Inlägg

Inlägg som klomasdo har skrivit i forumet
Av klomasdo
Skrivet av socsoc:

Jag funderar på köpa denna externa lagringschassi Icy Box IB-RD3620SU3. Jag har 2 hårddiskar med olika lagringstorlekar. Jag undrar om denna externa chassi kan se diskarna som indivuella på datorn? Vad tycker ni allmänt om denna chassi?

Har den större modellen med fyra diskar och varje disk syns var för sig. Har en svag aning om att det går att ställa om, fast eftersom jag ville ha varje disk för sig har jag varken undersökt eller testat det.

Den är kopplad mot en raspberry pi som mål för backup, så hastigheten kan jag inte säga nåt om. Har aldrig märkt att den tappat nån disk (läs: backupjobben har aldrig failat).

Av klomasdo

Det är fullt möjligt att allting faktiskt fungerar precis som det ska hos dig.

Det har blivit vanligare att blockera IP-adresser från VPN-tjänster.

Det blir en katt-och-råtta-lek, för VPN-adresserna byts och sen blockerar SVT med flera dom nya adresserna. Så håller det sen på i all oändlighet...

Av klomasdo

Den bistra verkligheten är sådan att ska det vara garanterat stabilt, så är det kabel som gäller. Switchar kan man använda för att förgrena nätet vid behov.

Det kostar tid och pengar att göra, fast vinsten blir att det alltid kommer att hålla sig stabilt.

Av klomasdo
Skrivet av Samieee:

Hur gör man det? 🤔

Man får surfa in i accesspunkten och leta sig fram till trådlösa inställningar. Det kan se lite olika ut beroende på modell.

Generellt gör man sedan så här:

  • Välja att accesspunkten ska vara 'Client' istället för 'Access Point'.

  • Välja vilket nät man ska koppla upp till och knappa in PSK/lösenordet.

  • Dubbelkolla att inte DHCP-server är aktiverat i denna enhet.

Får du inte ordning på det, så berätta vilken modell du har.

Av klomasdo

Det går också att köra en accesspunkt 'baklänges' så den i praktiken fungerar som ett trådlöst nätverkskort. Där kan du få ut minst en vanlig ethernetport. Behövs fler portar, sätter man in en liten switch mellan AP och utrustningen.

Kan vara lite knöligare att få igång, fast (WiFi)stabilt när det väl är igång.

Av klomasdo
Skrivet av Kalium:

Frågan är då bara om detta går att göra trots att vi har så olika storlekar på diskarna? Och vad händer då med hans överblivna utrymme på sina diskar? Kan han använda det som lokal lagring då?

Om han har 8 TB från början och dina backuper tar 3 TB, så blir det 8-3 = 5 TB fritt att använda som han vill.

Av klomasdo

VPN skapar ett virtuellt nätverkskort som windows ser som ethernet.

Händer även ibland när man kopplar in en kabel att det tar nån minut eller två innan symbolen ändras.

Av klomasdo

CPE 5xx jobbar bara på 5GHz.

För att fungera med vanliga WiFi-prylar så måste "MAXtream" vara avstängt och i ditt fall behöver den vara inställd som Access Point.

Signalstyrkan är bäst mitt framför och öppningen är ca 60 grader i bredd och ca 30 grader i höjdled om jag minns rätt. Kommer man utanför det sjunker den drastiskt till noll och intet.

Korrekt IP är rent WiFi-mässigt bara viktigt när den är i något av *Router-lägena. Inlägget från 'orginallinus' nämner ett bra tänk.

Avståndet mellan CPE och PoE får heller inte vara för långt, 40-50 meter max.

Har själv tre CPE-510 och dom har länkat ihop tre byggnader helt klockrent i sådär 6-7 år...

Av klomasdo
Skrivet av forcevision:

Tjo,

Kan man på något sätt få in min NAS som tex en mapp i min Android telefon ?
Jag har idag en app just för att komma åt mina filer på nasen. Det jag skulle vilja ha som är önskvärt är att när jag tittar i min mobil via appar som vill ha åtkomst till mina filer på mobilen så ser dom min nas mapp. Är detta möjligt ?

/Force

Har du kollat på Synology Drive? Det blir som din egen Dropbox, Onedrive m.fl.

