Inlägg

Inlägg som EwlSpirit har skrivit i forumet
Av EwlSpirit
Skrivet av cyklonen:

Idiotiskt! Jag har varken pass eller nationellt ID-kort och har inga planer på att skaffa. Detta får banken lösa.

Är väl helt upp till dig om du vill ha - ingen tvingar dig - men du får väl ha i åtanke att du kanske missar lite om du inte har BankID.

Av EwlSpirit
Skrivet av holo:

Har länge funderat hur mycket 'skräp' som följer med en win10+ med gui.
Installerade win98 häromveckan på en maskin, och funktionsmässigt gör den vad det ska. Internetfungerar, nätverket pratar med moderna maskiner etc.
Minns inte hur stor installationen var, men knappt 2Gb tror jag.
Windows 10 tar upp 22Gb (enbart windowsmappen) på en hyfsat nyinstallation. (Krympt med ...nlite?)
Jo jag vet. "Säkerheten" bräker folk. 20Gb extra för säkerhet? njeeee tror inte det.

I sammanhanget säkerhet.. hur säkert kändes det att köra ett OS som hade EOL för 20år sedan på en internetuppkopplad maskin?

Av EwlSpirit
Skrivet av varget:

Vad gör du med datorn? 32 känns spontant som det borde räcka men beror ju helt klart på. När får du slut på ram i dagsläge?

32 räcker sannolikt, mest mail och porr den används till. Råkar man ha för mycket flikar i browser öppna och redigerar något från GoPro så verkar den gå på knäna.

Av EwlSpirit

Nya minnen till en HP EliteBook 840 G7

Ett par år gammal laptop.
CPU: i7-10510U

Sitter 16GB i nu och ska utöka men osäker på om jag ska köra på 32 eller 64. Om jag förstår det rätt så är det ddr4 2666MHz som gäller. (?) Tips på vad och var jag ska handla?

Tack!

Av EwlSpirit
Skrivet av Falistar:

Inte konstigare än att haft pc och pcgameing som hobby, men numer spelar på en Xbox Series X.

Ok.

Av EwlSpirit
Skrivet av Falistar:

För jag som endast webbläser, youtube och kanske främst bildredigerar på amatörnivå. Så känns inte en uppgradering från MacM2 direkt angeläget. Sannolikt första gången sedan 1992, kommer jag att ha en och samma dator under minst tre år framöver.

Skrivet av användare-234:

Hrregud vad du måste ha bränt pengar på datorer.

Man blir ju nyfiken om behov / användning har ändrats för annars spontant så funkar webbläsare och amatör-bildredigering snudd på lika bra på en 10år gammal mbp retina som en ny m2-mac.. men visst är det kul med nya prylar. ;D

Av EwlSpirit
Skrivet av snajk:

Det är ju svårt att avgöra eftersom det är så mycket slumpen som avgör. Jag har tappat telefoner ett par våningar utan problem, men jag har också spräckt en skärm genom att sitta på en bergsknalle med "hala fickor" så att telefonen gled ur fickan och ner på stenen.

Men tittar man på fysiken så ger ju ett extra lager extra skydd förstås. Skyddet tar upp kraften från ett slag eller vad det nu är genom att spricka, och därmed blir slaget mot skärmen under mycket svagare. Det är ju samma princip som de där knäppskallarna som typ står med en spikplatta med ett antal betongblock på huvudet och släpper ner ett bowlingklot eller liknande. En del tror ju att betongen är där för att göra det "ännu farligare" men i praktiken så hade deras skallar blivit spetsade om de inte låg där och tog upp energin från klotet.

När det gäller slag från hörnen så hjälper det inte lika mycket, men ändå hjälper det då det stabiliserar glaset och gör att det inte flexar lika mycket från smällen.

Sen vet jag inte om det är orimliga pengar vi pratar om, eller jag vet inte vad för exotiska skydd du sålde men jag köpte ett tvåpack bra skydd (Spigen) med allt som behövdes för att få på dem inklusive ram för att centrera och så, för 160 inklusive frakt.

Vi kan vara överens om att det sannolikt inte skadar att ha ett skärmskydd på.. Och vara en gnutta oense om hur mycket det hjälper.

