Inlägg

Inlägg som thom.g har skrivit i forumet
Av thom.g
Skrivet av JoOngle:

Nej - bolagen vill åt dina data, det är mycket mera värd än vad du gav för produkten.

Tycker detta är signifikant för hela "skydda min data"-sfären. Det är helt OK att tro att ens data är värd mer än produkten.
Data är väl ofta värt väldigt lite per person, men går att tjäna på om man hanterar stora grupper.

Angående reklam i största allmänhet önskar jag att den inte fick finnas precis överallt där vi kollar av andra anledningar men gärna på en plats där man aktivt går till själv för att kolla efter annonser.

Lägger citat från Banksy ang. reklam som jag tycker fungerar bra fortfarande:

People are taking the piss out of you everyday. They butt into your life, take a cheap shot at you and then disappear. They leer at you from tall buildings and make you feel small. They make flippant comments from buses that imply you're not sexy enough and that all the fun is happening somewhere else. They are on TV making your girlfriend feel inadequate. They have access to the most sophisticated technology the world has ever seen and they bully you with it. They are The Advertisers and they are laughing at you.

You, however, are forbidden to touch them. Trademarks, intellectual property rights and copyright law mean advertisers can say what they like wherever they like with total impunity.

Fuck that. Any advert in a public space that gives you no choice whether you see it or not is yours. It's yours to take, re-arrange and re-use. You can do whatever you like with it. Asking for permission is like asking to keep a rock someone just threw at your head.

You owe the companies nothing. Less than nothing, you especially don't owe them any courtesy. They owe you. They have re-arranged the world to put themselves in front of you. They never asked for your permission, don't even start asking for theirs.

Av thom.g

"Reklamen aktiveras automatiskt..."

Det låter så perfekt beskrivande om reklam överlag. Det behöver man aldrig oroa sig för: Att sluta bli utsatt för reklam. Haha

Av thom.g
Skrivet av Keneay:

Absolut kan jag det men ska det verkligen behövas? Dricks ska vara opt-in, inte opt-out.

Det får varje företag bestämma över själva. Om det upplevs hemskt från kunder kan dom rösta med plånboken o köpa nån annanstans.

Skrivet av Keneay:

Eftersom drickssystemet idag utnyttjas och är opt-out för att "tvinga" eller förvirra människor att göra fel för att få in mer pengar ska det självklart regleras och det här är ju inget argument direkt från din sida för att dricks inte ska regleras så här kan jag inte ge något bättre svar.

Det ska inte användas för att förvirra någon, då bör det kunna lagföras redan utan ytterligare kontrollorgan. Rätten att kunna ha en väg att ta emot dricks bör stå företag fritt.

Skrivet av Keneay:

Eftersom du inte har några motargument eller förklaringar till varför det borde finnas en dricks knapp direkt i huvudmenyn i spel så är vi nog klara här. Ha en fortsatt trevlig dag.

Jo det är ju det uppenbara, att företaget som gjort spelet äger rätten att bestämma över hur deras spel ser ut och om det går att dricksa i det.

Av thom.g
Skrivet av Keneay:

Vad är det jag inte kan välja själv menar du? Själv verkar du ju gilla att betala extra och det finns inget som stoppar dig att göra det idag så återigen, varför vill du att det ska finnas en speciell funktion för att ge storföretagen mer pengar? Ge pengarna till någon välgörenhet istället så att de faktiskt gör nytta.

Du kan inte välja själv att tacka nej till om nån frågar dig om dricks. Det är för jobbigt för dig att mötas med den lilla konflikten det innebär att säga nej tack. Istället ska du lagstifta detta så du slipper det.

Skrivet av Keneay:

Om spelinspektionen ska hantera detta kommer det inte alls bli som du tror med tanke på att Sverige är så otroligt tafatt. Det kommer i första hand sättas stopp för inom EU och inte lilla Sverige sen att spelinspektionen får i uppdrag att se till att lagarna efterföljs är en annan sak så du behöver inte vara orolig för att inte kunna spela nästa Activision eller Ubisoft titel för de kommer justera spelen efter "EUs marknad" precis som justeringar görs mellan Asien och "Väst" redan idag.

OK det var ju din idé att spelinspektionen skulle sköta detta. Inte min.

