Inlägg

Inlägg som phedd har skrivit i forumet
Av phedd

^ Solklara valet. Fanns förut som bluetooth (https://www.lenovo.com/se/sv/accessories-and-monitors/keyboar...) men inte med svensk layout längre ifall du inte hittar begagnat.

Här med Å, Ä och Ö - strunt i bilden den är missvisande:
https://www.dustin.se/product/5010750586/thinkpad-compact-usb...

Av phedd

Hett numpad tips för oss som gillar retro, tydligen säljer mechanicalkeyboards.com "new old stock" Cherry G80-3700 för bara $49 (plus frakt och skatt)!

https://mechanicalkeyboards.com/shop/images/products/large_9380_...

https://mechanicalkeyboards.com/shop/index.php?l=product_deta...

Köp inte upp alla innan jag hunnit få min lön...

Tänk om Cherry inte gett sig in på hela gamergrejen och fortfarande gjorde såna här skönheter.

Av phedd
Skrivet av anon257891:

Det är i allmänhet inte brytaren (bortsett från klickiga) som gör att det låter, det är lådan/chassit och "akustiken" som är den mest bidragande faktorn (även om såklart "type-s" och "silent" bidrar)

Om det duger med Svensk(/finsk) layout (dvs utan dansk/norska åäö) och utan bakgrundsbelysning (vilket inte är så "kontor" imo):

  • Swedish/Finnish Topre Realforce 105UB (Trådat) (UB=Svart, UW=Vitt)

  • Swedish/Finnish Topre Realforce 88UB (Trådat)

  • Filco Majestouch-2, MX Silent Red, Swedish/Finnish (105 tangenter/Fullstorlek, Trådat)

  • Filco Convertible 2 Tenkeyless MX Red silent, Swedish/Finnish (Trådlöst)

  • Nordic Matias Tactile Pro for PC ( https://www.keyboardco.com/keyboard/matias-tactile-pro-for-pc... )

Vågar du dig på en mindre layout så:

F.ö. Ju större tangentbord: desto mer låter det (större bas-/resonanslåda)

P.S. Och som sagts tidigare: vad du anväder tangentbordet till (utöver huvudfunktionen: "trycka in bokstäver och tecken i datan" spelar ingen som helts roll!) D.S.

Svensk/Finska Realforcen är slut sen typ ett år tillbaks och enligt Fujitsu ska de inte göra fler. . Kommer aldrig förlåta mig för att jag inte hann köpa ett. Kommer de med fler så lär det ju bli den nyare fulare varianten och då krävs det väl att Keyboardco och/eller Maxgaming gör en ny specialbeställning på några tusen stycken.

Finns 4 st fullsize kvar med tysk layout dock. https://www.keyboardco.com/keyboard/topre-realforce-105ub-gol...

Antagligen sista chansen att få ett R1 med iso-layout förutom begagnade.

Av phedd

Funderar lite grann på att göra ett Tofu med https://kbnordic.se/tbdelar/pcb/nordic60-hotswap-pcb-isoansi....

Men hittar inte ett enda ord här om den pcb:n. Är det nån som har nån input?

Av phedd

Har fungerat precis som vanligt hela den här morgonen/förmiddagen för mig...

Skrivet av Fenrisulvfan:

Det intressanta är att alla slutkunder är ansvariga för Swish's problem, så den som inte får sin tåg eller bussbiljett åker fortfarande på en kontrollavgift och blir avslängd.
Det är bland annat därför jag inte använder Swish, jag vill inte vara ansvarig för något jag saknar kontroll över.

Tvivlar på det i kollektivtrafiken iallafall, såhär ser lagen ut:

"2 § Tilläggsavgift får ej tagas ut om avsaknaden av giltig biljett får anses vara ursäktlig med hänsyn till den resandes ålder, sjukdom, bristande kännedom om lokala förhållanden eller annan omständighet."

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-fo...

Om man nu orkar driva det vidare. Lär ju falla rätt hårt under "annan omständighet" ifall man inte har något annat sätt att betala för sig. Och man kommer ju se att man gjort ett försök att betala - så osannolikt att ens SL inte släpper det när man påpekar det.

