Inlägg

Inlägg som erkew har skrivit i forumet
Av erkew
Skrivet av Petterk:

@erkew

PostNord har tagit ut avgift även på paket/brev under 300 SEK, men bara ibland. De har också struntat i många varor över 300 SEK. De har inte varit konsekventa, men något de aldrig gått ut med innan mötet med Tullverket är att avgiften inte skulle gälla på mindre varuvärden, informationen från PostNord och Posten innan de bytte namn var att det gällde alla postorderförsändelser. Samtidigt har andra speditörer i regel importdeklarerat försändelser med lågt värde hela tiden.

Jag har inte sett några som helt bevis för att de tagit ut admin avgifter för varor av lägre värde, och även om det skulle ha förekommit något enstaka fall, en på miljon typ, så kan det lika gärna röra sig om ett misstag ifrån någon anställd där, och även om det inte var ett misstag så är det så extremt sällan ändå så i praktiken har den aldrig tagits ut hursomhelst.

Återigen det skulle inte har blivit en sådan stor grej om de alltid har tagit ut avgiften på alla varor oavsett värde.

Av erkew
Skrivet av zarkov:

Jodå, det har det visst. Avgiften har varit 125kr i åtminstone 20 år, oavsett varuvärde.

Det enda som är nytt är att posten har insett att de måste följa lagen, de kan inte längre skylla på den stora mängden paket för att slippa. Till skillnad från _några_ andra eu-länder har Sverige aldrig haft något undantag från att momsa lågvärdeförsändelser, det är PN som på eget bevåg skitit i att göra det.

Skickades från m.sweclockers.com

Ni blandar ihop saker, att PN evt har brytit emot reglerna har inget med saken att göra, det förändra inte att det är en ny hantering och att de inför avgift på nya områden som det tidigare inte var någon avgift på, och det finns dessutom ingen lag som säger att de måste ta ut en admin avgift. Det har aldrig tidigare varit en avgift på försändelser av lågt värde. Jag tror miljontals med människor kan intyga om att de aldrig har fått betala någon adminavgift på sina 10krs grejer som de har köpt ifrån kina. Postnord sa ju tillochmed själva att de hade som praxis att det inte gällde för varor av lägre värde. Nu går det iofs inte att lita på vad PN säger, men i detta fallet så stämmer det ju också bra överens med verklighet, och de har ingen anledning till att säga det. Anledningen till att detta har blivit en sådan stor grej är ju inte för att de har sänkt adminavgiften ifrån 125kr till 75 kr, utan för de har infört det på nya områden.

Av erkew
Skrivet av Hurtigbullen:

Det som faktiskt gällde när du beställde var att du skulle betala 125:- (Postens dåvarande avgift) samt 25% moms (lag) på hela köpesumman och fraktkostnad.

Det har aldrig tidigare varit en avgift på billigare produkter. Det är ren lögn attt påstå att den dåvaranade avgift för dessa varor var 125kr. Det har varit en avgift på dyrare varor ja, men inte på billigare. Men bara för man har en avgift på ett område så blir det inte mindre nytt då man inför det på ett helt nytt område.

Av erkew
Skrivet av jonataan.host:

Beställt från Aliexpress och igårkväll kom dem till Sverige.

2018-02-28
22:50
Sverige Försändelsen har ankommit mottagarlandet.

Skickar till Postnord och frågar när jag kan beräkna att det kommer till mig. Får då detta som svar:
Hej Jonatan! Då det just nu är höga volymer med importerade brev på utrikesterminalen så kan det ta någon vecka innan försändelsen går vidare för sortering. /Sophie

Känns som att dem har en hel del att göra och är inte riktigt rimligt. Tog 5dagar att få hit det från Kina...

Har varit så i flera år i alla fall, året runt (inte bara vid högsäsong), ändå så kör de med "Just nu" argumentet hela tiden. Det är ju lite löjligt. Det har varit mer regel än undantag att det tar några veckor i arlanda. Men du fick i alla fall ett bättre svar än vad de brukar ge.

Skulle tro att det tar lite tid efter de har passerat utrikesterminalen också tills de blir upphämtade. Det har nog varit fördröjningar i alla led när det gäller kinapaketen i många år, eftersom det inte finns något krav på att de snabbt ska levereras så blir de ju lågprioriterade.

Men ändå gillar de att skylla på kina för de långsamma leveranserna. Överlag så finner jag postnord vara ett väldigt opålitlig företag, det går inte riktigt att lita på vad de säger.

