Inlägg

Inlägg som kjellis4711 har skrivit i forumet
Av kjellis4711
Skrivet av Ibelox:

Webhallen sa tidigare att jag var absolut först i den gemensamma kön, så jag är inte så glad.

"När jag har mer XT(trejdepartskylare) i sikt så kommer jag maila ut till XT kön mer brett." var det senaste jag hörde, och sen kommer nån och har köpt?

Som sagt var så stod jag först i kön som inte fick referenskortet så webhallen har gjort precis som dom sa att dom skulle göra.

Dom hade dessutom bara fått in 3st kort vad jag förstod.

Av kjellis4711
Skrivet av Ibelox:

Skulle inte referenskön få förtur på dessa?

Hej, japp.

Jag stod bland dom första i kön som inte fick något referenskort så blev erbjuden detta.

Av kjellis4711

Såja, hämtade precis ut mitt

ASUS TUF Radeon RX 6800 XT 16GB Gaming OC

https://forumbilder.com/images/2020/12/12/bild.png

Skall montera in det och sedan är det Cyberpunk 2077 som gäller.

Tack Patrik @webhallen

Av kjellis4711
Skrivet av Kibbo:

Du måste inte ominstallera om du redan har Windows installerat på "rätt" sätt. Igor's Lab går igenom det hela rätt bra här.

Hittade följande guide som jag precis testade på min dator då jag hade installerat Windows 10 på det gamla MBR-sättet.

https://www.windowscentral.com/how-convert-mbr-disk-gpt-move-...

fungerade och använder bara inbyggda kommandon i Windows 10.

Av kjellis4711
Skrivet av xze-:

Något surt som jag märkte nu när jag kör kortet är att min gamla skärm XB270HU kommer inte högre än 120hz och det verkar ha att göra med att 144hz är g-sync/nvidia compatible vad jag hittat lite info om?

Aja, riktigt trevligt kort för övrigt!
Verkar ha problem med screen flickering när jag kör med sync på min skärm så det får vara avstängt tills de får ordning på det

Det är inte så att du kör med HDMI-kabel?

Testa att köra med Displayport istället.

Du kommer dock inte kunna nyttja G-sync med AMD-kortet då din skärm enbart fungerar med nVidia-kort och deras proprietära G-sync-lösning.

Av kjellis4711

Såg att Inet hade 4st EVGA GeForce RTX 3070 8GB XC3 BLACK i lager tidigare idag så slog till på ett. Det är packat och skickat så borde ha det imorgon eller på måndag.

Webhallen hade också 3st olika 3070-kort inne idag, men dom är borta sedan länge.

Av kjellis4711
Skrivet av Ozzed:

Nej, det är det inte. Spread spectrum är visserligen inte en valbar inställning i de flesta UEFI nu, men den är AV som standard om du inte skaffar ett moddat UEFI och slår på den, varför man nu skulle vilja göra det på Ryzen då boosten skulle fungera mycket sämre i så fall.

Det är mycket enkelt att bevisa att det är DOCP som ställer till det. Har man DOCP påslaget och ser 99.8Mhz BCLK (på ASUS-moderkort som det här handlar om) så är det bara sätta till Manual eller AUTO istället och sedan ställa in timings samt DRAM-voltage manuellt, boota om, och BCLK kommer nu vara 100.0Mhz.

Problemet är dessutom relativt vanligt och utbrett då många bara "slår på DOCP och somnar om" utan att veta vad funktionen egentligen gör.

Här finns lite fler trådar där man tydligt ser sambandet mellan 99.8Mhz BCLK och D.O.C.P, det har alltså absolut inget med Spread Specrtum att göra.

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/a659a6/asus_prime_x370_...

https://www.overclock.net/forum/11-amd-motherboards/1624603-r...

https://www.techpowerup.com/forums/threads/did-you-get-a-shin...

Tja, på mitt Gigabyte X570 Aorus Ultra så fungerar det att slå av spread spectrum så får man 100Mhz BCLK i alla fall. Är det påslaget så blir det 99.8MHz. Så på Gigabyte så spelar det absolut roll.

