Inlägg

Inlägg som Hjelpmeddatorn har skrivit i forumet
Av Hjelpmeddatorn

Det som kommer hända flera gånger behöver du ha i do-blocket. Just nu när du kör Console.ReadLine(); kommer du bara stoppa programmet och ingenting händer. celcius deklarerar du och tilldelar ett värde EN GÅNG. Sedan uppdaterar du aldrig det igen. Om du flyttar din kod och lägger i do-blocket kommer alltså celcius att hämtas ifrån användaren flera gånger och då kommer dina jämförelser att fungera.

När du kör programmet nu kommer den bara stå och snurra eftersom att din while tittar på celsius som aldrig uppdateras.

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av imsg:

Tja!

Gällande M.2-disken så tar den väl upp PCIe-lanes? Det var iaf vad jag fick höra från iNet när jag skulle beställa just den där. Spelar dock ingen större roll om du nu ändrat dig till att köra endast en GPU då skillnaden mellan x8 och x16 är nån enstaka procent.

Jag lägger mig inte i om du vill ha det absolut bästa och dyraste men moderkortet är väldigt overkill, du kommer betala för är funktioner du troligen aldrig kommer använda. Ett Maxumus XI hero är fett och räcker gott och väl för att överklocka 9900k utan problem.

Kolla den här videon om diminishing returns (https://www.youtube.com/watch?v=VElMNPXJtuA) på minnen. Ska du spela spel finns det ingen anledning att gå upp över 3400 men smaken är som baken.

Lycka till med bygget.

Intressant! Så alltså kommer min GPU att hamna på 8x och min M.2 på 8x? Skillnaden som du säger är nån enstaka procent. Gäller det samma för min disk? Är det värt att byta till en CPU med 44 lanes istället? Då går vi ifrån 1151 och Z390 och behöver bygga om datorn. Har varit inne tidigare på en 9900X eller starkare om det går att klocka dem väl. Surt att byta ut 9900K men om det bottleneckar andra komponenter kanske det är värt det. Och i det fallet att bytet sker så kan jag lika gärna köra 2 GPU:er då det finns gott om PCI-E lanes. Jag är väldigt klyven

Edit: Pengar finns att faktiskt spräcka budgeten!

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av Knotvillage:

Nu verkar ju inte pengar vara ett problem men kolla in dessa. Då spar du cirka 2300.

https://www.inet.se/produkt/5301223/corsair-16gb-2x8gb-ddr4-3...

Sen att skaffa vattenkyld gpu är oxå lite onödigt. Luftkylarna klarar sig galant. Mitt är klockat och har aldrig gått över 78 grader.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/12447838https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/12447838

Tack! Jag ser att du gick ner till 16GB. Är det inte smart att köra 32GB? Som jag förstått det är skillnaden mellan RAM inte så värst stor, vissa har bättre CL än ändra på samma frekvens.

Har du en RTX 2080 Ti som du har klockat? Utan några extra-grejer? Såg även att du tagit en annan kylare. Skiljer de sig mycket? Skärmen kommer jag att köpa strax efter jag har köpt datorn, det kommer bli en 1440p 144hz. Kanske den du skickade om den är 1440p.

Av Hjelpmeddatorn

Okej, tack för alla kommentarer. Jag har fått massa bra råd och tips och nu är det dags att förädla datorn ännu en gång. Vi gör det på annat vis och börjar med sådant som de flesta har röstat om: vi skriver vissa komponenter i sten. Inets datorbyggare låter mig inte bygga halva datorer så jag får skriva dem direkt här istället.

Bestämda
CPU: Intel i9 9900K (https://www.inet.se/produkt/5301266/intel-core-i9-9900k-3-6-g...)
Lagring: Samsung 970 EVO Plus 1TB (https://www.inet.se/produkt/4301071/samsung-970-evo-plus-1tb)
Kylare: Corsair Hydro H150i PRO RGB 360mm (https://www.inet.se/produkt/5320480/corsair-hydro-h150i-pro-r...)
PSU: Corsair AX1000 1000W (https://www.inet.se/produkt/6903288/corsair-ax1000-1000w-80-t...)

Vi låser fast oss i Intel 1151. Det får räcka med 16 PCI-E lanes. Kommer köra en GPU och behöver inte bry mig om 8x/8x eller 16x/16x lanes i SLI. Sålänge min GPU jag väljer och M.2 får sina 16x lanes är jag nöjd. Lagringen på 1TB räcker gott för mig. Plus den snabbaste jag hittade. Kylaren verkar riktigt grym, låter som att den tar andra i samma prisklass och över. Jag kommer nog endast överklocka min CPU och då räcker 1000W och blir över.

