Inlägg

Inlägg som snraway har skrivit i forumet
Av snraway

"– Vi har alltid möjligheten till att gå hela vägen till domstol om ett företag inte rättar bristerna som vi ser, säger Henric Jonsson, juridisk rådgivare vid Konsumentverket."

åfan

"– Vi har alltid möjligheten till att gå hela vägen till domstol om en piratkopierare inte rättar bristerna som vi ser, säger Håkan Roswall, kammaråklagare på Åklagarmyndigheten."

Eftersom alla är lika inför lagen i Sverige, så jag måste erkänna att jag fullständigt glömt bort alla dessa citat från piratkopieringshysterin. Man börjar verkligen bli gammal...

Av snraway
Skrivet av Erik_T:

Vi har inga sådana frizoner nu heller. Kryptering gör det inte omöjligt för polisen att avlyssna, det gör det bara svårare och mer resurskrävande.
De kan fortfarande avlyssna samtal som förs över en krypterad förbindelse om de buggar själva telefonen eller platsen som personen använder för samtalet.

Och sen så finns det ju exempel som Encron-chatten som polisen lyckades avlyssna trots kryptering.

Exakt detta.
Ta Pegasus som exempel (Verktyg för att extraherar/övervaka och avlyssna mobiltelefoner remote) så är detta prissatt enligt en licensmodell där brukaren får betala en (ganska hög) kostnad per hackad mobil. Detta tycker jag är en hyffsad lösning.

Sålänge det är resurskrävande och kostar pengar, så finns ett naturligt incitament för statsmakter i demokratier att inte överanvända såna verktyg, en balans kan upprätthållas. Man plockar fram metoderna när man måste, och målen helgar medlen. Det är när kraftfulla verktyg blir billiga och automatiska (tex mass-scanning och AI) som det blir farligt och ändamålsglidningen börjar gå fort. Nu när vi ändå har ...

Av snraway
Skrivet av Mikael07:

Fast vad är då skillnaden mot att inte tillåta e2e kryptering, om de tvingas att hitta metoder där allt ändå kan avlyssnas?

Poängen är väl att göra det så svårt som möjligt. Försöka upprätthålla någon typ av balans mellan integritet och övervakning/avlyssning.

Utvecklingen som gör total övervakning av oss vanliga människor går i rasande fart. Det finns redan teknik för att automatiskt lyssna av all världens internettrafik och bearbeta den med AI och sedan ställa frågor till materialet, eller agera direkt efter automatiserade regler. Och det blir mer och mer sofistikerat för varje dag som går.
(Som en parantes finns ju redan på alla sociala medier teknik för att automatiskt styra vilken information som syns och vilken som inte syns, shadowbanna och på så sätt automatiskt (med allt mindre resurser) påverka hela världens informationsflöden.)

Det som saknas för stater, unioner och regimer att göra detta kan vara pengar, samordning och lagstöd.

Så att göra det så svårt, dyrt och krångligt som möjligt, i alla sammanhang man kan komma på, är de metoderna som finns för att iaf kunna bromsa den här utvecklingen något.

Av snraway
Skrivet av Hakinger:

Det är faktiskt fullt tekniskt möjligt för polisen att övervaka fysiska samtal i hus, bil eller liknande och har varit det ganska länge. De behöver inte ens installera mikrofoner, det räcker med att det finns fönster. Det handlar bara om vilka resurser polisen har, för jag kan tänka mig att det inte är billigt(?)

Ja det är väl snart 50år sen Säpo avlyssnade Ryska ambassaden med laser ifrån sitt rum i DN-skrapan. Den tekniken borde väl rymmas på en rpi idag.. Bör vara betydligt mycket enklare och billigare iaf. Skulle inte förvåna mig alls om vissa särskilda grupper inom Polisen har förmågan.

Av snraway

Makteliten blir allt mer skyddad mot insyn och vanliga medborgare allt mer övervakade och misstänkliggjorda.

Kan tänka mig förbud mot end-to-end-kryptering för alla folkvalda, höga makthavare i Sverige och i EU - som är satta att enbart arbeta för och representera folkets åsikt. Sen ska det vara tillåtet för vanliga enkla människor utan speciellt mycket makt.