Ta bara detta som exempel, de fortsätter säga just nu, trots att det mer eller mindre alltid är så. De skyller på kina för vara långsamma i sina hanteringar, trots att det i regel är dem själva som är de som är långsamma.

De skrev i sina pressmeddelande, "Ja, från och med 1 mars kommer alla försändelser som anländer till Sverige att momsbeläggas.". Men gräver man lite i det så stämmer inte det, det kommer gälla paket som anlände innan 1 mars också om de inte har hunnit lämna utrikesterminalen.

Det går inte att lita på vad de säger, det finns så många exempel på det.

Av erkew

Ofta så kan det ta flera veckor efter paketet har kommit till sverige innan den kommer till brevlådan, vad är det i regel som tar tid i arlanda som är orsaken till varför det tar så lång tid? Det gäller inte paket som har fastnat i någon kontroll.

Är det så lång kö i importavdeleningen eller ligger de och väntar på upphämtningen av en lastbil? Är det någon som vet vad det är som tar tid efter den har kommit till sverige?

Att fråga kundtjänst är poänglöst vid lite mer komplicerade frågor, för de vet inte vad de pratar om, de har kanske 50% rätt i sina svar.

Av erkew
Skrivet av SwedZi:

@Dansken: Problemet är bara att utbudet på deras EU lager är bara en bråkdel av vad varuhusen från Kina har..

Vad blir din lösning? Kommer du fortsätta eller lägga ner?

Av erkew
Skrivet av Xinpei:

Uppenbarligen genom att deras kunder beställer hundratusentals paket

Skickades från m.sweclockers.com

Ok, jovsist går de nog minus på kinapaketen och de skulle nog vilja slippa det helt och hållet, men det är inte så säkert att den nya hanteringen kommer vara en bättre lösningen för dem, då det ökar deras kostnader. Men vad har det med saken att göra? Det är väl fortfarande inte olagligt att betala momsen i efterhand? Snacka om att skifta fokus i diskussionen.

Btw: Postnord visar själv ingen respekt emot folk, och ingen i postnords ledning lider direkt.

Av erkew
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Så det är bättre att låta kinapaketen sänka Postnord? Bara för att du ska få slippa avgiften?

Vad menar du? Hur sänker man postnord? Hursomhelst så kan jag inte se det olagliga i att välja betala in det i efterhand istället.

Av erkew

....

Av erkew
Skrivet av wurpan:

Inte svårt att läsa själv på tullverkets sida vad det är som gäller...

Betala tull och moms
Här får du veta hur du går till väga för att betala tull, moms och eventuellt andra avgifter för varor som du handlar på nätet.

Om du har köpt en vara på nätet från ett land utanför EU via exempelvis Wish eller Alibaba ska du alltid betala moms för den varan. Om värdet på din försändelse är över 1 500 kronor ska du även betala tull för varan.

Om du upptäcker på ditt kvitto eller din faktura att du inte har fått möjlighet att betala tull eller moms ska du meddela Tullverket. Då hjälper vi dig att räkna ut vad du ska betala och skickar ut en räkning så att du får en chans att göra rätt för dig.

Samma sak gäller oavsett om det är Postnord eller ett kurirföretag som har transporterat din vara.

Meddela Tullverket genom att skicka ett mejl eller brev till oss och berätta vad som är fel och vilket företag som har transporterat din vara. Skicka även med underlag som vi kan utgå ifrån, till exempel kvitton och fakturor, digitalt eller i pappersform.

Mejla tullverket@tullverket.se eller skicka ditt brev till:

Tullverket
Box 12 854
112 98 Stockholm

Meddela inom tre år
Du kan meddela Tullverket om att tullavgiften eller momsen inte är betald inom tre år från den dag då din vara kom in i Sverige.

Ett brott att inte anmäla
Att inte anmäla eller deklarera varor som du importerar till Sverige är olagligt och kan vara ett brott enligt smugglingslagen.

Uppdaterad: 2018-02-16

Källa: http://tullverket.se/betalatullochmoms.4.6ac2c843157b7beb0074...

Jag tycker de borde förenkla processen, att begära in underlag etc av en person som är ärlig och hör av sig och vill betala in, blir ju som att jävlas med den som försöker vara ärlig där den stora majoriteten inte är det. De borde bara acceptera summan personen anger. Jag menar om han ärlig nog att höra av sig på helt egen bevåg (då postnord har missat att ta ut momsen) för sin 10krs vara, så är han nog också ärlig om själva summan.

