Inlägg

Inlägg som izzeww har skrivit i forumet
Av izzeww

Den är värd 8000kr.

Av izzeww

https://komponentkoll.se/bild/mUZoi.png

Tror typ så här vore en lämplig uppgradering, med kylaren så blir datorn lite tystare samt att du kan överklocka processorn till typ 4.8-5.0Ghz. Att spendera mer än så känns onödigt men ifall du vill spendera mer och faktisk göra en ordentlig uppgradering (har svårt att se att du skulle behöva det) så hade jag köpt det som Donnerstal rekommenderar fast eventuellt byta ut mot 5800x beroende på hur mycket pengar du vill spendera.

Av izzeww
Skrivet av Sjogurkan:

CPU: Han kommer antagligen aldrig utnyttja cpun till max, enda gången han skulle utnyttja alla trådar är om han hittar cinebench.

GPU: Känns given.

RAM: 3200 är väl i det lägre laget i dagens spelande om man vill få ut mest bang for the buck.

Kylaren är budget men tror enbart han kommer OC moderkortet för RAM-minnet.

PSU: Ditt så ut som ett bättre val för hand ändamål.

Sant, 3600 CL18 är lite bättre än 3200 CL16 så det kan nog vara värt att byta ut, till t.ex. dessa: https://www.webhallen.com/se/product/304870-Corsair-Vengeance...

EDIT: Nu efter att ha kollat lite tester så ser jag att skillnaden inte är så stor så jag hade nog satsat på 3200mhz CL16 ändå.

Av izzeww

https://komponentkoll.se/bild/SZzgj.png

För 20k inkl. skärm hade jag byggt typ det här. 17k utan skärm. Jag har prioriterat att det ska vara tyst, hålla hög kvalité samtidigt som man får bra prestanda för pengarna. Färgtemat är svart, svart och mer svart :). Tyvärr ingen montering men det hoppas jag ni/du kan fixa ändå.

  • i5 10600k'n valde jag för att den har bra prestanda och är billigare än 5600x'n. Jag förutsätter att han mest spelar spel, om han (mot förmodan) gör andra saker som kräver många trådar hade jag valt en annan processor t.ex. 3700x/5800x.

  • Grafikkortet valde jag samma som du, det är ett bra grafikkort om man kan få tag i det.

  • Moderkortet är något av en budgetmodell men enligt recensioner ska det i alla fall vara hyffsat. Nackdelen med moderkortet är att det bara har 4 + 1 usb portar på baksidan men en fördel (för "future-proofing") är att det har 2.5Gbps ethernet.

  • RAM-minnet är billigt och bra, hastigheten duger gott.

  • Chassit är tyst och fint, det kommer inkluderat med 2 fläktar samt att jag lade till en extra fläkt för montering där fram. Om man vill så kan man uppgradera till samma chassi med Tempered Glass sidopanel för cirka 200kr mer.

  • Kylaren är en budget/mellanklass modell som har bra prestanda enligt många recensioner. Om han inte ska överklocka (eller bara lätt överklockning) så fungerar denna bra.

  • Nätagget har 10 års garanti, är semi-passivt och är 80+ guld. Helt enkelt ett bra nätagg som kommer vara tyst.

  • När man köper ett 3080 så anser jag att 1440p passar bäst. I 1080p så bottleneckar man grafikkortet helt enkelt. Därför har jag valt AOC CQ27G2U. Den har 1440p 144hz VA-panel dessutom har den fått bra reviews för sin prisklass av Rtings, DisplayNinja och pcmonitors.info.

Av izzeww
Skrivet av Beginner:

Någon med koll på hur lång strömsladd och DPsladd det är som följer med? Har datorn en bit ifrån.

DP-sladden är 153 +-2 cm och strömsladden är typ 1.5 meter +-0.2m. Jag använder en annan DP kabel bara för att den man får med är så kort. Dock så är kabeldragningslösningen så himla bra och snygg, kolla Hardware Unboxeds review.

Av izzeww
Skrivet av zennnith:

Hej alla datorkunniga!

Jag är en gamer utan koll på datorns komponenter och har inget behov att sätta ihop min egen dator.
Jag har förstått att man kommer billigare undan genom att bygga själv men sen såg jag detta erbjudandet på Elgiganten.

Jag spelar Warzone och vill spela nya Black Ops när det kommer, gärna med lite högre fps och har inget emot att ställa ned grafikinställningarna.

Får jag en hyfsad dator för pengarna som duger att spela på i några år framöver?

Tack!

Den där datorn är bra och kommer (förhoppningsvis) duga i några år framöver. Om du inte vill bygga själv eller låta en datorbutik bygga åt dig så hade jag köpt den där datorn.

Av izzeww

Det kommer antagligen fungera utan problem, men för att vara på den säkra sidan hade jag köpt det nya nätagget nu för att använda det med ditt 3080. Ditt nuvarande är liksom Bronze, bara 5 års garanti och 6 år gammalt så det är inget super nätagg direkt. Liksom det kostar ju inte så mycket mer att köpa det nya nätagget nu men det är ju lite komplicerat att installera två gånger.

