Inlägg

Inlägg som TomSH har skrivit i forumet
Av TomSH

Som jag nämnt tidigare så stöder mitt RAID/controller kort idag bara <2TB diskar & SATA2. Och jag har kopplat dessa diskar till unRAID som virtuella diskar i RAID0. Nu verkar det som om jag får tag i ett bättre kort i morgon (IBM ServeRAID M1015) som stöder upp till 6TB & SATA3.
Min fråga är då: kan jag behålla allt ; OS + diskarna med data eller måste jag börja om från början och installera om allt igen? Eller kommer unRAID att fixa att att jag byter RAID kort? Kommer inte att köra RAID0 sen utan JBOD , som tydligen ska finnas på det nya kortet.

Av TomSH

PS: gick i väggen direkt med Krusader installationen men hittade en video om just den dockern här: https://youtu.be/I0XCFPAsWZE
Flyttar filer från mina externa HDD's till servern och nu kan jag ansluta diskarna direkt till servern istället och spara en hel del tid (hoppas jag) .
Youtube kanalen "Spaceinvader One" är faktiskt riktigt bra för en server noob som jag..
( det är vad grabbarna kallar mig för iaf. när det gäller spel... )

Hur gör ni med backup av servern? Extern USB HDD eller en extra caddy med en disk som man trycker in när det är dags? Extra caddy borde väl vara det snabbaste? Har inga USB3 på servern men skulle kunna köpa till ett PCIx kort.

Tips från mig (som ni säkert redan känner till..)

Jag kunde hitta mina USB diskar men de var tomma i Krusader.
Gick in i dockern och ändrade unassigned disks "access mode" till "RW/Slave" och voila - kunde se innehållet på alla diskar. Även en 4TB disk! (min 2TB limit ligger på RAID kortet)

Av TomSH
Skrivet av tudz:

@TomSH: Hur flyttar du filerna? Om du flyttar från en annan dator genom network-shares så laddar din dator först ner filen, sen skickar tillbaka till servern. Vill du flytta direkt så rekommenderar jag ssh + rsync. Finns en docker container som heter Krusader om du vill ha ett GUI.

Jaha.. där ser man. Visst flyttar filerna i Win10 explorer mellan 2 net- shares..
OK, tack då lärde jag mig nåt nytt igen. Denna semester kommer att gå till historien!
Tack, ska kolla Krusader!

Av TomSH

Hej igen.
Flyttar just nu filer mellan en share på servern och en annan share. Skickar inte nåt till eller från servern. Varför är då nätet så så belastat? (Se bild , jag har bara 100Mbps nätverk.. )
eth0 bör vara den ena nätporten på min dell T610. (Den har 2 som jag kopplat i unRAID som om det var ett 2Gbit/s nätverkskort. Tror jag.. )
Jag tycker nätet på eth0 borde va 0Mbps. Eller hur?
Kan jag på nåt se vad det är för trafik på porten(=NIC ?)
bild
Nätet i sig är nog belastat för grabben är hemma och youtubar för fulla muggar då han blivit bannad på XBOX:en...

Storage: https://ibb.co/mBjNN5
CPU load : https://ibb.co/dHaJvQ
-diskarna är SATA2 , borde inte det ge bättre hastighet än ca 10 MByte/s ?

PS. Servern jag köpte på ebay kom med 2x 146GB Dell/Seagate(?) Cheetah 15K6 diskar. ÄR det nåt man kan använda i en unRAID server? Som cache ?

Av TomSH
Skrivet av tudz:

@TomSH: På näst sista bilden så trycker du "Add another Path, Port or Variable" och fyller i den så här: https://image.ibb.co/fpa6zk/b.png

Självklart ändrar du host path till vart du har dina filmer. Sen i Plex när du lägger in mapp för filmer så skriver du bara /filmer

Tack! Testar ...

FUNKAR!!! TACK IGEN!! Vete f*n hur det gick till men nu funkar det med en film iallafall...

Ah! Börjar få kläm på det nu. Spelar just upp en egen film på Chromecast som jag valde från mobilen. Precis som jag ville ha det. Mest egen film som jag kommer att spela upp och därför hoppas jag man kan tagga video klipp med tex personer/platser/händelser osv..
Nån som vet vilken kvalitet man kan få via Chromcast ? Skulle gärna lägga upp mina Bluray filmer på serverns men vill ju helst behålla samma kvalitet som på skivan. Kan man tex behålla menyerna , ljud i DTS osv ?

