Inlägg

Inlägg som riiitzzz har skrivit i forumet
Av riiitzzz

Uppgradera dator (CPU) från 2019

Hej!

Jag har följande setup som jag köpte 2019, med en AMD Ryzen 5 2600 3.4 GHz 19MB processor. Sedan dess har jag uppgraderat RAM och har 24 GB. Nu skulle jag vilja uppgradera processorn, då Radeon Software center tjatar om att den inte hänger med Behöver jag uppgradera moderkortet också?

Jag spelar framförallt Cities Skylines och Planet Zoo/Coaster. Vad hade ni rekommenderat för mig? Jag håller mig gärna till AMD. Ju billigare desto bättre, men jag har ingen budget egentligen

Nuvarande setup:
https://www.inet.se/datorbygge/b1083214/vega-56

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1083214/vega-56

Av riiitzzz
Skrivet av Korgan:

Det fungerar

tack tack!

Av riiitzzz

Uppgradera RAM - funkar detta?

Hej!

Jag funderar på att uppgradera RAM då jag i nuläget endast sitter på 8gb. Vill bara kolla med er om man kan köpa till 16gb (2x8) till ett existerande par 2x4gb? Kan man liksom ha 24gb RAM? Hör alltid att man kör 8, 16, 32 annars osv. Eller ska jag bara köra på det nya 2x8?

Tänkte köpa samma märke för att slippa trubbel. Har i nuläget Corsair 8GB (2x4GB) DDR4 2666MHz CL16 Vengeance LPX och funderar på om jag kan köpa till Corsair Vengeance LPX 16 GB (2x8) DDR4 2666 MHz?

Pallar ej OC osv så inga såna förslag tack <3

Av riiitzzz

Hej!

Tänkte bara uppdatera er alla med resultatet. Jag valde att höja min budget efter era tips, och landade på en Hyundai i30, diesel, för 70k. Den har gått ca 8000 mil, årsmodell 2013. Inkl lite garantier osv som återförsäljaren bjöd på. Hade säkerligen gått att hitta billigare, men för mig blev det jättebra Perfekt pendlarbil, skön att köra och väldigt gott skick.

Köpte inte med "2: En riktig man™ dragkrok." för jag är kvinna

Av riiitzzz

Lite nyfiken, har skolan svarat än?

Av riiitzzz

@llucass: Jag skulle inte försöka laga den själv. Om jag uppfattat det rätt så går du fortfarande på skolan som du fått datorn av? Prata med dom först isf, ofta brukar dom vara snälla Annars skulle jag tro att det blir ett försäkringsärende, och då får du nog räkna med att betala minst självrisken.

Av riiitzzz
Skrivet av Olegh:

Ursäkta mig nu..

Det är helt riktigt att "klimatet" är resultatet av ett oerhört komplext system med en enorm mängd variabler. Utifrån historiska data så har man m.h.a vetenskaplig metod lyckats skapa en bild av vilka faktorer som bidragit samt en idé om i hur stor grad, till hur vi har kommit till idag och ungefär vad som har hänt under resans gång. Inget konstigt så långt. Det stora kruxet kommer dock när man ska försöka prediktera vad som kommer hända. Även om man har en ganska god förståelse av varje enskild effekt ur ett fysikaliskt perspektiv, så är kvantifieringen när dessa samverkar med alla andra herrans effekter minst sagt pissvår. Det är främst två anlednignar för att göra det jättetydligt:

1. Även om man vet alla variablerna (vilket sannolikt inte är fallet, men låt oss säga de flesta) så känner man inte till värdet på alla dessa, historiskt sett. För att bygga sin modell måste man alltså interpolera, extrapolera, uppskatta och korrelera nya data med de man har. Värden som är behäftade med osäkerheter i sig.
2. Antalet variabler är så stort att varje tillstånd är i det närmaste unikt. Det gör det till en mardröm att försöka validera modellen. Om man hade haft tillräcklig data då...

Kontentan blir att predikteringarna är ytterst osäkra, det går inte att komma ifrån. Själv gillar jag ändå försiktighetsprincipen och våra fossila resurser är ändliga så...

Men vad jag egentligen ville fråga är hur fasen geografi och geologi är relevant för att försöka spela något slags auktoritetskort när man skriver "Vi har jävligt bra koll på hur klimatet funkar."?

This this this. Jag har läst många, många, många kurser om miljö, klimat och hållbar utveckling både på svenskt universitet och amerikanskt. Det stora problemet är precis som ovan säger; modellerna KAN inte vara 100% säkra och därför kan vi inte ha 100% koll på vad som kommer att hända. Vi kan däremot gissa, och vi kan gissa jäkligt bra. Jorden har varit med om många massutrotningar tidigare till följd av klimatförändringar, men den här gången vill vi liksom "stoppa" den. Och vi kan, med hjälp av diverse vetenskapliga hjälpmedel, faktiskt se att våra egna utsläpp har accelererat den uppvärmning som redan var på g. Enligt en av mina professorer i geologi borde vi redan ha haft en istid vid det här laget, men hon ansåg att den mänskliga påverkan hade stört ut den naturliga processen och att vi därmed är fucked.

