Inlägg

Inlägg som EnsamRobot4 har skrivit i forumet
Av EnsamRobot4

@JavNewb Släng gärna ihop ett exempel här: https://codesandbox.io/ Då blir det lättare att hjälpa dig felsöka koden.

Av EnsamRobot4
Skrivet av fesoj:

Noctua ger skruvar med samtliga sina fläktar. Fick du inga?

Jo vanliga fläktskruvar, men frontpanelen på mitt CM 693 har ju små skruvhål. Funderar på om chassit helt enkelt är kasst för hur svårt ska de va att göra skruvhål som passar vanliga fläktskruvar eller om alla chassin är så. Jag har installerat in en i min define r3 och det går ju jättebra med de skruvhål som finns där... vill ogärna göra egna skruvhål på mitt coolermaster-chassi, då köper jag hellre nytt klokt

Av EnsamRobot4
Skrivet av ehsnils:

Eller skaffa skruvar som passar bättre.

Ta med de skruvar som passar i diameter och gå in på ett byggvaruhus och hitta passande längd.

Tips på vilka skruvar? Jag tänker ju att sånt borde ju komma med i fläkten/chassit? Finns ingen standard på sånt?

Av EnsamRobot4

Passar Noctua 140mm inte mitt chassi?

Jag köpte nyligen 5 nya 140mm Noctua A14 fläktar och försöker nu installera dem i mitt chassi men jag lyckas inte installera frontfläktarna(2st 140mm) då varken skruvarna eller gummipluggarna kan skruvas/sättas in i frontpanelen. Jag undrar om det är så att jag helt enkelt har ett chassi som inte stödjer skruvdimensionerna eller så?

Chassit jag har är ett CM 693: https://www.coolermaster.com/catalog/legacy-products/cases/cm...

Tog lite bilder där man klart och tydligt kan se att varken skruv eller plugg får plats: https://imgur.com/a/fYcPGpT

Jag hade en 200mm i frontpanelen först som kom med chassit och som var monterad med 4 långa skruvar: https://www.cmstore.eu/spare-parts/front-fan-screw-sold-per-4...

Dock är de FÖR långa för 2 Noctua 140mm :/ Missar jag något uppenbart eller måste jag ta till metallborren för att göra större hål?

Av EnsamRobot4

Hjälp mig hitta rätt chassi för NAS

Hej!
Jag har nu efter en tid kommit överens med mig själv om att det är på tiden att bygga en NAS som jag gått och funderat över en längre tid, dels för att göra plats i min PC för annat än en massa HDD och dels för att tillgängliggöra min data utanför min PC och även LAN.

Då det var en herrans massa år sedan jag byggde en PC så behöver jag hjälp i vad som är bra på marknaden och chassi sen som rätt ände att börja. Det som är viktigt för mig är att få till bra kylning då nuvarande luftflöde kring mina HDD är dålig. Det här är mina kriterier:

- Bra kylning (ej vatten i och med oerfaren).
- Bra plats för HDD, (sitter på 3 st 3,5 och vill kunna gå upp till åtminstonde 6 men gärna fler).

Oviktigt:
- Större desto bättre, alltså behöver den inte vara liten då det inte alls är något jag tänker på.
- Den får se ut hur fan den vill bara luftflödet är bra.
- Inget blinkande RGB eller liknande skit då jag ska ha den i min periferi när jag tittar på TV.

Ett alternativ jag hittat är Define 7 XL men den känns väldigt tät så jag vete fan hur lätt det är att få till ett bra luftflöde utan att behöver tänka på luft in vs. luft ut ratio. Jag vill gärna ha en som kommer med ett par fläktar monterade redan, det skulle va grymt.

Av EnsamRobot4

Tips på streaming av 4K-filmer i matroskaformat

Hej! Jag behöver råd hur jag kan streama 4K-filmer från datorn där de just nu ligger på 4 HDD á 4TB. Jag har en tidigare streamat 1080p-filmer PC->TV med hjälp av en Chromecast Ultra men dessa tyngre 4K-filmer med DolbyVision/HDR10+ och Atmos klarar inte min Chromecast att streama. Jag vet inte om det är för att Wifi är kasst eller om min dator är för seg. Filmerna ligger i rangen 20-100GB och de flesta är runt 80GB.

Jag har sett att många pratar om HTPC/Nvidia Shield men vad jag förstått det som är dessa bara vanliga "datorer" med ett förinstallerat OS direktkopplat till TV med typ HDMI. Jag känner att jag måste ta och lägga mina filmer/serier på ett ställe så att de nås av TV via HDMI-kabel, typ en enkel lagringsserver som står vid TV och som är kopplad och delad till mitt LAN så att jag kan administrera innehållet via min PC. Min TV stödjer inte i dagsläget varken DolbyVision, HDR och jag använder de inbyggda högtalarna så visst kommer jag inte kunna få ut allt av filmerna men tanken är att jag ska uppgradera TV i framtiden.