Angående pris så är det i fysiska butiker rätt vanligt att ett skärmskydd kostar 299/349, men vissa modeller kan kosta 399/449 också. Det är inte helt ovanligt att användare byter ut dem med ett par eller några månaders mellanrum. Att lägga över tusenlappen, eller i vissa fall ett par tusenlappar, per år på skärmskydd anser jag vara 'orimligt'. Jag vet att det finns billigare och att många märken dessutom erbjuder byte om man spräcker skyddet - men det vet sällan random person som köper skärmskydd i butik. När man pratar alternativ kostnad tänker dessutom många att det kostar 3-6kkr att byta skärm, men glömmer att de kanske har drulle-hemförsäkring som får deras telefon lagad eller utbytt för 750-1000-1500kr.

Av EwlSpirit
Skrivet av snajk:

Nu tycker jag du tar i lite.

Skärmskydd skyddar ju skärmen, man kan diskutera hur mycket men det finns ju ingen diskussion om huruvida det inte fungerar alls. Energiarmband och annan snake oil fungerar ju inte alls.

Ok jag kanske tar i en gnutta.. men jag blir så irriterad på när människor i min närhet lägger orimliga pengar på något som NÄSTAN inte hjälper. Visst, om telefonen landar med skärmen platt mot marken och det råkar ligga en vass sten där - då kan jag gå med på att det eventuellt hjälper. Men i de flesta fall när skärmar går sönder så landar telefonen på ett hörn eller liknande och då kan absolut ett skal/fodral hjälpa men skärmskydd är i princip värdelöst i det sammanhanget. Och i de allra flesta fallen när skärmskyddet går sönder och skärmen klarar sig så hade inte skärmen tagit skada även om skärmskydd saknats. Skärmskydden är ju helt öppet gjorda för att gå sönder medan skärmen är gjord för att hålla.. Men ändå blir det som ett magiskt säljargument.

Varför jag tycker mig 'veta' är för att jag i flera år jobbat med att sälja telefoner och skärmskydd samt hanterat och lagat trasiga telefoner. Självklart är det fortfarande min subjektiva åsikt och upplevelse - jag har inte gjort någon global superstor forskning i ämnet.

Av EwlSpirit

I de flesta fall sannolikt inte. Alla som säger "Hade jag inte haft skärmskydd så hade min telefon gått sönder.." / "Nu gick bara skärmskyddet sönder, annars hade skärmen spruckit!" OCH HUR VET DU DET?

Självklart finns det exempel när skärmskydd hjälpt men i princip är det en produkt i stil med energiarmband och turamuletter och.. absolut primärt i handeln för att lura av folk pengar.

Av EwlSpirit
Skrivet av sesese:

Man har kör med motor/kupévärmare i 30år utan problem 2400W. Varför skulle det bli problem när man laddar bilen med 2000w? bor du i ett gammalt hus där ledningen kan ha många skarvar då kan du dra en ny utanpå liggande ledning om du är orolig. Men bor du i ett modernt hus så är det inga problem all el i svenska hus går i elrör. Har hört många kunder som kör med 240V och tycker att det funkar. du får 1mil/h vilket ger dig minst 12mil/dag på vardagarna om du har bilen till jobbet. Är bilen hemma 24h så får du 24 mil. Kollar du på olika bil forum så hittar du många som laddar via 240v. (Svenson kör 4,2mil/dag i snitt vilket betyder 4h laddning i genomsnitt på 2fas laddare 240v)

för info

ELBILAR. Efter åtta år och 15.000 körda mil har ett genomsnittligt elbilsbatteri tappat 15 procent av sin ursprungliga kapacitet. Det framgår av elbilsoperatören Geotabs studie på 6.300 elbilar i England. Geotab administrerar elbilsflottor för engelska företag och har kunnat följa dessa bilar under flera år. Elbilar är lika i alla länder, så resultaten gäller allmänt.

