Inlägg

Inlägg som Xelfeir har skrivit i forumet
Av Xelfeir
Skrivet av Yorg:

Men då verkar det ju märkligt om personen fått höra att den "är körd" för att hen har legitimerat sig via BankID?

Det ska enligt mig inte kunna hända, bank id qr svarskoden som Postnord skannar finns enbart i mobilen som bank id finns på, den som sagt att det är kört borde läsa in mer fakta i ärendet hur bank id faktiskt använts i detta fall, men jo det är "tekniskt sett ganska kört." Vid en första blick.

En liknelse som fungerar likadant är om du skulle swisha någon 5000 kr , godkänna det med bank id och sedan säga att " - det var inte jag som gjorde det."
Det är svårt att bevisa att du inte gjort en sådan sak, när du gjort något sådant.

Men som sagt, qr svarskoden finns bara lokalt i mobilen, i samma mobil där bank id är installerat. Liraren kanske inte har ärliga vänner.
Det eller en keylogger / trojan i mobilen.
Men då borde ju kanske tjuven sätta en högre ribba än ett paket. Med tanke på att dom isåfall har tillgång till alla tillgångar personer förfogar över. Om det ens kan hända att ett bank id kan kapas och sedan dupliceras.

Av Xelfeir
Skrivet av Xcorp:

Butiken/säljaren har ju bara ditt namn och inte personnummer, så även med BankID går det att hämta paket med identiskt namn.
MEN säljaren måste också ha matat in fel telefonnummer, då det är identifier för vilken app/telefon som ska få pushnotisen om att det finns ett paket att hämta/legitimera.

Bank id är lokalt på mobilen, det sker inget centralt i systemet för att du bank idar ett paket. QR KODEN som ger tillstånd att hämta paketet utan legitimation finns enbart lokalt i mobilen. Samt alla du väljer att dela mobilen/koden med.
Ingen i hela världen kan hämta ditt paket för att du bank idat paketet, bara du lokalt har tillgång till svarskoden och väljer vem du delar den med.

Visst kan säljaren skriva in en person med samma namn som du och sedan dennes mobilnummer, då får ju den personen ett sms. Men då vet du inte om det, för att du får inget sms, eller någon notifikation alls, för all info går till den andra personen.
Sedan ska personen också bo hos dig, eftersom bank id behöver register ur folkbokföring som krav för att aktiveras i första hand.

Någon med ditt identiska namn måste alltså gå igenom en bank för att skapa ett bank id, skriva sig där du bor, dvs 2ggr du på samma adress, samt ha tillgång till alla dina bankkonton samt deklarera för dig årligen för att skapa en extra du. Det går ju inte. PostNords app delar inte ut bank id till folk. Det gör bankerna, och dom baserar det på folkbokföring.

Skulle det gå att skapa kopior av folk så skulle värre problem än att sno paket uppstå.

Något är fishy i hela berättelsen och det finns nog ingen ond tvilling.

Av Xelfeir
Skrivet av Yorg:

Vore intressant att höra var du fått de svar du fått, att du skulle vara körd för att du redan hade legitimerat dig osv. Vilka har du talat med?

Det motsäger ju helt det Xelfeir här menar:

Är detta något du vet med säkerhet eller något du gissar? Att det inte skulle vara kopplat till systemet för ombuden där det finns någon markering typ; "Legitimerad via BankID 14:26" eller liknande?

Verkar ju också som att det här är ett system alla aktörer använder.

Vet med säkerhet, arbetar dagligen med systemen. Systemet som ombuden arbetar med är likadant i funktion, men dom saknar flera administrativa funktioner. Kan inte ändra information osv.

Det går såklart att göra fel och lura systemet på olika sätt, men i ovanstående fall är det nog inget systemfel, något har felat i den mänskliga kedjan. Bank id qr koden är enbart lokal, i PostNords app, i mobilen med bank id. Ombudet ser ingen information i systemet för paketet när bank id har använts, det är enbart den i mobilen lokala qr koden som ger fri tillgång till paketet.