Av klomasdo

Råkade ut för något liknande, fast med andra sidor.

IP-adressen svartlistad och Telia kunde inte göra något utan hade bara nonsens-svar att bjuda på.

Löste det genom att ändra mac-adressen i brandväggen. Då får man direkt en ny IP-adress. Än så länge fungerar det...

Av klomasdo
Skrivet av Technocore:

Hej! Köpte en Synology 920+ till mig själv i julklapp. Har dock inte köpt NAS-diskar till den ännu.

I min dator har jag redan en IronWolf NAS 10TB hårddisk som jag fyllt med onödigheter.
Jag började fundera om jag skulle köpa 3 till (dyrt) för att fylla NASet som tar 4 hårddiskar.

Bara en idé... Du måste inte fylla alla diskplatser på en gång.

Av klomasdo

Ett tips för programmeringen kan vara NodeRed. Då kan du läsa och styra GPIO mm. med hjälp av byggblock som sätts ihop i webläsare.

Av klomasdo
Skrivet av edda1337:

Tjena, har 500/500 internet men får bara ut 100...

Det händer ibland att man får tag i en 'snålkopplad' kabel som bara använder 4 ledare istället för alla 8. Då kan det inte bli högre än 100 mbit. Oftast har såna kablar följt med nån pryl som inte behöver högre hastighet där man velat spara några cent i tillverkningskostnad. Syns direkt med en kabeltestare eller t.o.m okulärt med lite tur.

Cat 5e räcker för hemmabruk.

Att routern klarar av hastigheten behöver också undersökas.

Av klomasdo

Det finns 'snålkablar' med bara fyra ledare istället för alla åtta och då kan det inte bli högre än 100 mbit. Kan följa med i paketet med nån pryl.

Dubbelkolla okulärt så det inte är så enkelt.

Hjälper inte det kan en billig kabeltestare göra susen för att hitta exakt var eventuella fel finns i kablage och uttag.

Av klomasdo
Skrivet av klomasdo:

Håller med tidigare skribenter om att IP-adressen nog har blivit svartlistad.

Själv fick jag SMS från skatteverket tidigare idag om att Brightcloud var anledningen till att vi inte kunde deklarera från den fasta fiberlinan. Man kunde begära omprövning för att bli fri igen. Har gjort det nu och det återstår att se hur det går...

Byter du router eller spoofar MAC-adressen får du en ny IP som förhoppningsvis inte är svartlistad nånstans. Det var just ett routerbyte som gjorde att vi fick en 'dålig' IP-adress, för tidigare har det inte varit några problem.

Nu är vi inte svartlistade längre. Det tog ett par dagar och så får vi hoppas att det inte händer igen.

Av klomasdo

Det finns en ny kryptovaluta som heter Chia som använder mycket lagringsutrymme istället för mycket CPU. Tydligen köper folk hårddiskar som om det inte finns någon morgondag...

Av klomasdo

Håller med tidigare skribenter om att IP-adressen nog har blivit svartlistad.

Själv fick jag SMS från skatteverket tidigare idag om att Brightcloud var anledningen till att vi inte kunde deklarera från den fasta fiberlinan. Man kunde begära omprövning för att bli fri igen. Har gjort det nu och det återstår att se hur det går...

Byter du router eller spoofar MAC-adressen får du en ny IP som förhoppningsvis inte är svartlistad nånstans. Det var just ett routerbyte som gjorde att vi fick en 'dålig' IP-adress, för tidigare har det inte varit några problem.

Av klomasdo
Skrivet av anon265474:

Bonustips: Installera en separat webbläsare, t.ex. en annan version av firefox (Om du redan använder firefox) och använda den separata versionen med dessa inställningar. Då behöver du inte konfigurera dessa inställningar hela tiden, utan när du vill använda tunneln så öppnar du din separata webbläsare samt ansluter till ssh-servern med kommandot tidigare, så är du inne på en gång.

Alternativt installera tillägget FoxyProxy (flera liknande finns säkert), så kan man med regler styra vilken proxy som ska användas för specifika mål.