Jag förstår inte ens varför ska man kontakta tullverket öht, och ha personlig kontakt med dem? Man borde bara direkt kunna deklarera och betala in det på deras sida på ett smidigt sätt på 2 minuter med hjälp av paypal eller liknade. Varför ska en massa underlag skickas och mailkontakt och granskning ske hit och dit, för sedan en faktura skickas ut för 2.5kr i moms? Sådan dum byråkrati. Snacka om ineffektivt och fientlig system.

Av erkew
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Du vill alltså bryta mot lagen?

Det är väl inget brott om man betalar i efterhand, och då tillkommer väl inga avgifter, så då kan de skicka sin faktura på 2.5kr (där bara portot kostar mer än vad de får in), skulle ju nästan vara lite komiskt.

Det handlar ju om att slippa postnords helt onödiga avgift, inte slippa momsen.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Kom med underlag att gud inte finns.

Jag har fortfarande inte påstått någon viss tidsram, men börjar man inte följa regler/lagar efter det påpekas att man gör fel kan man förvänta sig straff och dröjer man onödigt länge med att börja följa lagarna kan man vänta sig straff, ser inte ledningen till att börja följa lagarna kan de vänta sig bli ersatta. Mer än så är det inte. Att inte ha något undantag är att inte ha något undantag, har man ett undantag kan man vänta tills det löper ut, det finns inget som pekar mot att de skulle fått någon tidsfrist. Varför de inte införde det 1 februari får du fråga PostNords ledning.

Det är inget obevisbart du behöver bevisa, sluta med det tramset. Du kommer med fullt bevisbara påståenden. Men det är okej att komma med teorier till saker, men var mer öppen om att det bara är en teori ifrån ditt håll.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

De riskerar vite om de väntar onödigt länge med att börja efterleva lagen. Har du inget undantag från att följa lagen har du inget undantag och kan inte söla.

Att det blev första mars har mer med att det är en ny månad att göra, avgiftsändringar brukar du inte införa 16 februari, eller i mitten av en månad.

Kom med underlag för dina påståenden om att postnord var under sådan stor press att införa det såhär fort. Det finns av vad jag kan se inget som stödjer det. Officiellt så kan jag inte se något annat än att de hade till 1 mars på sig att presentera en dokumenterad handlingsplan, och inget mer än så.

Sedan är det väldigt osannolikt att postnord skulle ha drabbats av något med tanke på deras roll i samhället och att de är statliga ägda.

Av erkew
Skrivet av Kommenterande:

Postnord och Tullverket har förstås haft en massa samtal med varandra och det är knappast troligt att alla detaljer av dessa samtal nämnts i pressen. Om du kontaktar Tullverket och begär ut samtliga offentliga handlingar om detta, hittar du säkert en massa uppgifter som pressen har utelämnat, kanske även något angående detta datum.

Kanske, men det finns inga bevis för det, så därför kan man knappast betrakta som fakta, utan det är bara en teori ifrån ert håll.

Av erkew
Skrivet av superegg:

Så man andra ord även om man betalar tull och avgift så måste man betala det igen för att Postnord vill det.

Kan detta vara lagligt att kräva en avgift fast man har redan betalat?

Den detaljen skrev du inte i det jag kommenterade.

Av erkew
Skrivet av superegg:

Beställde lite saker från Kina nu dom kan inte kräva en avgift när jag beställde den innan datumet.

De har varit tydliga med att de inte kommer ta hänsyn till när du beställde. Så är man inte villig att betala avgiften så är det riskabelt att beställa idag.

Kräva och kräva, det finns ingen betalningskyldighet, men för få varan så kan du behöva betala.

Av erkew
Skrivet av Kommenterande:

Om du väntar till en bit in i mars, är jag säker på att det kommer rapporter i den här tråden om hur det går till.

Då det är oklart om paket som har anlänt i arlanda innan 1 mars drabbas av detta om de är kvar på arlanda tills efter 1 mars. Så kan informationen man får ifrån folk i början och mitten av mars vara opålitlig. För om de paketen inte drabbas så innebär det i praktiken att många kommer få sina kinapaket som vanligt flera veckor efter 1 mars ändå, för det är inte ovanligt att paket stannar på arlanda i flera veckor idagläget. Varför det tar så lång tid på arlanda har jag ingen aning om, men det kan ta väldigt lång tid väldigt ofta. Sitter de bara och väntar på upphämtning eller tar tullproccessen så lång tid, eller vad är det frågan om?

