Inlägg

Inlägg som anon309736 har skrivit i forumet
Av anon309736
Skrivet av Xeonist:

Självklart. Självklart ska och måste en stat kunna tillhandahålla valuta till sin befolkning utan hinder. Allt annat vore otänkbart.

Problemet är ju inte det, problemet är hur man distribuerar (fördelar) dom pengar som skapas.

Och hur många av dom där fattiga och utsatta du säger dig värna tror du har kryptovaluta?

I ditt system, hur ska dom få pengar? Det löser sig automagiskt med krypto?

Jag håller delvis med dig om att problemet är hur man fördelar pengarna. Hur ska man säkerställa att det sker på ett bra sätt i dagsläget? Med kryptovalutor kan man upprätta smart contracts där det sker på ett förprogrammerat sätt. Dessutom är det transparent hur pengarna fördelats då man kan följa transaktionerna på blockkedjan. Finns det något liknande idag? Människor som har möjligheten att utnyttja ett system för sin egen vinning kommer att göra det. Det ligger i vår natur och måste tas i beaktande när man utformar systemet i fråga. Bevisligen fungerar inte det i nuvarande monetära system.

Hur ska fattiga och utsatta få tag på kryptovaluta? På samma sätt som de får tag på valuta idag såklart. Varför skulle det vara annorlunda? Om du jobbar får du betalt i kryptovaluta. Om du får bidrag sker det i kryptovaluta.

Det stora problemet idag är inflation. Löner och bidrag följer ALDRIG inflationen. Folks sparpengar tappar i värde och man tvingas investera i andra tillgångar. Någonting som de mest utsatta i samhället inte har utrymme för. Istället tvingas de jobba mer och mer för att klara av de nya högre kostnaderna.

Det här är inte "mitt" system. Vare sig du vill det eller inte är det här framtiden. Om inte annat så kommer det bli alltmer tydligt framöver när vi behöver ta konsekvenserna från de senaste årens pengatryckande.

Av anon309736
Skrivet av emigrating12:

Jag är överbevisad om att i dagsläget är det inte priset på BTC et al som går upp, det är helt enkelt fiat som förlorar värde.

Så kan det mycket väl vara. Desto större anledning att försöka hitta en annan lösning än att hålla fast vid valutor som man kan trycka i all oändlighet.

Av anon309736
Skrivet av hasenfrasen:

Vem bestämmer hur många bananer eller liter bensin man kan köpa för ett BitCoin - eller ska det kosta olika mycket beroende på var någonstans i världen man bor? Ska Nalle Puh, Xi Jinping eller någon annan snällare björn bestämma det?

Vem bestämmer hur saker och ting prissätts idag? Tillgång och efterfrågan såklart.
Det blir inte annorlunda bara för att man använder sig av en annan valuta.

Av anon309736
Skrivet av Stefflo:

Tack så mycket för all info. Inget jag kommer hoppa på men alltid kul att veta hur det egentligen funkar och vilka vinster det finns att vinna. Sen vet man aldrig hur priset på olika krypto håller sig. Kan gå både snabbt upp och snabbt ner.

Krypto är absolut här för att stanna men frågan är hur många av dessa valutor som finns kvar om tio år.

Det mesta är skit och kommer inte att klara sig. Precis som för startups inom andra områden är det bara runt 5-10% som klarar sig över tid, ser absolut ingen anledning till att det skulle vara annorlunda inom krypto.

Av anon309736
Skrivet av Xeonist:

Och som vanligt är det så roligt att alla krypto-förespråkare helt missar att utan den fiat-hegemoni man ifrågasätter så hade krypto aldrig funnits.

Hade inte fiat tryckpressarna gått på högvarv dom senaste 2 (eller ja, 10) åren så hade krypto aldrig lyft.

Det här är såklart minst lika mycket bs. som krypto, men...

Vad menar du nu? Det är ju just av de anledningarna du nämner som folk förespråkar krypto. Regeringarna världen över kan spendera som om att det inte finns någon morgondag, när pengarna är slut hör man av sig till Federal Reserve Bank och får ett nytt lån på ett par triljoner dollar. Har man någorlunda klipp i klockan fattar man att det förr eller senare smäller rejält. Och de som blir hårdast drabbade är de svaga i samhället. Inte politikerna/banktjänstemännen som är ansvariga.