Synd att du inte kan se att samhället borde lägga resurser på andra saker än att stoppa frivilliga upplägg.

Av thom.g
Skrivet av Necrophor:

Inte tillräckligt med motsättning för att företagen lobbar stenhårt för att införa dricks så de kan sänka arbetsvillkor och löner för sina anställda!?!

Och att jämföra en produkt med att hyra ett hotellrum är.... minst sagt haltande. Om du inte själv ser det finns det inte speciellt mycket att diskutera där. Men ja, det borde vara strängt förbjudet att lämna dricks OM hotellet använder det istället för att ge sina anställda en skälig lön.

Det är knappast av välvilja företag/rika lobbar stenhårt för sämre arbetsvillkor, löner och andra regleringar. Speciellt på andra sidan atlanten som de mer än gärna vill föra över även till Europa. Och företag lyckas VARJE gång visa att de INTE kan reglera sig själva eller sin marknad.

Det sitter inte ihop. Möjligheten att ge/ta dricks är inte direkt kopplad till att anställda inte får lön.

Det är ett samband som ni hittar på eftersom det är så i restaurangbranschen i USA.

Av thom.g
Skrivet av Necrophor:

Detta otyg som kalls "dricks" existerar för att man som arbetsgivare inte behöver betala skäliga löner till sina anställda på andra sidan atlanten och dessutom kommit att bli ett otyg där till och med där automater ger alternativet. Det är knappast av välvilja till sina utvecklare en sån här person vill införa detta... helt övertygad om att det handlar om att kunna sänka lönerna för sina anställda.

Och i det läget behöver man reglera skiten då företag försöker hitta "kryphål" och all annan skit de kan för att tjäna ännu mer pengar, ofta på bekostnad av sina anställda. Det höjs allt fler röster på andra sidan atlanten för att göra något åt detta också och företag/rika lobbar stenhårt för att motverka det... precis som med fack och olika kollektivavtal etc.

Edit:
Och som redan nämnts i tråden, uppskattar man spelet så köp en kopia till och ge bort till en vän eller liknande, vilket ger "mer" än att lämna lite "dricks". Dels pengar för spelet samt att man sprider världen/spelet till flera spelare som kanske också fastnar och börjar stödja studion i form av att köpa andra spel från dem etc.

Jag tycker inte det finns en tillräckligt motsättning här som gör att företagen inte själva skulle kunna bestämma över hur dom tar betalt.

Din edit är ungefär som att säga "gillade du servicen på ditt hotell så kan du ju köpa ett rum extra när du åker därifrån. Att lämna en liten dricks är strängeligen förbjudet"

Av thom.g
Skrivet av Keneay:

Spelinspektionen reglerar detta och det vore väl rimligt att de även tar över dator och tvspelsintressen som då också bör inkludera "dricksande". Varför det bör regleras är för att som du säkert känner till finns det väldigt mycket mikrotransaktioner idag som kostar mer än hela spel men allt köparen får är en annan färg på sina kläder och det känns inte rimligt, visst kan man se det som dricks men det framgår inte tydligt och borde faktiskt åldersbegränsas precis som andra hazardspel.

Att externa parter som statliga myndigheter eller EU reglerar och till viss del bestämmer hur företag får ta betalt är oftast bra, bland annat för att stävja konkurrenshämmande tillvägagångssätt. Det är delvis därför Apple har åkt på en hel del böter och tillrättavisning senaste tiden där EU bestämmer att de inte får ta betalt hur som helst och samtidigt blockera konkurrenter utan måste öppna upp för konkurrerande företag.

Det är dock en annan fråga så just angående dricks tycker jag att det måste regleras så att det görs på ett bra sätt för vi alla vet att om det öppnas upp för det kommer alla stora företag skicka upp det i ansiktet på dig vid varje tillfälle som ges likt telefon och surfplattor skickar upp reklam om att ge 5 stjärnor i appstore/playstore.

Sen återigen tillbaka till ursprungsläget, varför anser du att vi behöver dricka över huvud taget? Är det inte tillräckligt att vi betalar det som de vill ha betalt för produkten? Gillar man produkten köper man förmodligen deras andra produkter också. Har man så gott ställt att man ändå måste ge bort mer pengar, köp det en gång till då.