De har sagt, "Den gäller inte retroaktivt, men alla försändelser som anländer till Sverige 1 mars omfattas av den nya avgiften. "

I normala fall hade jag tyckt att det känns glasklart att det inte gäller paket som har ankommit till arlanda innan 1 mars, men postnord känns inte pålitliga och har gett mycket motstridig information tidigare, och kundtjänst ger lite andra signaler, även om de på kundtjänst känns extremt okunniga. Så jag vill att någon i chefposition ska säga det mer rakt ut vad som gäller.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Tror inte man ska dra så stora slutsatser av det hela, det kan bli en våg som vägrar hämta ut i början, men sen kommer ni nog se att de som vill ha grejerna fortfarande kommer tillbaka och lägger nya beställningar.

Visst, mycket p.g.a att det alltid finns en stor skara personer som inte vet om det än. Sedan beror det nog också på vilken prisgrupp vi pratar om. 10kr varor lär inte säljas lika mycket. Folk kanske dock försöker samfrakta mer när det gäller billiga varor. När det gäller varor för X antal hundra så kan nog handeln forsätta någorlunda som vanligt.

Sedan har ju postnord själva gått ut med att det finns kryphål, så vi får se hur det utspelar sig. Om alla kinasäljare kommer använda sig av ett eller annat kryphål, så kan det sluta med att det inte blir så stora förändringar trots allt i slutändan.

Av erkew
Skrivet av SwedZi:

@erkew: Du har rätt. Jag tror dock att det kan fungera i mitt fall, varför?

1. Jag har gratis frakt (så avgiften blir väl istället för frakten kan man säga)

2. Väldigt låga och bra priser jämfört med andra

3. Folk älskar mina produker

Har redan fått ordrar efter jag la till texten. Men det är som du säger, någon kommer garanterat höra av sig och klaga, dock kommer jag bara hänvisa till att det står tydligt på sidan och även i köpvillkoret. Jag tror även folk kommer bli mer accepterande för avgiften i och med att alla försändelser utanför EU kommer åka på avgiften, så folk är medvetna om det. Sen kommer nog förmodligen långt ifrån alla paket beläggas med avgiften.

Detta alternativ låter iallafall bättre än att börja importera själv och allt strul det innebär.

Kan inte prata för din kundbas, alla kan vara lite olika, du kanske har förstående kunder? Det kanske funkar i ditt fall. Men rent generellt så skulle jag gissa att de flesta som har köpt efter du la till den texten har missat det. Får du inte ofta mail angående leveranstiden redan? Jag antar att den också står i texten? Antalet missnöjda angående leveranstiden är nog inget emot antalet missnöjda över överraskningskostnader, isynnerhet om de är höga sett till priset de köpte den för. Jag skulle dra ner på omsättningen omgående om jag vore du, för se vad reaktionerna blir först.

Du kan ju se det som en sorts frakt visst, men frakt betalar man i normala fall vid köptillfället, detta är en överraskningskostnad.

Om du vill se det som en frakt, vad du skulle kunna göra då är att du höjer priset på alla varor med 75kr, som du sedan kan dra av.

Sedan har du ett annat problem, eftersom du dropshippar, så kanske du använder dej av flera olika säljare, så om ändå kunden är okej med denna avgift så kanske de tänker som så, jag köper 10 grejer och så kan SwedZi samfrakta allt, så blir det inte så dyrt om man slår ut det. Men kan du garantera samfrakt? Svårt då du droppshippar.

Som det låter så kommer alla beläggas med avgift bortsett ifrån dem som är märkta som gåvor. Det kan givetvis vara så att de slarva lite, men inget man kan räkna med precis.

Jag låter kanske pessimistisk, kanske allt blir bra. Jag vet inte. Jag har en tendens att se pessimistiskt på saker och ting.

Av erkew
Skrivet av SwedZi:

@Petterk:

Vet inte hur populärt det blir att skriva något i stil med "75kr + moms" tillkommer per vara" tvivlar på att så många kommer handla då, även fast jag ligger långt under vad andra liknande produkter kostar där leverantören inte använder dropshipping.

Och de som köper kanske inte läser det och ångra sig när de får avin av postnord. Kunder reagerar nog inte bra på överraskningskostnader.

Jag tror det finns 2 alternativ, antingen förlita sig på något kryphål, vilket egentligen inte är att rekommendera, eller importera själv. Men det ökar ju kostnaderna det me, och arbetsbördan och ansvaret, och riskerna. Vilket väl leder till att du måste öka priset, vilket säkert leder till minskad försäljning. Det positiva är att leveranstiderna ifrån dej till kunden minskar om du importerar, vilket gör att du får nöjdare kunder.