Inlägg

Inlägg som Sambat har skrivit i forumet
Av Sambat
Skrivet av svennejao:

@Sambat: Okej tack.
Ska testa ladda ner andra drivrutiner.
Kan det vara värt att köpa ny processor eller? Jag vill helst inte köpa en helt ny dator. Så en uppdatering av någon hårdvara?

Om det är något du ska köpa så är det helt klart processor. Ditt 1070 är klockrent för CSGO så det är inte där problemet ligger.

Kika upp socket på ditt moderkort och googla runt lite på vilka CPU's folk rekommenderar för just dom spelen du har planer på att köra.

Om det är samma moderkort/socket som jag hade till min Lenovo Legion så hade det i praktiken funkat att köpa en i7 7700k, i5 6600k, i5 7600k. Men då bör du nog byta nätagg också pga PSU'n i färdigbyggda datorer brukar vara klena, men det får du kika upp.

Av Sambat

Tror jag stannar vid detta. Känns snällt mot kylaren och tror mig kunna köra denna dygnet runt problem

4.7ghz sync all cores
avx 0
volt 1.28
llc 6

idle temp kring 30c och maxload temp 70-74c

Av Sambat
Skrivet av Jocke0160:

Spelar väl ingen större roll om du har 150 eller 300 fps, din skärm visar förmodligen max 144fps?

Detta snack spelar i samma liga som att ögat bara kan uppfatta 60 fps och att allt därefter är onödigt. Prova spela csgo med fpsen capad på 144, och sen kör ett game med 300-400 caped och känn skillnaden.

Till TS

Jag köpte en ungefär likadan dator i vintras, också från lenovo skall sägas, skillnaden dessa 2 emellan var att min hade 1050ti och en i5 7400 cpu. Valde att sälja den vidare och köpa en ny då jag upplevde att den inte höll måttet i framförallt CSGO.

Det som fungerade bäst för mig var självklart att alla video settings skulle vara på very low/low, samt att alla funktioner såsom MSAA/FXAA skall vara på OFF och bilinear.

Sen skall du spela på 4:3, och inte 16:9/16:10 för att få en stabilare fps. Helst 1024x768.

Av Sambat
Skrivet av kai:

Temperaturen är okej, ja.

Du bör testa med något som genererar AVX-last. Kan tänka mig att du behöver sätta en AVX offset på -2 eller så för att bibehålla okej temperaturer vid hög AVX-last. Real Bench är schysst.

Personligen gillar jag att testa max-temperaturer via Prime 95, både med och utan AVX, för att se så jag inte, under absolut värsta förhållanden, når för höga temperaturer.

Min 8700k med luftkylning (Cryorig R1 Universal), ej delid, ligger som värst på runt 90-95 grader med P95, testat både med och utan AVX, med 4.9 GHz OC och AVX offset -4. Då med låg fläkthastighet för att hålla ljudnivån nere.

Angående spänningen så är det klurigt. Det är skillnad på vad man ställer in (kallas ofta VCORE) eller vad CPUn har i sin tabell för matning vid en specifik klockfrekvens (VID, som även kan variera mellan CPUer av exakt samma modell), och vad som faktiskt är den effektiva spänningen. Hur den effektiva spänningen förhåller sig till VCORE/VID påverkas främst av last (effekt, Watt) och LLC. Det omöjligt att exakt jämföra inställningar mellan olika moderkort (och ibland även mellan olika BIOS/UEFI för samma moderkort). Utöver det så är det inte alltid man får hela bilden av de som meddelar inställningar vid överklockning. Vissa kanske säger vilken spänning som verkar nå CPUn (VCC), och andra vilken spänning de ställt in (mer vanligt). Tyvärr meddelas sällan andra nödvändiga inställningar som LLC eller vilket moderkort och BIOS/UEFI-version som används, eller hur man kyler m.m. Den spänning som CPU/moderkort själva uppmäter (VCC) är inte heller alltid att lita på, och olika program som sägs mäta sådant visar även ibland olika, så den får man ta med en nypa salt.

För att återkoppla till min egen överklockning så (draget ur minnet, så endast ungefärlig info) har jag ett Asrock Fatal1ty Z370 Professional Gaming i7, UEFI v1.20, voltage mode Offset -10 (eller om det var -20), LLC i mitten (3). Har tweakat några andra parametrar (power limit, VCCSA, VCCIO, m.fl.) som jag inte minns just nu. Vid icke-AVX-last på 4.9 GHz så ligger VCC runt 1.20-1.21 V. Med AVX-last och 4.5 GHz ligger VCC närmare 1.26-1.28 V. Jag minns inte exakt hur VID ligger vid maxlaster, men uppåt 1.35 V eller kanske närmare 1.45 V t.o.m.

Tack för svar!

Jag lyckades nu sänka voltage från 1.35 till 1.325 iallafall, och det gav väl en ytterst liten diff i tempen iallafall, men lär fortsätta på denna OC så länge den inte ger vika när jag väl spelar. Men det märker jag.

Av Sambat
Skrivet av Elghinnarisa:

4.8Ghz är inte illa ändå!