Av anon309736
Skrivet av SuperSverker:

....om vi vände på det och tvingade folk att mina ex. Banano (du får n antal coins per WL i Folding@Home), där du faktiskt gör någon nytta, istället för att lägga samma elektricietet som vadå, Danmark i att genomföra beräkningar ingen har nytta av?

Jättebra att man är för kryptovalutor, men att säga att det faktiskt gynnar någon annan än sig själv har jag ännu inte riktigt fått ett bra svar på, av den anledningen hade i alla fall jag hellre sett att man bröt något med faktiskt, direkt och reell nytta istället...

Edit*

Och när vi ändå pratar skuldsättning och inflation skulle jag tro att antalet fall från kryptovalutor i lyxfällan lär öka lavinartat framöver

Den reella nyttan ligger i att ha monetärt system som är öppet och transparent till skillnad från vad vi har idag. Det är hela syftet med Proof of work.

Blockchain idag är i samma läge som internet var i mitten av 90-talet. Folk börjar mer och mer förstå att det här är framtiden och nya aktörer poppar upp hela tiden. Det mesta är skit och kommer inte klara sig i det långa loppet. Men i slutändan kommer det mesta i vår vardag att byggas på blockchain så som internet blivit en naturlig del idag (samt så som internet of things kommer att vara de kommande åren).

Som de flesta vet har mellan 30-40% av alla dollar som finns i omlopp kommit till sen mars förra året. Det kommer att bli tydligt under de kommande åren när priserna på allting ökar samtidigt som lönerna ligger stilla. Då kommer även gemene man förstå nyttan av att kasta FIAT-valutorna åt helvete.

Av anon309736
Skrivet av Molotov:

Kan inte denna cryptoindustri bara dö snart.

Varför då? Vi har en genomkorrupt banksektor som lobbyat fram dagens värdelösa FIAT-valutor. Ett ekorrhjul av skuldsättning och inflation som slår hårdast mot vanligt folk.

Kryptovalutor är långt ifrån perfekta men många gånger bättre än den skit vi tvingas leva med idag.

Av anon309736
Skrivet av Stefflo:

Jag kan ingenting om mining men för er insatta, hur lång tid tar det för kortet att betala sig om man nu räknar med dagens elpris och dagens värde på bitcoin?

Ethereum är det man tjänar mest på att mina i dagsläget. 168 MH/s innebär strax över 400 dollar i månaden, alltså tar det ungefär 11 månader att gå break even med detta kortet.

Att jämföra med ett 3080 som vid lansering kostade mellan 7500-9500kr och har en hashrate på 90-100 MH/s och därmed minar ETH till ett värde av ca 200 dollar/månad. Alltså en mycket bättre investering än ett dedikerat minerkort. Jag är dock ingen expert och det lär finnas fler fördelar med minerkortet.

Av anon309736
Skrivet av walkir:

Nu vet jag inte vilken laptop du köpte, men även en MacBook Air M1 för ca 12000:- är ett enormt lyft jfm Apples tidigare Intel-maskiner. Faran är att stirra sig blint på benchmarks som inte tar hänsyn till att M1:an även har prestanda likt ett GeForce GTX 1050Ti. Sedan finns det även optimering för video, ML och annat skoj som bara andra kan drömma om (utan hjälp av GPU).

Du kommer förstå sekten när du inser att det är vägen till evigt liv. Stannar du kvar, så är du istället fast i evigt lidande

Blev en Zephyrus G14 för ca 13k som jag är mycket nöjd med istället för en M1 Air.
https://www.inet.se/produkt/1965769/asus-rog-zephyrus-g14-14-...

Funderat länge på att köpa någon Apple-produkt (kollat på deras smartwatch bla) men vetetusan om det är värt att sugas in i deras ekosystem. Har kollat på reviews på diverse Apple-produkter och de tycks riktas mot ett helt annat klientel. Enorm skillnad om man jämför andra varumärken.

Av anon309736
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

M1 Max. Perfekt dator för skolor att köpa in åt elver så de kan göra skolarbete på.
Det finns inte så mycket negativt att säga om dessa mer än att fokus låg på arbetsdatorer och inget nytt för vanligt folk kom.
Troligen mobilcpu med få undantag på laster. Detsamma vanligt desktop utanför hedt.

