Inlägg

Inlägg som Promod har skrivit i forumet
Av Promod
Skrivet av Muumin:

Okej det är ändå bra komponenter. Har ni övervägt att börja med att uppgradera grafikkortet? Vore intressant att veta exakt vilken i5:a det är.

Processorn är en gen 8, Intel Core i5-8400.

Vet att han hade hög prio på att få tillgång till en USB-C port på lådan så därför hamnade nytt chassi och moderkort högt upp på listan. Men Du har säkert rätt i att grafikkortet var en svag länk som nu blivit ännu svagare

Nu är det nya bygget klart, förutom Asus GTX1060 6 GB grafikkort och lite diskar som flyttade över består bygget nu av:

https://komponentkoll.se/bild/uiiJK.png

Nytt grafikkort blir det efter sommaren

Av Promod
Skrivet av PointMan:

Vad är det för processor och grafikkort? GTX 1030 finns inte, GT 1030 finns men jag hittar inte att Lenovo Legion T530 sålts med ett GT 1030.

Tack för att du uppmärksammade, det är ett GTX1060 6Gb. Ändrade även i inlägget.
Processorn är en Intel Core i5, osäker på om det är 8 eller 9 gen.

Av Promod

Stort Tack båda för förslagen! Inser att det hänt en del med hastigheten på minnena och det verkar rymmas inom hans budget enligt era förslag. Blir en AM5 setup

Av Promod
Skrivet av Muumin:

Båda dessa är sannolikt en stor uppgradering mot vad ni har idag. Vore ändå bra att få veta alla komponenter i datorn, framför allt nätaggregatet och hastigheten/storleken på minnena. Även om ni kan återanvända dem kanske det vore bäst att köpa nya som är snabbare, om de ni har är väldigt långsamma.

Minnena och nätaggregatet är uppgraderade vid nåt tillfälle till Kingston Fury DDR4 3200MHz 2x8GB och nätagregatet är ett Corsair RM650 650W.

Av Promod

Uppgradering Lenovo Legion T530

Hej,

Min yngsta son har en Lenovo Legion T530 med intel i5 och GTX1060. Han har ett nytt chassi (Fractal Design Meshify C) som han vill flytta över alla komponenter till och samtidig uppgradera moderkort, processor och större SSD (1TB).
Han har en budget på ca 6000:-

Lite osäker på hur väl gamla minnen, grafikkort, processorkyla, HDD passar men det är förhoppningen.

Tar gärna tips och råd så att det blir en uppgradering värt pengarna, nytt grafikkort skall han köpa efter sommaren.
Datorn används för spelande och just nu är det Conan Exiles som gäller men det varierar.

Av Promod
Skrivet av Fenrisulvfan:

Jag skulle kika på detta:
https://komponentkoll.se/bild/yPNgk.png
alternativt går det spara in lite på moderkort och behålla det gamla chassit:
https://komponentkoll.se/bild/khmmo.png
Kylaren kanske inte är ett måste heller, men har hört att den medföljande kylarn kanske inte klarar att boosta så mycket och att den låter en del.

Tack, du hann emellan när jag satt och plockade ihop
Ja, det är kanske rimligt att kika på i7 istället. Funderade på om bytet blir för litet steg annars.

Av Promod
Skrivet av Fenrisulvfan:

Vad har ni för budget?
Gällande CPU vill ni nog ha nåt i klass med 11700F eller bättre om det ska vara värt bytet.
Då behöver ni nytt moderkort, B560 skulle jag nog titta på.
Sedan är nog 128GB ganska lite, en 1TB Nvme disk går att hitta runt tusenlappen t.ex Kingston A2000.

Jag hade nog även funderat på en ny låda om ni ändå ska byta moderkort och PSU är begränsat i sin placering.

Tack!
Hade väl räknat någonstans 5-6000:- men det finns ingen skarp gräns, viktigast är att få till en hyfsat balanserad spelburk som håller ett tag.

Chassi, moderkort och processor och processorkylare kändes nödvändigt. Låter rimligt att även lägga till en större disk som den du föreslår.

Av Promod

Ny speldator med delvis befintliga delar

Hej,
Min styvson har en Lenovo Legion T530 dator som han använder i huvudsak till att spela på. Han ville bygga en ny så småningom men började köpa delar som vi satt in i nuvarande dator men som skall flyttas över i en kommande ny dator.
Nedan är nuvarande spec med uppgraderingar.