På youtube (och guider överlag) så är det som alltid generella tips. Kommer väl ihåg hur jag skummade igenom sandy bridge trådarna genom åren när jag köpte min 2700k. Men jag fick en nitlott av värsta sort och avsett hur mycket spänning jag gav den så totalvägrade den att göra något. Så är det bara ibland.

Att du får blåskärm vid 4.9 men ej vid 4.8 är helt normalt. Det är vid dessa lägen man får sätta sig ned och börja labba lite. Tyvärr så är överklockning så pass olika att det finns aldrig någon guide som kan lova dig att X eller Y inställningar kommer alltid att fungera.

Kör du manuell spänning eller adaptive/offset? Om du ej kör manuellt så är det enkelt att börja med. Då adaptive/offset kräver lite mer finlir.

Hej, och tack för svar!

Jag är helt klart nöjd med mina 4.8, men då många här i tråden verkar kunna driva sina i 49 och uppåt i typ 1.217v så bara utgick jag från att 1.35 skulle räcka och bli över, därav min oro!

Gälllande manuell/adaptive/offset så tror jag att det är manuell jag kör atm då jag själv skrev in vilken volt jag ville ha. Ska tillbaka i bios och kolla vad står.

Edit: Manuellt mode är det jag kör

Gällande tempsen, bör det anses som ok med 81-85 under maxload?

Av Sambat

Hej alla! Har precis börjat mecka med OC för första gången och har lite frågor.

i7 8700k
Asus z370-p
Be quiet! pure rock

Jag kollade ett klipp på youtube, där dom visade en clock på 5ghz och en volt på 1.35.

Jag ändrade precis som ovanstående youtuber tipsade om men sänkte clocken till 4.8

sync all cores 48
avx 0
voltage 1.35
llc 6
stängt av MCE
XMP enabled

I cinebench toppar jag 85c, men idle ligger jag kring 37-40. Vet att min kylare inte är dunder men antar att det ändå får anses som ok eftersom volten är rätt hög? Vet att jag säkert skulle kunna sänka volten men har inte pallat fixa mer för tillfället.

Försökte nyss höja från core ratio 48 till 49, men fick direkt bluescreen när jag bootade upp, och fick snällt ändra tillbaka till 48. Hur kommer detta sig, då voltage fortfarande är 1.35?

Tacksam för svar

Av Sambat
Skrivet av zerocoo:

Hej,

Har ett par frågor angående överklockning av min 8700k.

spec:
ASUS PRIME Z370-P
8700k
Corsair Hydro H100i v2
G.Skill 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Ripjaws V
Corsair RM750x 750W

Jag lyckas inte att få till en stabil överklock på mer än 4,8ghz hur mycket ström jag än slänger på cpun.

Men moderkortet har ett par förinställda klockningar som jag testat med stabilt resultat, en av dessa är "extream" vilket överklockar Cpu till 5ghz.

Temp på cpun med denna inställning går aldrig över 75grader i prime95.
Temp efter några timmar i PUBG är runt 55-60grader.

Vad är nakdelarna med att köra en förinställd överklockning som denna?
Är det bara att moderkortet slänger på mer ström till Cpun? vilket inte borde vara några problem då tempen inte blir så hög.

Hur löste det sig för dig? Kör du vidare på 5g OC profile eller har du fixat en egen? Är rätt grön på OC så det vore soft att bara klicka i den här förinställda OCn och tuta och köra.

Av Sambat
Skrivet av anon78208:

De är default på en del av Asus moderkort, fast egentligen borde de inte vara defaults för både XMP och MCE är en form av överklockning för dummies.

Har också läst det. Känner mig dock inte helt bekväm med att börja pilla i bios gällande OC ännu då jag är så pass grön på det området.

Skrivet av Tea42BBS:

XMP är väl i alla fall helt OK - dvs att MB läser in XMP profilen från minnena för att klocka dessa korrekt. Så XMP är fine att ha på.

MCE höjer volten onödigt mkt till cpu:n . Vill man ha de gå svalare/tystare, så satsa på manual volt till cpu. 1.20v borde funka bra om ni inte överklockar

// LZ

Vad tänker du om fråga .2? Huruvida "sync all cores", "per core" eller "auto?

Tack för svar.

Av Sambat

Steelseries rival 300. Tycker den fungerar bra. Har länge varit sugen på den "nya" intelli 3.0an men enligt inets recensioner så är den keff

Av Sambat

Är XMP/MCE default settings?

Hej!

Jag fick hem min nya dator i veckan allt fungerar som väntat. Jag spelar bara CSGO och fpsen är är magisk. So far so good.

Jag var inne i BIOS igår och såg att både XMP (profile 1) och MCE var aktiverat. Min idle temp ligger kring 30c, och voltage kring 1.3, aldrig över, vad jag sett. (Har inte stressat cpun och samtidigt kollat temp så därav har jag ingen info gällande den)

1. Nu till frågan. Är dessa settings default eller är det inet som har pillat i bios vid installationen? Jag ändrade nämligen MCE till off, och såg att både temp och voltage steg, så jag satte på den igen och jag har planer på att lämna det så.