Anser tillverkaren att det inte är värt priset de säljer sin produkt för, för all del höj priset men var samtidigt beredd på att försäljningen kommer minska, klassiskt enkelt företagande helt enkelt, dricks är från början för att hjälpa den lilla människan som står längst ned i hierarkin med några extra slantar men dricksar man ett företag, hur många kronor tror du hamnar i knegarens ficka?

TLDR; Dricks är djävulens påfund, ge bättre arbetsvillkor och löner istället!

Nej det vore inte rimligt att dom får fler uppgifter. Det kostar ju pengar att ha folk som jobbar med detta.

"varför anser du att vi behöver dricka över huvud taget?"

Jag har väl inte sagt att jag måste det nån gång. Jag försvarar rätten att själv få välja. Du verkar inte kunna välja själv men vill bestämma över alla andra. Äckligt.

Edit: Om spelinspektionen ska hantera detta så kommer det leda till att vissa spel antagligen inte släpps i Sverige om dom inte kan vara kompatibla med lagarna här. Då har du vunnit!

Av thom.g
Skrivet av Keneay:

Samma organ som borde reglera lootboxes och gambling i spel/online?
Du gör det så svårt för dig själv, vi har ju redan organ för detta. Borde gå under samma lagstiftning eftersom du betalar men inte får något för det, enklast är väl totalförbud och att det bara fungerar som idag att du köper en extra kopia av spelet.

Jag förstår inte riktigt hur du kan se något problem i själva regleringen, det är hur enkelt som helst att genomföra. Men du kanske sitter på andra sidan och tjänar pengar på sånt här och då förstår jag att du inte vill att det regleras?

"Samma organ som borde reglera lootboxes och gambling i spel/online?"
Som borde? Vilket organ gör detta och hur finansieras det?

Problemet jag ser är att någon extern part ska bestämma över något företags skapelse, och hur företaget tar betalt.

Frivilliga upplägg borde inte behöva skötas av en granskande enhet. Förstår du verkligen inte min ställning?

Det måste inte finnas kontrollorgan för allt. Vissa saker kan skötas via personligt ansvar.

Är det nån sorts skräck att ta ett eget beslut som spökar? Hellre ska pappa staten bestämma detta så att man inte behöver känna att man är snål när man spelat klart o får fråga om dricks. Hemska tanke att behöva ta ett beslut. Förlängd konflikträdsla?

Av thom.g
Skrivet av Keneay:

Det är väl inte svårare att reglera än att (om vi pratar restaurang) reglera skötsel av verksamheten och hygien? Skicka stickprovskontrollanter någon gång då och då, följs inte reglerna för att dricks ska vara fritt och inte påtvingande så blir det varning och efterkontroll vid senare tillfälle. Följs det inte vid efterkontrollen så blir det böter.

Här kan det ju även vara enkelt för kunder att skicka in tips på verksamheter som inte följer regelverket, där de tillexempel skjuter fram kortläsaren och vill ha dricks för att de lyckades med den otroligt svåra uppgiften hälla upp en öl.

Nej vi pratar ju om dataspel. Ska det skapas ett kontrollorgan för att se till att ingen ber om dricks?

Det låter dyrt. Vem ska betala för detta organ?

Av thom.g
Skrivet av Keneay:

Det sa jag inte men däremot borde man förbjuda manipulering och "tvingande" av dricks där vi exempelvis i Sverige får lön för våra arbeten men ändå ska det tas dricks för precis allting.

Jaha, du fick maten leverat till bordet av den vi har anställt som servitör/tris och bara genomförde sitt jobb? 15% dricks tack, nej du det är inte dricks för då har det övergått till att vi börjar betala en del av personalens löner som arbetsgivaren inte vill stå för.

Har du ett jobb där du inte klarar dig utan att kunderna dricksar och kanske även i värsta fall blir irriterad när någon inte dricksar så ta upp det med din arbetsgivare. Den delen av lönen är faktiskt något de ska stå för och själva drickandet är bara en ren bonus ni kan få om kunden tycker ni varit utomordentligt behjälpliga, kunniga eller att de känner att personalen gjort något över det vanliga för att möta deras behov alltså ungefär som när ett företag delar ut bonus till sina anställda för att man sålt extra bra, gått med mer vinst under året än förväntat eller liknande och vill visa tacksamhet.