Jag tror att hela poängen med att byta från fossila bränslen, äta smartare och minska masskonsumtion är att vi ska slippa att majoriteten av alla jordens arter, inklusive vi själva, ska behöva dö ut Därför är det rimligt att pusha bort folk från skadliga beteenden tills de avstannar. Som att tanka fossilt, till exempel.

Av riiitzzz

@KlyfftPotatis: För att man kan?

Av riiitzzz
Skrivet av Esseboy:

Även till synes kaotiska system går att tolka och förutspå...hur tror du annars väderprognoser fungerar?

Klimat går att förutspå (väder över tid) baserat på mätningar på väderstationer, i isar och glaciärer och i geologiska spår. Väder är dock en annan fråga, och mycket svårare att få rätt.

Av riiitzzz
Skrivet av Xarion:

Största problemet är att bilen anses vara största boven i miljöfrågan vilket är helt fel. Den moderna bensinmotorn är så många gånger bättre än någonsin.

Det som är värst är lastbilar och fartyg. Våran konsumtion gör att vi kräver lastbilar gå konstant och import av produkter vi kan själva tillverka som till exempel tomater från Holland eller gurka från Spanien.

Andra dumheter är att vi har lagar som hindrar från att göra bilar ha mindre utsläpp genom motor byten till mindre eller modernare samt återvinning av fullt fungerande motorer. Istället är vi ombedda att skrota och köpa nytt.

Men med höjd bensin och även diesel så kommer konsumentprodukter också öka i pris. Bussarna kommer kosta mer att åka med.

Skickades från m.sweclockers.com

Har inte läst igenom alla svar så jag ber om ursäkt om någon redan sagt detta, men jag vill bara poängtera att de flesta bussar hos de stora bussbolagen som kör kollektivtrafiken går på biobränsle/el, inte bensin/diesel. Så bensinpriset är irrelevant för busstrafiken.

Av riiitzzz

Tjena bilproffs jag har fått ett erbjudande från en väns syster att köpa hennes Renault Clio III flex från 2009 för 25k. Enda kruxet är att ACn inte funkar... Hur hade ni förhållt er till det? Som jag förstår det kan en trasig AC bli en dyr historia..

Skickades från m.sweclockers.com

Av riiitzzz
Skrivet av jOnÄTÄn:

Kika på Auris hybrid eller prius.
Inte så roliga men du kan utan problem ligga på 0,4-0,43l/milen blandad körning.
tror de flesta kostar 3-400kr i skatt.
De har automatlåda.
De har kamkedja.

Inte så bra koll på pris men tror i alla fall prius går att få för runt 40 000kr.

Har själv en auris hybrid kombi 2015.

Dom jag hittar i min prisklass verkar ha gått minst 25000 mil. Känns lite väl mycket.

Skickades från m.sweclockers.com

Av riiitzzz
Skrivet av Hexxy:

Jag skulle vilja rekommendera SAAB 9-3 2,0T ( större turbo ) eller 2.0t ( mindre turbo ) . Kamkedja på dessa bilar, samt att de är väldigt pigga och trevliga att köra. Idag är de inte heller dyra i drift och för att vara bensindrivna så är de inte heller så speciellt törstiga. De årsmodeller jag tänker på är 06 och framåt.
En annan bil jag skulle vilja tipsa om är Mazda3 Sport 2.0 , 04 och nyare . Pigg och snygg förstabil som är slitstark och ekonomisk . Kolla så att de inte är rostiga vid dörruppslag och trösklar. Men annars så är det ett bra 1:a val .
Mitt tredje och sista tips är kanske lite udda , men jag tror den passar dig väl .
Jag tänker på en Mercedes C200 Kompressor Sportcoupè , 04 och nyare . Liten trevlig och bekväm motorvägsbil. Automatväxlad med manuella lägen, slitstark motor med lite extra knuff .

Tack för konkreta tips! Jag ska hålla utkik efter dessa

Skickades från m.sweclockers.com

Av riiitzzz
Skrivet av Tacoman:

Volvo 740 och lär dig meka själv

Haha, jag är Kommunikatör... /icke-meckig

Av riiitzzz
Skrivet av Skrotnisse92:

Då bör du nog först och främst försöka komma fram till hur mycket du kör på ett år. Finns chansen att diesel inte riktigt går ihop ekonomiskt så finns det ingen anledning att välja det. Är ju inte direkt råskoj att lägga 40tkr på en bil, köra som svensson (under 1500) och sen behöva byta partikelfilter.