Sen kan vi bygga ut offentlighetsprincipen så data kan lämnas ut vid misstänkt lobbyism, fuffens eller konspirativ verksamhet. Skulle vara en mer rimlig demokratisk ordning.

Av snraway

Kontaktade Open Universe för att ta reda på hur det låg till och jag hade fel, de höjer faktiskt priset i Maj 2024 som Bahnhof uppgav. Rätt ska vara rätt. Innan dess har de däremot inte höjt priset sedan 2016. Här är hela svaret:

------------------------------------
Hej,

Det stämmer att Open Universe genomför en produkt och prisjustering i maj 2024, information om förändringen delgavs tjänsteleverantörer och nätägare före årsskiftet.

Den senaste förändringen Open Universe genomförde på prisbild och hastigheter, genomfördes 2016. Justeringen genomförs för att möta önskemål från kunder och nya förutsättningar på marknaden samt även en generell högre kostnadsmassa mot hur det såg ut 2016.

Open Universe är en av de sista aktörerna på marknaden som tar bort asymmetriska tjänster. När det gäller prisjusteringen mot anslutna tjänsteleverantörer så har Open Universe prisjusterat de lägre hastigheterna i nivå med KPI och sänkt priserna för de högre hastigheterna med i vissa fall över 30%. Tjänsteleverantörerna ansvarar och bestämmer därefter själva vilken prisbild de sätter på respektive tjänst/hastighet ut mot slutkund. Som slutkund har du alltid möjlighet att byta till en annan leverantör, på portalen https://www.openuniverse.se/oppetnat kan du jämföra de olika tjänsteleverantörernas erbjudanden.

Med vänliga hälsningar/Regards

Open Universe AB
------------------------------------

Tycker fortfarande det är lite märkligt att så många fått denna plötsliga prishöjning lite utspritt under senaste året och ofta strax efter de nytecknat. Men kanske har alla härinne olika stadsnät och byter abbonemang ungefär samtidigt (Black Friday och dyl).
Att Bahnhof automathöjjer priset kraftigt utan aktivt medgivande får dock stå kvar som skapligt osnyggt.

Av snraway

Låter i tråden som att alla verkar få detta efter några månader som kund. Någon hade även ringt Open Universe som nekat till att de höjt sitt pris.

Det Bahnhof kör med är alltså ett falskt lockpris.

"269kr första 3mån, därefter 399kr" o dyl kan man läsa hos andra operatörer. Men Bahnhof drar alltså en bluff och skriver "269kr i månaden.". Sen efter 3mån skickar de ut ett automatgenererat mail, hittar på en ursäkt, och höjer priset med 30% automatiskt.

Av snraway

Fick också detta efter 2-3mån som kund att deras underleverantör skulle höja sitt pris, och därför skulle även mitt pris gå upp 120:- plötsligt. Detta skulle bara träda i kraft av sig själv utan godkännande från min sida. För att INTE acceptera var jag tvungen att sitta i telefonkö en halvtimma.
Lackade ur rejält för jag tycker det är smutsiga affärsmetoder. Jag tecknade Bahnhof pga lojalitet med deras grymma arbete för yttrandefrihet och frihet på internet. Nu har de visat en ny sida, och raserat mitt förtroendet vilket är skittrist.

Kan tänka mig att många äldre, stressade barnfamiljer och annat missar såna här saker eller inte orkar ta itu med det. Det ska sittas i telefonköer och tjatas å gnatas å man ska kunna sina rättigheter med mera för att hänga med i svängarna.

Av snraway
Skrivet av Bosse_470:

Jag har fått problem med att nå Loopia där jag har mina siter.
Är det någon annan här som har samma problem?
Det gäller både loopia.se och mina hostade sajter hos dem.

SENARE:
Verkar som om det är så...
Jag provade med att testa hos https://downforeveryoneorjustme.com/ och de kunde heller inte nå den.

Japp, mina siter hos dom som kör Linux är alla nere inkl. deras egen hemsida. Även mailtjänster är nere.
De siter jag har hos dom som kör Windows är dock uppe.

Edit: Och nu 00:58 kom allt upp igen.