Av TomSH
Skrivet av DeadMeat1234:

Precis den videon jag tittar på nu! Men just nu verkar det som om jag inte kan ändra dockers settings utan måste ta bort dockern och skapa en ny (?). I "update container" under Docker/PLEX/ så finns ingen "Host paht 2" där man ska länka sin media katalog.

Av TomSH

@DeadMeat1234: testade lägga till en host path och fick :
Successfully removed container 'PlexMediaServer' ..
Gissar att det var fel.. se sita bilden : bilder

Hade underlättat för en nybörjare som jag om det fanns en 1-2-3 video men kan inte hitta nån på youtube.

Edit. - när jag lägger till PlexMediaServer så står det: Tip: You can add more volume mapping if you wish PMS(??) has access to it. Men hur gör jag det?

Fattar inte vad som menas med "Adding Template Repositories" ?
Och var hittar jag "volume mapping"?

Av TomSH

Hm... jag måste göra nåt "generalfel" för jag får inte mina filer att dyka upp i Plex.
1. skapade en share i unraid och delade på SMB
2. laddade upp några filer/filmer till katalogen från min PC
3. kopierade katalogen (i PC:n) och klistrade in som sökväg till PLEX (i unraid)
Bilder
Funkar inte!
Men jag hittar inte min share när jag försökre leta i katalogstrukturen i PLEX.
Och jag kan inte hitta nån sökväg till sharen i unraid..
Jag gissar det är nåt fundamentalt som jag misstat och bara inte kan hitta..
Filformat? Naming? Docker volume mapping?

Ps. köpte just appen till mobilen för 40kr.

Ps2. Hoppas jag inte visat för mycket av min server så att den bli hackad nu... eller? Tips på hur man inte visar för mycket för hackers att förstöra min fina unraid server.. ?

Av TomSH

@SH , @tudz : OK, tack. Lägger gärna ett par tior eller hundringar om allt fungerar som jag vill. Men gillar inte prenumerationer. Kollar vidare på PLEX. Tack igen.

Av TomSH

Om jag vill se på film på TV:n eller mobilen som finns på min unraid server.
Hur gör jag då? Tittar just på PLEX men det kostar ju pengar och undrar om det finns alternativ.
Hade ju varit perfekt om servern kunde koda om under tiden till tex mp4 för att funka på mobiler/ChromeCast osv.

Av TomSH

150 kr!
Och hur länge ska budgivningen hålla på?

Av TomSH

@tudz: Nu har jag 2-stegs metoden!
Men hur genererar men ett app lösenord... ?

Googlar ... ... ... ...

HAHA!!! DET FUNKAR!! OTROLIGT!
Tack @tudz & @SH

Av TomSH

@[SH]: OK, tack. Asap jag får mitt nya kort. Brukar ha koll på SMART-status i Windows-burken.

Nån här som fått GMAIL att fungera? Skicka varningar alltså. Hittade flera trådar men fick det ändå inte att fungera.

Av TomSH
Skrivet av grizzly666:

Vad jag kunde hitta på 5-10min googling så stöder perc 6/i enbart diskar upp till 2TB så 2+TB diskar är ju kört för din del om du ej kan köra dom på moderkortet istället.
Och det stöder ej JBOD.

Rätt. Blir att köpa ett annat controller kort. Dell H700 klarar upp till 6TB men finns inte med i listan på kort som funkar med Unraid.. IBM M1015 funka med Unraid med vet ej om det funkar i min Dell. OK, tack. då behöver jag inte leta efter JBOD i biosen.

Citat:

Det fanns en del info om att tvinga/hacka in LSI firmware (då det är ett LSI chip) som har jbod stöd vilket kommer med varningen att kortet kan bli brickat.
Tyvärr så spårar all desssa trådar ur då och det börjar handla om andra perc kort istället som h700/h710 (som stödjer över 2TB diskar) så hittade ingen som faktiskt provade att LSI flasha ett 6/i.

Då är det inget för mig!

Citat:

Det fanns även lite info om att det gick att lägga varje disk i en separat raid 0 och på så sätt få unraid att "se" disken.
Problemet med det är att (gissar jag) att du ej kan se diskens S.M.A.R.T info (som du hittar under main fliken och sen klickar på disken).
Och även att det i många fall inte funkade alls dvs unraid såg ingen disk (men i ditt fall så funkar det ju som synes).