Jag har testat Plex med att installera en Plexserver på PC men den kunde inte streama någon av mina filmer av någon anledning. Kan jag behöva någon typ av filserver, NAS kanske? Och sen en mediaserver som är ansvarig för att transcoda filmer till TV? Som ni läser är jag inte bra på detta så råd uppskattas verkligen!

Av EnsamRobot4

XL2546K är mitt tips som jag själv kör, någon/några tusenlappar över din budget men då får du det bästa marknaden har att erbjuda. XL2546K är den skärm som har använts och fortfarande används i de flesta e-sportsturneringar. CS:GO-majorn i Stockholm kör dessa skärmar.

Det är inte sån stor skillnad på XL2540K och XL2546K men den största är väl DyAc+ featuren som är ganska populär i just CS:GO.

https://www.reddit.com/r/Zowie/comments/jnex71/xl2540k_and_xl...

Av EnsamRobot4

Installerade precis intelkortet och det verkar köra på bra än så länge, tusen tack

Av EnsamRobot4

@fsmedberg tackar. dum fråga men moderkortet jag har nu har inget separat nätverkskort, det är ett onboard lan, närmare bestämt Realtek RTL8111H Gigabit LAN controller . Det är inget problem att jag då kommer ha 2 st. ethernet-portar eller så?

Av EnsamRobot4

Hej igen. Jag har kollat runt i loggarna och hittade att nätverkskortet resettas vilket gör att jag helt tappar kontakten med omvärlden. Det verkar som nätverkskortet kan resettas upp till 4 gånger, vilket därefter kräver en omstart av datorn för att den ska hoppa igång... stämmer väl överens med det mönstret jag upplevt då den ibland inte kräver en omstart efter tappad anslutning och ibland kan man bara vänta typ 10-20 sek tills den har resettat färdigt.

""
The network interface "Realtek PCIe GbE Family Controller" has begun resetting. There will be a momentary disruption in network connectivity while the hardware resets. Reason: The network driver detected that its hardware has stopped responding to commands. This network interface has reset 2 time(s) since it was last initialized.
""

Kommer göra fortsatt debuggning av detta men det känns i alla fall skönt att jag kokat ner det till nätverkskortet.. förhoppningsvis är det där felet ligger.

Av EnsamRobot4

Kontinuerlig mätning på upp/ner använder jag en torrentklient i brist på andra mätinstrument då bredbandskollen m.fl. bara mäter ett tillfälle. Prestandan vid enstaka mätningar kommer upp i 500/500 vilket den gjorde tidigare också när jag körde 100/100, då var det bara 1-5 megabytes i skillnad oftast. Så problemet är nog inte enstaka tillfällen utan det är som sagt när det har varit belastning ett tag.

Vad menar du med "blandar in lagring"?

Jag satt precis med Telia support och de hade inget bättre förslag än att fabriksåterställa router, sagt och gjort så är det ingen skillnad alls. Jag frågade om Telia ströp hastigheten vid stora volymer men de gjorde de icke.

En torrentklient är inte bästa sättet att mäta på men det är väldigt tydliga tapp och absolut ingenting som jag upplevde när jag körde 100/100. Här är en 5-min graf på hastigheterna:
https://ibb.co/BwK25bm

Jag testar inte nedladdning med piratkopierat material.

Av EnsamRobot4

Stryper Telia, routern eller datorn hastigheten?

Hej, jag uppgrade nyss mitt fiber från 100/100 till 500/500 och har sedan uppgraderingen(för 1 dygn sedan) haft problem med anslutningen. När jag mäter får jag runt 500/500 men grejen är att när jag kommer upp i höga hastigheter på nedladdning så är det som att jag blir helt strypt på internet ett tag, kan ibland va 1 minut, ibland 10 sekunder och ibland så får jag en "connected but no internet" ikon och då är min enda lösning att starta om datorn...

Jag har testat nu en längre tid att inte komma upp i höga hastigheter på varken ned- eller uppladdning och då upplever jag aldrig detta tapp... vilket får mig att tro att Telia stryper hastigheten till 0 i deras system eller i min router eller något. Jag har tyvärr ingen annan router eller dator här att testa med så dessa kan jag inte utesluta. Jag har ingen aning vilken cat mina nätverkskablar till och från routern är men dessa har jag tänkt att ersätta med cat 6 i hopp om att det ska fungera men det känns ju inte som det är kablarna det är fel på.

Jag har testat både med och utan VPN och det är ingen skillnad, upplever fortfarande tappet. Tidigare när jag hade 100/100 så kunde jag maxa både upp&ner på både VPN/icke-VPN utan att jag upplevde något som helst tapp.

