Inlägg

Inlägg som Uffe-mannen har skrivit i forumet
Av Uffe-mannen

Svårt bestämma mig Sorry för upprepningar. Accepterar kabeldragning nu.

Fattar inte riktigt spec på NAS och hur den ska relateras till mitt tänkta behov. Dual core, Quad core, 1GB, 2GB o.s.v.. Vill inte köpa en onödigt dyr pryl. Samtidigt är det kul om den är "framtidssäkrad". Synologys 2020 ersättare till nedanstående modeller är nog på väg också.

Den ska fixa: Streama musik till 4 mobiler samtidigt, synka två Macar (2x100GB), lagra/visa bilder/film (fullHD & 4k) från systemkamera/mobilkameror på nyare påkostad Samsung TV. Inget Plex i sikte. Anslutning via WIFI från enheter.

1.5-3.5 TB lagringsbehov på sikt. Svårbedömt. Idag är det bara 300GB men nya systemkameran bygger på med större bildfiler och 4k filmer märker jag (kör inga RAW-filer än). Sen skulle det klart vara kul bygga på film/TV-serie bibliotek, men det funkar kanske på USB.

Alt 1: 2-disk, 2 x 4TB. Eventuellt ytterligare lagringsbehov pga filmer kan lösas med USB på något sätt, vet inte om man gör det via eller utanför NAS.
DS218play, 1,4 GHz Quad Core / 1 GB RAM, 5500-7000 kr (inkl 2 x 4-6TB) 
DS218+, 2,0GHz Dual Core / 2GB RAM, 6500-8000 kr (inkl 2 x 4-6TB) 

Alt 2: "Slippa tänka bara köra"
DS418J, 1,4GHz Dual Core / 1GB RAM, 6200 kr (inkl 2x4TB)
DS418, 1,4GHz Quad Core / 2GB RAM, 7550 kr
DS418play, 2,0GHz Dual Core / 2GB RA, 8200 kr
DS918+, 2,3GHz Quad Core / 4GB RAM, 8700 kr

Över 6000kr känns psykologiskt jobbigt för nybörjaren, men +- 2000kr fyra år senare märks kanske inte. De där jävla små prishoppen mellan modellerna gör att man klättrar fort

Av Uffe-mannen
Skrivet av anon301768:

Nej, skulle aldrig ha den i vardagsrummet, när man använder den så går den upp och ner i varv, man kan ställa in hur fläktarna ska gå men de låter för mycket oavsett, jag har aldrig haft ens en tanke på att ha mina där jag håller till, vardagsrum framför allt, jag har som sagt min i ett separat rum där jag bara har kläder och dom står ovanpå en garderob, har dragit kabel in dit.
Om du har gått in i ett server rum så är de ungefär så de låter, du kommer höra din nas garanterat även om du ser på tv.

Ska du ha lagring i vardagsrum är en Nas helt fel väg att gå för den kommer höras ordentligt.

Du behöver ju inte ha den i vardagsrummet, jag kör allt via wifi, har router på samma ställe, de enda jag kör utan wifi är musik som jag strömmar från min dator och då via USB kabel till förstärkare och datorn står i ett annat rum, till tv kör jag via wifi och även då jag hade läsplatta körde jag via wifi och även till mobilen.

Orkar inte göra ingrepp i huset här. Får köra homeplugs om köper NAS.
Testade nu mot bredbandskollen med gamla AV homeplugs (Max 500Mbps). Där jag vill NAS:en fick jag ned 50Mbit/s av 100 möjliga (jacket är på en annan våning och säkring än routern).
Ett reservställe är tvättstugan. Där fick jag ned typ 89Mbit/s av 100. Nasen skulle kanske stå lite utsatt där, men frånluftsdon dånar på (mekanisk frånluft). Men fuktigt ibland när hänger lakan framförallt.

Kan ju köpa och prova med AV2 pluggar också.

Men kan för lite för att avgöra om hastigheterna och pluggarna säger något. Men 50Mbit/s är klart något annat än 1Gbit/s, så långt är jag med.

Av Uffe-mannen

Tack tips med hårddiskar. Jag har läst på lite och det verkar som att vi inte har så stora behov. Tycker ni jag är knäpp som spekulerar lite basic, så skippa vidare läsning.