Information finns i nätet att bank id använts, men den informationen saknar helt funktion praktiskt. Det sätts bara en tidsstämpel. Precis som alla postnords system när något förändras eller passerar en plats.

Av Xelfeir
Skrivet av Pirum:

Ja...jag har ett ganska vanligt namn och det har ibland (fast sällan) hänt att gubben kommit fram med fel paket trots att jag uppgivit rätt 4 sista siffror. Men det som alla väl gör nu är att de scannar antingen QR-kod (som då rimligen på något sätt måste matcha koden på paketet) eller ID-kort (som inte behöver matcha "digitalt") + paketets kod. Då borde det i systemen gå att se vilket personnummer som hämtat ut ett visst paket? Om det blir fel menar jag. Men det bryter säkert mot någon lag att kolla upp det där.

Nån stolle lyckades på något sätt få med mig som medsökande på ett större lån, efter polisanmälan från mig lades allt ner omgående då det inte gick att kolla vem som var huvudsökande på låneansökan...ridå. Alltså, polisen kunde kanske, men de bedömde att det inte var värt besväret. Lånet var spärrat (eftersom jag kontaktade låneföretaget) och inget brott av allvarligare grad hade begåtts då jag inte förlorat några pengar. Jag hade ingen rätt att se på den låneansökan jag tydligen stod med på.

Om du heter vanlig namn o vanligt efternamn så kan ombudet med rätt lämna ut det till en som har identiskt namn. Tyvärr är det så. Med bank id ska det dock inte gå, ni har inte samma person nummer. Men i fallet id kort med samma namn så sparas legitimation internt i databasen ,Gör du en anmälan/reklamation så borde det gå att bevisa att du inte tagit emot det. Dock så måste avsändaren vara den som gör reklamationen, dom äger försändelsens försäkring.

Av Xelfeir
Skrivet av Golvspaden:

Det här är helt sjukt. Har själv varit lite nojig om just detta och aldrig "låst upp" en försändelse tills jag var på plats eller stod i kön för att hämta. Tråkigt att det hänt och tack för bekräftande av att det säkerligen sitter folk i utlämningsställen och kollar om någon kört BankID, väntat typ 30min och sedan bara snott skiten. Eller helt enkelt gjort ett ärligt misstag och givit ut fel när de skannat en annan vara till en kund (svårt att tro då de brukar kolla namnet). Då är det väl kunden som inte lämnat tillbaka det utan bara dragit.

"Dom" måste kunna svarskoden du får i appen efter att ha bank idat dig. Paketets nummer räcker inte. Dom måste ha tillgång till din Postnord app efter att du godkänt med bank id eller en bild av din qr kod.
Ingen kan hämta ditt paket med annat än just din personliga qr kod eller kombinationen av siffror och bokstäver som står under qrkoden. Ingen kan vänta och sen hämta, qr koden krävs.

Ombudet läser av din qr kod och sedan paketets streck kod, dom två måste vara samma.

Av Xelfeir
Skrivet av SvingitGolf:

Skillnaden är att du gör det när du är på plats. Då kan du fortfarande hävda att du inte hämtat det om det skulle vara borta.
Med Bank ID så har du ju legitimerat dig = hämtat paketet. Då blir det svårt att hävda att du inte alls har hämtat ut paketet.

Bank id legitimering betyder inte att paketet är redo att lämnas ut till vemsomhelst. Det behövs QR koden som personen med rätt bank id får som svarskod. Qr koden är 10 bokstäver och siffror.
Antingen gissade någon med över 100 miljoner möjliga kombinationer på helt rätt kombination eller så delades QR KODEN med en annan person. Koden är unik och skapas enbart som en svarskod.
Svarskoden i sig kräver inget leg på den som hämtar, eftersom det i sig är totalt osannolikt att någon skulle gissa sig fram till en kod med långt över 100 miljoner möjliga kombinationer.
Paketet är absolut INTE hämtat eller registrerat som redo att lämnas ut när du legitimerat dig med bank id, svarskoden som ges efter identifiering är det enda som ger ombudet eller Postnord möjlighet att lämna ut paketet till en motpart. Antingen har koden delats eller så har personen flera bank id eller en keylogger i mobilen. Det går inte att gissa sig till en så unik kombination.

