Inlägg

Inlägg som CubaCola har skrivit i forumet
Av CubaCola

Trodde inte Samsung hade mekaniska hårddiskar längre?

Men antingen är det många små små filer för det kan sänka hastigheten rejält, eller så är det något cache-minne som blir fullt låter det som i mina öron.

Men har du kollat med någon mjukvara som kan läsa av hårddisk-status?
Tex crystaldiskinfo där kan du se hur hårddisken mår.

Av CubaCola

Fast i screenshoten så står det att gpu:n håller 35grader då verkar det ju vara något annat fel om cpun samtidigt håller 69grader kan jag tycka.

Testa att ta bort kylaren, och applicera ny kylpasta. Du kanske har kommit åt kylaren och kylpastan var torr, så du har inte riktigt kontakt med cpun längre? vild gissning.
Men på min ryzen 2700 så sitter inte evo212 riktigt fast, man kan råka flytta den ganska lätt.

Av CubaCola

@Donnerstal: Har kollat runt lite på youtube.

Finns en option som heter "unlimited vram usage" eller liknande, och då använder faktiskt spelet typ 9GB utan problem, medans de som inte har kryssat i denna option i total war hammer, så används ca 3,5GB i 4k Ultra settings.

Så troligen allokerar väl spelet upp minnet som finns när man väljer denna option i spelet.

Av CubaCola
Skrivet av EliteSweden:

Blir 3090 bara upp till 10% snabbare så går det absolut bort.
Knappast så att de 24gb ram väger upp för det dubbla priset heller.

3090 = Titan Kort

Skillnaden mellan RTX2080ti och RTX Titan var ju inte heller så mycket i cuda-cores, däremot i minnesmängd skillde det åt.

Precis samma historia den här gången med 3080 och 3090.

Av CubaCola

@anon259487: Hittade nog svaret, det ska inte ses som ett complete game tydligen utan mer ""an expansion and an enhancement to the previous game.", så det är väl därför spelet inte är större än 50GB.

@MaxieTheHatter det var så i början med Xbox360, att man bara kunde köra med deras egna hårddisk (alternativt hitta rätt hårddisk modell och flasha firmware på denna eller hur det var)
Sedan kom ju stöd för lagringsmedia via USB på xbox 360, så då kunde du använda en usb-hdd.

Kan tänka mig att det vore smart av Sony att låsa till sina egna diskar i början av PS5ans liv, och sedan när de flesta nvme-diskar når samma prestanda så kan de öppna upp detta, för att slippa att konsumenter (och Sony) får en massa huvudvärk av ssd som inte klarar av måttet.

Av CubaCola

Hittar dock ingen information om 825GB ssd är den faktiska kapaciteten som vi kan använda oss av på Playstation 5, eller om det är storleken på SSD innan filsystem, operativsystem och diverse användardata har installerats.

Sedan är ju Spiderman på PS4 50GB idag, och nu är alltså Spiderman MM till PS5 50GB också om man köper den vanliga utgåvan.
Det känns ju lite lustigt?
Eller sparar Sony på krutet i början för att man inte ska klaga på att ssd:n är tillräckligt stor *foliehatt på*

Av CubaCola
Skrivet av pr0pheten85:

Jo jag läste den där igår, men nu går det ju inte att lämna tillbaka? Har ju haft kortet i över 1 år. Men man har väl garanti kanske ^^Har ju funkat felfritt tills nu men ja :/

Men jag tror Asus har 36månader på sina grafikkort, men du får ta det med Asus istället för att gå via butiken där du köpte kortet.
Värt att kolla upp i allafall.

edit ; jag har 2 år hos elgiganten såg jag på mitt 2070, så kolla hur lång garanti du har hos butiken där du införskaffade kortet, om det verkligen var ett år

Av CubaCola
Skrivet av _Merc_:

Ja och när Texturerna blir större och fler, när ett område blir för komplext då går det fort att få slut på Vram. Det händer redan i högsta inställningarna i Total war, när du har 4+ Arméer i Full Ultra (1440p)

Har inte spelat Total war, men jag vet att i spel såsom Resident Evil remaken, så tar ju spelet all vram som den kan, fast den använder inte allt grafikminne ändå, så det kanske inte är så att spelet använder allt minne ändå?
Svårt att veta då jag som sagt aldrig spelat det

En snabb googling på Total War Three kingdoms så ser det inte ut som ett spel som skulle äta 16GB vram, då jag antar att de flesta i en arme borde ha ungefär samma uniform på sig, så att många texturer återanvänds med mindre skillnader som man nog kan mappa dit isåfall.