Avslängd blir man i vilket fall som helst inte. Man har ju tills kontrollavgiften gått till inkasso på sig att betala/överklaga - innan dess har man tekniskt sett inte ens gjort något fel (man har bara "valt" att betala på det dyrare sättet, via tilläggsavgift). Och kontrollanterna har ingen rätt att göra annat än fråga om din biljett - du är inte skyldig att visa den.

Av phedd

Kan inte låta bli att vara så nöjd med mitt kbd67 lite. Så bra, även med de medföljande stabsen och allt. Knappar på det bara för att det känns och låter så bra.

Skrev det i en annan tråd men vill inte att någon som kikar på nytt tangentbord ska missa det. Billigare än det mesta och bättre än alla prebuilds jag testat. Bara Varmilo och Leopold har kommit i närheten och av nån anledning påminner det mig om Leopold fast.. ännu bättre.

Enda minuset för mig är att jag hellre hade haft de extra knapparna till vänster istället eller att det var ett vanligt 60%. Eller att det var lite avstånd mellan Enter och högerkolumnen i stil med Satisfaction 75 etc. Men för pengarna.. Om man bryr sig om känslan och ens funderar på nåt annat i samma prisklass - tänk om.

Av phedd

Julfilm = en film som många traditionellt ser vid jul och har börjat förknippa med högtiden. Så ja självklart. Behöver inte vara en film som har någonting med julen att göra alls rent temamässigt. Precis som Bondfilmerna är klassiska julfilmer.

Av phedd

Såååå nöjd med mitt kbd67 lite hittils. Kunde inte låta bli att klicka hem ett från maxgaming.

https://i.imgur.com/MVxKPu1.jpg

Också, dags att sluta påstå att pbt inte blir glansigt...

Av phedd

Det finns:
https://pimpmykeyboard.com/switch-blocker-pack-of-10/

Just de där är dock rätt värdelösa då de trycker ned tangenten hela tiden...

Jag skulle prova att helt enkelt inaktivera de tangenterna med hjälp av typ https://www.randyrants.com/category/sharpkeys/ eller https://keytweak.en.softonic.com/

Av phedd

Har råkat lyssna hur mycket som helst på Ben Goertzel och Vitalik Buterin senaste dagarna och det har bara befäst min uppfattning om att kryptovalutor är framtiden och att blockchain är en av vår tids viktigaste uppfinningar.

Sjukt intressant podcast med Eric Weinstein och Vitalik Buterin, gammel-ekonomi mot ny-ekonomi:

För egen del ångrar jag att jag lyssnade på alla som sa att bitcoin aldrig kommer bli något för en massa år sedan. Slängde en dator med en plånbok på, hade jag haft tillgång till den nu så hade jag haft några miljoner :/ Nästan alla har väl liknande historier om bortglömda lösenord osv men jisses vad bittert det är.

Av phedd
Skrivet av Icetec:

Ja jag skulle tro att jag blir nöjd faktiskt, sen om det "duger" får man väl se. Jag vill ju egentligen ha ett i aluminium eller åtminstone ett som inte är genomskinligt men jag tror nog att det här kommer kännas bra ändå, till priset sett är det ju värt att chansa. Jag har inga hotswapbrädor heller så det är ju skönt att kunna välja olika switchar utan att behöva löda om hela tiden (layouten du visade är f.ö. giltig på ett DZ60 )

Sen ska det blir kul att testa lite olika brytare igen också. På jobbet har jag lyckats hitta dels ett IBM Model M vilket var väldigt trevligt, men även ett Dell AT102W med svarta ALPS-brytare. De senare är dock "sådär" om man ska uttrycka sig milt. Kan vara att de är dammiga

Ja, ett DZ60 med Tofucase har varit min plan länge. Men som sagt, vet inte om jag skulle gilla den layouten. "Testkört" att ha FN+'* som enter och det verkar bra. Mycket enklare med lillfingret. Men jag har inte råd att köpa nåt oprövat. Därför hade sån här hotswap varit perfekt. Så fattig att jag gick en vecka utan mat nyss och jag tänker på tangentbord. Herregud.

