Inlägg

Inlägg som magjoh har skrivit i forumet
Av magjoh

Rgb fläktar slutat lysa

Hej hej.

Installerade dn ssd hårddisk i sonens dator idag.gick fint, men efter installationen så har rgb fläktarna slutat att lysa, men de snurrar. Kabeln för rgb sitter kvar på moderkortet. Vad kan ha hänt?

Mvh magnus

Av magjoh
Skrivet av sarlucic:

Nu ska jag svara sådär över pedagogiskt igen. Har du koll på detta så säg till så chillar jag!

1. Fortfarande viktigt att veta hur många watt ditt nätaggregat klarar

Det blir lite krångligt då vissa grafikkort i samma "serie" kan ha olika strömbehov beroende på tillverkare och om det kommer med lite extra kraft från tillverkaren. Finns tex 3080 kort som kräver 8 pins sladdar även fast det drar ström som 2 hade klarat av. Och det finns 3060 kort med 2 st och det finns 3060 kort med 1 8pins kontakt.

2. Det kortet du har idag, drar nog med ström från pci-e uttaget (det är på sidan du inte ser där kortet möter moderkortet, det är som en avlång fyrkant som för över ström, bild, data med mera. För att ta bort ett grafikkort behöver man skruva ut skruvarna där grafikkortet möter chassits baksida. Kanske bara är 1 i ditt fall. Det är viktigt att man inte försöker dra ut det nu, då kan man ha sönder hela moderkortet. Det finns det en plast "spak" bakom grafikkortet som kan vara väldigt svår att se. Enklare om man lägger det ner på sidan. Tycker man in den med fingret eller typ en trä eller gummipinne (skruvmejsel går bra, men det är enkelt att slinta och repa moderkortet med skruvmejseln då det krävs ganska mycket kraft för att trycka in den)

3. Dessa är vilka enligt prisjakt kräver enbart 1 st 8pins kabel https://www.prisjakt.nu/c/grafikkort?103551=36436&114854=4120... och 3060 korten med ditt system kräver nog runt ett 550 w nätaggregat enligt tillverkarna, kanske 500w räcker då resten av dina komponenter inte är high end och tillverkare brukar överdriva. 450W kan bli jobbigt.

Absolut mest prestanda per krona nytt är https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=10765059 kräver 550 w nätaggregat enligt förpackningen men enligt sweclockers test så drog det som mest runt 200 watt så även ett dåligt nätaggregat bör kunna driva det utan problem. Byta från nvidia till radeon är inte så svårt heller. Vill man vara dubbelsäker så kan man formatera om eller installera om windows med clean install. Men brukar räcka med att avinstallera nvidia drivrutinerna och installera radeons. https://www.guru3d.com/download/display-driver-uninstaller-do... kan man använda om man verkligen vill rensa.

Så köp kort begagnat eller nytt. Avinstallera drivrutiner. Stäng av dator. lägg på sidan försiktigt. Ut med skruven vid chassit möter gpun. Tryck på spaken..grejen som sitter typ under bakom grafikkortet där det möter moderkortet så poppar det gamla ut. Lyft ut. Sätt in nya i den fyrkantiga kontakten, skruva fast skruven. Sätt ihop din 6pin med 2pin sladden (det kan vara lite jobbigt men finns en..öhm klyka? så det går så det blir 1 st 8pin av dem. Sätt i den. Starta datorn. Installera senaste drivrutinerna och spela med åtminstone 2 - 3x prestanda

Tack för svar. Kommer säkert att återkomma med mer frågor och bilder när jag kollat på nätagget och mer exakt vilka klntakter som finns.

Av magjoh
Skrivet av FX9:

RTX 4090...25 000 kr...eller däromkring.

Men du ska inte ha ett sånt till den processorn

Det jag vill ha sagt att alla moderna grafikkort kör PCI express, så det är inte den avgörande faktorn.

I ditt fall avgör budget och hur mycket ström du kan få ut ur nätagget.
Läs hur många WATT ditt nätagg är på, och hur många strömsladdar det ger till grafikkortet.

