Inlägg

Inlägg som Krilbe har skrivit i forumet
Av Krilbe

ISO 100 %, tyst, men inte "platta" tangenter?

Försöker ersätta mitt gamla Logitech K120 som har rätt layout och form för mig som mestadels programmerar osv. (inte spel).

Tycker det verkar nästan omöjligt att hitta sådana "helt vanliga" tangentbord nu för tiden. vaf..n!?!?!

Söker alltså:
- ISO-layout.
- Fullsize (100 %).
- Svenskt med åäö (nordiskt är OK).
- Inga specialare i layouten - alla tangenter placerade exakt enligt standard.
- Dock: Väldigt gärna ett par extra makrotangenter (kalkylator & låsa skärmen - det räcker).
- Trådlöst (Bluetooth eller USB-dongel spelar ingen roll).
- Väldigt gärna tystare än K120.
- Tangenttopparna får inte vara lägre än som på K120 (som jag bedömer till runt 50 % höjd jämfört med "traditionella" bord).
- Pris spelar mindre roll.
- Om det går att undvika Kina-tillverkat gör jag gärna det av etiska & politiska skäl.

Vad kan ni föreslå?

Bakgrund:

Har försökt med nya K120 men två exemplar senare så ger jag upp eftersom båda emellanåt får för sig att repetera en tangent så jag t.ex. får "kkkkkkjell" när jag ska skriva mitt namn.

Testade nu ett Cherry Stream som blir "fel" för mig p.g.a.
1. Ctrl+win+alt till vänster är för breda (ej standard) och motsv. till höger har adderat en win-knapp öven till höger (när kom "någon" på denna mörka idé?), vilket gör att mycket välanvända Alt och AltGr har flyttat på sig så jag missar.
2. Tangenterna är något för låga, vilket gör att med den ställning jag är van vid så kommer tummens sida emot tangentbordskanten innan jag har fått ner tangenten, så jag tvingas lyfta handloven en aning för att vinkla ner tumspetsen förbi tangentbordskanten. Gäller nedersta tangentraden, framförallt piltangenterna ner, vänster & höger.

Däremot gillar jag att Cherry är betydligt tystare än Logitech K120.

Av Krilbe
Skrivet av burton666:

jag köpte DNS-paketet från loopia för 10:-/mån. Jag kan nu vidarebefordra alla mail som går till mina domän-adresser till min gmail. Men går det att trixa till det i gmail så att det ser ut som att jag skickar från mina domän-adresser med?

Detta är jag också intresserad av. Hittat någon lösning?

Har alltså egen domän (företag, sidoverksamhet) och skulle behöva ha e-posten gratis någonstans (eller i alla fall billigare än nya Google Workspace), där domänen används/funkar både inkommande och utgående.

Av Krilbe

Connectors with shared bandwidth?

Hej!

Behöver hjälp att säkerställa att jag uppfattar rätt här.

I en moderkortsmanual såg jag denna informationen om PCIe-portarna (inkl. M.2):

http://www.rilbe.se/ConnectorsSharedBandwidth.png

Betyder det att PCIe-bussen för A-sektionen är x20 totalt, och att detta kan fördelas på olika sätt mellan de fyra kontakterna? Och att konfigurationerna 1, 2 och 3 anger hur "bredden" fördelas och vilka kontakter som ska användas om jag behöver 2, 3 eller 4 olika enheter, men att inga andra kombinationer tillåts?

Det ska alltså funka utan att skapa några flaskhalsar att koppla in ett grafikkort PCIe x16 på PCIEX16_1 och en SSD M.2 PCIe x4 på M.2_1?

Av Krilbe
Skrivet av jeffan97:

Om du nu gillar att ha mobilen i vatten så kan jag rekommendera en med IP69K klassning, dem finns dock få.

*haha* Kanske det.

Av Krilbe
Skrivet av Stefflo:

TS - Du skriver att du gjort reparationen på en auktoriserad firma men varför gick du inte i första han tillbaka med telefonen dit för innan du började pilla själv? Klart det finns en garantitid men något som ska vara tätt borde vara det under hela sin livstid även om telefonen är lagad men då givetvis på rätt sätt.

Av tidsbrist i första hand. Skickas till Polen + 7-10 arbetsdagara för reparationen. Dessutom är det väl som ni säger att de inte menar att man ska doppa den avsiktligt, så ändå osäkert om reparationen skulle falla under 3 månaders garantin.