Dricks ska vara helt valfritt och kan ges för en utomordentlig service, det är extremt få ställen du får det på idag.

Jag ser och förstår att du vill göra något du uppfattar positivt.

Jag förstår inte hur du tänker dig att detta ska regleras bara?

I min värld ska det vara fritt för företag respektive köpare att bestämma om dricks ska ges eller inte.

Av thom.g
Skrivet av Keneay:

Haha precis exakt sådär var argumenten till varför man inte skulle bry sig om hästrustningen i Oblivion men titta hur spelvärlden nu ser ut. Nej kväv dessa idiotiska ideer direkt.

Spelar man inte spel förstår jag att man inte bryr sig men du har säkert något intresse där företagen hela tiden försöker suga ut så mycket pengar som möjligt från dig och samtidigt inte vill betala skäliga löner till sina anställda genom dumma påhitt så försök hitta en koppling där så förstår du varför folk är irriterade på dessa dumheter som trillar in då och då.

Så ditt förslag är en global lagstiftning som förbjuder folk att begära/ge dricks?

Av thom.g

Funderar på varför jag själv skriver här... uttråkad?

Undrar varför denna frågan engagerar så många?

Varje utvecklare kan själv bestämma om detta är nåt att införa?

Varje spelare kan själv välja att lämna dricks?

Av thom.g

remotedesktop.google.com

Detta är gratis och enkelt att använda som det mesta som kommer från google.

Av thom.g
Skrivet av firstofmay:

Fast det är ju inte det som är problemet. Det finns ju gränser och är det något som har gått alldeles för långt så är det spårning, kartläggning och vidaresäljning av användardata.

Är du inte onödigt otrevlig nu? Kom igen...

Suck. Det här med integritet är ingenting som du är intresserad av eller? Att google har en monopolställning att utnyttja är heller ingenting som kan anses vara problematiskt? Tur att politikerna på toppnivå har lite bättre koll.

Ber om ursäkt för otrevligheterna då!

"Det här med integritet är ingenting som du är intresserad av eller?"
Jag tycker att integritet kan vara viktigt till en gräns. Det ska inte stå i första rummet på varje sida i min värld, men kanske finnas lätt-tillgängligt att läsa om om det nu är så viktigt.

"Att google har en monopolställning att utnyttja är heller ingenting som kan anses vara problematiskt?"
Så länge google gör bra tjänster och inte tar något betalt för dom ser jag inte hur ett konkurrerande företag gör mycket nytta?

Av thom.g
Skrivet av F.Ultra:

"Fast du klagar ju över ett val som EU har gjort" - Nej jag klagar inte för fem öre, var fick du det ifrån?

Ja EU har sagt att Google måste anpassa sig annars får de böter, så fungerar hela vårt samhälle med regler och lagar. Te.x så är det inte lagligt att snatta i affärer heller men jag har svårt att tro att du skulle börja gnälla på sittande Regering för att affärer plötsligt införde visiteringskrav på alla som går in och ut ur affärer utan du skulle med största sannolikhet anse att affärerna valt att implementera den regeln på ett väldigt korkat sätt.

Och samma sak gäller här, EU har inte suttit och pekat med hela handen hur Google skall göra, de har enbart lagt fram regler om att providers av Googles storlek måste släppa fram konkurrenter.

Google har helt själva valt att göra en så dum lösning som möjligt enbart för att trigga igång så mycket ilska som möjligt åt fel håll, din post är ju ett rent bevis på att de lyckats så grattis till att utnyttjas som en sk nyttig idiot.

"Google har helt själva valt att göra en så dum lösning som möjligt enbart för att trigga igång så mycket ilska som möjligt åt fel håll, din post är ju ett rent bevis på att de lyckats så grattis till att utnyttjas som en sk nyttig idiot."

Kan du bevisa detta eller spekulerar du?

Tror du det är googles strategi att göra så folk klagar på swec o sen att EU-parlamentariker skulle fånga upp detta när dom slösurfar o driva igenom en ändring av den lagen?

Tillåt mig att små-le.