Du har minst 1 sladd med 6+2 ledningar, vilket redan där gör att du bör kunna ha ett skapligt bra grafikkort

EDIT: om det står "1 st 8-pin" på ett grafikkort, så kan du med andra ord ha det, under förutsättning att ditt nätaggregat kan ge tillräckligt med kraft. PowerColor Radeon RX 6650 XT har t.ex. "1 st 8-pin".

Edit2: Om du kan få tag på ett begagnat 3060 så vore det en nice uppgradering annars.

Vad kräver ett 3060 i ström och hur många pins? Hur mycket minne bör det ha?

Kan inte se att kortet idag har någon extern stfömsladd men kanske är på insida. Det är ett msi gtx 1650

Av magjoh

Bästa grafikkortet som kan drivas med pci express (eller vad det heter?

Av magjoh

Behövs det mer ström till större grafikkort? Ser inte att detta grafikkort idag får någon separat ström till sig men jag kanske är blind.

Förklara gärna den som vill och kan. Samt vad krävs det för kapacitet. Vet ej vad för w som nätagget klarar av.

Av magjoh
Skrivet av sarlucic:

Kollar man på tester och benchmarks, både skriftliga av tekniksidor och random youtube videos där man testar med 1650 vs 3060 så ser man ganska snabbt att uppgradera grafikkortet ger betydligt mer än CPUn. Den klarar höga frekvenser, har 4 kärnor och 8 trådar. Vilket såklart är ganska snålt med dagens mått, men ärligt talat, det är fortfarande inte så många spel där 8/16 etc ger mycket mer prestanda. Grafikkortet är som oftast, det viktigaste. Att du skulle behöva uppgradera båda är helt enkelt inte sant.

För att uppgradera grafikkortet behöver du veta om det får fysiskt plats (öppna burken och mät) om det finns tillräckligt med kraft i nätaggregatet (hur många watt står det på) hur många gpu-sladdar som sitter i nu och eventuellt om det finns några kvar. Är det en prebuild så kan det dessvärre vara så att det bara finns 1 uppsättningkablar och ingen möjlighet att utöka. Då måste man byta nätaggregat, och ibland på prebuilds så har moderkortet specialkablar, så då måste man byta moderkortet och snabbt så är det en helt ny dator. https://www.amazon.se/-/en/Lewttyer-Graphics-Splitter-Adapter... <-- sladdarna ser typ ut så.

Tack för tydligt svar. Bifogar lite bilder se om de säger något.

Tips på okej/bra grafikkort uppskattas, gärna beg. med bra prestanda

Av magjoh

Öka på FPS/grafik i Fortnite

Hej hej.

Sonen har en dator med msi 510-m pro moderkort, i3 10105f processor, gtx 1650 4gb grafikkort, 32 gb ramminne.

Sonen skulle vilja att spel som fortnite har högre fps och högre grafikupplösning. Vad ska man lägga krutet på att uppgradera då?

Är det nytt grafikkort som ger mest? Vilket ger mest ihop med den lilla processorn?

Mvh magnus

Av magjoh

Hjälpa med sonens dator och Fortnite

Hej hej

Har för ett tag sedan inhandlat en speldator till sonen men när ham ska spela fortnite på den så laggar bilden en del. Jag jndrar nu vart den största föakshalsen är för fortnite

Moderkort: MSI h510m
Ram minne 32 gb, 2666 mhz
Cpu intel i3 10105f
Grafikkort gtx 1650 4 gb

Vad behöver uppgraderas i första hand för laggfritt spel på medium settings?

Påverkar det något att han har en 32 tum datorskärm?

Mvh magnus

Av magjoh

Mhz på ddr4 minnen

Hej hej.

Letar efter öite minnen till sonens dator, helst med RGB i och ska minst vara 16 gb (2x8). Idag sitter det en i3 10105f processor i vilket begränsar hastigheten till 2666 mhz har jag läst. Kan jag ändå söänga i 3200 mhz minnen?

Hur mycket i hastighe förlorar man på långsammare linnen typ 2133mhz? Något man märker av?

Försöker nämligen hitta lite billigt på begangnat marlnaden eller på eventuell mellandagsrea och vill se om man kan utöka sökområdet lite med föer mhz val.

Mvh magnus

Av magjoh

Hittade detta bakom dators plåt, borde väl kunna använda två stycken ingångar där att plugga in på eller??