2. Skall jag välja "sync all cores" eller "auto"? När jag stängde av MCE så ändrades även den parametern och jag vet inte från vad till vilket, om ni förstår.

Rigg:
i7 8700k
Be quiet! pure rock
ASUS prime z370-p
EVGA 1070
650W
tacksam för svar!

Av Sambat

@meandra: Skulle nog säga att det enda relevanta är alla dessa FXAA/MSAA/AA som bör vara på off. Textures kan du lägga bili/trilinear.
Rates ställer du in enkelt genom att googla "csgo rates", då finns det en guide som beskriver vilken rate du ska använda dig av beroende på vilken uppkoppling du har. Jag har maxrate inställt pga 100/100 fiber och har ärligt talat inte märkt någon skillnad från tidigare, varken sämre eller bättre typ.

I övrigt så tror jag att det är resolution som kan ändra den större delen av fpsen, men eftersom att du är nöjd för tillfället så ser jag ingen anledning att mecka, men du kan ju alltid prova att lira exempelvis 4:3 1024x768 som många väljer att göra.

Dessa är de enda "rates" du bör fixa.

rate "786432"
cl_cmdrate "128"
cl_updaterate "128"

Cmd ochupdaterate är ju om du spelar typ faceit osv. Deras egna MM-servrar är alltid 64, men det visste du säkert.

Av Sambat

Jag är fruktansvärt grön på det här området och har ett par frågor som jag gärna skulle vilja ha besvarade!

Min i7 8700k (pure rock be quiet kylare) har en base clock på 3.7. Jag har tänkt att prova med en första OC och tycker att 4.7 känns som en rimlig siffra. Mina frågor är som följande:

1. Innebär en OC på 4.7ghz att min base clock ligger på 4.7 istället för 3.7? Blir det någon skillnad rent prestandamässigt, då turbon ligger på 4.7 redan. Är det ovärt?

2. Mitt moderkort är asus prime z370-p, och ska enligt många ha "färdiga" OC-profiler som är valbara. Räcker det med att jag klickar i en sådan (5ghz) och är sen good to go, eller bör jag ändå ändra diverse saker som volt osv?

Tacksam för svar!

Av Sambat

@HenrikH89: Har en ganska liknande rigg som den du uppvisar och jag kan säga att jag inte är nöjd med min. Spelar främst CSGO och i5 7400 håller i min mening inte måttet. Min dator har dock ett 1050 ti 4gb till skillnad från ditt 1060, så där lär väl en liten skillnad kunna finnas men just CSGO är ju väldigt CPU-baserat.

Spelar också en del dota 2 och även där är FPSen sällan 120 på låga inställningar.

Av Sambat

Hej alla. Efter mycket om och men så har jag nu lösningen klar för mig.

Jag kommer att köpa en helt ny burk, och som jag tidigare sa ge min nuvarande vidare som gåva.

Min budget är kring 15 papp, och efter att ha kikat runt en hel del på forumet så tror jag mig vara rätt säker på att detta kommer fungera.

såhär ser det ut i min kundvagn just nu

http://www.inet.se/kundvagn/visa/11430213/

Vad tror ni?

Av Sambat
Av Sambat

@Andreaz1: Jag har fram tills nu bara spelat två spel på datorn och dessa två är CSGO och Dota 2. I båda spelen så känner jag av tydliga stutters. I CSGO är det som mest tydligt.

När jag lirar t.ex. 5on5 de_dust2 så fungerar det strålande när det inte sker så mycket på skärmen. Säg att jag står och peaker mid, då ligger jag kring 270. Men så fort det börjar rulla in smokes, folk börjar skjuta osv så blir hela spelet extremt HACKIGT. Det känns som ett ordentligt muslagg där muspekaren inte följer med i tempot.

När jag är inne på aimbanor och mindre, avskalade maps så flyter det bra, men det är ju liksom inte det som är målet med mitt datorköp, att kunna lira aimmaps.

När jag kör benchmark så ligger jag runt 300.

Allt det jag skrivit ovanstående sker alltså med lägsta inställningar och 1024x768 blackbars dvs typ så lågt det går i grafikväg.

Av Sambat

@Andreaz1: Det stämmer. Datorn är köpt färdigbyggd från Lenovo. Sämsta köpet jag gjort.

Av Sambat

280w psu?

edit

Av Sambat

Det blev som så att jag beställde en ny processor nu.

Det blev en i5 7600k som enligt recensioner ska vara bra för ändamålet, samt rätt billig.

Kommer datorn kunna jobba med min redan dåliga strömtillförsel eller bör jag köpa nytt nättagg?

Nvidia gtx 1050 ti 4gb + i5 7600k
280w psu

den nya processorn går på 91w TDP och min nuvarande 65w TDP.

Av Sambat

Ber om ursäkt för rörig tråd. Men nu har jag (tror jag) fått koll på vilket moderkort jag har iallafall. På specifikationer så står det "Moderkort: intel b250"

googlade det och fick fram vilka processorer som är kompatibla med det chipsetet och fick fram flera olika alternativ.

Funderar nu på att klippa en i7 6700k. Kostar drygt 3 lax. Betydligt billigare än en helt ny dator. Vad tror ni?