Under diskussion
RAM: 32GB 3600MHz CL16/17/18
MOBO: Ett Z390
GPU: Ett RTX 2080 Ti
Chassi: En utan fönstersida

- Nu behöver jag hitta RAM som ligger på minst 3600MHz och så låg CL som möjligt. Tänkte att 32GB är det som är rekommenderat om man ändå ska bränna mycket pengar på datorn. Förslagsvis dessa: https://www.inet.se/produkt/5301402/g-skill-32gb-4x8gb-ddr4-3...
- Givetvis behöver jag ett bra MOBO som dels har bra överklockningsfunktioner men också som har stöd för RAM (på deras QVL). Förslagsvis den här: https://www.inet.se/produkt/1901277/asus-rog-maximus-xi-extre.... Den har kommit in förslag om både MSI MEG Godlike och Gigabyte AORUS XTREME. Eftersom att de ligger dyrast i runt samma prisklass så tycker jag att de borde vara top-of-the-line. Jag behöver ingen rekommendation om något som är mer prisvänligt.
- Jag har fått många kommentarer att ta det billigaste RTX 2080 Ti och alternativt klocka den själv. Jag kommer endast överklocka min CPU då jag inte vill trassla med egen kylning på min GPU. Dock ser ASUS nyaste kort ASUS GeForce RTX 2080 Ti 11GB ROG MATRIX (https://www.inet.se/produkt/5407474/asus-geforce-rtx-2080-ti-...) väldigt fint ut. Eftersom den har vattenkylning så borde den kunna kyla bättre än de andra korten?
- Chassit. Jag vill inte ha fönstersida. Då är det be quiet och Fractal Design som gäller via datorbyggaren på Inet om man har valt komponenterna ovanför. Vissa säger att Corsair/Lian Li/NZXT har bättre men de är med fönster. Fractal Design som jag hade tänkt från början (R6) har fått grym kritik men folk här har sagt att den blir varm. Så hur ska jag göra tycker ni? Om jag skulle kunna tänka mig en med fönstersida, vilken har då bäst luftgenomflöde och utrymme mm? Behöver inte vara ett prisvänligt chassi.

De som är bestämda tror jag de flesta kan hålla med om är bra och inte behöver diskuteras mer. Det som har cirkulerat mest är just RAM/GPU/MOBO och några om chassit. Givetvis får ni kommentera på det under bestämt men då ska det vara ett rejält bra argument.

Tack på förhand!

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av m4gnify:

@Hjelpmeddatorn: Vad ska datorn vara till?
Personligen hade jag dragit bort ett 2080Ti, och byggt en till dator för 16k.
Ska du streama? En extra dator är perfekt för det, då sköter den kodningen av videon så kan din dator fokusera på spelet.

Jag ska spela spel på högsta inställningarna hade jag tänkt. Är det inte bra med två kort menar du?

Av Hjelpmeddatorn

Jag orkar inte kommentera eller bråka en massa nu. Jag har gjort lite undersökningar och har uppdaterat bygget i det jag landade i tidigare: https://www.inet.se/datorbygge/b1076761/bygge8

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1076761/bygge8

Har tagit delarna som det finns mycket av och gått ner lite i pris. Sedan ångrade jag mig och tog två GPU:er istället. Varför inte. Hoppas ni inte skriker för mycket på mig denna gång.

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av walkiii:

Dom har klockat cpu'n själva, och då får man upp den till 5ghz på alla kärnor. Men här har det diskuterats vad cpu'n boostar själv och då är 4,7ghz mer vanligt. och inte på alla kärnor. Den kan såklart boosta mer om man har tur och bra kylning, men det är på 1-2 kärnor.

Jag har som plan att överklocka den till åtminstone 5GHz på alla kärnor. Kanske var otydlig med det.

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av Knotvillage:

Tips är att kolla på H700, ej i.

Blev lite besviken på mina minnen. Gick inte ens att öka till 3300.

Skickades från m.sweclockers.com

Pratar vi om NZXT H700 chassi?

