Inlägg

Inlägg som Lakritstack har skrivit i forumet
Av Lakritstack
Skrivet av shugge:

Om du väljer återställ utan att spara personliga filer så är det likvärdigt med att formatera och installera på nytt (minus radering av partitioner).

Ok, låter bra. Gör man det utan återsällningsenhet osv? Är fortfarande lite orolig att bli ståendes helt utan Windows om en radering sker och problemet med felmeddelandet uppstår igen. Frågan är hur man gör om det sker.

Av Lakritstack
Skrivet av shugge:

Varför inte göra som Alastor föreslår? Absolut enklast är ju att återställa windows om du inte tvunget måste radera andra partitioner på disken.

Jo det kanske räcker. Jag är bara orolig att det inte blir samma förbättring som om man formaterar hela disken och installerar en helt ren installation av Windows. Jag tänker att det under alla år har lagt sig massor av tempfiler hit och dit. Så var det i alla fall "förr". Men Windows har kanske blivit bättre på att strucka sådant. Jag vet inte.

Av Lakritstack

Vi körde tyvärr fast. Vi fixade återställnings-USB men efter att startat om datorn och vi kom i "installationsläge" så kunde vi inte ens starta igång. När vi valde alternativet att återställa från enhet så möts vi direkt av felmeddelandet STATUS_WAIT_2 (0x80070002)".

Efter ett par omstarter lyckades vi i alla fall komma in i Windows igen. Men jag vet inte riktigt hur vi ska komma vidare. Hittade det här, men ingen av hans enheter heter "RAW".

När vi kör den dos prompt som det skrivs om i länken ovan så ser det ut så här. Det är den som heter E: som Windows är installerat på nu (och är ju då i Windowsvärlden C:). Av någon anledning så är den E: här:

Han har också en partition med Linux (som en kompis till mig hjälpte honom fixa) sedan gammalt. Jag tror det är den som hamnat som C: här. Kan det vara det som fuckar upp det? Men vad den fjärde i DOS-bilden ovan är (den på 524 MB) har vi ingen aning om. Den syns inte i Windows.

Av Lakritstack

Kan man räkna med att alla saves i alla spel han har på Steam, Epic games osv sparas i molnet så man inte behöver tänka på det eller hur fungerar det?

Och hur fungerar det om vi blåser hela C:/ men ju har installerat de flesta spel på en annan disk. Behöver de installeras om ändå för att kopplingen i Windows ska fungera?

Av Lakritstack

Vi får väl bara testa helt enkelt.

Finns det tips på grejer som är lätt att glömma att backa upp? Typ smågrejer som bokmärken osv. Finns det några särskilda mappar ni rekommenderar att man ta en kopia på?

Av Lakritstack

Tack! Vi kollar Microsoftkontot nu och bakom Serienummer står det "Default string". När jag googlar på vad det innebär så verkar det som att vissa haft problem med det sedan de bytte moderkort - alltså att det är kopplat till hårdvaran på något vis. Men vi lyckades ju när vi "flyttade" från laptop till nya datorn. Jag minns faktiskt inte hur vi gjorde då. Vi kan ju testa, men man är ju orolig att fastna i att inte komma vidare om fråga om produktnyckel kommer upp - eller att den inte känner igen moderkortet.

Det är Windows 10 han kör nu.

Av Lakritstack

En fräsch ominstallation

Sonens gamingdator har vi byggt själva och uppgraderat hårdvara under åren. Vad vi inte gjort sedan start (flera år sedan) är att göra en total ominstallation av Windows. Det känns verkligen som det behövs. Prestandan känns ojämn och det körs säkert massa skit i bakgrunden som vi inte har koll på. Det skulle helt enkelt känns gött med en fräsch ominstallation av Windows.

Frågan är hur vi gör det här på bästa sätt.

Steg ett är att få koll på Windowslicensen. När vi installerade första gången så använde vi produktnyckeln från hans gamla gaming-laptop (som vi senare också tog hårddisken från). Nu hittar vi inte produktnyckeln. Jag vet inte om det går att hitta digitalt på något vis? Annars funderar jag på att helt enkelt köpa Windows. Det verkar ju inte kosta mer än ett par hundralappar. Men vad ska man välja? Windows 10 eller 11? Home eller Pro? Och när man köper en digital licensnyckel från t.ex. programvarukungen.se - så står det "Engångsköp för 1 PC-aktivering 32/64-bit". Innebär det att om vi skulle vilja göra en clean ominstallering igen (formatera hela disken) så behöver vi köpa en ny licens?