Har ni upplevt något liknande? Vad skulle jag kunna testa?

Sitter på win10 med ett z170a samt en Telia WiFi-router Plus v3

Av EnsamRobot4
Skrivet av Lorault:

Har ett TV-abb från Telia.

När man behöver hjälp från Telia kundtjänst (chatt) så vill de verifiera via bankid. Jag har alltid hört från banken och polisen att aldrig verifiera sig via bankid uppmaning av någon annan.

På Bankid hemsida står det även tydligt:
https://www.bankid.com/privat/taenk-pa-saekerheten

Men Telia frågar alltid om BankID på mig för att få tillgång till "hjälp". Alltså, är det tillåtet för Telia att göra på detta sättet?

Fick samma sak nu när jag själv satt med Telia och jag var ändå inloggad med bankid på telia sedan tidigare så jag tyckte de hade kunnat fiska upp det på något vänster men det är säkert 2 hela separata system. Det är hyffsat enkelt för en på kundtjänst att lura äldre personer på detta sätt... Jag hade hellre sett att de kunde skicka en länk till en sida på telia.se när jag själv kunde trigga verifieringen... att behöva skicka sitt pnummer till nån annan för att de ska trigga verifiering är inte schysst.

Av EnsamRobot4

Tack för alla svar!
Nu har jag skickat referenser till företaget jag söker hos. Det blev en f.d. chef som nu inte längre jobbar på min arbetsplats, samt en kollega som jag känner att jag kan lita på. På min nuvarande arbetsplats har jag möjligheten att få ta tjänstledigt för att testa en nytt arbete ett tag så det ska jag försöka göra.

Av EnsamRobot4

Företag ber om referenser innan jobberbjudande

Hur vanligt är det att arbetsgivare ber om referenser från tidigare arbetsgivare innan ett konkret och formellt jobberbjudande ges? Företaget jag nu sökt hos vill ha referenser men jag har bara jobbat på mitt jobb nu i 6 år och jag vill ogärna fråga min nuvarande chef om referenser eftersom de såklart inte vill att jag ska lämna, speciellt när det handlar om en "konkurrent" till dem. Jag vill ju inte hamna i läget där min nuvarande chef vet att jag vill härifrån men sen att jag inte fick jobbet.. känns ganska pinsamt.

Av EnsamRobot4

Jag gick in på 27K för 5 år sen då jag var 22 år och detta var i en ganska liten stad så jag tycker det låter rimligt, men du bör få en ganska bra ökning då en ingångslön brukar va lägre än vanligt. Idag ligger jag på 43 på samma företag.

Av EnsamRobot4

@evil penguin: Ja precis. Jag trodde felet låg i .NET Framework så jag provade att ominstallera det men det fungerade inte. Men som jag skrev i Unitytråden så försvann felen när jag tog bort alla "packages" som var förinstallerade i Unity.

Av EnsamRobot4

Unityexpert sökes till en som ber på sina bara knän

Jag vill försöka komma igång med spelutveckling i Unity men jag får konstiga fel när jag försöker starta själva editorn i "play"-läge.

Här är mina errors:
Microsoft (R) Visual C# Compiler version 2.9.1.65535 (9d34608e)
Copyright (C) Microsoft Corporation. All rights reserved.

Jag har försökt med allting och jag vill gärna inte behöva ominstallera mitt operativ.

Jag har skapat en tråd på Unityforumet men ingen kan hjälpa mig med det. Jag kan heller inte lägga en issue på deras bugtracker då man måste kunna reproducera felet som ingen annan verkar kunna.

EDIT: Såg precis att Unity 2019.3.9f1 har släppts och provade installera det och skapade ett nytt tomt 3D-projekt men jag får samma problem här: https://pasteboard.co/J3kvT6V.png

Av EnsamRobot4

Jag har dragit igång en Discordserver för att kunna samla och koordinera scrims och liknande:
https://discord.gg/7TkQPgj

Av EnsamRobot4

Är veckopendling möjligt för IT-konsulter?

Är det möjligt att veckopendla som IT-konsult? Har sökt kanske +15 it-konsultsjobb runtom i landet där de flesta ligger antingen i Göteborg eller i Stockholm och de vill förstås att man är bosatt i dessa orter men det är inte jag. Jag har kollat på alternativ som att veckopendla och bo på vandrarhem men då får jag inte mycket kvar i plånboken. Jag trivs nämligen enormt där jag bor nu med en nyproducerad belånad bostadsrätt så att flytta är inte ett alternativ. Jag har hört skrönor om att konsultföretag står för logi + resa till/från kund på kunduppdrag men jag är väldigt skeptisk till det.

PS. Kunde inte skapa denna tråd i rätt forumdel av någon anledning. Kan vara så att jag har för få skapade trådar.