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av walkiii:

Det är snarare att köpa en bmw till ockerpris eller köpa en till en till marknadsvärde. Du får inte bättre prestanda bara för att du köper dom dyraste sakerna. Och för den delen, så har jag en dator som klarar alla spel på ultra utan problem. Inväntar bara nya zen 2 från amd, sen är det klart. Så råd har jag, däremot betala jag inte 50k+ för min dator. Men det blev närmare 40 för den, dock med tgb,mus och skärm.

64gb ram behöver du inte, tror jag varit med om att ett spel tog 12gb ungefär. Så du kan ju göra uträkningen själv. Sen om man verkligen vill framtidssäkra, så kan man väl köra på 32gb. Det kommer dock aldrig behövas i spel. Ska inte säga aldrig, men det kommer dröja många många år tills dess. Och som du själv säger, så ska du ändå byta dator om några år igen.

9900k är en jättebra cpu för spel.

2080ti korten presterar likadant, så länge du inte överklockar själv. Vilket du inte verkar sugen på. Men jag förstår att man kan vilja köpa premium, jag har själv gjort det. Men jag överklockar även kortet. Men ska man inte överklocka, då kan man köpa vilket 2080ti kort som helst, för dom presterar som sagt likadant. Du säger att du valde matrix kortet för det va bäst/snabbast. Men som jag skrev i ett tidigare inlägg, så har alla korten något som heter gpu boost. Och så länge man inte manuellt klockar korten, så kommer dom boosta lika mycket ungefär. Allt handlar om man har turen med sig. Men marginalerna det handlar om är inte märkbart i spel. Om du får 140 eller 141 fps kommer du inte märka.

Du gillade att dra en bilreferens. Det är som att köpa en bil med 600hk men ha den strypt till 400hk, istället för att betala mindre och fortfarande få 400hk. Du betalar för något du inte får användning av. Och hur man än vrider och vänder på det, så är inte det en bra affär. Spelar ingen roll om man har råd eller inte.

Du kan sänka priset med 10k utan problem. Välj 32gb ram istället t ex. Man brukar säga att 3200mhz är sweetspot för pris/prestanda, sen kan man överklocka dom till 3600mhz med lite tur. Och det är mer än väl. Bara för att det står att minnet går i 4000mhz innebär inte att du kommer kunna köra dom i den hastigheten. Det är en överklockning och samma sak som med gpu'n, det gäller att ha lite tur.

Tack för bra input.

RAM-size går att diskutera. Från början var det 16GB jag var inställd på. Då sollade jag och tog de snabbaste. Sedan var det inte värt att ta de snabbaste enligt många, då gick jag till 64GB, som var snabbast och i mer acceptabel nivå.

Ok, så att jag köper den billigaste 2080 Ti-GPU:n mot den dyraste så vinner jag ytterst lite? Men den kommer fortfarande att prestera lite bättre? Plus att det finns möjlighet för att överklocka själv och det utrymmet är bra?

Fast om jag då har en bil med 600hk, går det inte att låsa upp (överklocka) dessa eller är jag helt enkelt fast på 400hk? Visst om det är en enkelriktad 30-väg i innerstan, då är det svårt att använda allt, men åker man ut lite utanför staden

Alltså tycker du att jag ska gå ner till 32GB och ta en billigare GPU?

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av andersgog:

Oj, här tar vi i. Menade inte att vara negativ till din dator. Bara att vi tänker väldigt olika. Men kul att du förmedlade att du skiter pengar.
Eller så är du ett troll iaf ? Fast det rimmar ej med att du har haft en skit dator innan, hade du inga stålar då ?

Jag har fått en del skit så står på automatisk infång av det nu. Är inte min mening att låta negativ heller. Det är inte så att jag direkt skiter i pengar, utan att jag vill ha det bästa av det bästa. Jag har levt med skruttburkar innan ja. Det jag kan säga är att min affärsidé har gått väldigt bra. Nu vill jag äntligen gotta mig med det bästa inom gaming.

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av Phil88:

Liten iaktagelse bara, vill du inte ha fönster på ditt chassi? En hel del flashiga delar med rgb osv som inte får synas annars.
Alla gillar det inte men så fina delar borde man ju vilja visa upp hehe.

Ja alltså visst är delarna lite flashiga, men det är inte därför jag har valt dem. Jag störs mest av blink och annat. Givetvis kommer jag få pikningar på detta också

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av Knotvillage:

DKlart den går att clocka med stock boost på 5ghz är bara att glömma, mer åt 4.7.

Skickades från m.sweclockers.com

Kika på denna: https://www.reddit.com/r/overclocking/comments/9yjgcj/i9_9900...