Och i det läget så var det värt att göra ett försök själv. Finns ju fortfarande möjlighet att lämna in den, men med tanke på att skadan är på en kontakt på det största kretskortet så är gissningsvis reparationskostnaden ganska hög.

Av Krilbe

I vilket fall så har jag nu sett att batteriet ger 3,65 V (nominellt 3,85 V) så helt dött är det inte. När jag nu hade monterat bort "locket" ovanför den övre delen av mobilens innanmäte, där batterikontakten sitter, så kollade jag efter skador där. Trodde inte det hade kommit vatten dit upp. Men tydligen så hade det det, och vid en av de större kontakterna ser det ut att ha "brunnit" lite. Svårt att se om det är avbrott, men ser helt klart inte bra ut.

Eftersom telefonen verkar stendöd även med hyfsat okej batteri och med laddare ansluten lång tid, så får jag nog se mig besegrad. Att byta kontakt själv klarar jag inte (för pilligt) och att köpa nytt kort gissar jag är både svårt att hitta och gissningsvis inte värt slantarna.

Det får nog bli en ny telefon trots allt. Nåja, den hann ju bli runt två år gammal i alla fall... Och jag fick lära mig lite telefonpulande på köpet.

Frågan är nu vilken ny telefon man ska ha om man vill undvika Samsung (aldrig gillat någon Samsung-produkt som har ett användargränssnitt) och Huawei (tja...) och inte är intresserad av iPhone... Och helst vill ha luren inom en vecka av vissa praktiska skäl... Hm...

Av Krilbe
Skrivet av Johan_J_90:

Skölj rent med isopropanol, då det dunstar bort (ren alkohol) så är det inget som kommer att leda ström och ser enkelt om det är kvar något vatten då bara alkoholen dunstar med inte det kvarvarande vattnet.

Hm. Låter riskabelt, riskerar man inte att lösa upp t.ex. tejpklister som verkar finnas lite överallt i telefonen? Och man får väl inte bort saltet direkt - det löser sig väl inte i alkohol? Rent mekanisk sköljning i så fall.

Men jag tror faktiskt att jag har fått bort i stort sett allt salt och allt vatten måste ju ha dunstat vid detta laget när den har legat utan baksida i flera dagar.

Av Krilbe

Har öppnat och rengjort så gott det går. Såg inte ut att vara så farligt. Tyckte limsträngen såg bristfällig ut vid den kanten där vattnet läckte in, men kan vara skadorna från att jag öppnade den.

Batteriet verkar fortfarande dött. Har beställt nytt batteri och lim. Ska göra ett försök med 9 V-batteri för att få igång gamla batteriet i väntan på att det nya kommer. Den som lever får se...

Av Krilbe
Skrivet av MCRJ:

Saltvatten förstör komponenterna i telefonen.

Tja... Fast det är ju ganska begränsad mängd salt och med lite tur så har det inte hamnat där det har haft tillfälle att skada något. När jag har öppnat tänkte jag speja efter avlagringar och avlägsna med fukt så gott det går om det syns något. Värt att försöka i alla fall, tror jag.

Vet inte om det i sig förstör komponenter...? Korrosion på sikt, självklart, om det inte avlägsnas, i alla fall i kombination med fukt. Tillsammans med fukt är det också elektriskt ledande, vilket kan orsaka smitströmmar där man inte vill ha dem, men det är i så fall också bara ett problem så länge saltet finns just på ett sådant ställe. Avlägsnar man det försvinner problemet bums.

Dock medveten om att man kanske inte hittar alla ställen där eventuella saltrester kan tänkas ha hamnat. Kan ju överväga att skölja med rent avjonat vatten eller möjligen kranvatten. Följt av noggrann torkning i så fall förstås.

Får väl se hur det ser ut när jag öppnar den. Om jag nu gör det...

Av Krilbe
Skrivet av _niko_:

Jag har en Pixel XL (oxå 4GB) och upplever öht inga problem
Pixel 4 lär dock om allt stämmer ha 6GB

Skrivet av jlarss:

Pixel 4 kommer att annonseras idag på eftermiddagen så jag hade väntat iaf ett dygn innan du bestämmer dig.