Nej man har inte kört med 2,4kWh motorvärmare 12h/dag de senaste 30 åren. Motorvärmare kör väl de flesta en stund någon gång ibland, långt ifrån maxeffekt i 12h. Definiera vad ett modernt hus är för all del men mitt är från -68. Delar av elen utbytt - dock inte allt. De vanliga uttagen är INTE gjorda för att massor med timmar ’maxa’ uttaget. Klart det i teorin funkar. Och även i praktiken för en del / en stund.

Som du är inne på så kör de flesta sällan mer än några mil om dagen och det samma gäller mig. Men som någon annan skrev att man ska vara jävligt dumsnål om man inte trycker dit någon form av laddbox tänkt för ändamålet.

Sen är det väldigt oklart vad du vill uppnå med att försöka informera om att batterier slits med tiden. Det finns olika studier på hur mycket men förhoppningsvis finns det väl nästan ingen normalbegåvad person som inte förstår att batterier slits med tiden..? I princip allt slits på 8år/15k mil, mer eller mindre.

Av EwlSpirit
Skrivet av Networker:

Oj! cirka 60.000KWh/år? Hur stor villa har du?
Syftar du alltså enbart elförbrukning då med 60.000kWh/år, eller slår du ihop elförbrukningen med fjärrvärmen?
(Vissa gör det).

Jag rekommenderar den ypperlige Dave Jones som i princip har svar på alla frågor du ställer.
(Mannen bakom eevblog). Som bonus är han också rätt kul!
-Observera "Australia, NOT Austria"!

Här är länken till Daves solprojekt samt hans "bilbatteriladdare"..

Här är länken till Daves bilbatteriladdare:
https://www.youtube.com/watch?v=DwuZJHk5JV8

Tycker du borde kolla på vad Dave visar, kan vara nyttigt.

Ehh.. Jag skrev 6MWh, menar alltså 6 megawattimmar alternativt 6000 kilowattimmar. Var får du 60.000kWh från?

Ingen koll på denna Dave, kan absolut kika på det under dagen. Tack.

Av EwlSpirit
Skrivet av sesese:

Vad jag har hört så kommer "alla" som finns på marknaden behövas bytas ut. så kör med 220V om du klara dig med det så kan du göra något roligt istället för 16000kr https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20220330/j...

Det där måste ändå vara sämsta rådet hittills..!

Alla laddare kommer inte alls behöva bytas snart. Det han säger är ju att man bör undvika ’icke-smarta’ laddare och att om några år kommer de flesta nya laddboxar har fler funktioner för att exempelvis ladda när elen är billig.

Att rekommendera folk generellt att ladda elbil på 220V/schuko/vanligt vägguttag är ju både direkt farligt och fånigt.

Av EwlSpirit
Skrivet av Björn Endre:

Det är urenkelt att använda Google eller Apple navigering via trådlös CarPlay (och telefonen laddas via trådlös laddning). Problemet just nu är att de inte har något koppling till bilen så de "vet" inte hur det står till med laddningen. På korta sträckor kommer jag definitivt att börja använda Google mer då jag inte behöver fudnera på laddning men på en långresa där du behöver få ett antal laddstopp inplanerade så tycker jag det är smidigt om navigeringen har koll på bilens laddning och kan uppdatera sig om den märker att det planerade stoppet kommer för sent.

A Better Route Planner tillsammans med ODB2-dosa kan visas på huvudskärmen via CarPlay och då också ha koll på batteriställningen men varken den eller Google/Apple navigering kan visas på den lilla skärmen vid ratten eller heads-up display om du har det.

Det ska även finnas en app, Pump, som ska fungera med Skoda MyConnect, och därigenom får batterinfo (så ODB2 inte behövs) och de ska också fås töd att visa på stora skärmen.

Skrivet av snajk:

Det är väl sammankopplingen man vill ha? Kör man fossilbil spelar det inte så stor roll, mer än att navigeringen fortsätter att fungera i tunnlar och liknande (förutom tydligen för vissa nya bilar), men för elbilsföraren på långresa är det ju väldigt fint att navigationssystemet håller koll på förbrukning och när och var man behöver ladda härnäst (sen kan man koppla in ABRP till bilen via ODB-uttaget och få typ samma info, men det är ju lite mekigare). Sen verkar många bilar inte kunna visa upp pilar i HUD eller huvudinstrumentet från annat än den inbyggda navigationen, men det borde de förstås kunna lösa.