Av thom.g
Skrivet av F.Ultra:

Fast du klagar ju över ett val som Google har gjort, EU har ju inte gått in och dikterat att Google måste göra just så här, EU har bara sagt att de måste släppa in andras karttjänster. Att Google då väljer att göra den sämsta möjliga lösningen får du ju anklaga Google för, ingen annan.

Fast du klagar ju över ett val som EU har gjort, google har ju inte gått in och dikterat hur EU ska sätta regelverk, google har bara sagt att de måste anpassa sig till EU annars får dom böter motsvarande 10% av deras intäkter om jag läste rätt. Att EU då väljer att göra den sämsta möjliga lösningen för google får du ju anklaga EU för, ingen annan.

Av thom.g
Skrivet av Gender Bender:

Känns mest som bullshit för att göra européer tillräckligt upprörda för att sätta press på politiker att göra om lagen. Google Maps ploppar fortfarande upp längst upp om du söker på en plats/adress, och vissa gånger så fungerar kartan precis som tidigare, och ibland kommer fliken "Kartor" till och med upp, och funkar det inte så finns det en "Vägbeskrivningar"-knapp, som tar dig till Google Maps. Ge användaren valmöjligheter om att använda andra karttjänster när man söker med Google, svårare än så är det inte. Men Google väljer medvetet att göra det svårare för européer då DMA är något de ogillar och vill ha bort.

Tänk dig:
ett företag som gjort så bra tjänster
som kostar i princip inget att använda
att det används av så många personer
att politiker på toppnivå måste jobba aktivt med att göra det sämre

Av thom.g
Skrivet av Tralle:

men då bryr du dig väl inte om man installerar en webbkamera hemma hos dig då på en öppen hemsida? du bryr dig ju inte om din egna privata behov, tyvärr även om jag tycker måänniskor som du skall rakas över kol för att du gör det sämre för alla oss andra så måste vi även skydda dig även om du inte vill bli skyddad...

Bra jämförelse!

Att spåra en besökare på en hemsida är samma sak som kameraövervakning i en privatbostad.

Har du nån typ av diagnos där du inte kan se mer än svart och vitt kanske?

Av thom.g
Skrivet av Alling:

Både ni och @thom.g har en poäng.

Man behöver inte ens ta ställning för eller emot grundtanken från EU om att värna integritet osv för att vara bottenlöst uppgiven och besviken på hur de valt att göra det. Att i praktiken varenda sajt på hela webben ska ha helt katastrofal UX anser jag är helt fel väg att gå, och det gör mig helt förtvivlad att en av mänsklighetens vackraste uppfinningar har förstörts så grundligt.

Föreställ er att det skulle stiftas en lag om att alla kriminella måste bära omkring en fem meter lång planka på tvären, på vilken det står vilka brott de dömts för. Många skulle säkert tycka att det är bra att allmänheten får reda på detta, att ingen tvingar någon att begå brott etc.

Men samtidigt skulle det vara helt rimligt att påpeka hur störande och problematiskt detta skulle vara för vanliga människor som försöker ta sig fram på gator och torg.

I både det hypotetiska scenariot och i fallet med cookies tycker jag att lösningen är uppenbart dålig, oavsett hur mycket man håller med om problembeskrivningen.

Tack!

Det kryllar av naiva folk på Swec som anser att det värsta som finns är att ett företag tjänar pengar.

Det värsta är faktiskt cookies-rutor om jag får be /s

EDIT:
"det gör mig helt förtvivlad att en av mänsklighetens vackraste uppfinningar har förstörts så grundligt"
Detta uttryck resonerar med mig o förhoppningsvis många andra.

Av thom.g
Skrivet av clnr:

Att företagen har valet att inte spara cookies överhuvudtaget. Sparar de inga cookies behöver de inte informera någonting.

Ja det förstår jag ju, men det är ju EU som tvingar dom att visa denna om dom använder cookies, vilket är ganska vanligt att man vill.

Detta har ju ändrats från hur det fungerade förr. Det var EU som ändrade detta.

Tack vare EUs ändring krävs cookies-rutan.

Ni får det att låta som att det är företagen som väljer detta.

Typ som att en ny lag kom som sa att alla röda bilar måste ha en skylt där det står IDIOT på.
Då tycker ni det är idioten i röda bilen som det är fel på, inte den som genomförde lagen.