Aha! Ser ingen SMART nä. Men kanske inte hela världen. Tveksam, tror jag väntar tills jag fått ett annat controller kort.

Citat:

Sen ang 1,5tb disken så är det nog risk att det är dags för tippen.
Men du kan ju alltid köra den ett tag och då menar jag använd i första hand andra diskar och kopiera in allt till 1,5tb disken dvs så du har en kopia på 1,5tb disken sen läs/kopiera dessa filer från 1,5tb disken då o då heller kör en parity check (dvs så du inte enbart skriver til disken).
Och ha koll på errors under tiden dvs skriv upp hur många du har.
Ökar errors inte så kan du nog använda den men ha någorlunda bra koll på errors hela tiden och kanske även enbart lägga den minst viktiga skiten på den disken.

Bra tips! Tack!

Citat:

Temp! Kommer ej ihåg om Dynamix System Temperature är standard numera i unraid men tror det.
I vilket fall kolla så du har det installerat under plugins.
Kan även rekomendera Dynamix System Statistics som inte finns från början (tror jag).

Jo, det finns installerat (som standard). Ska kolla efter Statistcs , tack igen!

Av TomSH

Jo, läste det också (dvs ingen Raid med unRaid alltså) men hittade ingen sådan inställning på Raid-kortet. Man kunde bara välja mellan 0/1/5/6/10. Får kolla en gång till i morgon.

Hm... tror jag gjorde en virtuell disk för varje fysisk disk i RAID0 (?) Eller nåt..

Edit:
Körde en formatering och räknade paritet över natten för mina diskar och en disk verkar vara instabil:
HDD error
Vågar jag använda disken eller ska jag plocka ut den direkt. Eller är de skadade sektorerna flaggade och kommer inte att användas så det är OK att köra vidare med den?

Och varför ser jag ingen disk temperatur? Är det min Dell T610 som inte visar tempen pga moderkortet inte har den funktionen? Ser inga temperaturer för CPU & ECC-minne heller. Vilket är kasst då frugan redan klagat på reaplanet i källaren.. (Så jag planerar att byta ut fläktarna , men känns så där när man inte kan se temeraturen. ECC minnen ska tydligen också kunna bli rätt varma. )

Edit2: läste just om iDRAC som kontrollerar fläktar i T610.. om man inte har monterat chassi locket så går fläktarna på max... Satte dit sidan på servern och vips blev den tyst som en katt.

Av TomSH

Hej, nån här som kan hjälpa mig? Jag hittar bara en disk(?) men har kopplat in 2x 2TB + 1,3TB + 1TB. Vet inte vilken disk som systemet hittar men bara en dyker upp i WEB-UI. Jag satte RAID = 0. i biosen. Hittade inget "unraid" val.. utan bar RAID 0,1,5 (och kanske 6 .. osäker) Hur hittar jag mina andra diskar? Tips? (Diskarna sitter i fack 0-3 om det skulle ha nån betydelde.)
Kortet ska klara upp till 2TB diskar med SATA2. Jag vill ha >2TB och SATA3 och sett att flera här har "IBM ServeRAID M1015 IT-mode". Men hur vet jag om det kortet funkar till min Dell T610?

Edit:
Mina diskar är :
WD Caviar Green 2.0TB WD20EARS
WD Caviar Green 2.0TB WD20EACS
SAMSUNG 1TB HD103UJ
WD Caviar Green 1,5TB WD15EARS
- jag tog ut SAMSUNG disken och då hittade inte unRaid nån disk alls..
- är det controller kortet eller unRaid som inte gillar WD-diskar eller har jag missat nån inställning i setup:en?

Edit2:
Hittade till sist config av Perc:elen (ctrl+r) och kunde sätta upp alla diskar..

Av TomSH

Hm.. googlat lite och hittat nåt om att PERC(ele..)6/i kan hantera större diskar än 2TB i "unraid mode" .. Nån här som känner till detta?
.. eller kanske bara på SAS6/iR modellen av kortet .. (svårt det här)

Fast detta är återkommande:
IMPORTANT NOTE! Only the Dell H700 and H800 currently support the 3TB drives (H200 will add support later this year) - NO earlier controllers, such as the PERC4/5/6, SAS5/6 (or ANY other Dell controller not mentioned) have this support and in some cases, even though you may be able to see the drive, this has NOT been tested or validated, so possible data loss could be experienced. ONLY use the Dell H700 and H800 with the proper firmware to ensure a tested and validated >2TB solution!
Ref : Dell Perc 6/i and 3TB drives?