Så sant! Eftersom jag fortfarande inväntar leverans och i nuläget kör bensin så har jag inte funderat på det. Är ODB2-plug något man vill ha / kommer sakna annars..? Hittills har jag ju låtit verkstad kika de få gånger man är nyfiken på felkoder. Finns det nytta utöver det på en ny bil?

Av EwlSpirit
Skrivet av Björn Endre:

Så har man haft vår Skoda Enyaq iV sportline i över 1 Vecka . Vi har kört runt 40 mil så inte oändligt än men vi tog t ex en runt 1 timme tur till Vaxholm och hem för en 50-års-fest.

Vad jag gillar
-----
- Så tyst och skön. Visst hör man däcken mot vägen och vissa underlag är mer högljudda än andra men så skönt att ändå kunna samtala utan att höja rösterna.
- Sköna stolar. har de kupade SportLine-stolarna och gillar dom skarpt
- Visserligen tog det lite tid att sätta upp Skoda MyConnect med ett konto i bilen men nu funkar t ex Wireless CarPlay helt sömnlöst så jag inte behöver tänka på det utan har access till det sekunden jag sätter mig i bilen.
- Generellt skön att köra.
- Gillar LED-strålkastarna som kan ha helljus på en del av körbanan och blända av för mötande bilar samtidigt. Testade på väg från Vaxholm mitt i natten och såg ut att funka bra.
- Bra utrymme i bakluckan.
- Insåg inte att jag skulle gilla 1-pedalkörning så mkt.

Det jag gillar mindre
----
- Infotaiment kan vara segt några sekunder vid start. Det är som den startar upp allt. Så när jag ska trycka in min kod (eller nu OK då jag valt att spara kod) så kan den lagga lite. Det försvinner normalt inom 5-10 sekunder och under körning tycker jag infotainment har varit laggfritt
- Emergency Brake när jag backade drev mig till vansinne. Jag trodde allvarlig jag kört på något på vår uppfart de 2-3 första gångerna det hände. Kunde inte fatta varför bilen tvärstoppade. Gick så långt att jag kröp upp för körvägen för att minimera whiplash.

<Uppladdad bildlänk>

Jag insåg ganska snabbt att problemet var att vår uppfart har mkt gräs etc på sidorna OCH är smal. Så sensorerna såg massor av grejer runt bilen och trodde vi var på väg att krocka in i något (gräs ...). Bra tillfälle att klippa ner och trimma men samtidigt kommer det hända igen mot vintern när det är snö runt om. Som tur var hittade jag trådar för andra Skoda-bilar om denna och listade till slut ut att man kan när man börjar backa gå in under settings på sidan som syns på tillfälligt slå av auto-bromsen. Det håller bara tills bilen startar nästa gång vilket jag gillar då funktionen i sig är viktig. Men puh, trodde jag höll på bli galen då det endast hände i vårt uppfart.

En annan sak som jag inte är super-impad av är navigationen. Jag vet att med ME3.0 ska den ha blivit bättre och den ser ut att ge ungefär samma förslag för fruns resa till ängelholm som andra appar men den har stora problem med tunnlar.

När vi åkte till Vaxholm så tappade den helt signalen borsta vid Karolinska där man åker ner i tunnel och behöver byta filer flera gånger. När det händer i Google Maps så stannar navigeringen så man fortfarande ser var man ska och kommer igång sen direkt men i Skdoas Navi så börjar den flippa ut och försöka hitta vägar ovanför tunneln och beräkna om igen och igen och igen. T ex när vi åkte hem och åkte under Karolinska vid Norrtull så fick den plötsligt för sig vi var på Vallhallavägen och skulle svänga höger ... Med tanke på att bilen har full koll på hur hjulen rullar borde den kunna approximera position när gps tappas.

På essingeleden så flippade den ur med hastighetsbegränsningen och under en relativt kort bit så visade den 50, 110, 80, 50, 110 etc. Har också noterat att den har helt fel hastigheter här i Huddinge (50) trots att dessa ändrades många många år sedan till 40. Jag tror helt enkelt att kartdatan som de använder är urgamla? Mina föräldrars väg i Stuvsta har den fått för sig är avstängd och får pippi när jag åker in på den.