Tänker livslängd 5år och uppskattar lagringsbehov till 1-4TB om fem år, men jag tycker att det är svårt att bedöma. Speglade diskar givet.
DS218J eller DS218play (mer krut i den) med 2x4TB landar på ungefär 5000-5700kr.
DS418J med 2x2TB landar på ungefär 5700kr (6700 om 4TB) och klarar behov i närtid. Modellen har lite mer krut i sig än DS218J om jag fattar det rätt och möjlighet att expandera.

Det uppskattas mycket om NAS:en och hårddiskar är tysta och inte surrar sönder ett vardagsrum när man slumrar på soffan.

Just nu ska 200GB tryckas in. Ett nyupptäckt systemkameraintresse och möjligheter till Full-hd eller 4k film på barnen är väl det som på sikt kommer att kräva utrymme. Svårt avgöra hur mycket - 50-200GB/år (RAW-filer är inte aktuellt just nu)?.

Aktuell användning: synka/lagra bilder/filmer från mobil/systemkamera, lagra och spela större musikbibliotek på olika enheter. Synka 2 MacBook Air (2 x 100GB ungefär, men det är inget måste).

Eventuell användning:
Eventuell strömning av film görs till Macbook eller ny Samsung TV med bra kapacitet om det spelar roll (det är ingen jätteuppoffring att köra film-uppspelning med USB-hårddiskar direkt i dator/TV, vi kör mest viaplay-tjänster m.m. och nån blu-ray-skiva med film om vi vill ha riktig kvalitet ). Har inget spelfilms- eller TV-seriebibliotek på filer just nu, pga inte haft möjlighet tidigare och har inte koll på hur/varför man bygger ett sådant.

4 pers i hushållet, varav en är teknikfientlig mamma och en snål pappa och två barn som om några år kanske vill nalla lite på hårddiskutrymmet.

Av Uffe-mannen

Tackar!

Jag nöjer mig där, med er fina respons. Det här kan nog bli en bra lösning.

Av Uffe-mannen

Testade nu USB-hårddisk inpluggad i och delad via router.
- Det verkar funka mellan macen och usb-hårddisken som delas från router. Kopierade över en mapp med lite film från macen till hårddisken och det funkar. Däremot dyker inte mappen upp på några andra enheter.
- I mobilen (VLC) och på TV går det lite segt och det blir skumt med mapparna. Lite dubletter. Det laggar.
- Det verkar som att det tar lång tid att få upp alla mappar eller om det är någon inläsning som behöver pågå ett par timmar.
- Nackdel i detta är att det inte blir någon riktig säkerhetskopiering.

Skulle en Synologyinvestering få detta flyta bättre? Så att mappar kommer upp någorlunda fort och korrekt på Android-enheter och TV? Så att musik/film/bild tittande flyter ok?
Och så en automatiserad säkerhetskopiering mellan två hårddiskar.
Vad har den lösningen i så fall för livslängd?

Typ en sån här:
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/natverk/nas/syno...

Och så blir det väl två hårddiskar till då.

Och jag är en snål jävel

Av Uffe-mannen

Tack Guggen!

Jag ska spana på Synology.

Det är ju gött att ha prylarna på två ställen som på något sätt är synkade men lite oberoende av varandra när något går sönder.

Jag är riktigt nybörjare i de här sammanhangen.

Av Uffe-mannen

NAS eller annan lösning?

Tjena,

Ursäkta om frågan är på för enkel nivå.

Vill lösa följande problem:
- Lagra foton, filmer (även 4k) och mp3 på en hårddisk eller i ett moln, för uppspelning på TV-apparater, mac-datorer och android-telefoner i hemnätverket. Blir en del film och foton från systemkamera.
- Skulle gärna redigera foton från hårddisken på datorn.

I ägo finns redan:
- Router med usb-ingångar
- LaCie networkspace från typ 2008-2010 (nästan aldrig använd pga den är slö och rörig, eller om jag varit bekväm)
- 2 x usb hårddiskar
- Dator med begränsat lagringsutrymme
- Det är lite blandat android, samsung och apple i hushållet.

Skulle en ny nätverkshårddisk hjälpa mig (smidigare, snabbare än befintlig "gammal" LaCie), eller har jag redan allt jag behöver? Får inte upp usb-hårddisken i routern bland mapparna på macen. Skulle gärna hitta något stabilt enkelt halvautomatiserat system.

