Inlägg

Inlägg som Hasharii har skrivit i forumet
Av Hasharii
Skrivet av Mafnus:

Bor I Kanada och jobbar på ett amerikanskt bolag. Vet inte om processen i sig är särskilt mycket snabbare än vad jag upplevde i Sverige. Största skillnaden är att vi inte har 1-3 månaders uppsägningstid så folk kan börja nytt jobb väldigt snabbt. Man kan teoretiskt sett sluta på dagen om man vill men dom allra flesta stannar i två veckor om man säger upp sig. För vissa typer av tjänster skickar arbetsgivaren hem en samma dag (men betalar för två veckor) vid uppsägning.

När jag började mitt första jobb här så var det en snabb process för att man hade tre veckor utbildning direkt vid anställning så dom anställde alltid en grupp på 4-5 personer. Hade intervju på en Torsdag, skrev kontrakt på Fredagen och började jobba på Måndagen. Visade sig att dom haft ett avhopp och letade efter någon som kunde börja omgående för att delta i utbildningen.

Bytt tjänst internt två gånger sedan dess. Första gången så hade jag två intervjuer med chefen för det nya teamet. Totalt tog det nog två månader från intervju till besked. Det var runt 25 sökande så det tog lång tid att intervjua alla och för chefen att utvärdera alla kandidater.

Bytte tjänst förra året och ansökte i Februari, hade fyra intervjuer i April och Maj och sedan fick jag besked i mitten av Juli och började nya tjänsten 1:a Augusti.

Vi är ett stort bolag med 70 000 anställda så vi har egna rekryterare men dom intervjuar bara externa kandidater. Söker man en ny tjänst internt så hanterar dom bara pappersarbetet och alla intervjuer sköts av chefer och medlemmar i teamet man söker till. I provinsen jag bor i har man tre månaders prövotid när man börjar på ett nytt jobb.

Intressant. Är prövotid samma sak som provanställning? Har man behov av det i Kanada (och USA)? Är det inte betydligt friare för arbetsgivarna där att säga upp folk om de önskar, utan turordningsregler eller att man ska ha ett giltigt skäl för varför man vill säga upp någon?

Av Hasharii

Går det att veta om träffar på Virus Total är falskt positiva?

Fick nyligen lite nostalgikänsla och laddade därför ner ett gammalt freeware-spel från 2003 för att spela, Plasma Twins Strike Again. Av ren vana så laddade jag upp den komprimerade mappen till Virus Total, och DrWeb ger träff på Adware.InstallCore.53, och MaxSecure ger träff på Trojan.Malware.300983.susgen.

Går det att på nåt sätt veta om dessa är falska positiva träffar? Efter lite googlande så framkommer det att åtminstone MaxSecure väldigt ofta ger falsk positiv träff på just Trojan.Malware.300983.susgen. Finns det något sätt att veta mer säkert om det är falska positiva träffar?

Av Hasharii

Är rekryteringsprocesser snabbare utomlands än i Sverige? Om så, vad beror det på?

Har hört från flera håll att anställningsprocesser i Sverige är betydligt segare än jämfört med andra länder, och detta beror på att det är betydligt svårare att göra sig av med fast anställd personal här än utomlands (eller utanför Norden iaf). Stämmer detta? Om jag skulle söka ett kvalificerat jobb (säg att det kräver universitetsutbildning) i t ex USA, Kanada, Storbritannien, eller Australien, hur snabba rekryteringsprocesser rör det sig om då?

Av Hasharii

Kör bara indexfonder. Ca 85% i Länsförsäkringar Global Indexnära, och ca 15% i Avanza Emerging Markets.

Av Hasharii

Kan de olika uppfattningarna i tråden gällande att ta provanställning när man byter arbetsgivare bero på vilka branscher folk jobbar i? Normerna kanske skiljer sig åt mellan olika branscher?

Givetvis snackar vi om situationer när man har tillsvidareanställning och söker nytt. Att nyexaminerade eller personer som varit arbetslösa en tid erbjuds provanställning är en annan sak.

Av Hasharii
Av Hasharii

Wow, tack för alla svar!