CPU: Processor Intel Core i5-8400
Ram: DDR4 8GB 2666 Mhz Uppgraderat till >>> 16GB 3200 Mhz
Disk: 128 SSD M.2 och 1TB HDD
Grafik: Nvidia Gforce GTX-1060 6GB Uppgraderat till >>> Asus Geforce RTX3070
Nätagg: 435W Bronze Uppgraderat till >>> 650W Gold

Dessvärre stödjer inte lådan att sätta nätaggregatet med fläkten nedåt så nu pekar den upp mot grafikkortet. Jag satte in några extra chassifläktar i förhoppningen om att det skulle avhjälpa problemet något.
Även om uppgraderingen funkat bra börjar det bli dags att välja delar till den nya datorn.
Tanken är alltså att GPU, RAM, PSU och eventuellt även diskarna skall följa med. Vad tycker ni att jag skall välja för övriga delar till en speldator för hyfsat krävande actionspel?

Tack på förhand.

Av Promod
Skrivet av Chibariku:

Den ska klara att skicka 4k, jag hade testat Apple TV rakt in i TVn för att kolla så att kablarna klarar av det.

Edit: den verkar dock bara klara 4k@30 fps om jag läser rätt.

Skrivet av Laxpudding:

Yamaha RX-A730 verkar var en 8+ år gammal produkt och i den mån den hanterar 4K så är det 4K/30. Alternativt att den endast kör 4K-uppskalning på 1080p-innehåll men inte på något annat sätt kan hantera en 4K-signal.

Så pass gamla produkter hanterar inte de moderna 4K-signalerna och heller inte HDR eller de kopieringsskydd (HDCP 2.2) som används för källor som kör UHD-material likt AppleTV, Netflix Premium etc.

Merparten av produkter som såldes som "4K" på den tiden såldes tyvärr på falska premisser om en "framtidskompatibilitet" som aldrig kunde vara. 4K kan vara mycket och den 4K som var aktuell då är idag inget som man idag förknippar med just "4K".

Lösningen är att koppla alla enheter som kör 4K till TV:n eftersom TV:n klarar allt det moderna. Sedan kör du ljudet via ARC eller optisk till förstärkaren.

Tack för hjälpen, då var det som jag befarade.
Kopplade om nu så allt går direkt till TV'n och en ARC-anslutning till Receivern, nu verkar allt fungera som det ska.
Förlorar man något i ljudkvalitet på det här sättet?

Av Promod
Skrivet av Niklas_L:

Har beställt en LG Oled 65 cx som jag ska hämta från netonnet lagershop. Är det någon fara/risker med hur den fraktas hem. Har ju bil men den är inte särskilt hög. En audi. Är såklart i sin originalkartong. Kan man ha den liggandes utan problem? Kan stabilisera med filtar och annat. Men ståendes går nog inte...

Jag fraktade hem min liggandes i en Volvo kombi, det var inga problem att få plats.
Kartongen är 168 x 95 x 20.

Av Promod

Verkar inte få ut 4k

Hej,

Jag valde till sist att slå till på en LG OLED 65CX efter lite velandes, uppgraderade från en Panasonic TX-L55ET60Y från 2013.
Hade nog förväntat mig en större skillnad än vad det faktiskt blev, i lägre upplösning än 4k då.

Nu till mitt problem som jag behöver hjälp med.
Min uppfattning är att min förstärkare Yamaha RX-A730 skulle klara av att skicka 4k signalen från min utrustning till TV'n.

Jag har TV-box, Apple-TV och Blue-Ray spelare som alla klarar 4k men när jag försöker ställa in Apple-TVn i 4k blir bilden svart.
Någon som kan hjälpa mig att lista ut om det är min min receiver som är flaskhalsen och inte klarar skicka 4k bild vidare?

Av Promod

Min generella åsikt om tester är att det kan vara en viktig pusselbit i en rekryteringsprocess, både för att gallra om man nu vet vilken profil man är ute efter men även för att få en bra sammansättning av ett team.

Men bara för att man sätter ett verktyg i någons händer betyder inte att de vet hur de skall användas, på de arbetsplatser jag varit är det alltid rekryterande chef som bär ansvaret och inte HR.

Jag har haft många positioner som rekryterande chef och anställt många medarbetare och chefer genom åren. För mig har alltid det personliga mötet varit den viktigaste pusselbiten men det ställs ofta i relation flera saker där tester, referenser m.m. skapar helheten.
Får man in flera hundra sökanden till en tjänst behöver man hitta ett sätt att jobba sig ned till en "short list" som man vill ta vidare till nästa steg, hur det sker är såklart upp till arbetsgivaren.

Men det innebär inte att man alltid väljer de som presterar bäst på ett test, en person som skulle skriva full pott på ett logisk test men har sökt en tjänst där han/hon inte får nytta av detta kommer förmodligen söka sig vidare så fort chansen ges.