Edit:
Tror jag fick till med USB-hårddisken i routern och mapparna i Finder nu. Kommer åt bilder m.m. därifrån nu. Återstår att se hur det funkar. Gissar att det kommer att gå slött och bugga sig. Spontant verkar det funka bättre än LaCie.

Av Uffe-mannen

Var i samma sits som du. Slutade med krossad budget, receiver och Dali-högtalare från Hifi-klubben

Ville komma billigt/enkelt undan och testade med ljudlimpor, men det föll på musiken. Har ingen erfarenhet av hur aktiva högtalare eller Sonos står sig mot passiva.

En receiver är inte så krånglig om man har plats och ger bra möjligheter till att bygga ut efter lust och ekonomi.

Men det är så många faktorer och behov som spelar in. Fick ingen vidare hjälp hos typ Mediamarkt/Elgiganten, Hifiklubben var däremot lite mer kunniga. Hade nog snackat och testat lite i en butik av den typen.

https://www.hifiklubben.se/hifimagasin/experthjalp/2015/03/sa...

Av Uffe-mannen

Allt löste sig kvällen innan tekniker kom. Drog i lite sladdar för ###-gången och irriterande nog började tv funka klockrent. Alla signaler i menylägen på receiver och ps4 gick fram igen . Fattar inte vad det var.

5.1 ljud går igenom i appar, med undantag för två surroundtest filmer på Youtube. Men i andra liknande filmer funkar det.

Enda skillnaden var att one connect kabel tidigare vidrörde ett metallock i genomförningshål i tv bänk. Flyttade tv lite och kabel går ned bakom träbänk istället.

Samsung tog det bra och var trevliga hela resan.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Uffe-mannen

Problem Q9FN och receiver

Hej,

Får väl kort uppdatera nedanstående bara med att Samsung tekniker ska komma hit och fixa lådan när de får tid. Verkar vara något med hårdvaran kring HDMI-portarna. Kundservicen över telefon och chat var bra, även om de inte kunde fixa problemet över nätet.

--------------
I korthet

Detta funkar:
+ TV hittar receiver och skickar ljud till front- och centerhögtalare.
+ När TV stängs av, så stängs även receiver av.
+ När blu-ray-spelare kör film via receiver till TV, så funkar allt som det ska.

Detta funkar inte:
- TV:ns appar och kanaler skickar inte ljud till subwoofer och surroundhögtalare.
- TV:n snappar inte upp bildsignal från receiver när man bara bläddrar bland receiverns menyer. Då står det ”ingen signal" på TV:n. Detta funkar däremot på min ”gamla” Samsung TV från 2013.

Jag var så nöjd, men nu... Min TV Q9FN visar inte längre menyer från Denon AVR-X2500 när jag t.ex. ska göra inställningar - det står bara en "ingen signal". TV:n hittar heller inte Blu-ray-spelaren.

Det luriga är att TV:n hittar receivern och det står AVR-2500 på "Källor". Surround fungerar inte när jag bara kör TV och tester från t.ex. Youtube. Receiver stängs av när TV stängs av.

Detta har fungerat tidigare.

Däremot fungerar det att spela en film i blu-ray-spelaren, via receivern in i TV. Då blir det perfekt bild och jag kan även göra inställningar på receivern då. Surround fungerar även.

Alla grejer är fabriksåtersällda. Jag har provat olika kablar samt att stänga av och sätta på ANYNET+.

Min gamla Samsung-TV från 2013 hittar Denon-receivern direkt via ARC och jag kan göra inställningar receiverns menyer på TV:n. Så problemet verkar inte ligga på Denon eller kabel. Har testat alla varianter.

Kanske är det någon slags identifiering av receivern som inte fungerar, jag vet inte.

Mvh
Uffe

Av Uffe-mannen

EM möbler säljer schysst danskt vi nyligen köpte.
http://www.hammel-furniture.dk/produkter/mistral-av.aspx

Schysst svenskt företag med fina grejer: https://www.furniturefarm.se/

Jag gick även nyligen loss på gammal 180 Ikea bestå bänk. Sticksågade hål i befintliga dörrar. Trädde sedan över svart högtalartyg från Biltema med häftpistol. Framsidan blev bra, baksidan glömmer vi.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Uffe-mannen

@henkiii:
Jag får nog ta hjälp av snickare för bedömning och genomförande i så fall. Det är en påbyggd vägg vars enda funktion är att dölja en skjutdörr. Typ något sånt här https://www.hornbach.se/shop/Pocketkarm-vit-95-mm-M8x21/83622...