Av klomasdo

@oRBIT2002:
Billigast torde vara att köra en eller fler USB-diskar direkt i NASen som sen lämpligen förvaras på annan plats. Då behöver datorn inte ens vara på och det får ta den tid det tar. Vanligen är det ju bara första backupen som tar relativt lång tid om man t.ex använder Synologys HyperBackup. Man kan ställa in så man får mail när det är klart och hur det gick.

Mindre (del)mängder data kan man köra mot molnet om man kan tänka sig det.

Egen NAS/RaspberryPI etc för fjärrbackup blir billigare i längden om det är lite större mängder data och man inte vill hantera USB-diskar och/eller moln. Lättare att få igång en automatisk backup också. För min del torde kostnaden för första året ha varit ca 0,08 kr per GB per månad. Fördelat på sex år ligger nu kostnaden på blygsamma 0,014 kr per GB per månad. Då är ändå denna backup-NAS onödigt dyr för ren backup, för i början användes den även till andra saker. Där kan man komma billigare undan även om startkostnaden blir en aning hög.

Alla gör nog lite olika, fast så här gör jag i stora drag med Synologyn...

Varje share har ett eget backup-jobb i Synology HyperBackup. Det är för att kunna sprida och fördela ut dom utan att få ett enda jättestort backup-repo som lätt blir ohanterligt. Dom är även olika viktiga, vilket avgör var dom sparas och det gör också att varje backup-repo kan ha separata lösenord.

  • Prio 1-jobb backas mot en annan Synology några mil härifrån varje natt och manuellt när större förändringar ska göras. Ca en gång i månaden görs även en backup med restic mot USB-diskar som förvaras på annan plats (inte samma som fjärr-NASen). Annat backup-program används som redundans i fall HyperBackup skulle flippa ur på nåt sätt. Det här är huvudsakligen saker som av någon anledning inte kan återskapas. Här finns personlig data, foton plus diverse bôs man samlat på sig...

  • Prio 2-jobb backas mot samma fjärr-NAS. Det här är mer förgängliga saker som vore trist att bli av med, fast världen går vidare utan.

  • Prio 3-jobb backas mot en RaspberryPI med USB-disk. Den finns i en annan byggnad på samma tomt. Det här är ISO-filer för installation, diskdumpar och diverse slask-grejer etc. Sparar all installationsmedia efter att lärt mig den hårda vägen att nyaste versionen av diverse programvaror inte alltid kan återställa en äldre config med lyckat resultat. Innan RaspberryPI kom in i bilden körde jag nån gång ibland HyperBackup direkt mot USB-diskar som kopplades in i NASen.

Diverse övriga backuper från telefoner, datorer osv lagras i huvud-NASen och åker sedan med i något av ovanstående backup-jobb.

Av klomasdo

@IceEye: Till Synology fungerar HyperBackup. Det skapar ett 'repository' på mål-NASen eller i molnet där backupen lagras i sitt eget format. Filerna går alltså inte att läsa direkt, vilket egentligen är en bra grej.

Backuperna är deduplicerande och versionsbaserade efter önskemål, så tar man backup varje dag kan man välja att läsa tillbaka det som önskas från valfri dag med hjälp av HyperBackup eller HyperBackup Explorer i Windows. Dedupliceringen gör att t.ex kopior av samma fil bara skickas över och tar plats en gång.

Lämpligen krypterar man sina backuper också, så data inte hamnar på avvägar.

Är det en del data som ska backas och bandbredden inte räcker eller hellre används till annat, så kan första synken göras på ett par olika sätt:

  • NASarna i samma nät

  • Använda en extern hårddisk som bärare.

Används en extern disk gör man följande steg

  • Kör första backupen mot den externa hårddisken och ta bort backup-jobbet (data blir kvar)

  • Kopplar in den externa disken på mål-NASen och kopierar över backupen till lämpligt share

  • Skapar ett nytt backupjobb där man återlänkar till den data som just kopierades

  • Efter det kör man backup som vanligt. Endast ändrad data skickas över

Det är inte helt glasklart om man inte gjort det förut, så testa gärna med nåt litet backup-jobb först innan skarpt läge.

Synology har själva bra information och det finns små videoklipp om hur man kan göra.

Köper man en mindre modell som är lite klenare på CPU-fronten händer egentligen inte mer än att det kan ta mer tid, fast å andra sidan kör man vanligen sånt här på natten när det inte märks och då får det ta den tid det tar...