälligt som administratör på en kommun. Mitt jobb är ett skämt. Arbetsuppgifterna är så enkla. Sitter och rullar tummarna halva tiden för att jag blir klar så snabbt. Jag får 29k. Aldrig arbetat som administratör tidigare. Kommer gå vidare till ett annat jobb snart för en juniortjänst där jag kommer få 34k.

Kan bero på vilken kommun man bor i. Det är vanligt att få ut 29k i ingångslön direkt efter universitetet som utvecklare har jag fått som uppfattning av statistik och andras erfarenheter.

Av mj01100011
Skrivet av Svartsmurfen:

Har du tittat på emacs?
Rätt mycket jobb att sätta sig in i, men när man väl fått det att funka så är det väldigt smidigt

Ja, det är lockande helt klart då man hört så mycket bra om Emacs, hell Stallman! Men jag måste erkänna att jag inte orkar lägga ned tiden för att lära mig Emacs eller VIM då det är större inlärningskurva för att få till allt jag behöver.

I mitt arbete är inte _hastigheten_ hur jag kodar det viktiga, utan det viktiga för mig för att jag ska kunna vara produktiv är att designa lösningen korrekt enligt krav osv. Det blir ca 10% programmering, 90% design, testning och planering etc. Jag känner att jag är "produktiv" i VS Code och de har allt vad jag önskar mig av en editor.

Av mj01100011

phpMyAdmin är enbart ett verktyg för att kommunicera mot en MySQL-databas, inte en databas i sig. Vad som är säkrast är omöjligt att svara på då beroende på din kompetens spelar roll huruvida du sätter upp din infrastruktur med nätverk osv.

Av mj01100011
Skrivet av Noyart:

Ni som jobbar hemma, vad för typ av jobb har ni? Letar ganska mycket efter nytt, sitter o läsa olika trådar här på Sweclockers, alltid intressant o höra vad folk håller på med. Är i en process där jag omvärderar mitt liv lite, jobbet har gått före lite för mycket så det har tagit på mentala hälsan och jag känner att det är dags att hitta något nytt o mindre stressigt, samtidigt som det ska vara utmanande. Såklart är det inte enkelt o hitta nytt, speciellt när de flesta jobb kräver en utbildning på 1 eller 2 år.

Arbetar som programvaruutvecklare för inbyggda system.