Förre husägaren byggde detta, har ingen koll på hur det är gjort om inte river i vägg. Gipsskiva, spånskiva, hur reglar sittter etc... Kan inget om sådant.

Hade jättegärna hängt TV på vägg - Samsungs lösning med QLED verkar vara jättebra. Men tråkigt om 20k åker i golvet. Får kanske teckna någon allrisk- eller drulleförsäkring innan i så fall

Av Uffe-mannen

@Kent: bildlänk.
Söker man lite så är det någon som gjort en riktigt snygg variant med en 180cm vit beståbänk.

Tack för tips i tråden. Lite synd IKEA inte kör något med tygfront. Kanske kan man köpa något och fixa egen ram med högtalartyg.

Har inte möjlighet att montera TV på vägg utan att riva lite i vägg och sätta upp nya reglar. Så en snygg lösning med högtalare, receiver, bluray och oneconnect box i snygg bänk bakom högtalartyg skulle vara bäst.

Får kika närmare på 160cm lösning annars kanske.

Av Uffe-mannen

Tv-bänk - 65" på 160cm bänk?

Det är ju ett skitproblem - men centimeterna är svåra här.

Hur funkar en 65" TV (145cm bred) på en 160cm bred bänk? Är det för liten bänk? Eller subjektivt och smaken som baken etc?

TV:n står nu på halvful 180cm bred gammal Beståbänk i bok, utmed med 224cm bred vägg. På vardera sidan står två högtalare - 17cm breda, på stativ som är 28cm breda. Båda högtalarna på bänk med TV ser dumt ut. Högtalare på stativ jämte bänk funkar inte bra - det diffar någon decimeter på utrymmet.

Kikade på dominator: https://www.furniturefarm.se/tv-baenkar/185-dominator-xl.html...

Den skulle uppfylla alla mina krav med högtalare i skåp med receiver etc.. Men dyr.... 160cm bänk med bibehållna stativ kostar 8000kr mindre. Å andra sidan - vardagsrum, många timmar här, pengar lagda på andra möbler och TV.

Trodde bara man köpte TV - men det blev visst mer. Som alltid.

Roade mig med sticksåg och högtalartyg. Sågade om en bestådörr till ram, som kläddes i högtalartyg från Biltema och där bakom centerhögtalare. Blev helt OK. Såg någon som gjort en riktigt snygg variant av detta på vit beståbänk.

Av Uffe-mannen

Hej hallå och tack för alla svar. Swishar dricks till Laxpudding sen

Har KANSKE fattat lite av problemet här lite mer. ARC finns i single mode (klarar inte DD+ mfl.) och common mode (klarar DD+ m.fl). Huruvida TV och receiver m.m. har ARC i common mode anges inte av tillverkarna.

ARC typ common mode har dock begränsningar i att vara opålitligt och man får inte ut full kvalitet, kanske att det i praktiken är meningslöst?

Slutsats: E-arc is the shit.

http://community.cedia.net/blogs/david-meyer/2018/06/25/dolby...

Vill man ha ut maximalt ljud vid enstaka tillfällen när streamar film, så är det en Apple TV direkt in i receivern som gäller?

Det här var lite för komplext för mig egentligen. Köpte Samsung för slippa Apple TV (mest för att slippa en massa fjärrkontroller och lite missnöjdhet med Apple TV 3 som är seg och inte svarar på fjärrkontrollen) och burn in. Nu blir det Apple TV i alla fall då kanske... Eller bara vara nöjd med DD surround 5.1. Hör kanske ingen skillnad i praktiken. Just nu handlar det mer om att ut få maximalt ur prylarna man köpt.

Stämmer det jag hittat, kan jag tycka att det är dåligt av Samsung, men också av andra TV-tillverkare som därtill skyltar med Atmos utan e-arc?

Av Uffe-mannen

Någon med Samsung TV som fått TV att synka DD+ med receiver över ARC?
Kollar efter någon som kan tänkas funka.