Några skriver att det kan vara en bra idé att ta en provanställning på nytt jobb så att man snabbt kan lämna ifall det inte fungerar. Det finns en poäng i det, men riskerna känns ändå större. Går ju att leta annat ändå om man inte skulle trivas, dessutom har man betydligt bättre läge om man letar jobb när man redan har ett, än om man är arbetslös. Och skulle man få gå från provanställningen så blir det nog svårt att få anställning av annan arbetsgivare efter det.

Av Hasharii

Om man har tillsvidareanställning och söker nytt jobb, får man då räkna med provanställning?

Jag har för närvarande en tillsvidareanställning (efter att tidigare endast haft konsultuppdrag och vikariat). Om jag skulle söka och bli erbjuden ett nytt jobb, bör jag då förvänta mig att då inte bli erbjuden en provanställning, utan tillsvidareanställning direkt? Eller är normen på arbetsmarknaden att om man får ett nytt jobb hos en ny arbetsgivare så är det provanställning som gäller, oavsett tidigare erfarenhet? Isf skulle det kännas väldigt riskfyllt att byta arbetsgivare, om jag förväntas lämna en tillsvidareanställning och ta en provanställning, och då bli utelämnad till totalt godtycke.

Av Hasharii
Skrivet av griid:

Lord of the rings hade varit jäkligt kul att spela - Orcher, alver och människor!

Exempelvis en mod med slaget om helms klyfta.

Det finns en modd till Medieval II: Total War som heter Third Age: Total War, och som kan vara det du söker.

Kommer ihåg när jag spelade den modden första gången, som Rhûn.

När det kommer till historiska perioder så tycker jag att medeltiden är den era där Total War gör sig bäst. Föredrar den mer mörka, dystopiska atmosfären i första Medieval över uppföljarens muntrare atmosfär. Hade gärna sett en trea.

Edit: Mitt forumnick kommer från Third Age: Total War:

http://www.honga.net/totalwar/images/medieval2/third_age/units/s...

The Hasharii are an ancient order of Assassins, rumored to be created by The Dark Lord himself. They use only the most agile and stealthy of Harad’s tribesmen, and the training they go through is ruthless and very harsh. This turns them into fearless warriors able to blend in and hide in nearly every environment. On the battlefield they fight with short swords that are often poisoned and wear camouflaged leather armour.

Av Hasharii
Skrivet av DennisOlof:

@Hasharii, då gjorde du ett bra val.

Har man andra alternativ som Comhem etc är det sak samma. Får man erbjudande om fiber, det är tillräckligt billigt då är det lika bra att skaffa det men då pratar vi bara om själva jobbet att få in fiber eller datakablar, dosan monterad osv. Lås inte upp er på det som ser ut som billiga abonnemang etc i förtid. Det kan bli mycket strul så det är bättre att bara skaffa själva fibern först, när allt är på plats och nätet verkligen är aktiverat och fungerar, då kan man fundera på nästa steg så att säga.

Skrivet av Herr Kantarell:

Tror det är en bra investering. Comhem fick helt plöstligt för sig att stänga ner i vårt område.
Vi fick fiber via telia istället men är bundna för gud vet hur länge.

Japp, kör på det tills vidare. Tänkte kolla med grannarna längre fram hur det funkar, och då kanske det kan vara värt att byta. Just att OpenInfra har så pass många klagomål (att de har bytt namn flera gånger tidigare säger ju en del) avskräcker lite från att gå över till dem.

Av Hasharii
Skrivet av SimonJN:

Kan det vara så att Facebook ser det som en ny första gången inloggning när du rensar cookies osv?

Så kan det vara. Men det har jag gjort varje gång jag loggat in på sidan i flera år. Aldrig stött på detta innan.

Nu idag när jag loggade in så hände samma sak som när jag skapade tråden, de skickade en kod till min mail, var tvungen att byta lösenord.

Av Hasharii

Tack för era svar! Tog alternativ 2. Så får vi se vad det blir sen.

Av Hasharii

Varför ville Facebook att jag ändrar lösenord?

Loggade in på Facebook på datorn idag. Jag har tvåstegsverifiering aktiverat och rensar alltid cookies från Facebook när jag besökt sidan. Nu hade Facebook istället skickat en kod till min e-mail istället för till min telefon, som den alltid gjort annars. "De har kanske ändrat på detta tänkte jag", och knappade in koden som kom till min mail. När jag gjort det vill Facebook plötsligt att jag väljer ett nytt lösenord. När jag gjort det så får jag koden för tvåstegsverifiering via sms som brukligt.