Så det kanske lutar åt ett DELL PERC H700 , fast det kortet har bara 3GB/s på SATA (6GB/s på SAS ??? Man vill ju gärna ha 6 om det går..

Och hur vet man vilket controller-kort som funkar i en T610 ?

Av TomSH

Jag fick hem min server från Tyskland igår. Kollade vilket raid-kort det var och det är:
Dell 0DX481 UCP-61 E2K-UCP-61-B Poweredge Perc 6i PCI-e X8 SAS RAID Controller Card
Device Type : Controller (RAID) - Plug-In Card
Interface: PCI-E X8
Connectivity: SAS
Data Transfer Rate : 300 MBPS
Supported Devices : Disk Array (RAID)
Channel Qty : 2
Max Storage Devices Qty : 32
Raid Level : RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6, RAID 10, RAID 50, RAID 60
ref : pcliquidations.com

Vad jag kan se så är det SATA2 (3MB/s) men det står inget om max 2TB (?) Eller var finns den begränsningen? Och vadå 32 channel qty(?) Kan man koppla in 32 diskar??? Hur gör man det isf ?

Ps. jag bad dem ta av kylflänsarna från CPU:erna vid transporten (ville inte riskera knäcka moderkortet) men hyr mycket kylpasta behöver jag till 2x CPU? 2g?

Av TomSH

@Da_mighty_ajfån Mycket tack!

Googlat och läst och tydligen ska man kunna plugga in en SATA disk i ett SAS backplane (mekaniskt&elektriskt). Men inte tvärt om.
Och då bör det ju gå att trycka in 2x SATA-SSD diskar på 1+2 och fylla resten med (vanliga) SATA-HDD diskar.
Precis som nämnts ovan.. det här med server är helt nytt för mig.

@Da_mighty_ajfån: jag är lite rädd för ljudnivån. Vad är det som stör/låter mest/högst på T610 ? Låter buken som ett reaplan eller skulle man kunna sitta och jobba i samma rum? Nu kommer den troligen att bli förvisad till källaren (kallare och bättre map ljud) . Men hade ju varit intressant om man även kunde använda den för video-rendering också (virtuell maskin då eller?).

Av TomSH

Jag har ju inte fått hem servern från Tyskland än.
Köpt på ebay så inte 100 vad som dyker upp..

Manualen jag hitta på nätet : server-poweredge-t610-tech-guidebook.pdf

2 första diskarna måste vara SAS..
Så här står det in manualen:
For SATA and SAS mixing, two SAS drives (in bay 0 and 1) are supported with the 2.5" or 3.5"
backplane. In this configuration, one pair of drives will be SAS and the remaining six drives will be
SATA.

Vad menar du med "2GB/disk"?" ..
Äh, skrev fel. 2TB skulle det va ju. Dvs en begräsning på max 2TB per disk. Manualen säger..
Form Factor / Capacity / Speed / Type
3.5" / 250GB 500GB, 1TB, 2TB / 7.2K / SATA
(hm.. kan man inte använda 5400rpm då eller? )

SSD diskarna kan du koppla direkt i SATA portarna på moderkortet ..
- hittar ingen bild på moderkortet , jag trodde det bara fanns SAS kontakter, eller menar du SSD med adapterkablage?

.. vilken RAID kontroller? PERC 6?
Enligt manualen finns det ett flertal olika kombinationen, det var inte specat i annonsen på den jag köpte.
Och jag tror inte jag ska använda den pga Unraid mukvaran.

Det jag grubblar mest på nu är hur anslutningen till diskarna ser ut (backplane?) :
Servern kommer med 2 SAS diskar i varsin caddy. Resten av slottarna är tomma.
Det ska va 3,5" slottar. Finns tydligen som 2,5" också.
Tänkte köpa fler caddys på ebay : NEW 3.5" SAS SATA Caddy Tray For Dell PowerEdge T610 (10 pack)

Men om det nu är "hot swap" så borde det finnas en kontakt på en bakpanel som ansluter mot HDD:n.
Och då borde i sin tur bakpanelen vara ansluten till moderkortet. Inte moderkortet direkt till disken, eller?