Inlägg

Inlägg som Zubat har skrivit i forumet
Av Zubat
Skrivet av Fenrisulvfan:

@Zubat: Har du dubbelkollat att ASRock B450M-HDV har stöd för 3200G?
Eller har du en CPU som du kan uppdatera BIOS med själv?
Det var pga av detta som jag föreslog 2200G, då den ska garanterat fungera med ursprungs BIOS på ASRock B450M-HDV.

Jag hade tur. Moderkortet hade uppdaterad BIOS. En etikett satt fastklistrad på lådan där det står "AMD RYZEN 3000 DESKTOP READY". Denna etikett syns inte på produktbilderna hos återförsäljarna på nätet vad jag kan se. Så det var bara att slänga in operativsystemet och köra.

Av Zubat
Skrivet av Fenrisulvfan:

@Zubat: Har du dubbelkollat att ASRock B450M-HDV har stöd för 3200G?
Eller har du en CPU som du kan uppdatera BIOS med själv?
Det var pga av detta som jag föreslog 2200G, då den ska garanterat fungera med ursprungs BIOS på ASRock B450M-HDV.

Jag åkte själv på detta när jag köpte 2200G med ett GAB350N-Gaming-WIFI men det hade inte stöd för den, trots att det stod Ryzen 2000 ready på moderkortslådan, så det blev en 1300X + B350M-A när jag bytte.

Sant. Mycket möjligt att jag blir tvungen att lämna in moderkortet nånstans så att jag får uppdateringen. Återkommer om detta nästa vecka om hur det blev.

Skrivet av pv2b:

Där nere på 4500 kr är det riktigt svårt att köpa något prisvärt nytt. Hur du än gör kommer du ha ändan bak där du varit dumsnål på en komponent eller en annan komponent. För de pengarna skulle jag rekommendera dig att köpa begagnat. Men visst, så här i C19-tider kanske det inte är det smartaste att åka runt till en massa random folk för att köpa begagnade datordelar, men du kanske kan kosta på dig att köpa en del begagnad - nämligen grafikkortet. (Ett annat alternativ är en komplett begagnad speldator.)

Ja, det är mest prisvärt att köpa begagnat såklart. Man är väl för bekväm och orkar inte med tjafs ifall det begagnade börjar krångla. Uppskattar ditt utförliga inlägg. Bra tips! Vi får se hur det går med detta bygget som jag redan beställt.

Av Zubat

Kikade på lite videor om vad den integrerade grafikprocessorn i Ryzen 3 3200G skulle klara av. Alltså beställde jag ett riktigt billigt bygge istället:

https://komponentkoll.se/bild/FdJeN.png

Skrivet av CriLLe89:

Vad för typ av spel ska du lira?

Skyrim har jag tänkt prova. Även CS:GO med lite polare och lite äldre strategispel från början av 2000-talet. Möjligtvis lite BioShock när jag spelat klart eller tröttnat på Skyrim.

Av Zubat
Skrivet av SwedenVirre:

Är det inte värt att vänta ett litet tag och spara lite mer pengar?

first gen ryzen hade ju jag inte gått på när man för relativt lite pengar extra(780kr) kan köra en 3600 som är långt mycket snabbare.

nog för att du kanske inte behöver det nu men det är rätt stor skillnad mellan dom, speciellt i spel.

bygget känns så prispressat att man inte får mycket valuta för pengarna.

8GB ram är lite i minsta laget och hade gärna sätt 16gb(som bara kostar 250-300kr till)

jösses ett simpelt chassi kostar väl typ 300kr, du förstår nog vart jag vill komma?

gå från 4500kr till 6000kr och du får så mycket mer valuta för pengarna.

Skrivet av Fenrisulvfan:

@Zubat: Med din budget blir det svårt att motivera ett grafikkort över en APU.

RAM brukar vara mest effektivt i 2-pack för dubbel kanal. 2x4GB är att föredra över 1x8GB, men med en APU har du nog råd med 2x8GB vilket ger fler GB/krona och APU'n kommer ju använda del av RAM som VRAM.

En 120GB disk får du inte plats med mycket på och kostar ju mer än 3kr/GB, en 500GB skulle jag nog minst skaffa och M.2 eller SSD märker men inte så stor skillnad på, men priset är ju ungefär detsamma så beror nog mest på vilket märke man tror på och vilka erbjudanden som finns för stunden.

Kanske nåt i den här stilen:
https://komponentkoll.se/bild/GGjyQ.png
Du kan ju köpa till ett riktigt grafikkort senare, t.ex ett begagnat.

Tack. Jag har tagit åt mig av kritiken och gjort lite ändringar. Starkare processor, mer lagringsutrymme samt mera minne är vad jag lagt till:

https://komponentkoll.se/bild/Qngww.png

Det jag funderar kring är moderkortet. Som jag förstått det lanserades detta moderkortet före 3000-serien släpptes. Med andra ord måste jag uppdatera BIOS-versionen på detta moderkortet för att ge korrekt stöd till processorn. Finns det nackdelar att köra med ett äldre moderkort som detta är eller rekommenderas det att köra ett processoranpassat moderkort (x570) för 3000-serien? Moderkortet jag valt här är ju inte speciellt dyrt och det vore intressant att ta del av eran expertis kring vilka nackdelar detta medföljer.

Av Zubat

Ny billig speldator, ca 4500 kr

Jag har tänkt köpa en ny speldator och funderar kring detta bygget:

https://komponentkoll.se/bild/UUszH.png

Chassi bryr jag mig inte om. Delarna kan ligga fritt på skrivbordet eller golvet. Alternativt snickrar jag ihop en enkel kartonglåda för att skydda delarna.

Vad jag ser verkar allt se bra ut kompatibilitetsmässigt. Framförallt kommer jag att spela lite äldre spel. Kanske laddar jag ner nyare titlar i framtiden men jag bryr mig inte särskilt över grafiken och kan då dra ner på inställningarna.

Ser något tokigt ut? Har jag lagt för mycket krut på något som jag istället borde lägga på något annat? Alla synvinklar är välkomna!