Förutom den lilla detaljen att en dator med M1 Max lär kosta över 30 000 kr?

Grymt att Apple driver utvecklingen av ARM-CPUer. Men jäklar vad hela vurmandet kring Apple liknar en enorm sekt. Köpte en laptop för några månader sen och funderade starkt på att skaffa min första Apple-produkt men det är helt omöjligt att kolla igenom reviews (både videor eller skrivna) utan att drabbas av avsmak.

Av anon309736
Skrivet av CubaCola:

Det är lättare att tvätta kontanter med bitcoin.

Nu är jag kanske fördomsfull här men El salvador är väl känd knarkleverantör och har hög kriminalitet.
Så det påvisar väl mer att bitcoin faktiskt är bra för kriminella.

Syftet med att vara tidig med att acceptera Bitcoin/Krypto är att locka dit duktiga utvecklare/företag som gynnas av de fördelaktiga lagarna kring krypto. Detta för att försöka bli ex. vad Malta är för spelindustrin, Silicon Valley för tech startups osv. Även om de inte når hela vägen är det en väldigt god chans att landet tjänar ordentligt på det.

I slutändan handlar det inte om Bitcoin i sig. Det är själva blockchain-tekniken som är intressant och kommer integreras överallt i samhället framöver. På samma sätt som internet är en självklarhet i vår vardag nu.

Av anon309736
Skrivet av dlq84:

IMF och bankerna kör FUD som vanligt. Det är svårare att spåra kontanter än att spåra Bitcoin. Smarta kriminella fortsätter använda kontanter.

Instämmer.

Nog för att det finns mycket att säga om Bitcoin och dess lämplighet som alldagligt betalmedel/säkerhet osv men att lyfta fram argumentet kring att det används av kriminella är bara löjligt.

Precis som du säger är det svårare att spåra kontanter och andelen Bitcoin/krypto som används i illegal verksamhet jämfört med kontanter är bara en piss i havet.

Man behöver inte vara alltför konspiratoriskt lagd för att förstå varför storbankerna gör vad de kan för att krypto inte ska få fäste innan dem själva tagit fram ett alternativ som man kan manipulera för egen vinning.

Av anon309736

Såld

Av anon309736

Såld

Av anon309736
Skrivet av mrpijey:

Är det bara jag som high end gamer som är missnöjd med processorerna? AMD-processorn är imponerande om man sitter och spelar lågupplöst, men så fort du kommer upp i upplösning så spöar ju även en 8700K båda i de flesta fallen. Jag sitter idag på en överklockad 8700K (@4.7GHz) och spelar i 3440x1440 och då känns det ju meningslöst att uppgradera då den kommer sopa mattan i spel. AMD-propparna utmärker ju sig dock i applikationer som verkligen är multitrådade, ex video och 3D-modellering osv, men i spel?

Eller är jag helt ute och cyklar? Differensen är i bästa fall enstaka frames/s, och då känns det ju inte värt att byta processor, moderkort och minne för ett par ynka fps...

Du har en bra poäng, sitter man på en bra CPU från någon av de senaste generationerna så är det framförallt en uppgradering av grafikkortet som påverkar prestandan i spel.

Ska du däremot bygga en ny speldator idag så är det en annan femma. 5600x presterar likvärdigt eller bättre än 10900k i de flesta tester jag sett hittills. Då betalar du drygt 2700kr mindre för 5600x.

Ska man syssla med diverse CPU-tunga aktiviteter så är det inte heller något snack om att AMD är att föredra på i princip alla prisnivåer.

Av anon309736

Måste haft förbannad tur. Beställde ett Gigabyte OC ifrån Inet 28/10. Detta då jag såg att de hade förväntat leveransdatum redan 17/11 till skillnad från typ alla andra kort som var i början av Januari.

Igår fick jag ett sms om att de plockade min order och sjukt nog kom kortet hemkört nu ikväll.

Så för er som inte fått era kort ännu och har möjligheten så kanske det är lönt att beställa från Inet.

Av anon309736

Toppen!

Av anon309736

Kan eventuellt lösa upphämtning också förutsatt att du bor/kan ta dig till centrala Luleå

Av anon309736

1000kr + frakt.

Av anon309736

Bjuder 4000+frakt för mobo + minnen.