Av CubaCola
Av CubaCola

Testa att ta ur varje kabel till moderkortet som ger ström och sätt tillbaka, och var noga med att kontakten verkligen sitter som den ska.

Skulle nog även plocka bort moderkortet och kolla så ingen distans till moderkortet sitter på fel ställe och går emot moderkortet.
Tänkte när du skrev att skruvarna satt löst till distanserna, att de kanske fungerade när de satt lite löst och inte hade kontakt med den eventuella distansen som sitter på fel ställe, medans nu när du varit och rört om i datorn så har moderkortet hamnat så att det är kortslutning igen

Av CubaCola

Jag tänkte om du har en intel-dator att du kan testa att koppla in monitorn i moderkortet istället och köra med processorns gpu (om du har en sådan processor) och kolla i bios eller i hårdvaru-analyseringsprogram i windows om ditt rtx2080 dyker upp.

Eller köra med det fungerande grafikkortet parallelt i din burk (om det fungerar att ha 2 olika parallelt, har aldrig testat själv)

Av CubaCola

Nej tänker inte förhandsboka en konsol, för att typ inte ha en enda titel vid release som jag vill spela.

Och designen i sig som ser ut som någon billig ebay-konsol som spelar megadrive/supernintendo titlar gör ju inte köpsuget större

Bättre att invänta blockbuster-titlarna innan man köper och vid den tidpunkten kanske de även släppt en slim eller pro-variant som är snygg i designen.

Av CubaCola
Skrivet av pickadulverman:

Hur mycket VRAM kan användas som mest i dagens spel i 4k-upplösning? Finns det spel där 10 inte räcker?

Playstation 5 lär ju inte ha mer än runt 10GB ram kvar för användning av grafikdelen när operativsystem och spelmotor är inladdade, så jag tror 10GB är lugnt.
Speciellt med PCIE4 då lär man även kunna strömma texturer ifrån vanliga ramminnet på PC:n utan att det märks i prestandasänkning.

Av CubaCola
Skrivet av _Merc_:

Det är då det blir ännu mer problem med för lite Vram.

Varför då?

Du behöver ju rent teoretiskt bara ha texturer inladdade för det du ser just då på skärmen, och inget annat, så då blir SSD:n mer som en del av ditt vanliga ram-minne.

Av CubaCola

Kör någon CoD Warzone och Fortnite så är ju 300GB borta direkt av kapaciteten.
Sedan är det väl som andra SSD att man behöver ha en viss del tom.

Sedan blev jag förvånad över att Spiderman tar upp så lite plats. Hade ju förväntat mig större högupplösta texturer än tidigare, och fler texturer och mer ljud, men det kanske de har fått till ändå på något sätt.

Av CubaCola

Angående vram i spel, så känns det inte som något problem om man börjar använda Nvidias teknik för att streama in data direkt ifrån SSD:n ala PS5.

Av CubaCola

RTX3080 är ju runt 25% snabbare än RTX2080ti, och ändå tvivlar då folk på att RTX3070 inte kommer vara lika snabbt som ett rtx2080ti.

25% skillnad mellan ett rtx3070 och 3080 låter ju lite mycket, jag förväntar mig att rtx3070 hamnar närmare 3080 än vad 2080ti gör.

Av CubaCola
Skrivet av pickadulverman:

Ni som bestämt er för att köpa 3080, vilken modell blir det?

Founders Edition. De övriga verkar inte ha lika bra kylarlösning, plus att de kostar mer.

Av CubaCola

och som vanligt ska det låga priset tas igen med dyra spel.
Sony säger alltså att deras spel kommer att kosta ifrån 69.99 usd, och kan man bara köpa digital så är man låst till sonys butik vilket ofta är dyrare än att köpa ifrån Elgiganten tex.

Och om spelen kommerligga på 150-200gb st så blir ju dessutom ssd full rätt fort, lite synd då att inte ha fysiska skivor. Nu spelar det väl ingen roll egentligen då spelen ändå måste installeras på ssdn oavsett om de är på skiva eller ej, annars fungerar ju inte spelen som måste streama in data ifrån ssdn snabbt.

angående 2 lanseringar.. kan det vara supply av konsoler som inte riktigt fungerar? hm...

Av CubaCola

skumt att man på sweclockers fick ökad cpu-temp på grund av kylarlösningen när andra tester jag sett fick faktiskt lägre temp.
Kanske är chassit som skiljer sig dock