Min teori är att ombudet tagit leg på motparten utan att kolla att namnet stämmer. Det är det enda sannolika. Gör en anmälan och reklamera. Bank id svarskoden kan inte användas att ge vemsomhelst tillgång till ditt paket, enbart qr svarskoden ger tillgång till att hämta.

Av Xelfeir
Skrivet av Yorg:

Varför använde du BankID timmar innan du skulle hämta ut paketet?!

Oväsentligt. Ingen annan kan någonsin hämta försändelsen utan den unika qr koden som enbart personen med nämnda bank id har tillgång till.

Koden är unik och har fler kombinationer än 100 miljoner.
Chansen är obefintlig att gissa sig till, det är både nummer och bokstäver.
Det är inte 4 siffror. Det är 10, och det är bokstäver.
Matematiskt omöjligt att gissa sig till.

Av Xelfeir

Paket med postnord

Postpaket är försäkrade för 5000. och avsändaren måste lämna in reklamationen.

Tilläggsförsäkring kostar 104kr o täcker upp till 200000 sek.

Rek extra fungerar fint och försäkras för höga belopp de med. Mottagaren behöver leg och signeras när det hämtas

Vanligt rek inom Sverige täcker 10000.
5000 om det handlar om valuta / pengar.

Försäkrade försändelser får inte överskrida värdet av försäkringen, ersättning utgår bara om produktens värde är inom försäkringen.

Att företag ofta skickar med billigaste frakten, helt oförsäkrat är ett problem , men det måste såklart den som skickar planera för.

Av Xelfeir

7900 xt

Skrivet av Mormis:

Någon som handlat https://www.amazon.se/dp/B0BNLT17XQ Tror de som skickar varan ligger utanför EU, tänker om det tillkommer eventuell tull osv. Dock står det på Amazons sida att "Om du gör en beställning till en leveransadress inom EU är säljaren ansvarig för tull- eller importavgifter."

Varan skickas ifrån Portugal, passerade sedan Tyskland. Där är den just nu.

Sverige borde logiskt sett vara nästa anhalt, alternativt mellanlandning i Danmark.

Av Xelfeir
Skrivet av Bobiri:

Detta bygger mer på att Sony har monopol med sina spel till PS. De tillåter inte några andra aktörer att sälja digitala nycklar och därav tvingas folket att enbart köra från PS shopen och då kan de styra priserna precis som de vill.

Exakt det är problemet. Om det varit en fri marknad, så skulle vemsomhelst kunna köpa ett digitalt spel med flera återförsäljare som alternativ, det skapar konkurrens och påverkar marknaden för spel enormt.
De större aktörerna
Steam, gog, Epic Games, eller Microsoft/Xbox , samt Nintendo (i en mindre skala dock, Nintendo spel säljs ofta som nycklar) . Ger ju en betydligt bredare valmöjlighet för gamers.
Särskilt för fattiga gamers.

Av Xelfeir
Skrivet av Roger W:

Say what????

Hade helt fel. Redigerat min post.

Det ska såklart vara tvärtom, men inte en så stor skillnad som jag skrev. 7800 är energisnålare än 6950.

Av Xelfeir
Skrivet av Fetskaft:

Nu blev det väldigt fel! 6950 XT har maxförbrukning på över 300 watt medans 7800 XT ligger strax över 260.

Yes, jag hade helt fel där. Vet inte vad som hände i mitt huvud. Ska redigera tidigare post så ingen tror på mina felaktiga siffor.