Av Promod

Ja, så kommer det vara och syftet med tidsbegränsningen är att visa hur du fungerar under press. Testerna är ofta utformade så att man inte skall klara alla rent tidsmässigt så ta en fråga i taget lugnt och metodiskt, du behöver inte tänka att du måste hinna med alla frågorna. Vet du med dig att det fullkomligt låser sig när du hamnar i en stressig situation behöver du kanske hitta ett sätt att hantera det.

Nu svarar jag baserat på mina egna erfarenheter av dessa tester och det är min personliga åsikt på det som du skriver, det kan givetvis vara så att testerna du skall skriva har ett helt annat upplägg så ta mina inspel med en nypa salt

Av Promod
Skrivet av Savage_Gray:

Arbete som fastighetsförvaltare. Det jag vet är att testet skall genomföras som en första gallring, jag har inte blivit bjuden på intervju, utan detta är en första sortering helt enkelt.
Personlighetstesten är jag inte så orolig över. Det ärt bara svara det som passar bäst på mig.

Men IQ/Begåvningstestet... Dessutom under tidspress. Känns lite osäkert. Bara för att jag inte kan sortera bland trianglar, fyrkanter och stjärnor, ska jag missa ett bra arbete.. Känns lite si sådär.

Vill du förbättra din förmåga att fylla i logiska tester så skulle jag rekommendera att du tränar på några, det brukar bli lite tydligare om man gjort ett eller några tester tidigare.
Mensa hade ju s.k. IQ-test på sin hemsida som man kunde göra, kolla om det finns kvar och öva några gånger.

Av Promod
Skrivet av Savage_Gray:

Okej, men om det kommer frågor typ: älskar du människor - ja, nej, kanske, så tror jag att jag klarar mig ganska väl

men kan det komma nåt i stilen "du ser en get, en björn, en sax och toarulle. Avgör vad som inte platsar i serien?"

det jag försöker säga är: hur pass trovärdiga är dessa tester, finns det forskning bakom? Eller finns dessa tester bara för att HR folk ska ha ett jobb?

Som nämndes i föregående inlägg så finns det massor av olika tester. Vissa är mer inriktade på din personlighet andra mer för att utvärdera din förmåga inom olika områden, vanligt med logiska tester. Beror lite på vad för typ av jobb du söker och på vilken nivå.
I många fall när man har en eller ett par standardtest som används i alla rekryteringar fungerar det ofta som en tidig gallring.

Går man vidare i rekryteringsprocessen och resultaten av testerna inte överensstämmer med personen när man träffas så brukar det vara en varningssignal, därav mitt första inlägg.

Vad är det för typ av jobb du söker och vet du något mer om testet du skall göra?

Av Promod

Mitt råd är att svara så ärligt du kan Hur du är som person, försök inte svara så som du tror att de vill eller så som du önskar att du var

Av Promod

Bild

Lägger upp en bild på hur det blev. Jag har använt datorn ett tag nu och är väldigt nöjd.
Skulle egentligen dra fram ytterligare en 8-pin kabel till grafikkortet från nätaggregatet.

https://i.imgur.com/KEXFJqu.jpg

Av Promod

Butik: Komplett
Modell: ASUS GeForce RTX 3080 TUF GAMING
Tid ordern gjordes: 17/09/2020 15:19 (Men beställde några minuter innan 15:00)
Skickad: 04/10/2020 12:34
Levererades: 05/10/2020 vid lunchtid

Har precis som många andra fått beräknad leverans förflyttad från den 26 sep, 30 sep, 7 okt och sedan till 17 okt tills den ändrades till Reserverad den 1 okt. Hade inte lagt några andra beställningar och är nöjd med Komplett.

Av Promod
Skrivet av jlofqvist:

Om rgb är ett krav så fundera åtminstone lite på vilka komponenter som funkar med vilka programvaror, för att göra allt enklare att ställa in. Corsair är till exempel bara kompatibelt med iCue, de olika mobo- och gpu-tillverkarna har egna varianter som inte är kompatibla med varandra...

Det går att ställa in i iCue så att t.ex. Corsair-minnen styrs från annan mjukvara, funkar med både Asus Aura Sync, MSI och Gigabyte. Så viss kompatibilitet finns, men viktigt att kolla och man behöver fler program installerade.

Av Promod

Jag byggde nyligen i det chassit och komponenterna är inte helt olika från dina val. Lite osäker på om din CPU-kylare får plats i toppen, de flesta byggen jag sett har valt en radiator med 2 fläktar.