Aha. Ja, det kan ju vara värt. Tack för info!

Av Krilbe

Angående alla svar om IP68 och vatten, så vill jag bara säga att det är en jäkla skillnad på 1,5 meter och 5 cm där jag har filmat. Jag har alltså nätt och jämnt doppat den under ytan, inget mer, och det skulle jag inte göra heller.

Reparationen jag gjorde var hos HTC's auktoriserade just för att de lovade att IP68 skulle gälla även efter reparationen. Att den då skulle ta in ganska rejält med vatten vid doppning cirka 30 sekunder på ett par centimeters djup tycker jag är minst sagt magstarkt.

Att vattnet är salt påverkar såvitt jag vet inte ytspänningen, och ska alltså inte påverka tätheten. Att doppa den i en diskho med diskmedel i vattnet skulle jag aldrig våga. Det sagt så känns Östersjöns vatten en aning "tvåligt" när man t.ex. sköljer händerna efter att ha tvättat dem, så det kanske finns andra föroreningar i det som sänker ytspänningen, vad vet jag. Men nog tycker jag att den borde tåla en halvminut på ett par centimeters djup ändå, om reparationen är korrekt utförd.

Av Krilbe

Ta isär och limma om mobilen för IP68?

Hej!

HTC lovade att min HTC U11+ skulle vara vattentät (IP68) även efter skärmbyte i somras. Nu när jag skulle filma ett par maneter så visade det sig vara lögn. Vatten läckte in redan ett par cm under ytan.

Funderar på att ta isär och limma om den själv. Någon som har gjort något liknande (oavsett märke/modell)?

Vad bör man använda för lim? Känns som att det bör vara något segt...?

Kan notera att mobilens baksida går att lyfta en aning, vilket jag förmodar är ett tecken på att deras limning inte var någon höjdare...

Har sett Zhanlida T-7000 användas i en film, men hittar inte det limmet i Sverige. Hittar dock t.ex. B-7000. Duger det lika bra?

Mvh,
Kjell

Av Krilbe

Google Pixel 3 XL med "bara" 4 Gbyte RAM - räcker det?

Hej!

Funderar på en Google Pixel 3 XL, men hittar bara modellen med 64 Gbyte minne och 4 Gbyte RAM. Hade föredragit den med 128/6.

Någon som har någon uppfattning om huruvida 4 Gbyte RAM är trångt? Det kan ju dra ner prestanda rätt ordentlig om RAM är trångt...

Har f.n. en HTC U11+ med 128/6 och den tycker jag har funkat fint. Tyvärr lyckades inte HTC hålla sitt löfte om IP68 även efter skärmbyte... Blött var det här...

Mvh,
Kjell

Av Krilbe
Skrivet av Krilbe:

Uppdatera dem har jag inte gjort på länge så det låter som en bra idé. Ska testa det. Zero-handoff vet jag inte om de stödjer, de har några år på nacken. Får kolla upp det och testa.

Samtidigt så är glitcharna inte knutna till WiFI - även trådade klienter har det problemet. Så jag tror både router och AP kan behöva "fixas".

Vill bara sammanfatta med att jag nu har installerat UniFi-grejer överlag. Köpte USG + 3 switchar (8-ports, varav en med 4 st PoE ifall ifall), samt två nya AP AC PRO. Har ägnat dagen åt att konfigurera, separat SSID för 2.4 GHz och 5 GHz som jag tycker jag har läst är bra för att inte enstaka 2,4 GHz-enheter ska dra ner samtliga enheter till 2,4 GHz (hur är det med det egentligen?).

Även fixat gästnätverk med eget SSID och ett separat VLAN för IoT-eneheter också med eget SSID. Hittade instruktioner för att kunna göra anrop från privata nätverket till IoT-eneheterna (adminsidor t.ex.), men blockera dem från att anropa det privata nätverket. Säkerhetsgrej...

Hittills verkar allt fungera bra, men tycker 5 GHz-nätet verkar ha väldigt dålig räckvidd. Våra leca-väggar kanske blockar mycket. Nöjd såhär långt i alla fall!

Av Krilbe
Skrivet av plunn:

Jag har själv ett par uttag från Biltema och man får pillra lite så blir det bra.

Jag har även ett Elkouttag från Jula och det är klart bättre
https://www.jula.se/search/?query=elko+datauttag

Sen köper man då till en förhöjningsram
https://www.jula.se/search/?query=elko+f%C3%B6rh%C3%B6jningsr...