Tror aldrig jag lyckades få mitt CrossHair VII att köra i annat än 99.8MHz. Testade sätta BCLK manuellt, men gjorde ingen som helst skillnad. Skall erkänna att jag inte brydde mig speciellt mycket om det dock och testade inte ovan som säkert fungerar.

Av kjellis4711
Skrivet av Ozzed:

Att det står 99.8Mhz har just med XMP/DOCP att göra. Om du sätter den till Manual och petar in samma timings manuellt så höjs klockan till 100Mhz. Ingen jätteskillnad i prestanda att bråka om men om ordningssinnet kliar jävel så kan det ju vara värt att ta en titt på. Särskillt om du ändå tänkt pilla på timings och sådant själv såsmåningom. Finns ju ingen anledning att köra på DOCP-klockfrekvensen då.

Teorierna om varför de sänkt busshastigheten just om man väljer DOCP är många men den vanligaste uppfattningen är väl att det är för att öka stabiliteten en smula om minnena skulle bråka. Men i de flesta fall så behövs det inte utan man kan köra på 100, som man får när man väljer Manual och sedan sätter timings och spänning själv.

Det är snarare spread spectrum på CPU:n som gör att du får 99.8Mhz. Om du i BIOS slår av spread spectrum så kommer det istället stå 100MHz i HWINFO etc.

Nu kan man tyvärr inte stänga av spread spectrum i alla BIOS.

Av kjellis4711
Skrivet av Gwaniiz:

Är det någon mer här med Gigabyte Aorus som har problem med att flasha de nya biosversionerna?

Har ett Aorus Elite och har provat att flasha F4 och nu F5a, men fastnar vid "aorusloggan" där det står och laddar men det händer aldrig något.
Har även testat att flasha de tidigare biosversionerna innan flashning av den senaste, dock utan framgång.

Det är med Qflash-metoden samt @BIOS som jag har använt.

F4j är den senaste som fungerar för min del.

Har ett Gigabyte Auros Ultra men kör vanliga Qflash-metoden i BIOS och har flashat F4, F5 och nu F6a utan problem den vägen.

Av kjellis4711
Skrivet av Jonas79:

Gigabyte har också beta Bios av ABBA.

Tyvärr inte mitt Mitx ännu.
https://forums.tweaktown.com/gigabyte/28441-gigabyte-beta-bio...

Har testat det på mitt Gigabyte X570 Auros Ultra med 3900X och boosten verkar bättre. 4.6GHz på en kärna och 4,575MHz på flera andra så det är bättre än innan.

Har inte hunnit testa så mycket ännu.

Av kjellis4711
Skrivet av Ozzed:

https://twitter.com/1usmus/status/1168911500586749959?s=20

"SMU FW 46.44.00 will improve the boost of processors of the Zen 2 generation, very soon in all BIOSes.
ETA: 10 September

Also 3950X is already visible on the horizon ;)"

Bara hoppas att det stämmer. Men ingen officiell information så skulle ta det med en nypa salt så du inte har för stora förväntningar.

Lär ju ta ett tag innan moderkortstillverkarna släpper nya bios också.

Hoppas jag har fel dock

Av kjellis4711
Skrivet av Jonas79:

Sen gäller det att moderkorts tillverkarna också får in detta i nya bios versioner om dom får tillgång den 10 September från AMD.

Dock har Gigabyte varit enormt snabba enligt mig och fått nytt bios var 10/dag ungefär.

Har vi läst olika info? Jag kan bara se att dom (AMD) kommer gå ut med mer info den 10:e September. Inte att det skall släppas något nytt AEGA då?

Eller är det jag som inte kan läsa?

Min gissning är att nytt AEGSA kan ta lång tid. Kanske inte ens denna månad.

Möjligtvis kan dom släppa en ny 1.0.0.3ABB med support för 3950X.

Av kjellis4711
Skrivet av JonkenPonken:

Hur var det nu igen man räknade fram tRFC2 och tRFC4. Vet du skrev det nånstans förut och hade sparat det men när man ska hitta formeln så är den borta.

Använd DRAM Calculator for Ryzen. Gå till fliken "Additional calculators" så kan den räkna ut det ut dig om du matar in korrekta värden för Frequency och tRFC.