Steg två är väl att få koll på save-filer för de spel som inte sparar det online. De han är orolig över är Sons of the forest och Sekiro shadows. Han säger att de verkar tappat koppling till "molnet".

Har ni några andra tips för att underlätta en total ominstallation för att få en så fräsch dator som möjligt?

Jag har levt i Mac-världen de senaste 25 åren så jag har tappat kollen Allt tips är varmt välkomna!

Av Lakritstack

Det kan absolut vara intressant. Frågan är om han kanske vill ha ÅÄÖ.

Av Lakritstack

Sonen (17 år) har haft ett Razer BlackWidow Chroma i måånga år. Nu börjar det ge upp och han har därför önskat sig ett nytt i födelsedagspresent. Han är själv osäker på om han behöver ett fullstort eller ej, men något han har sagt är att han skulle uppskatta om det var tystare. Jag tror egentligen inte det måste vara mekaniskt. Det viktiga är väl att känslan i trycket fortfarande är bra gissar jag. Det är främst för gaming.
Alla tips på vad man ska satsa på mottages varmt. Bra gamingkänsla, men lägre ljudnivå är alltså önskemålen.

Av Lakritstack

Tack för svar! Hur är det med RAM. Hur stor skillnad skulle det göra?
Funderar även på moderkort. Vilka förbättringar skulle man kunna få av att byta det? Är det mer för att framtidssäkra?

Exempel på spel han spelar: Dying light 2, For honor, GTA, Sea of thieves osv.

Av Lakritstack

Vad uppgradera?

Vi har byggt ihop sonens dator själva och bytt ut komponenter under årens lopp. Black Friday idag och man funderar på om man ska passa på att uppgradera något igen. Men vilken komponent skulle det kunna vara läge för? Det är så smoooth gaming som möjligt som är målet

Så här ser den ut idag:
Moderkort: MSI Z370-A PRO
Processor: Intel Core i7 9700K 3.6GHz
Grafikkort: Gigabyte GeForce RTX 3070 EAGLE OC 8G 2.0
Minne: Ballistix Sport LT 16GB (2x8) Grey 2666Mhz
Disk: Samsung 860 evo + En Kingston SSD
Skärm 1: Samsung 27" CJG5 (2560x1440, 144Hz, 4 ms)
Skärm 2: Dell 24” UltraSharp U2412M
Nätagg: Seasonic FOCUS GX 750W
Chassi: Sharkoon TG5 - miditower - ATX

Budgeten är inte gigantisk. Förstår att grafikkortet kanske gör störst skillnad. Det kan ju dock kanske bli en lite väl kostsam historia..

Av Lakritstack

Är en ren ominstallation lösningen?

Min son har extremt många grejer igång i aktivitetshanteraren. Han har också problem med att datorn känns ovanligt seg. Det känns som klurigt att luska ut vilka som ska vara aktiva och inte. Vi funderar på om enklaste lösningen är att göra en ren ominstallation?
Vi har byggt datorn själva så vi har inga återställningenheter eller så. Hur gör man för att göra en ren ominstallation och vad är störst risk att man glömmer backa upp?

Av Lakritstack
Skrivet av martengooz:

Enda som skulle göra att han skulle komma närmare 4k är grafikkortet men det ligger knappast inom budgeten tyvärr. Prollen håller nog sig ett tag till, och de andra delarna hjälper nog inte så mycket för 4k drömmen. Tror nog bäst är att sikta på en 4k skärm snart (men kanske köra den i dlss) och sen när budget finns eller tekniken blivit billigare så kan man nog köra på native 4k.

Ja, men det är väl lite så jag gissade. Grafikkortet han har nu var det senaste som uppdaterades och det fick vi ju vänta på i över ett halvår innan det gick att få tag i - och då hade priset gått upp också

Det blir nog att sikta på något annat för att höja upplevelsen. Får klura lite på den..

Av Lakritstack

Vad uppgradera?

Hej!