Av Uffe-mannen

Pioneer VSX-933 ska det stå
https://www.pioneer-audiovisual.eu/se/produkter/vsx-933

Tråkigt att höra att man får räkna med strul.
Kan man prova en nyare kabel och hoppas på det bästa? Eller byta receiver?

I instruktionsboken till receiver står det följande om DD+:
"Det här läget återger ljudutformningen som spelats in i Dolby Digital Plusljudformatet
verklighetstroget.
Dolby Digital Plus-formatet har förbättrats baserat på Dolby Digital. Det ökar
antalet kanaler och strävar efter att förbättra ljudkvaliteten genom att ge mer
flexibilitet i databithastigheten. Dolby Digital Plus är ett alternativt ljudformat
baserat på 5.1-kanal för Blu-ray-skivor. Du kan spara ett maximalt antal
7.1-kanaler med ytterligare kanaler som den bakre surroundkanalen.
• För att kunna överföra det här ljudformatet ska du ansluta med HDMI-kabel
och ställa in ljudutmatningen på spelaren på bitströmsutmatning."

Av Uffe-mannen

Q9FN - dd+ funkar inte på Pioneer receiver?

Hallå,

Har kopplat Q9FN till Pioneer VSX-033.

Ljudinställningar i TV står på bitstream och dolby digital - men jag kan inte välja DD+, utan får nöja mig med Dolby Digital. TV:n tror inte att min receiver klarar av DD+? Manualen till min receiver tror något annat.

Var sitter felet?

Jag får ut surround i högtalarna och ett bra ljud i övrigt, om det är DD+ eller inte har jag ingen aning om.

Mvh

Av Uffe-mannen

Tack för alla svar.

Det bidde ett 5.1 Dali spektor system. Har ett danskt bord i samma rum, så det blir nog bra.

Av Uffe-mannen
Skrivet av roxkz:

Kan inte uttala mig om Argon Alto då jag inte har någon erfarenhet av dem och nära på noll information finns tillgänglig... Lite grisen i säcken-varning! Avråder även från centerhögtalare av den typen normalt sett, men har du ett litet rum så funkar det bättre. Även subben är i klenaste laget, vet inte hur stor plats du har för högtalarna.. Så det kan hända att något större inte kommer på fråga.

Det är alltid väl värt att ta en tur för att lyssna lite. En liten heads-up för att hifiklubben likt många hifibutiker ofta, men inte alltid, har personal som pratar mer än de förstår själva. Kunnigheten brukar med andra ord inte vara på topp även om de gärna försöker kränga saker. Så kan vara värt att ta saker med en nypa salt ibland, men det finns ju även butiker med fenomenalt kunnig personal likaså.

Lycka till med letandet, kan vara värt att nämna att begagnat ger ofta ett rejält skutt i prisvärdhet i denna prisklass.

Tack!

Det är krångligt med mått och golvhögtalare känns njaaaa ur estetisk synpunkt just nu. Har inga förkunskaper, så att kolla igenom rehifi och blocket kommer ta tid samt belasta vän, familj och div. Hififorum

Har googlat runt lite på tester och märken och upptäckte Dali. Dali spektor 2 skulle passa perfekt med måtten, den kan även hängas på vägg - men det undviker man väl? Gillar när produkter får full uppskattning i tester. Litar mer på andra än mig själv. Vågar kanske köpa utan att provlyssna.

https://www.hifiklubben.se/hogtalare/centerhogtalare/dali-spe...
https://www.hifiklubben.se/hogtalare/stativ--och-kompakthogta...

Visserligen är rummet 30m2 och 2,44 högt - men där finns hyllor, stor hörnsoffa, matbord och lite till som äter upp volymen.

När jag köpte receiver till nya TV:n fick jag lite flummiga råd på Elgiganten. Killen avrådde mig från attt köpa receiver och bygga 5.1 system pga att jag ändå inte får fungerande surround när streamar från Viaplay, HBO m.m.. Han tyckte att jag borde satsa på ett 2.1 system. Han försökte först sälja en Bose soundbar, fastän jag sagt att jag redan testat och lämnat tillbaka en soundbar pga musikljudet inte når hela vägen. Sedan gick vi vidare till ett par aktiva golvhögtalare, han tyckte att jag kunde plugga in min gamla LP i deras koaxialingång (???). Han avrådde från receiver, som jag ändå köpte Men inget ont om produkterna han rekommenderade, mer bemötande av "okunnig" kund...