Av kjellis4711
Skrivet av Ozzed:

Shamina skall väl också ha sagt att en mer "customizable" version av boosten är påväg så det finns lite hopp. Med 1002 så fick jag faktiskt 6675Mhz korta stunder på min 3900X, visst, det är inga 3800Mhz, men visar ju ändå att någon slags funktion för att köra "över specificerad maxboost" faktiskt finns där. Med AB når jag bara 6525Mhz så den AGESA'n känns rätt nerfad.

Nu blev det nog lite fel någonstans, va?

Jag skulle också vilja ha 6675MHz boost på min 3900X.

Av kjellis4711
Skrivet av tellus82:

Skaplig beslutsvånda, dra till på ett crosshair VI för min gamla 1800x för ~1600 eller donera mitt x370 till den och klicka hem ett x570 för dubbla slantarna. Det ekonomiska vore såklart crosshair VI och få ett gäng minnen med för mindre slantar än det dyra x570, det är kanske inte lika roligt dock xD

Själv så tröttnade jag på mitt Asus CrossHair VII Hero och köpte ett Gigabyte X570 AORUS ULTRA i helgen.

Ångrade direkt köpet när jag startade första gången och fläkten på moderkortet tjöt som en stucken gris. Var beredd att lämna tillbaka kortet direkt.

Men uppdaterade till senaste BIOS:et och där hade dom lagt till support för att kontrollera fläkten och kör numera på balanced och hör ej fläkten under normaldrift. Det är enbart vid boot som den spinner upp fläkten så den tjuter men det är bara under några sekunder.

Sämre boost än på mitt Asus CrossHair VII Hero, men det är nog för att jag körde 1.0.0.2 AEGSA och det kommer nog aldrig blir lika bra igen då AMD valt att sänka tempen (= boost) med två nivåer. Ena är ju 75C men sedan finns det en nivå innan dess också vilket är oklart vad den är satt till. Är det någon som vet vilken temperatur det är som den är satt till och hur den påverkar boost?

Av kjellis4711

Väldigt intressant video och man kan dra slutsatsen att moderkortstillverkarna har lite att jobba med när det gäller BIOS.

Hade varit intressant om han satt ut vilken AEGSA varje moderkort hade. Ja, jag vet att han skrev ut BIOS-version men orka slå upp alla BIOS-versioner på respektive moderkortstillverkares hemsida för att lista ut det.

Notera att resultatet var med exakt samma processor och kylare i samtliga tester.

Av kjellis4711
Skrivet av Callister:

Någon som ångrar sitt ryzen köp?

Nej,

Däremot så skulle man kanske ha väntat 1-2 månader innan man hoppade på tåget så att alla barnsjukdomar är fixade.

Det var helt klart en påskyndad lansering.

Min gissning är att det kommer ta ytterligare 1-2 månader till innan dom fått ordning på BIOS.

Men i stort så har det fungerar väldigt bra tycker jag.

Av kjellis4711
Skrivet av Xaurus:

Varför inte använda imgur? Funkar fint utan registrering.

Bra fråga.

För jag såg sign in / sign up när man går till den sajten och trodde i min enfald att man måste skapa konto.

Men om det går att ladda upp / länka till bilder utan att skapa konto så är det värt att testa.

Tack för tipset!

Av kjellis4711
Skrivet av the squonk:

Utan att registrera sig kan vara svårt, personligen kör jag en blogspot blogg helt utan vettigt innehåll som jag bara lägger in bilder i. Det fungerar utan några tekniska problem, men man måste förstås ha ett Google-konto.

Hm, okej, tack.

Jag har ju förståss egna sajter etc jag kan använda till att ladda upp bilder till, men ville ha något enkelt så man inte först behöver SFTP:a upp en bild någonstans och sedan länka till den.

Av kjellis4711
Skrivet av AMD-FX:

1. Klicka på Länka bild som finns över rutan du skriver i
2. Högerklicka på bilden du vill visa i forumet och klicka på Kopiera bildadress
3. Klistra in den länken i Länka bild rutan du fick upp först

Klart

Edit:
Märkte nu att bilden blev mycket mindre än originalet. Brukar funka på flesta andra lagringssidor

Hej,

Jo, det var just det som var problemet att bilden blev mycket mindre.

Finns det några bra bilddelningssajter man kan använda som INTE kräver att man först registrerar sig?