Med tanke på att de nu jobbar med ABRP (I MySkoda så kan man nu planera rutt och den använder sig av ABRP) så hoppas jag de kan ändra kartdatan till den som ABRp använder (Apple?). För just nu är det lite fånigt.

Jag har fått min ODB2-dosa dock och ABRP har nu visst stöd för Apple Car Play så tror eventuellt jag kommer ändå testa att använda den. Hur får man frugan att fatta hur hon ska använda den är dock frågan :).

Överlag är jag supernöjd med bilen. Mkt positiva kommentarer om den från folk som sett den och åkt med.

Skrivet av Chippen2188:

Har en Skoda Enyaq iV 80X Sportline på test denna vecka och håller med om det mests du säger Bra strålkastare men upplever att den beter sig lite osäkert. Upplever att den slår av tt ofta för att sen ändra sig och smyga igång helljuset igen på vissa delar, även om det inte kommer möte. Ingen har dock blinkat åt mig när jag kommit körande så det är positivt

Inte testat navigationen än, ska åka Uppsala-Anderstorp t/r i helgen så tänkte prova då. Men det verkar ju sjukt att den inte tar tunnlar, riktigt dåligt!

Har länge sagt att Enyaq är bästa elbilen för familjen och efter ett par dagars provkörning så står jag fast vid det, en riktigt trevlig bil

En fundering angående navigation. Menar ni alltså inbyggd nav? Varför inte använda Apple / Googles navigation? Jag väntar fortfarande på beställd bil men har kört lånad och hyrd Enyaq, ID4, ID3 några gånger.. Varje gång vill jag ju ändå ladda telefon och ha spotify via Carplay - det är väl ändå enklare att ange destination i telefonen? Och de gånger jag försökt jämföra så funkar Apples nav mycket bättre.

Av EwlSpirit
Skrivet av Halogen:

Jag fick en Easee uppsatt förra veckan. Snackade med elektrikern om just lastbalansering och han svarade helt kort att han nog satt upp över 2000 boxar det senaste året och mindre än 10 av dem med lastbalansering. Om man har problem med att huvudsäkringen går och absolut inte vill/kan säkra upp till 25A så kanske det finns en anledning, eller om man som nämnt ovan tänkt ladda flera fordon samtidigt. Är jättenöjd med boxen för övrigt.

Hej,

Hur har din Easee funkat?

Tack på förhand!

Av EwlSpirit
Skrivet av Superthug:

Jag har en Wallbox PulsarPlus.
Kan tyvärr inte rekommendera den.
WIFI är helkass. 2 pluttar av 4 med router bara 3 meter ifrån den ren fågelväg.
Lastbalanseraren är buggig den med. Ofta "pausar" den laddningen på grund av att det inte finns utrymme i elsystemet
för att ladda. Kollar man på lastbalanseraren så är elsystemet belastat bara till 50% på EN av tre faser.
Klipper man strömmen till laddboxen och låter den starta om så kör den på för fulla muggar.

Oftast fungerar omstarten hela laddsessionen. Ibland kan den ladda fullt tryck ett tag för att sedan gå ner igen
utan att nyttja kraften i elsystemet.
Då är det bara att starta om igen men det är ju tråkigt att behöva "vaka" så laddningen fungerar.

Ingen kul heller när man i appen inte kan se effekten den laddar med utan det står bara 0kWh.
Vill man se riktiga effekten måste man ansluta till laddboxen över blåtand vilket betyder att man
måste stå nära den.

Har haft kontakt med supporten sedan maj månad utan att göra några framsteg...

/S

Tack för input. Trist att du inte fått bättre upplevelse än så. Har du testat hur det funkar om du kringgår lastbalanseringen?