Varför beter sig Facebook såhär? Varför ville de att jag ändrar lösenord? Då jag har tvåstegsverifiering och inställt så att jag får mail om en okänd enhet loggar in på kontot så känns det inte jättesannolikt att jag blivit hackad (då borde jag fått en notis om detta). Eller?

Av Hasharii
Skrivet av SCORPIUS:

Har du inga inställningar i Wattman som du verkligen behöver så avinstallera allt och installera enbart drivrutinerna sen.
Fläktkurva kan du sätta i tex MSI Afterburner.

Hur gör jag detta?

Kan tillägga att jag inte gjort några inställningar själv. Datorn är en av Inets Taurus-datorer, så det kom förinställt.

Av Hasharii
Skrivet av mrqaffe:

Det är billigt och vad har du för realistiska alternativ inom en vettig tidsperiod tex 2år om du binder dig på det ? Finns det en möjlighet att någon annan skulle vara intresserad eller innebär det tex att du garanterat inte kommer att kunna få fiber de närmast 5 åren, finns det tänkbara alternativ att koppla upp lägenheten via typ coax eller kopparnät ?
Du får värdera alternativen men personligen så hade jag anslutit mig oavsett när det är så billigt om det inte finns nån annan som omedelbart vill bygga ett fibernät i samma område.

Tänkte mest på eventuellt krångel med bolaget.

Du skulle ta #1 av de två alternativen?

Av Hasharii

Jag har Radeon RX 580, och har problem med svarta skärmar. Detta brukar ske vid de mest oväntade tillfällena. Ofta när jag precis loggat in, någon gång när jag öppnade kontrollpanelen. Det har aldrig skett när jag spelar (inte vad jag kan minnas iaf). Man får stänga av datorn genom att hålla inne knappen för att sätta på den. När man sen satt på den igen så får man alltid meddelandet: "Default Radeon WattMan settings have been restored due to an unexpected system failure."

Detta sker flera gånger i månaden. Vad kan jag göra för att bli av med det? Väldigt irriterade.

Av Hasharii

Tack för svar. Men i övrigt, om man försäkrar sig om det, är detta något man borde ta?

Av Hasharii

Att gå och handla i matbutiker är ju svårt att undvika, men i övrigt? Är det "fel" att t ex äta på Max eller andra restauranger?

Är inte speciellt orolig för egen del, men skulle inte vilja bidra till att eventuellt smitta andra, om jag själv skulle få viruset.

Av Hasharii

Open Infra vill dra in fiber i min lägenhet. Bör jag ta det?

Bolaget Open Infra (f.d Stadsnätsbolaget Sverige AB) har ett avtal med min bostadsrättsförening där medlemmarna erbjuds att teckna avtal för att dra in fiber i lägenheterna. Det finns två alternativ (alla priser med RUT inräknade):

1. Installation av fiber, sen fiberbredband i 24 månader, för 399 kr/mån. När man gräver lite tillkommer även fakturaavgifter och andra mindre avgifter.

2. Installation av fiber för 4 900 kr, sen är det upp till en själv att välja någon av deras bredbandsleverantörer.

Är detta något jag borde ta? Det känns som en potentiellt bra investering för framtiden att skaffa fiber. Men något som avskräcker är att det står mycket negativt om bolaget på internet (att de dessutom har bytt namn flera gånger är också en varningsklocka). Bolagets försvar verkar vara att det står mer negativt om deras konkurrenter, och att det mest är folk som är missnöjda med något som bryr sig om att skriva recensioner på internet. Mitt nuvarande avtal med Comhem täcker egentligen mina behov, och trots Comhems usla rykte så har jag haft väldigt få problem med dem genom åren. Det som stör mest med Comhem är deras telefonförsäljare som ringer en gång i halvåret och vill sälja på mig tv-kanaler, deras internet har jag inget att anmärka på.

Av Hasharii
Skrivet av Kvarnis:

@Hasharii:

Vad har du för maxbudget? Om det är 10k räcker det inte för Ryzen 3 3600, RTX 2060 Super-kort + samt montering på inet, däremot kan du få ihop en dator för ca 11k med vega 56 och Ryzen 3600/x

Som sagt, 10 000 är egentligen budget, men kan tänka mig att gå upp lite grann om det är motiverat. 11 000 kr är okej.