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av walkiii:

Hahahahaha

Kul att ni har kul.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av Knotvillage:

SDen kommer aldrig gå i 5ghz. Vare sig med custom eller ej.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag har fått andra uppgifter att det går att klocka 9900K till 5GHz på alla trådar.

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av Knotvillage:

Hallå...?! Missade du första inlägget. Den ska ju klockas till 6-7ghz. 🙈

Skickades från m.sweclockers.com

Istället för att göra narr av mig och mina frågor kan du hålla dig till tråden.

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av Json_81:

Galet, du kan gå ner typ 20k i pris utan att märka någon skillnad på prestandan.

Då kan man lika gärna köpa en bil för 20k för den fungerar och rullar, och inte köpa en ny BMW. Men har man råd så.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av Samlooh:

Precis @walkiii .. , och i detta fallet får du ( @Hjelpmeddatorn ) ju faktiskt en sämre dator än den som jag länkade till för ungefär samma pris. Du kanske för redigera tråden till något annat än "öppen för tips och råd"?

Gigabyte-moderkorten har förövrigt bättre strömtillförsel än även det dyraste ASUS-moderkortet.

Ok nu pratar vi. Vad är sämre i min korg gentemot din? Är det endast moderkortet? Eller andra komponenter? Du får vara tydlig med mig för det är mycket fram och tillbaka.

Tack!

Edit: såg att det var annat MOBO som du pratade om men också två GPU:er. Annars är den ju sämre. Har bestämt mig för en GPU och jag vet inte om ditt MOBO har mina bra RAM på sin QVL. Vet du?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av andersgog:

Ja, denna tråd är faktiskt lite underhållande, men mest pga att jag ligger i den andra änden. Jag kör på en i5 2500k och 1060 3gb kort. Och är ändå hyffsat nöjd. Men vi är ju olika, jag lägger mina pengar på upplevelser istället. För mig är en Karibien resa mer värd än en monster dator Och monster datorn är omodern om några år, men jag behåller mina minnen livet ut.

Jag har råd med denna dator och en resa dit också. Sedan blir det en ny monsterdator om några år. Jag behöver inte förklara mig mer.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av walkiii:

Som sagt, det spelar ingen roll vad man säger. För du tror fortfarande dyrast är bäst. Och du har noll koll på hur man bygger en balanserad pc. Du kastar pengar i sjön. Och så länge du inte börjar överklocka själv, både cpu och gpu. Så skulle du kunna få samma prestanda för betydligt mindre pengar, åtminstone 10k+. Men du förstår inte bättre verkar det som.

Vet du vad ram används till, eftersom du ska 64gb av det?
Vet du någonting alls om hur Turing presterar?

Om inte annat så är det underhållande läsning det här.

Ja men igen då, jag TROR något som visar sig stämma enligt en prestandamässig-syn. Om du inte har råd att köpa en dator med grym prestanda, sucks to be you. För tionde gången, jag är inte ute efter en balanserad dator utan en dator med väldigt bra prestanda. Jag har pengarna för detta Nu kan du släppa det och fokusera på det tråden går ut på. Vilka komponenter är bäst för gaming.

Jag är väl medveten om vad RAM används till, när objekt allokeras läggs de i RAM, 16GB räcker för att spela, men nu har jag möjlighet att köpa 64GB så varför inte.

Turing presterar bättre än föregångarna. Det är bättre. Det är det jag bryr mig om.

Håll dig till tråden och hjälp mig med de bästa komponenterna för gaming. Eftersom att du verkar ha dåligt korttidsminne behöver den inte vara kostnadseffektiv. Bra prestanda är det jag är ute efter. Jag ska spela på datorn. Den behöver inte vara kostnadseffektiv.

Hoppas detta har satt sig nu i ditt huvud.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Hjelpmeddatorn
Skrivet av Nils333:

Skulle rekommendera att tona ner på saker som inte kommer att kunna användas effektivt, t.ex. ultrasnabba RAM, 1000W PSU. Sen kommer grafikkortet dyka i pris, så även om det är jättebra just nu så är det inte en värst smart investering.

Tack för din input. Börjar ledsna lite på alla dumma kommentarer i tråden och vill inte låta dryg på något sätt till dig. Jag har pengar att lägga även om det skulle kännas ovärt. Jag tycker det är värt extrapengar om jag får några procent mer prestanda.

Skickades från m.sweclockers.com