Ser även att det hänger lösa 3 pins kontakter, kan man även använda dem med??

Av magjoh
Skrivet av shugge:

Då är du tyvärr lite begränsad i möjligheter om det varken finns 3-pin eller 4-pin rgb kontakt på moderkortet.

Rgb-ram är kanske ett alternativ, men osäkert om du kan styra det om moderkortet saknar rgb-headers. Kan du styra färg på fläktarna som sitter i datorn nu? Hur är de inkopplade och hur styrs de i så fall?

Annars något som går via usb eller enbart ström via sata/usb och som kontrolleras via separat fjärrkontroll.

Tips på något som går via usb?

Magnus

Av magjoh
Skrivet av LeonHart:

Jag förstår att jag inte har med detta att göra men är det inte bättre fokusera på saker som gör datorn bättre?

Att ens fundera på att byta minnen för att det ska lysa känns som fel fokus så länge inte pengar finns i överflöd men jag tycker inte det ser ut så på de komponenter som syns.

Har ändå tänkt att uppgradera ram minnet till 16 gb istället för 8 gb som det är idag så det är inte "slöseri" men bäst vore om man kunde hitta någog billigt alternativ som kopplas in via typ usb.

Magnus

Av magjoh
Skrivet av shugge:

Precis, som jag skrev i min edit så står det i manualen på sida 9 var kontakterna sitter på moderkortet (om man har dem på sitt exemplar).

Tyvärr fanns det inga pinnar att koppla in någpt där.

Av magjoh
Skrivet av shugge:

Ser ut som att moderkortet är ett MSI H510M-A Pro och att det har en 3-pin och en 4-pin rgb header.

Så du skulle kunna koppla in antingen (eller både och) en 3-pin (5V) eller en 4-pin (12V) led list.

Viktigt dock att man inte kopplar in 3-pin list på en 4-pin header (eller vice versa) då det som sagt är olika V.

Det stämmer att det är det moderkortet, vad är det för kablar du tänker på, och vart går dem? Verkar som om många kablar nu är dragna bakom täckplåtarna i chassit.

Av magjoh

Hjälp med mer led i sonens dator

Hej hej.

Är helt novis på det här med att modda datorer och installera saker i dem men vill ändå försöka hjälpa sonen att å till en läclrare och coolare dator. Han har en stationär dator med glassida på och totalt 4 st rgd fläktar i. Men han vill ha mer led i själva datorlådan. Funderar på att installera nya RGB minnen i datorn, men vad finna mer för modifikationer som enkelt går att göra? Går det installera någotbenkelt rgb system eller lister som kopplas till moderkort eller usb eller liknande??? Bifogar bilder på hur datorn ser ut. En med blixt en en utan blixt.

Mvh magnus

Av magjoh

Ska reklamera moderkortet imorgon och se vad det ger och om man kan få ut ett nytt. Om det går vägen, bör jag välja samma eller något annat??

Hade nu Msi b660 pro wifi
Har i5 12400f processor, patriot rbg minnen 2x8 gb, gigabyte gtx 1060 grafikkort.

Hittar inte att grafikkortet och minnena lirar med msi moderkortet.

Mvh magnus

Av magjoh

Kommer nog ta och reklamera moerkoryet och se om jag kan få ett nytt

Av magjoh
Skrivet av coolerfreak:

PSU/powersupply. Kabeln mellan väggutagget och nätaggregat. Om inte redan testat, skifta grafikkortet mellan de olika PCI express anslutningarna.

Hur beeter sig cpu-fläkten vid dessa försök till uppstart? Går av och på i intervaller eller konstant utan avbrott?

Den går konstant.

Av magjoh
Skrivet av coolerfreak:

Helt rätt tillvägagångsätt och 10-15 sek bör räcka. Nästa försök. Koppla ur PSU kabeln, ta ur nvme-kortet och all tänkbar USB-utrustning, max 1st minne i taget närmast cpu. Låt moderkortet få tid på sig att försöka köra egna självtest vilket kan ta flera minuter.

Psu kabeln?

Av magjoh
Skrivet av FiKsT:

Sitter alla distanser mellan chassi & mobo??

Tveksamt, körde nog mest med de fyra förinstallerade i chassit.