Växte upp med Model M. Kastade en hel trave (och flera fina IBM-datorer) när alla nya häftiga och överlägsna Packard Bell-tangentbord kom. Snacka om ånger. Rotar igenom källarförrådet ibland i hopp om att jag drömde det. Var supernära att köpa den första HHKB:n på 90-talet. Istället blev det skräp tills för några år sen. Skulle så gärna köpa ett av de där nya Model F-tangentborden.

Annars har jag bara provat röda, blåa och bruna Cherry. Kailh Box White, Hako Trues och gröna Alps SKCC. Så sjukt vilse i vilka switchar jag ska prova. Måste prova Topre förr eller senare iallafall.

Av phedd
Skrivet av Icetec:

Jag hakade på ett exemplar i svart. Ska bli kul att testa, alla byggstreams jag sett verkar ju väldigt lovande. Otroligt mycket pang för pengen. Men nu är det som sagt för sent, så jag är glad att jag visste om det här innan den öppnade. Med lite tur har man det i handen i höst. Det kommer nog matcha bra till KAM Superuser jag också har beställt, även om det lär dröja ett år innan man får dem.

Lite ledsen att de inte hade gjort mer marknadsföring/reklam för det så jag kunde budgeterat för det tidigare. Sett kittet på en del sidor men inte ens klickat in. Men så såg jag TaeKeyboards video igår och blev besviken över att jag inte kollat in det närmare.

Hade varit helt perfekt för mig som inte ens vet vilken layout som är mitt endgame. Skulle vilja prova en HHKB-iso hybrid typ såhär:

https://i.imgur.com/Vagz73a.png

Verkar logiskt sett så mycket bättre. Men vill testa ortolinjärt också, och splittat. Och fler olika switchar.

Hoppas fler kommer med multilayout-hotswap, bara sett nåt enstaka tangentbord med det tidigare. Verkar som de flesta inte ens insett att det är möjligt.

Hoppas du blir nöjd!

Av phedd

Hett tips, men sista dagen att slå till: https://shop.wuquestudio.com/pages/ikki68-aurora
En vecka till och jag hade köpt.

https://mykeyboard.eu/media/cache/8b/0b/8b0b32253c92819c222ce25b...

Alla de här layouterna som en och samma hotswap (undrat rätt länge varför inte fler gör så). Perfekt om man vill testa olika layouter:

https://i.imgur.com/z1ZknEB.jpeg

Bluetoothvariant för €15 mer.

Mykeyboard för oss européer: https://mykeyboard.eu/search/?q=ikki68

Av phedd

Brave som jag först hörde talas om på Lex Fridmans podcast med Brendan Eich (https://www.youtube.com/watch?v=krB0enBeSiE) för tio dagar sen. Snacka om att det är lätt att få felaktigt intryck om de lät något sånt här vara :/

Men jävligt värt att lyssna på ändå.

Men Mozilla for life. Aldrig använt nåt annat än Mosaic, Netscape och sen Firefox då.

Av phedd

Jag tittar aldrig på tangentbordet (när jag skriver) men vill ändå ha "rätt" karaktärer på mina tangenter. Det "känns" mera rätt rent estetiskt. I bakhuvudet är jag mera nöjd och så gillar jag hur gamla fina keycaps ser ut. För typ ett "dussintangentbord" på kontoret eller i skolan, okej - skitsamma.

Antingen rent nonsens eller blanka tangenter - eller 100% "korrekt", så vill jag ha det.

Min dröm är att en vacker dag göra GMK Nordic/Swe med inspiration från gamla svenska tangentbord. Ha även modsen på svenska. "Skift lås" och alltihop.

Av phedd
Skrivet av bacardi_avt:

Har fastnat lite för Das Keyboard 4 Professional nordic som verkar intressant, MEN jag hatar det här med Nordic och skulle vilja ha ett med enbart svenska tecken på. Vet någon om man kan få tag i tangenter med enbart de svenska varianten av åäö på som passar detta tangentbord?