Det lackar mot jul och sonen önskar sig som vanligt grejer för att levla upp sin dator. Han själv är inte så insatt i vad som skulle vara nästa steg, men målet är att kunna spela i 4K. Gissar att det krävs ganska mycket för att nå dit, men här är jag alltså på jakt efter något som iaf tar han ett litet hack närmre Om ni hade följande spec - vad skulle ni byta ut/uppgraderat/köpt till om ni hade 2-3.000 kr?

Moderkort: MSI Z370-A PRO
Processor: Intel Core i7 9700K 3.6GHz
Grafikkort: Gigabyte GeForce RTX 3070 EAGLE OC 8G 2.0
Minne: Ballistix Sport LT 16GB (2x8) Grey 2666Mhz
Disk: Samsung 860 evo + En Kingston SSD
Skärm 2: Samsung 27" CJG5 (2560x1440, 144Hz, 4 ms)
Skärm 2: Dell 24” UltraSharp U2412M
Nätagg: Seasonic FOCUS GX 750W
Chassi: Sharkoon TG5 - miditower - ATX

Budgeten är alltså ca 2-3.000 kr. Vet att det inte är mycket för att kanske få någon stor förändring, men han ska få lite annat också. Är det för lite pengar för att ens göra någon skillnad i hastighet så kanske det blir att satsa på ett ny mus och ev. tangentbord. Musen börjar ge upp och tangentbordet börjar också bli sämre.

Jag har faktiskt inte stenkoll på vad han spelar just nu. Men han har spelat en del GTA, Forza och lite annat. Han gillar open world-spel.

Av Lakritstack
Skrivet av Printscreen:

Jag kör Logitech idag, gick till slut från mina älskade Steelseries Arctis pro.

1499kr på Elgiganten nu med rea, och du laddar dem med USB-C och så håller dom en jäkla massa timmar

https://www.elgiganten.se/product/gaming/gamingtillbehor/gami...

Ok, verkar ju vara bra. Det som kanske sticker ut lite med Razer-lurarna han haft är väl att de är ganska bas-tunga. Vet inte hur viktigt det är, men han säger att det är väl gött när han lyssnar på musik men att det inte spelar lika stor roll när han spelar. Och när han kollar film så kör han ofta högtalarna. Hur bas-tunga är dina Logitech – finns det risk att han blir besviken?

Hittade också dessa: https://www.komplett.se/product/1165858/gaming/spelutrustning... Erfarenheter av dem?

Av Lakritstack

Vilket gamingheadset efter Razer Nari Ultimate Gaming?

Vi har precis reklamerat och fått pengarna tillbaks för sonens Razer Nari Ultimate Gaming Headset. Mycket strul med tapp av connection och micken blev dålig med tiden. Vi ska nu köpa nya. Han gillade ljudet i Razer-lurarna, men använde inte haptiken alls. Har ni tips på andra i samma prisklass (ca 1500 kr) som kan passa honom om han gillade ljudet i dessa? En annan viktig funktion för honom är att det finns mute-knapp på lurarna.

Av Lakritstack

Pewdiepie-brandingen är inte så viktig. Kom gärna med fler förslag på mus och tangentbord som är bra. Det är en djungel

Av Lakritstack

Jag hade inte tänkt på att det inte var svensk layout. Tack! Tror verkligen han vill ha det.
Han har snöat in sig lite på lättviktsmus med den håliga designen. Tips på någon riktigt bra sådan? M1:an är säkert bra, men det blir nog onödigt omständigt/dyrt att beställa därifrån.

Av Lakritstack

PewDiePie-paketet. Är det bra grejer?

Sonen har vid tillfälle nämnt detta paket: https://eu.ghostkeyboards.com/products/ghost-a1-keyboard-mous.... mest för att han tycker det ser ballt ut. Också för att han hört att det ska vara najs med en lättviktsmus. Är det bra grejer eller är det mest PewDiePie-brandingen man betalar för?

Sonen har idag ett Razer blackwidow chroma-tangentbord och en Razer DeathAdder Elite-mus. De börja bli slitna och måste bytas. En känsla av uppgradering hade ju inte heller varit dumt. Hur står sig PewDiePie-paketet mot det han har idag? Rekommenderar ni något annat?

Paketet är ju ganska dyrt (?). Förutom frakt tillkommer även €50.75 skatt. Det börjar ju närma sig €300..

Av Lakritstack

Hittade ett test från Sweclockers. För det är väl den här: https://www.sweclockers.com/test/24758-seasonic-focus-plus-go...