Sen fick jag gå till Elko för att se hur parterna skulla sitta (B-standard), Kroneverktyg rekommenderas!
http://www.elko.se/getfile.php/1347077/produkter/doc/3/3/4550...

Hittar denna, som ser OK ut utanpå:
https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/hemelektronik/nat...

Ska jämföra Elko och Schneider lite...

Av Krilbe
Skrivet av Polze:

Är det kvalité du är ute efter så rekommenderar jag följande

https://www.elbutik.se/product.html/mod-ut-exxact-2xk6utp-pl-...
https://www.elbutik.se/product.html/exxact-dosor-for-utanpali...

Köper du ovan länkade artiklar har du en komplett ram med 2st cat6 uttag.

Skrivet av planders:

Jag kör dessa fast med dammluckor. Ser (enligt mig) lite trevligare ut när de inte används.

https://www.elbutik.se/product.html/exxact-datauttag-2xcat6-u...
Skickades från m.sweclockers.com

Tack! Ser lovande ut, även om bilderna där är heldassiga. (Att det kan vara så svåååårt!?)

Av Krilbe

Ja, typ, fast den där är ju infälld. Jag har kablarna utanpå väggen, inte i en dosa.

De jag köpte förut och inte gillar är dessa:
https://www.dustin.se/product/5010668963/unshielded-wall-sock...

Verktyget jag talade om heter visst "Kroneverktyg":
https://www.dustin.se/product/5010208356/vk-14-kroneverktyg

Av Krilbe

Bra utanpåliggande CAT.6/RJ45-uttag?

Hej!

Jag har dragit lite nätverkskabel hemma, men tycker uttagen är dassiga. Plastiga. Och när man väl har satt på kåpan så får man inte loss den igen för att modda utan att låshakarna går sönder.

Kan någon rekommendera BRA utanpåliggande CAT.6/RJ45-uttag?

Jag tar gärna ett där man bara klämmer ner varje tåt i en skåra, för jag har ett sådant verktyg, som även kapar tråden intill. Kompakt är bra. Helst med två uttag per dosa. Skruvar gärna kåpan för att slippa problem med idiotiskt konstruerade låshakar.

Av Krilbe
Skrivet av joeldeluxe:

@Krilbe:

Jag tror att det beror på det trådlösa nätverket i sånt fall, att routern buggar ur borde inte spela någon roll om klienterna stannar kvar på en AP för länge. Kan du testa uppdatera dem till senaste versionen och stänga av Zero-handoff?

Uppdatera dem har jag inte gjort på länge så det låter som en bra idé. Ska testa det. Zero-handoff vet jag inte om de stödjer, de har några år på nacken. Får kolla upp det och testa.

Samtidigt så är glitcharna inte knutna till WiFI - även trådade klienter har det problemet. Så jag tror både router och AP kan behöva "fixas".

Av Krilbe
Skrivet av joeldeluxe:

Förlåt ska försöka förtydliga: Zero-handoff är så kallad roaming mellan accesspunkterna och finns inte kvar på nyare modeller. Stämmer, att det är olika implementeringar av roamingen men där den inbyggda funktionen funkar galant i vanlig hemmamiljö så du behöver inte oroa dig för det. USG kommer inte att förändra något när det gäller Wifi utan bara underlätta inställningsmöjligheterna samt stabiliteten. Dock verkar det vara Wifi som är instabilt för dig eller? Ska du skaffa en nyare modell (vet inte vilken du har i dagsläget?) så skulle jag rekommendera AP-AC-Pro som är mycket prisvärd och stabil:

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3348260

OK, så den roamingmetod som finns i de nyare AP är en annan natur än Zero-handoff? Men har inget särskilt namn?

Ja har nog två primära problem, tror jag:

1. Routern instabil, glitchar.

2. Klienterna (i alla fall vissa) hänger kvar för länge på den AP som man har avlägsnat sig ifrån, med dålig signal som följd.

Det är i alla fall min något bristfälligt underbyggda analys. Routern är rätt gammal, så det är kanske inte helt förvånande om den behöver bytas. Tror jag börjar med det, så får vi se om jag ska byta AP också senare till nyare modeller.

Tack för hjälpen!