Prova att maila dem och se ifall de inte kan skicka två stycken lösa Ä och Ö-tangenter till dig. Likt alla andra tillverkar de ändå dem för Tyskland och enligt min erfarenhet brukar de flesta vara villiga att lösa det för sina kunder.

Då kan du passa på att be att få tyska <>| (till höger om vänstra Shift) och ´` (till vänster om backspace). De är samma som i Svenska layouten och du blir av med de extra tecknen som Danmark och Norge använder.

Eller så köper du ett löst set med tangenter bara.

Den här "Nordiska layouten" är ett jävla påfund. Jag förstår att det är smidigt för storföretagen att se Norden som en enda marknad men kom igen, särskilt som jag skrev nyss - när de ändå tillverkar tangenter med bara Ä och Ö på för Tyskland... sätt de på tangentborden som skickas till Sverige och Finland bara.

Det här är skräckexemplet, borde vara kriminellt att göra såhär mot annars fina keycaps:

https://mykeyboard.eu/media/cache/0a/a0/0aa01241e70944858f693fee...

Och Å:et. Varför fick inte det vara i mitten iallafall?

Av phedd

" och den svenska utgåvan delar inte tangenter med den norska för å, ä och ö. "

Men "§½", "´`" och "<>|"-tangenterna sket de i och tyckte vi nordbor kunde samsas om (av bilderna att döma). Suck.

Av phedd
Skrivet av ripan_:

Är de ett program i bakgrunden eller inskrivet i Windows?

Bägge går i bakgrunden (AHK får du manuellt lägga in i autostart). Bägge är seriösa och välbeprövade. Med AHK kan du göra mycket mer som makron osv.

Men vill du bara byta någon annan knapp till Backspace så kör på PowerToys (men då behöver du offra en knapp tyvärr).

Säg att du vill göra om din högra Shift till backspace. Då gör du såhär och trycker på ok

https://i.imgur.com/lnoDT4g.png

Av phedd
Skrivet av AltUnderCtrl:

Jag är också inne på samma spår och kollar runt på olika trådlösa mekaniska tangentbord. Keychron är också det som jag funnit mest intressant när det kommer till tangentbord för den stora massan. Om man orkar fördjupa sig lite tycker jag Skog-Reboot ser lovande ut, dock är den slutsåld och oklart om det kommer att få tag på senare.

https://keyhive.xyz/shop/nicenano

Den här släpptes inte för längesen. En mikrokontroller som bra ersätter de som vanligen används i custom tangentbord men med bluetooth. Tror det kommer hända mycket på den här fronten i år. Så kanske vänta lite och se.

Av phedd

Cooler Master har nåt spännande på gång:

https://i.redd.it/qtg8w77fzjc61.png

Värst vad "rotary encoders" har blivit vanliga. Jag skulle gärna se en utveckling där fler typer av switchar mm blev liknande. Det här vore kul att se på ett modernt tangentbord:

https://i.imgur.com/FsvvJpN.jpg

Skrivet av ripan_:

Har tagit sönder backspace på mitt poker vortex vtg 6100. Tror de är att någon har råkat gå på den de är lite vint. Alla andra knappar funkar.

Finns de något sätt att komma runt o programmera den knappen med hjälp av något annat?

Var hittat man o-ringar som passar till ett vettigt pris? 149:- låter lite väl för små gummiringar.

Är det switchen eller tangenten ovanpå som gått sönder? Fungerar det om du tar bort tangenten och trycker ned switchen?

Har du nån erfarenhet av AutoHotkey? Om inte så är det väldigt lätt, tycker du inte det så kan jag hjälpa. Du behöver bara installera programmet (https://www.autohotkey.com/) och köra typ följande:

den tangent eller kombo du vill ha:: Send {BackSpace} return

Eller, och kanske lite enklare är det om du laddar ned Microsoft PowerToys https://github.com/microsoft/PowerToys och meckar lite med Keyboard Manager (Tangentbordshanteraren?)

Inget av detta kommer dock funka innan Windows lästs in, så i bios mm får du leva utan backspace isf.