Bra inspel. Jag skulle gissa på att jag landar på ca 2000-2500 mil per år. Lite mer än en vanlig svensson, men inte mkt. Jag tror att jag snittar på att köra 14 mil 2-3 ggr i veckan. Resten täcks av jobbet. Skulle det bli för krångligt med att använda den i tjänsten så skippar jag det och åker tåg/buss Jobbar trots allt i stockholm... med kollektivtrafik. Lol.

Av riiitzzz
Skrivet av Skrotnisse92:

Svensksåld bör man väl se som krav, i princip alla bilar i den här klassen är det. Kamremsbyte är bara relevant om bilen har kamrem, vilket inte gäller alla bilar. Däck tycker jag personligen bara bör spegla priset, nya däck för mindre bilar kostar relativt lite (under 4tkr med bra, kända däck). Sen så tycker jag inte man ska stirra sig för blind på miltalet, under 10k mil på en mer än 10 år gammal bil är relativt lite. Priset brukar spegla ganska väl en balans mellan ålder av bil och miltalet.

Om du ska pendla dagligen 7mil enkelväg, så skulle jag föreslå en dieselbil för att sänka driftkostnaderna. Då kommer det mest naturliga valet i den här prisklassen, en VW golf. Och förslagsvis diesel, men det beror på dig.

Sen så bör du väl avgöra om du ska automat eller manuell, men det vet du nog redan. Sitta på essingeleden i rusningstid är ju ingen höjdare med manuell, men helt okej på motorvägen. Sen så bör man kanske ta hänsyn till eventuella miljöklasser om det är så att du ska köra innanför sthlms tullar varje dag, fast det är ju visserligen bara hornsgatan som blir miljözon i år.

I mitt jobb så reser jag olika mycket olika veckor. Vissa veckor kommer det att vara mkt smidigare att åka bil, vissa veckor att åka tåg. Så det blir kanske inte VARJE dag, men en hel del. Så diesel är ett bra tips ändå tror jag. Bilen kommer att användas en del i tjänsten, men då får jag mil och bensinersättning. Svårt att säga hur mycket den ska användas faktiskt, den är nog mest en lyx jag unnar mig. Automat eller manuell spelar absolut ingen roll

Av riiitzzz

Haha det gör ont att alla säger att jag ska välja Toyota, för dom som ligger i min prisklass är så jäkla fula... Jag erkänner att jag är lite kräsen i utseendet. Vill gärna att den ska se ut typ såhär: https://www.blocket.se/annons/uppsala/peugeot_308_5_dorrar_1_...

Av riiitzzz
Skrivet av Skrotnisse92:

När du kollar på bilar: Ta med någon som "kan bilar". Listan är lång på vad man ska kolla. Men för att sammanfatta: Kontrollera allt fysiskt på bilen. Samt även servicedokumentation, ägardokumentation, eventuella skulder, att säljaren är samma person som ägaren.

Sen så bör du ju antagligen avgöra vad du behöver för slags bil. Ska du köra motorväg? Ska du köra stadstrafik? Behöver du 2 sittplatser? Behöver du plats för barnvagn, vovve och halva släkten? Mitt spontana tips är en Toyota corolla eller auris.

Första bil är ett så väldigt brett begrepp, minns en släkting som var runt 70 vid hennes första bil köp!

Tack! Hmm ja, jag ska se om jag känner någon som har koll på bilar. Det jag kikar på nu är miltal (helst under 10k), om det gjorts kamremsbyte, svensksåld och om det ingår bra sommar+vinterdäck, men jag kanske är helt ute och cyklar. Toyota Corolla (eller liknande) är nog exakt det jag är ute efter just nu. Jag vill som sagt pendla (Uppsala-Stockholm), vilket är motorväg.

Tack för svar!

Av riiitzzz

Jag ska köpa min första bil! Råd?

Jag ska, som titeln säger, köpa min första bil. Jag är sjukt taggad, men oerfaren. Vad ska jag titta på när jag åker och kollar på bilar? Vad är bra att ha i bakhuvudet utöver själva bilen? Min budget är ca 40k, och jag siktar på något som ska hålla som pendlingsbil ett par år. Eftersom att det är min första bil förväntar jag mig inget amazing, men jag vill ju ha något relativt bra ändå.

Tips och råd?

Av riiitzzz

Signade precis för första "riktiga" jobbet nu i veckan! 32.000 plus halva pendlingskostnaden täckt. 6 veckors semester. Kommunikatör. Pluggat nästan 6 år retorik. Så nöjd för att vara första jobbet, och för att jag får över 30k trots att jag bara läst humaniora

Skickades från m.sweclockers.com