Av EwlSpirit
Skrivet av anon125263:

clean och ren arbetsyta yta är väl det mest talande..?
arbetsstationer/nucs är ju standard på företag av just denna anledning, tror jag?

men..
jag kan inte ens snurra runt 180 grader innan jag slår i antingen tangentbord eller chassit. (och då är mitt skrivbord 140cm x 60cm)
en lösning skulle vara att ha burken under skärm-foten, men samtidigt inte eftersom djupet på skrivbordet försvinner då.

jag kan inte ha burken på golvet pga hundhår överallt (oavsett om jag dammsuger 2ggr per dag).
men.. egentligen flera anledningar:
mindre damm(än både golv och skrivbord) mindre elektromagnetisk damm som måste andas in, extremt mkt mer diskret i vardagsrummet med en anonym högtalarsatellit/låda/tavla/väggornament ...än ett fyrkantigt chassi som inte har ändrat typsnitt sedan 1980-talet

Låter väl utmärkt med ren arbetsyta. Men blir det verkligen 'cleant' om det hänger en massa fula burkar på väggen?

Är verkligen ens 'arbetsstationer/nucs' standard på företag? Och hur definierar du vad som är standard? Jag har inget tydligt svar därvid men skulle av egen erfarenhet att väldigt många använder bärbara datorer. Vad som skulle vara vanligast eller bäst eller what ever tänker jag inte ens diskutera. Dina funderingar låter bara så fasligt trångsynta i mina öron.

Ha en fin dag!

Av EwlSpirit

Som så många andra behöver jag en laddbox. Men vilken och hur och varför?

Hade tänkt sätta upp solpaneler under sommaren också men pga krig och leveransproblem har det inte blivit så. Hur mycket bör jag fundera på att 'matcha' solpaneler med box? Hur viktigt är det att de är av samma fabrikat osv?

Jag tänker lite att exempelvis en Wallbox Pulsar - med eller utan någon form av effektmätare/lastbalansering - nu snart och nytt tag kring solpaneler inför nästa år.

Förutsättningar; bor i villa. Värme och vatten via fjärrvärme. I nuläget gör jag av med ca 6MWh/år. Räknar med att öka det med 3MWh när bilen levereras om några veckor.. Tänkte sätta laddbox i garaget. 16A säkring och föreställer mig att det inte är några problem att sköta billaddning nattetid och långsamt för att ha kvar 16A. Eller måste/bör man gå upp till 20-25A? Har jag förstått det rätt att det går att ställa in laddström hyfsat stegfritt? Dvs jag behöver inte nödvändigtvis ladda max på 1 eller 3 faser - 3,7kW eller 11kW utan kan välja något 'lagom'.
Jag tänker att om vi kör ca 25mil/vecka, men nästan aldrig mer än enstaka mil om dagen, och bilen drar 2kWh så är det ju inte så många timmar den behöver sitta i. Säg 10h laddning per vecka om jag ändå räknar ganska högt så kan den stå på timer att ladda mellan 01-03 varje natt och behöver inte ens ha den kopplad varje natt.

Rätt mig gärna om jag tänker tokigt!

Av EwlSpirit
Skrivet av anon125263:

Kan någon ta fram en hängbar case-tavla till mig?

helt ärligt talat, om jag skulle ha energi så skulle jag göra en själv, så skulle jag antagligen bli dollar miljonär eftersom antagligen alla som har en pc egentligen vill flytta sin burk och ha den frihängande på en vägg.. eller hur?

Skämtar du..? Eller varför skulle man vilja ha sin dator på väggen??

Av EwlSpirit
Skrivet av Matheeeew:

Jag går emot strömmen här och anser att det är orimligt att kräva kvitto när man köper begagnat. Jag personligen säljer i regel endast saker jag haft under en längre tid och då är sannolikheten att kvittot finns kvar låg.

Känner man att kvitto och garantibevis är viktigt så får man köpa direkt från ÅF, det finns ju en anledning till varför begagnade saker är billigare än att köpa nytt. Med det sagt så är kvitto alltid en bonus, men absolut ingenting man bör förvänta sig vid begagnathandel.

Det är ju en helt annan sak om du säljer 'saker du haft under en längre tid' än om som TS skriver att komponenten finns kvar i handel - det antyder ju att delen kanske bara är några månader gammal.

Sen är det ju också två HELT OLIKA saker att som du skriver kräva kvitto och som TS skriver be om kvitto. Fråga kan man ju alltid och sen får man ta beslut efter det om man vill köpa eller inte.