Inlägg

Inlägg som kolbackx har skrivit i forumet
Av kolbackx

Jag köpte AMD Ryzen 5 7600 på nya AM5-plattformen i ett paket med ett asus B650 PLUS moderkort och 16gb ddr5 för under 5000 kronor. Det ger riktigt bra spelprestanda för pengarna och är betydligt mer framtidssäkert än exempelvis 5600X. Drar lite ström och är lättkyld. Köp till en bättre kylare, exempelvis Thermalright Assassin-kylaren för en femhundring så kan du tvinga upp den till 7600X-nivå. 😃

Av kolbackx

Sådär, det blev en 21:9 WQHD 34” från Asus som ser bra ut på pappret i alla fall - 180hz, 1ms, curved, HDR10, FreeSync pro och en massa annat som jag antar är mest försäljningssnack. 😜 5000 kr landade kalaset på så ingen oled-panel såklart men tror nog att det blir bra bild ändå. Hoppas att datorn orkar dra runt upplösningen bara!

https://www.asus.com/displays-desktops/monitors/tuf-gaming/tu...

Av kolbackx

En G8 är över min budget tyvärr. 🫣 Men exempelvis Samsung Odyssey G5 34” ryms i min budget. Skulle ni satsa på en sån eller en vanlig QHD? Man förlorar ju på höjden det man vinner i bredd, samtidigt som det är dyrare.

Och blir det mycket mer tungdrivet med den högre upplösningen som kommer med en WQHD?

Av kolbackx

Gamingskärm - ultrawide eller inte?

Har precis plockat ihop delar till en gamingdator (ej byggd ännu) och det är nu bara skärmen som återstår.

Hade från början tänkt mig en lite enklare gamingdator och en 1080p-skärm. Men ni vet hur det är när man börjar… lite mer, lite till, liiiite bättre… 😁 Så det slutade med en hyfsad burk med ett 4070 Ti så nu siktar jag på att spela i QHD. Men det finns ju även ultrawide-skärmar, WQHD eller vad det heter…

Vilket ger bäst upplevelse för gaming? QHD eller WQHD tycker ni? Hur stor impact på prestanda ger den högre upplösningen, orkar ett 4070 Ti maxa alla inställningar i 3440x1440 eller blir det svettigt? Vill gärna kunna köra RT också.

Tänker mig en skärm runt 34”, helst inte över 5000 kronor, får man en bra WQHD för det priset?

Av kolbackx

Jag spelar mest single player-spel typ Cyberpunk, Elden Rings, Diablo, Hogwarts osv. Tycker det är kul med bra grafik men är ingen upplösnings-junkie utan min 1080p-skärm får hänga med ett tag till. Däremot vill jag gärna kunna slå på RT och maxa alla grafikinställningar.

Känns kanske som att CPU’n inte begränsar så himla mycket ändå? Med nya AM5-sockeln så är det ju lite framtidssäkert och lätt att slänga i en bättre CPU senare tänker jag.

Ram-minnet då, gör det skillnad i spel? Räcker 16 gb?

Av kolbackx

Ryzen 5 flaskhals med ett 4070 Ti?

Hej! Jag håller på att plocka ihop lösa delar till min första gamingdator (om inte min 486:a från 1900-talet räknas 😁) och hade väl tänkt sikta på ”prisvärt” system med en Ryzen 5 7600 och ett 4060.

Men så råkade jag snubbla över ett Geforce 4070 Ti som jag inte kunde låta bli att köpa och då vill man ju inte att den ska få sitta där och glänsa alldeles i onödan. 😊 Så nu känner jag att jag kanske behöver tänka om lite för att få ett system som presterar över hela linan utan flaskhalsar?

Jag har redan köpt processorn, ett Asus B650-E moderkort med 16 gb ddr5-minnen samt ett bra nätaggregat på 750W så det är väl framför allt om man ska lägga några tusenlappar extra på en bättre processor och mer ram? Eller räcker det med en Ryzen 7600 för att grafikkortet ska kunna leverera hyfsat? Om det bara handlar om några få procents prestandaökning kan det kvitta men skiljer det massor så är det såklart intressant.

Kommer åtminstone de närmsta åren endast spela i 1080p ska tilläggas. Men vill gärna kunna maxa allt i den upplösningen. Jag har tyvärr inte obegränsad budget så varje tusenlapp extra försöker jag motivera noga. 😊

Av kolbackx

Geforce och Ryzen, eller AMD all in?

Jag har länge gått och suktat efter en egen gaming-dator och i dagarna slog jag till på en Ryzen 7600 och ett Asus B650 Tuf gaming. Jag hade egentligen tänkt köra Intel men nya AM5 lockade med pris/prestanda. 😃

Har ni något tips på passande grafikkort? Jag hade nästan bestämt mig för ett 4060ti som passar min budget och känns fullt tillräckligt för mig. Men nu med en Ryzen, finns det någon fördel att välja ett grafikkort från AMD?

Om man kliver upp ett snäpp till ett 4070 super exempelvis, blir en Ryzen 7600 flaskhals då eller kommer det att bli ännu mer fart på grejerna?

Jag behöver inte hög upplösning, 1080p duger fint. Däremot vill jag gärna kunna maxa grafikinställningarna i nya spel som Hogwarts, Cyberpunk etc.

