Inlägg

Inlägg som Quben76 har skrivit i forumet
Av Quben76
Skrivet av anon42512:

Sen om dom är lagliga...

Tänkte om denna är laglig. Men i och med priset är det kanske tveksamt.

Av Quben76

Windows 10 från Datormazin

Har sökt runt men inte hittat. Undrar således om någon vet något om detta erbjudande? Är det ok? Är det säkert att köpa där? Har någon köpt där och installerat?

https://mjukvara.datormagazin.se/

Av Quben76
Skrivet av mrqaffe:

det finn skivspelare med flera tonarmar så att du kan välja vilken du lyssnar från för att du inte ska behöva låsa dig vid ett alternativ men inte heller behöva skaffa flera skivspelare.
Tex Thorens Reference har möjlighet att bestyckas med 3 tonarmar.
https://www.vinylengine.com/turntable_forum/gallery/image/4471/medium
https://www.theanalogdept.com/images/spp6_pics/Thorens_Gallery/Bruno/thorens%20ref%20installee.jpg
Och sen kan man även ha ett gäng monterade skal för att kunna byta pickup snabbare efter dagsformen.
https://www.theanalogdept.com/images/spp6_pics/Thorens_Gallery/Bruno/battle8.jpg

Men jäklar vilka prylar

Av Quben76
Skrivet av sorcgsdf:

Varför vill du byta nål? Du skriver att det låter bra.
Letade lite i tråden men hittade inte, har jag missat något:)? Att byta pickup brukar vara lite meckigt, du ska ställa in rätt vinkel på nålen osv.

Hej.
det var mer om det blir dags att göra det. Tycker det låter bra just nu men nån gång måste den nog bytas. Men då kanske man uppgraderat resten av grejerna och det är dags för en ny spelare

Av Quben76
Skrivet av mrqaffe:

Nålen är den dyra delen av pickupen och kostar nästan lika mycket som en komplett pickup med samma nål men om det är värt att byta till samma, uppgradera nål eller byta pickup beror ju mycket på personlig smak och vilken hårdvara man i övrigt har eftersom ljudet påverkas inte bara av pickupen i sig utan hur den fungerar med tonarmen och hur den belastas av riaasteget och så är det ju det med "smak"
Mer påkostade riaadelar brukar ha justerbar impedans och kapacitans för att man elektriskt ska kunna matcha pickupens elektriska egenskaper, Jag har ett Yamaha C4 försteg (2MM och en MC ingång) och det har reglage för pickupmatchning på fronten.
https://live.staticflickr.com/5517/10623899363_be31950f13_b.jpg
Men det kan även vara justeringar internt.
http://user.faktiskt.io/RogerGustavsson/Sentec%20PP9/sentec%20pp9%20mm.jpg
man kan också labba med vikter på tonarm/skal för att påverka.
Att "skruva skivspelare" är ju en stor del av varför folk fortfarande håller på med dem så det finns egentligen inget enkelt svar på din fråga mer än att om nålen är utsliten så bör du inte använda den för då sliter den mycket på skivorna.

Tack för svar. Jag har ju inga super prylar direkt. En Onkyo CP 116A, Phono Box S2, Harman Kardon 3490 samt ett par Infinity Classia golvhögtalare. Jag inser att det finns mycket jag ej kan och inte ännu förstår. När det är dags för jag helt enkelt ta ställning, kanske om möjligheten finns lyssna på olika alternativ.

Av Quben76

Fick så bra hjälp senast så jag provar igen. Har googlat lite men inte hittat något bra svar.
Den pick-up jag har, Audio Technica AT-30E, kan man byta nål på. Vad jag kunnat hitta kostar en ny nål till denna kring 2000kr. Är det värt att köpa en ny nål till denna eller är det bättre med en helt ny pick-up? Det är ju en djungel med olika modeller och märken.

Av Quben76
Skrivet av anton studs:

Ok , då har den förre ägare bytt pickup . Mc är en lågnivå pickupp så det förklarar varför du får låg volym. Kan vara vettigt att behålla den pickupen och köpa ett RIAA- steg istället som klarar Mc pickuper. Kanske denna https://www.hifiklubben.se/nad-pp-2e-riaa-forstarkare/nadpp2e...

Lånat en Project Phono Box S2. Tänkte innan jag kopplade in om det skulle bli någon skillnad. Jo tjena...jäklar vilket ljud. Mycket högre men också ”klarare” på något sätt. Det låter helt enkelt mycket bättre.
Måste tacka för hjälpen jag fått. Guld värt.