Av izzeww

Det här bygget satte jag ihop för 10k:

https://komponentkoll.se/bild/cHXAb.png

Om du vill köpa nu så är det här typ det bästa du kan få för 10k. Självklart är chassi subjektivt, jag valde P300 därför att jag har det så jag vet att det är bra men det finns många bra chassin i 600 +-100 kr klassen. Att tänka på är att AMD nyss lanserade sin 4e generations CPUer med säljstart 4 november. Deras 5600x ser väldigt intressant ut med ett MSRP på $300 (lär bli typ 3000kr). En annan sak är att det har ryktas om att Nvidia ska släppa ett billigare RTX 3000-series kort, typ 3060 men med tanke på att de flesta leverantörer har enorma shortages av 3080/90 så kanske den lanseringen dröjer.

Av izzeww

Förstår att denna dator kostade mycket att bygga, men man måste ändå anpassa priset till vad som man hade kunnat köpa nu nytt. https://www.blocket.se/annons/stockholm/spel_musikdator_core_...

https://i.gyazo.com/f62d8071f67c592170b51a6043b6d04e.png

Dator med betydligt bättre prestanda för 3000 kr mindre ny:

https://komponentkoll.se/bild/bqDQx.png

Av izzeww

När folk talar om att man kan låna till 2% och investera till en teoretisk avkastning på 7% och därför tjäna in spreaden på 5% så räknar man inte med risk. Räknar man med risk så blir kalkylen betydligt sämre. Tänk om du tar ett lån på 200k, investerar dessa 200k och så droppar börsen 30% innan du ska betala tillbaks, ja då måste du hitta 60k illa kvickt för att slippa 20% ränta och inkasso/fogden.

En annan faktor och mitt största problem med att låna till konsumtion är att folk generellt överspenderar. Alla dessa företag som erbjuder avbetalning är inte dumma, även om de inte tjänar så mycket på avbetalningen eller t.o.m. går med förlust så har de istället sålt en produkt och gjort vinst på den. Det är alldeles för lätt att motivera en ny 20k TV eller soffa om det bara kostar 901 kr/mån. Många saker som folk tror är smidiga och bra men som företagen egentligen tjänar pengar på är t.ex. leasing, kreditkort (och till viss del kontokort) och avbetalning på diverse prylar.

Av izzeww

Håller med @zOlid, troligen knappen som är paj/har vatten i sig. Är knappen paj får du byta ut den med en annan knapp eller så kan du koppla om någon annan knapp (förslagsvis reset-knappen) till startknappens pins på moderkortet (se manual).

Av izzeww

Att konsumera (t.ex. köpa en TV) på kredit är vansinnighet, man tar en stor onödig risk som man kan undvika om man sparar i 2-3 månader istället. T.ex. om du glömmer en betalning eller två så kan din kreditvärdighet försämras vilket leder till att du får högre bolåneränta om du vill ta lån.

Av izzeww

Nu är min skärm skickad från MiStores lager, lade min beställning kvällen 30/8.

Av izzeww

Har ni som köpt skärmen köpt den från mistore.se? De verkar vara väldigt mixade reviews på den sidan...

Av izzeww

5-6k, du kanske får mer genom att sälja skärmarna separat.

Av izzeww
Skrivet av Walterwakr:

Okej! Tack för info! förhoppningsvis blir det ett köp. Hur känns stolen för ryggen osv? Jag spelar mest och vill ha en bekväm stol utan att behöva känna smärta i ryggen

Stolen känns bra, ryggstödet supportar ryggen på ett bra sätt tycker jag, mycket bättre än gamingstolar som jag har provat. Jag sitter ganska många (för många) timmar framför datorn och jag känner aldrig av några problem. Jag har dock inte jämfört med andra kontorsstolar så jag kan inte säga något om det.

Av izzeww

@Walterwakr Jag har en som ser ut exakt likadan och det är en Kinnarps 8784, alltså en plus serie med Synchrone. Jag köpte den för 1500kr. Min har funkat utmärkt, jag har ägt den i ungefär ett år.

Av izzeww

T14 är grymt bra högtalare men de kan fattas lite bas i dom. Om man vill ha mer bas så kan man köpa till en extra sub. Vi har denna setupen hemma (två T14 och 1 sub) och det låter grymt bra.

Av izzeww

Som AerisArchon sa så tror jag på tangentbordets mjukvara, att AltGr och Windows-knappen har bytt plats via mjukvara.

Eller så kanske det kan vara att AltGr knappen är fysiskt pajad så att den har blivit Windows-knappen.

Av izzeww
Skrivet av Simon^L:

@izzeww: Hur upplever du "böjen" på en skärm under 24"? Bra/dåligt?

Jag upplever välvningen som varken positiv eller negativ, den gör inte så stor skillnad. Möjligen att den gör det lite mer "immersive" men det kan vara inbillning också.

Jag vill också säga att när jag köpte min skärm så hade den 4 döda pixlar men alla försvann (och har inte kommit tillbaks) efter lite lätt massage som tog typ 1 minut. Det är möjligt att de hade försvunnit naturligt om jag faktiskt använt skärmen innan jag kollade efter döda pixlar.

Skickades från m.sweclockers.com