Av kolbackx
Skrivet av Alastor Moody:

Fem års garanti på detta. Billigaste PSU:n jag hittade som verkar vara relativt bra.

https://www.amazon.se/dp/B093H2PVQP

Tack för alla svar. Vågar man köpa ett okänt märke från Amazon? Just strömaggregatet känns ju som en komponent man inte vill att det ska bli fel på. 😛

Av kolbackx

Hur många watt behöver jag?

Hej! Hade tänkt köpa en färdigbyggd gamingdator men så kom jag över ett Asus B650 (AM5) och en Ryzen 7600. Har inte bestämt mig riktigt än för grafikkort men har begränsad budget så kanske ett 4060ti eller liknande. Möjligtvis 4070.

Men hur vet man hur stort nätaggregat man behöver? Räcker det med 650 watt? Duger ett ”brons-klassat”? Jag försöker hålla lite i pengarna men vill inte snåla på fel saker heller.

Av kolbackx
Skrivet av nu1mlock:

Du har tre års reklamationsrätt och får ytterligare tre nya år på varje ersättningsprodukt du får så det är bara att höra av dig till återförsäljaren för garanti/reklamation.

Jag registrerade kontrollen hos Microsoft men den säger att jag bara hade 1 års garanti (som gått ut). Har köpt den begagnad och saknar kvitto.

Men jag tror att jag har hittat felet. Lätt stick drift på höger styrspak. Finns tydligen en funktion som gör att markören går ultrasnabbt i dashboarden om man håller den åt valfritt håll samtidigt som man navigerar…

Av kolbackx

Problem med Xbox handkontroll - dubbelsteg i menyerna!?

Jag har ett märkligt problem med min handkontroll till min Xbox (Series X). När jag befinner mig i Xboxens egna menyer (startskärmen, store, spelbiblioteket etc.) så navigerar den supersnabbt vilket gör det nästan helt omöjligt att navigera sig runt. Den hoppar både två och tre steg vid minsta touch på styrspakarna. Men när jag är inne i ett spel så fungerar den helt normalt.

Jag har gjort en systemåterställning, bytt batterier, försökt para om kontrollen igen... det fungerar några sekunder men sen blir det samma sak igen. Någon som råkat ut för samma sak och hittat en lösning?

Av kolbackx

Bärbar som både laddar och skickar bild (usb-c)

Hej! Jag funderar på att köpa en bärbar kontorsdator och en skärm där man bara ansluter med en kabel, usb-c. Har förstått att det finns skärmar som strömförsörjer datorn (Power delivery) samtidigt som datorn skickar bild och data till skärmen. Men inte alla datorer/skärmar fixar väl det trots usb-c?

Vill helt enkelt att det ska vara superenkelt att docka datorn i skärmen, där skärmen i sin tur har en USB-hub där jag ansluta tangentbord, skrivare osv.

Kan ni rekommendera någon dator och skärm (gärna 34”) som fixar detta? Ej speldator. Budget är 15000 kr för allt.

Av kolbackx

@murre64: Det tickar även om bara moderkortet är ikopplat. Har beställt nytt agg nu, köpte något billigt Corsair CV550 (80+ Brons), ett känt märke åtminstone. Datorn är flera år gammal som sagt så jag vill inte lägga mer pengar än nödvändigt på skrället. Tack för all hjälp.

Av kolbackx

Tack för svar. Om det är något som drar för mycket ström så skulle jag få samma fel igen om jag köper ett nytt 500 watts agg antar jag? Det har ju dock suttit där från början utan problem. Datorn har några år på nacken men nya agg passar ändå eller finns det olika? Kablarna sitter fast inne i aggregatet, får man med (fasta?) kablar när man köper ett nytt?

Av kolbackx

Tickande ljud i nätagg - ej fläkt!

Jag har ett nätagg som ger ifrån sig ett konstigt tickande ljud, det ökar och minskar i hastighet/intensitet men det tickar hela tiden (uppskattar det till ca 5 tick i sekunden). Har öppnat agget och kopplat bort fläkten men det låter ändå. Kan inte lokalisera exakt var men jag har haft det öppet och tittat in i det utan fläkt och det kommer verkligen där inifrån. Allt fungerar som det ska men det känns ju lite läskigt om det är elfel så det inte tar eld i skiten...

Märke: Silver Power SP-SS500 500W

Av kolbackx

Tack för svar! Då kör jag allt genom routern... eftersom både xboxen och min apple-tv står i samma hylla som routern så kan jag ju enkelt köra dem trådat till routern om det blir någon skillnad mot trådlöst? Eller trådlöst kanske är så bra idag att det inte heller spelar någon roll?

Jag tror inte vi i familjen har någon speciellt krävande användning, men jag brukar exempelvis hyra film ibland via apple-tvn och med mitt nuvarande bredband (ca 7-8 mbit uppmätt hastighet) så har den buffrat ibland och varit lite seg i starten... så det skulle ju vara fint att få fart på filmerna. Speciellt om barnen samtidigt använder internet så har det blivit segt.

Av kolbackx

Koppla dator, xbox, appletv etc direkt till användarnoden?

Hej! Vi kommer att få fiber 100/10 inom kort och jag har förberett med en ny fin router, Asus RT-N66U. Men om man verkligen vill maxa sitt nät med så lite förluster som möjligt, går det att koppla in exempelvis en Xbox direkt i användarnoden (tror jag den kallas)? Alltså den dosa där fibern kommer in. Det finns 8 uttag direkt i den (men man kan ha max 3 IP-adresser från leverantören så det kanske inte går att använda alla 8?). Eller kommer den att bli helt oskyddad då för intrång, skadlig kod etc?