Av Quben76
Skrivet av anton studs:

Kan du fråga den du fått spelaren ifrån vilken pickup som sitter på den . Kan vara vettigt att investera i en ny pickup och då en mm edit: hittade nålen och det är en mm https://www.amazon.co.uk/Stylus-Record-Player-Turntable-Onkyo...
Var inne och läste manualen på vintage hifi, nålen finns hos svalander https://svalander.se/shoppen/tillbehoer-till-skivspelare/naal... för 245:_ så köp en ny då den gamla säkerligen är sliten

Kollade närmare på pickupen. Det är en AudioTechnica. Det står AT-30E MC under den. Hittade denna nål på svalander, något dyrare:
https://svalander.se/shoppen/tillbehoer-till-skivspelare/naal...

Av Quben76
Skrivet av mrqaffe:

Om nålen går att byta är det troligen inte en mc men om du läser databladet står det och tillverkaren har säkert en hemsida där det listas modeller och data.
Om inte det funkar kan du posta vad det är för modell så finn det nog nån annan som vet vad det är för typ.

Verkar vara mm då.
Tack för hjälp

Av Quben76
Skrivet av anton studs:

Kan du fråga den du fått spelaren ifrån vilken pickup som sitter på den . Kan vara vettigt att investera i en ny pickup och då en mm edit: hittade nålen och det är en mm https://www.amazon.co.uk/Stylus-Record-Player-Turntable-Onkyo...
Var inne och läste manualen på vintage hifi, nålen finns hos svalander https://svalander.se/shoppen/tillbehoer-till-skivspelare/naal... för 245:_ så köp en ny då den gamla säkerligen är sliten

Tackar för hjälpen. Ska investera i ny nål.
Den har stått på en vind innan jag fick den. Skulle slängas men jag fick den.

Av Quben76
Skrivet av mrqaffe:

3490 har riaadel och ingången är för MM pickuper vilket är det vanliga på enklare system så om volymkontrollens reglerområde räcker till är allt som det ska även om du behöver ändra den när du byter signalkälla. Har du en MC pickup kan den behöva hjälp att få upp nivån men då brukar en MM ingång innebära att man har för lågt ljud för att lyssna normalt även om volymkontrollen är på max.

Dum fråga kanske, men hur vet jag vilken pickup jag har?

Av Quben76

Trevlig tråd.
Lyssnade mycket på vinyl under 80 talet och början på 90. Sen har skivorna legat nedpackade. Mest lyssnat CD och sista åren Spotify.
Har nu fått en vinylspelare, onkyo CP-1116a. Kopplat den till phono ingången på min HK3490. Dock måste jag skruva upp volymen riktigt högt för att få något ljud. Via andra källor (CD)behöver jag endast höja ”hälften” så mycket.
Är det normalt eller behöver jag göra något? Köpa RIAA, ny pickup?

Av Quben76

Tack för svaren.

Har tänkt använda en lampa med E14 sockel i en plafond för E27.
Köper en imorgon och provar. Är inte direkt några stora pengar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Quben76

Sockeladapter från E27 till E14

Jag tänkte höra om någon använt en E27 till E14 adapter ?

Har en plafondlampa där standard Philips HUE E27 lampor är förstora, skulle behöva en E14. Någon som har erfarenhet av detta?

Av Quben76

Känner igen mig i det du skriver men har än så länge inte börjat läsa någon kurs.
Får man fråga var du läser online? Är det via något universitet eller högskola eller är det någon annan stans?

Av Quben76

Kapar en gammal tråd.
Det ni beskriver ovan med att stänga av wifi på Telias router och köra med ubiquiti AP, skulle detta fungera med Google WiFi. Alltså att jag stänger av WiFi på min Telia router och istället använder mig av Google WiFI? WiFi täckning i huset är inte helt optimal i alla rum.
Har dragit kablar in till TV/hemmabio redan och tar Telias TV genom routern idag.

Av Quben76

Så att byta fiberoptisk kabel själv är inte att rekommendera? Hade en liten tanke om att beställa kabel och dra om själv.
Fick fiber installerat hemma innan sommaren. I efterhand kom vi på att vi skulle placerat mediaomvandlare på ett annat ställe.

Av Quben76

Sladdade in i denna tråd och har sett att folk beställer billigare från europa. Jag har fått bekräftelse från MM och Ginza att mina ordrar är på väg. Hade totalt glömt av Ginza. Returnerar båda tänker jag. Inser att jag har lite för många konsoller hemma.

Av Quben76
Skrivet av Mange43:

Lyckades du även aktivera Windows,med nytt moderkort?

Jag har en fullversion så det gick bra.

Av Quben76

Reset av bios löste problemet. Nu funkar det som det ska.

Stort tack för all hjälp. Är ytterst tacksam.

Skickades från m.sweclockers.com