Av Xelfeir

[quote postid="20265610" userid="111883" name="napahlm"]
Sitter och spanar på ett grafikkort. 6950 på komplett är ju en bra deal. Men frågan är om det inte är bättre att lägga 2-300kr till för ett 7800xt? Prestandan är lite lägre, men skiljer inte så mycket i 1440p enligt Sweclockers prestandaindex. 7800xt har väl fler tekniker som borde ge mer prestanda om säg två år och gå om 6950? Förutom de andra fördelarna med svalare och effektivare gpu?

Kolla lite på reviews eller versus diskussioner. 6950 är sin series toppklass. 7800 verkar ganska gimpad. Visst är det skillnad på 5 och 7 mm. Men tror inte 7800 är ett så mycket bättre köp.

Kanske om 2 år, men om två år finns det ju nya drivrutiner till bägge korten. Tror/hoppas dom behandlar sin high end card 6950 bättre än 7800. Testa o skriv 6950 xt vs 7800 xt i Google så får du lite statistik.

Chiplet designen på 7800 är dessutom lite ojämn.
Typ såhär --------_______---------Enligt nexus gamer, så dom har fyllt ut områden i gpuns cpu med kyltejp o kyl pasta.

Kram.

Av Xelfeir

Det verkar finnas riktigt schyssta priser på gpus nu, merc speedster är toppröstat på Sweclockers Black Friday tips sida. Kanske att ta i, men du verkar ju ha en budget som det ryms inom.

Köper du ett fett gfx kort så måste psu hänga med, fenrisulvfan har helt rätt.

Kanske dela upp i 2 månader? Gpu o psu först o nästa lön cpu o kanske moderkort. Du kommer alltid behöva minska lite på drömmarna.

Du kanske vill köpa en helt prebuild? Eller en helt i delar, vissa paket säljs utan vissa delar, typ allt förutom chassi eller psu. Paket priser brukar vara lite billigare.

Kolla Black Friday tipsen på Sweclockers.

Av Xelfeir

bytas ut

Rekommenderar något som brukar heta "upgrade kit" eller liknande, alla större pcbyggar sidor har såna.
webhallen, komplett, inet, netonet brukar ha "kits"
du behöver nog bara söka på "upgrade" eller "upgraderingspaket"

Detta brukar ingå
Moderkort, Cpu, Ram, kylning.

sedan finns det självklart andra konfigurationer, vissa med gpu och vissa med allt du behöver.

chassit låter toppen. det är insidan som räknas.

tips på prio i vad som borde bytas. i ordning.

1 PSU
2 CPU/moderkort
3 GPU

de övriga ser jag inget behov av, kanske ram , framöver.
En gpu som klarar det mesta 1440 i 100+fps går nog på <10k
Spelar du counterstrike eller cyberpunk, sånt spelar stor roll.
vissa nya spel fixar inte 100fps även med en <25k gpu

berätta vad du funderar mest på.

Lycka till.

Av Xelfeir
Skrivet av Necrophor:

Får se om Amazon ger något trevligt pris på någon budget mini-pc så kanske jag på allvar kan börja bygga min "retromaskin" för allt upp till ps 2 Batocera eller Retrobat är sedan frågan ^^ Alla dessa "kina-maskiner" är så mycket hit n miss och duplicate roms etc... även om Arcade (mame) är det som lockar mest

Kanske en Raspberry pi 400 vore något ?
Allt i ett liksom. Precis vad du behöver.
Arcadepunks är en bra sida om du dricker mycket rom 😁

Av Xelfeir

Ltt

ltt testar nya grafikkort mot gamla grafikkort, utan att uppdatera resultatet med nya drivers för gfx kort som är ca 1 år gamla, dom testar alltså inte om grafik kort efter att dom optimerats och ny mjukvara släppts. Pinsamt.
Mitt flera år gamla grafikkort får uppdateringar veckovis. Gtx 1080.

Sedan att testa en startups prototyp produkt, en helt unik, one of a kind produkt, medvetet utanför dess användningsområde, och sedan sälja den online, utan tillverkarens godkännande.

