Inlägg

Inlägg som elk49 har skrivit i forumet
Av elk49

problem med RGB

Hej!

När sonen nu får en dator ihopbyggd så vill han inte helt oväntat ha lite belysning i form av RGB. Personligen har jag aldrig varit intresserad av RGB och är totalt oinsatt på ämnet.

I hans Deepcool-chassi (CC360) sitter 3st ARGB-fläktar som styrs av medföljande kontroller. Dvs det finns en liten knapp för att byta färg på fläktarna.
För att få en lite enhetligare känsla mellan fläktarna i chassit och andra komponenter (så som RGBn på RAM-minne) så hade det varit trevligt att kontrollera allt via moderkortet.
Han har ett "ASUS Prime B450M-A II" med "Aura Sync".
I ett första försök att koppla fläktarna direkt till moderkortet fick jag lära mig att det finns RGB-kontroller som har 12v 4-pin, och andra modernare som har 5v 3-pin. I vårt fall är moderkortets RGB-kontakt 4-pin, medan fläktarna i lådan har 3-pin.

Min lösning var att beställa hem en RGB-converter från Deepcool (https://www.amazon.se/dp/B08HMQCH7V?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_...).

"inmatning" till convertern är en 4-pins kontakt som jag anslutit till moderkortet, samt strömförsörjning via en SATA-elkontakt. Coonvertern har sedan "ut-matning" för 5v där jag satt en sladd som följde ed chassit. Sladden är uppdelad på två anslutningar (en för 5v, och en för "GDV"). Den passar finfint i convertern, och i andra änden får jag då en 3-pinanslutning som jag kopplar in fläktarna i.

Perfekt trodde jag. Men när jag startar igång datorn så lyser dioden på controllern (så den har ström), men fläktarna som borde lysa i fina färger är helt släkta.

Är det någon som har erfarenhet av liknande setup?

Bör det fungera som jag gjort?
Är controllern trasig?
Något med Aura-syncporten som jag inte förstår?

Av elk49

Ryzen 3600 - 550 kr

Av elk49

Ryzen 3600 - 400 kr

Av elk49

Ryzen 3600 - 300kr. Hämtar.

Av elk49

CPU/Moderkort/minnen

Sonen vill bygga ihop en speldator och är på jakt efter ett paket med CPU, Moderkort och minnen.

Har tänkt mig något i stil med:

Ryzen 3600
B450/A520
2x 8GB 3200 MHz

Annat som uppskattas men inte krav:
Moderkort med WiFi
Liten formfaktor (Micro ATX, Mini-ITX)
RGB
Upphämtning i Stockholmsområdet

Läs hela annonsen här

Av elk49
Skrivet av medbor:

Byter? Jag kör fortfarande MX518 från tidigt 00-tal

Nymodigheter! Håller fast vid min MX500 och siktar på ytterligare 20 trogna år.

Av elk49

Jag är både medlem i BRF-styrelse och senior konsult inom Microsoft 365.
I vårt styrelsearbete använder i ett verktyg som tillhandahålls av vår ekonomiska förvaltare.
Verktyget är då skräddarsytt för styrelsearbete. Fastighetsregister, Medlemshantering, Fakturer, Avtal, Parkeringsplatsköer, Dokumenthantering, etc, etc.
Sjävfallet skulle det gå att åstadkomma allt detta mha verktygen i Microsoft 365. Men det skulle ta väldigt många timmar att skräddarsy allt för att bli ändamålsenligt.

Man skulle få en hel del postivia saker som versionshantering, ökat dataskydd, säkerhet osv osv.
Men kostnaden för att få det användarvänligt och ändamålsenligt blir hög.

Sammantaget är tipset att gå på en ändamålsenlig "Off the shelf"-produkt där ni kan få stöd i allt arbete ni gör för BRF:en.

Av elk49

Ja.. håll er borta från Googles VPN. Utan det så har dom inte en chans att spåra er när ni använder en telefon där hela mjukvaran byggts av Google!

Av elk49
Skrivet av vickos:

Säljer inte i delar tyvärr, håller det öppet tills i morgon kväll vid 8.

Ok, förstår.
1600 för #2. Hämtar.

Av elk49

Kan du tänka dig sälja delarna i dator 2?

Kan i så fall tänka mig betala 1400kr för:

CPU: Intel 8600k
Moderkort: Gigabyte B360 Aorus Gaming 3 WiFi Moderkort Svart
RAM: Corsair 16GB (2KIT) DDR4 2666Mhz LPX
Kylare: Cooler Master Hyper 212 EVO CPU cooler A/I

Av elk49

Sökes: CPU och GPU till äldre dator

Hej,

Är igång med att damma av en gammal dator jag har. Tanken är att sonen ska få den som första speldator till framför allt Fortnite.

I burken sitter nu en i5-3450 samt ett R280x.
Undrar nu om det finns någon som har några passande uppgraderingar liggandes.

Söker följande
CPU: 3770 el. 3770k
GPU: Prestanda ca GTX 1060

Har ni något liggandes så skicka gärna PM med prisidé.

Läs hela annonsen här

Av elk49

Drog in fiber i sommarstugan nyligen.