Det är små saker, men inte om miljoner människor påverkas av dom. Ltt måste sluta producera 25 recensioner per vecka. Mer kvalitet framför kvantitet.

Gns Steve burke är väldigt bra på att just recensera, lite tråkigare än ltt och med mycket mer tech snack, men han testar produkterna han säger sig testa.

Att den ena gnäller på den andra i ett offentligt rum är meh. Dom är båda offentliga personer, deras produkt är deras personer. Gn gjorde rätt som outade ltts skit recensioner.

Av Xelfeir

PostNord / pts

Jag arbetar på PostNord.
Våra problem är sedan 10 år , helt administrativa, det är chef och ledning som lyft från marken och nu inte längre har någon kontakt med personalen eller förståelse för arbetets göromål. Skulle PTS tala med dom som arbetar fysiskt inom PostNord så skulle svaren bli helt annorlunda. Människorna som arbetar inom ledning, press, digitalt och hr ger enbart vilseledande information till folket, fotfolket har aldrig arbetat hårdare och med sämre ledning. Ingen sorterar posten dom går ut med, det görs av andra och vi har inte tid eller möjlighet att tala med varandra, allt kommer färdigsorterat och eftersom vi ofta ska gå andra turer än den man kan så är effektiviteten och vanan helt borta. En tur kan vara 5 timmar lång, på en slinga man aldrig gått, med post du inte sorterat själv, på en arbetstid på 3 timmar, ledningen har tappat bollen helt. Får du inte din pryl i tid är det för att brevbäraren har 9 timmars jobb planerat inom 7 timmars arbetstid. Senaste planen är att sparka all personal utan körkort, även folk som arbetat i 10,20,30,40 år i posten.

Senast vi hyllade 6 säckar med varubrev (ca 75brev) så sade chefen - men alla andra hinner... Den dagen jobbade alla övertid, trots att vi var tvungna att helt stryka 75 adressers utdelning. Vår ledning är helt i det blå. Vi kämpar så gott det går.

Snälla Sweclockers, lämna inte ut mitt namn, vi har kraftiga repressalier och visselblåsare blir alltid straffade. Den som säger något annat får betalt för att ljuga.

Av Xelfeir

Diablo 2 resurrected, hur är det nu?

Funderar på att köpa Diablo 2 resurrected till PS5.. Är det någon som vet om spelet är bättre nu än det var när det släpptes??? Alla recensioner är ju ifrån släppdagen och ingen bryr sig om att skriva nya reviews för ett spel som fick så mycket skit. Älskade Diablo och Diablo 2. Har spelat bägge i osunda mängder. Diablo var även portat i en hyfsad version till playstation som jag spelat igenom.... Hursomhelst. Är diablo 2 resurrected värt 150 kronor på Ps5 eller blir jag besviken?

Nutid ligger det på 38 av 100 på metacritic, user reviews...

Av Xelfeir

Spelutvecklare

Skrivet av raGGGe:

Tror mer på att man vill göra det lättare att anställa arbetskraft från andra länder.

Självklart är det så. Men problemet förflyttas enbart genom att folk flyttar. Tror inte att Afrika som ett exempel, på något sätt gynnas av att ungt folk där drar till andra länder. Särskilt inte dom unga. Människor är nästan enbart kostnad och utgifter sina första 20 levnadsår. Fatta vilken investering att mata och lära en lirare att leva, och sen när den ska ge sin kraft till samhället så drar den utomlands. Riktigt dålig deal....

Vore bättre att byta folk med varandra, den vinsten skulle gå åt båda hållen. Typ "utbytesstudent" men vad det nu heter i tech termer. Det borde vara något EU eller handelsorganen kunde skapa ramar för, så att inte länder med dåliga framtidsutsikter, får fatalt sämre förutsättningar ännu längre fram.

Spel kan väl utvecklas vartsomhelst? Behöver vi verkligen fokusera på att locka hit fler för digitala jobb? Kan inte staten bara skicka en massa modem till Island så fixar dom våra mobilspel till toaletten och mmorpg till pojkrummet.