Tipset är att peka var du vill ha den indragen och låt någon gräva dit. Installatörer med ändamålsenliga maskiner gör detta på nolltid och lämnar inte ett spår efter sig. Dom "skär" ner i marken, lyfter 30cm jord, stoppar ner kabel och lägger tillbaka jorden igen. Efter ett par dagar ser du inte att dom varit där.

Antar att dom även går över grusgången om du så vill. Nackdelen är väl att där behöver man väl lappa markduken under.. kanske mer pyssel men säkert inget större problem för dom som gör det där varje dag.

Du får det där du vill ha det, på rätt djup och snyggt framdraget utan spår efter sig. Bäst av allt är och du kan lägga din tid på bättre saker än att slita med en spade.
Att dra Cat6-kabel inne i huset kostar också pengar och tar sin tid.
Sammantaget värt varenda krona.

Av elk49
Skrivet av ELF:

Ser folk nämna Dune 2.
Någon som har länk? Hittar bara Dune 1 och Dune 2000...
Jag menar, jag har aldrig sett Dune 2.

Har förövrigt aldrig kört Dune 2000. Har bara kört C&C och RA.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dune_II

Av elk49
Skrivet av DeadMeat1234:

Men det gick att få igång med stöd för både mus och ljud om man bara använde alla 640k.

Var för övrigt ett klockrent spel, lätt mer banbrytande än Command & Conquer.

Det måste funnits hårdvara i min gamla IBM 386:a som käkade för mycket minne.
Minns att jag byggde startmenyer som laddade olika mycket hårdvara beroende på vad jag skulle göra på datorn.

Dune 2 krävde att jag hoppade ner till den mest sparsmakade konfen som bara tog med det absolut nödvändigaste för att burken skulle boota.
Det hade sin charm det där också

Av elk49

Väcker gamla Dune 2-minnen till liv... fick spela det med tangentbord istället för mus för att 640K var visst inte mer än någon behöver...

Av elk49

"Deltaco Smart Home-appen är allt du behöver för hantering av sirenen. Via appen kan du styra enskilda enheter var för sig eller dela in dem i olika rum för att enkelt hantera en grupp. Du kan förutom att sätta på eller stänga av sirenen, välja volymläge och ställa in timer-funktionen. Alternativt kan du schemalägga specifika tider då den ska vara på eller avstängd eller skapa automatiska åtgärder."

105 db bör väl väcka de flesta tonåringar

https://www.inet.se/produkt/8309740/deltaco-smart-wifi-siren?...

Av elk49

Vi har gruppavtal via BRF, så det är en del av månadsavgiften.
Vi (föreningen) betalar 100 SEK / månad / lägenhet. Exkl moms.

Vi har nu 500/500 via Telenor.
Priset har varit detsamma i många år. Var tredje år har vi i styrelsen pratat med Telenor och fått hastigheten ökad (100 -> 250 -> 500).

Detta är i Stockholm.

Av elk49
Skrivet av Neon:

Tog en titt på Google Photos, har ett stort antal foto där, letade överrallt efter att ladda ner dem alla på en gång, detgick dock inte? Man kunde välja flera bildern med SHIFT men det fungerade inte helt tyvärr, den gillade inte välja så pass mycket som jag har. Nästa steg var att testa Google Takout men även det fungerade sådär, man kunde inte ladda ner alla foto som filarkiv utan man behövde ange ex onedrive!?

Inte alls imponerad, kan acceptera att man inte är bäst men detta framstår som väldigt dåligt faktiskt. Ganska övertygad om att det inte blir Google Drive.

Tryck inställningar(kugghjulet) -> Exportera din data.

Photos förbereder då zip-arkiv med alla bilder åt dig.

I allmänhet så tycker jag nog också att dom gjort en hel del till det stökigare i och med uppdelning av photos och drive.
Som android-användare så tycker jag dock att Google photos-appen är så mycket bättre än att ha bilderna synkade via OneDrive. Grejer fungerar sömlöst vid telefonbyten och alla bilder finns direkt när man pillat in sitt google-konto.

En annan sak som jag stör mig på är Google prenumerationsalternativ. Köper idag 200GB för 29SEK/månad. Nästa steg är 2TB för 99 SEK/Månad. Sjukt stort steg procentuellt.

Av elk49
Skrivet av snajk:

Teams är väl ganska standard annars. Data sparas per default i den region som man har köpt det för, så norra Europa här. Jag har inte gjort några djupare analyser men det används av både offentliga institutioner och stora företag som inte lär ta sådana beslut så lättvindigt.

Slutlagring sker i din region, men en hel del data studsar över atlanten "på väg dit".
Dessutom spelar geografisk region mindre roll iom Cloud Act och det ickebefintliga skyddet av icke amerikanska medborgare.

Många offentliga institutioner som använder tjänsterna, men i princip inga nya aktiveringar från denna kundgrupp sedan skatteverkets utredning färdigställdes. I och med Schrems2-domen så har ju de regelverk och överenskommelser som man baserat tredje landsöverföringar på ogiltigförklarats av Europadomstolen.

https://www.svt.se/nyheter/tunga-myndigheter-dissar-teams

Av elk49

Kör med trotjänaren Logitech MX 500 från 2003!