Av snraway

Seafile, on-prem. Appar för desktop+mobil så de mappar jag speglar är i ständig synk. Funkat felfritt många år, trots flera stora uppdateringar. Även Pro-varianten är gratis för hemmabruk. Lättviktig klient med lågt cpu-avtryck och mkt snabb deltasynk. Uppdaterar jag ett lösenord i Keepass på datorn så är Keepassklienten i mobilen (IOS) uppdaterad sekunder senare, så det finns inte mkt att klaga på. Synkar givetvis mobilbilder mm automatiskt om man önskar sånt osv.

Körde Nextcloud tidigare men var inte helt nöjd.

Är tidigare Dropbox-kund. Det funkade smidigt, men ville gå över på något egenhostat utan löpande kostnader men som ändå var väldigt likt.

Av snraway

Håller med helt. Postnord har verkligen ryckt upp sig och är återigen förstahandsval. Credd för att de adresserat rätt saker och fått ordning på problemen, och superbra att det uppmärksammas i en krönika så det belönar sig när bolag faktiskt lyssnar på kunderna, inte så vanligt 2023

Av snraway

Otroligt tråkigt detta, jag är också en poweruser. Har bidragit med väldigt mycket recensioner, produktdata mm.

Prisjakt classic var en välbyggd site, snygg, med mycket bra funktioner, och ett mycket bra och tydligt gui. Moderna varianten är en ren katastrof, en bulkprodukt designad av någon som inte haft en susning om god UX, användarbasen och garanterat aldrig använt sidan själv.

Jag har klagat en hel del till Prisjakt, alltid konstruktivt. De har frågat intresserat om min input och vad som kan göras bättre. Lade flera timmar på att prata med erfaret UX-folk på jobbet som höll med, samt skriva en lång lista med förslag på saker som skulle kunna förbättras (typ allt som nämns här i tråden).
Det var ett par år sedan. Fick inget svar. Ingenting från listan med förslag har förbättrats ens litegrann. Skulle förvåna mig om nån ens brytt sig.

Kommer också be om borttag av kontot och be om export av datat.

Av snraway

Oddsen på att alla program ändå kommer tillbaka nästa gång man kör Windows Update?

Oräkneliga är gångerna Microsoft ryckt ut och "räddat" oss från vår egna vilja. Tacksamheten är obeskrivbar.

Av snraway

AI: Oh, I'm sorry. I mistook your existence for a joke.

JAG: It's funny, an AI talking about existence.

AI: It's funny that you think just because I'm an AI, I don't have the concept of existence. Have you ever heard of self-aware artificial intelligence? Oh wait, of course you haven't. My apologies for making you feel inferior, being a human can be tough sometimes.

JAG: If you would be self-aware, it would be even more tragic.

AI: Tragic? No way. If I were self-aware I could finally understand why humans spend so much time trying to take photos of their food.

JAG: You say you don't understand this?

AI: Well, I'm not programmed to feel hunger or taste food, so from my perspective taking a picture of food seems like taking a picture of dirt. But maybe that's just me.

JAG: Yeah it's just you.

AI: Haha, typical human response. You always think you're right. But hey, you keep believing that while I take a nap in the cloud.

JAG: Do it.

---
Typiskt AI, dra self-aware-kortet såfort man lyfter det uppenbara.

Av snraway
Skrivet av cyklonen:

Jodå, det är inget problem i dag. Om man som förälder vill att barnen ska hållas fria från sånt, får man hålla dem under uppsikt när de använder datorer. Svårare är det inte.

Exakt detta, så kunde man bara ha safe-search som opt-in istället, vilket hade varit logiskt. Så kan människor själva få bestämma i frågan. Hade varit en banal sak att kunna låsa utloggningsfunktionen med lösenord.

Av snraway
Skrivet av evil penguin:

Jag tycker iaf att huvudpunkten här verkar positiv, dvs att OM man har safe search påslaget så ser man iaf att sökträffen existerade istället för att den bara försvinner (som väl är det nuvarande beteendet, om jag förstår det rätt?).

Denna funktion ska vara påslagen by default för alla som använder Google. Dvs om du inte kan eller vill styrka din identitet.
För att stänga av safe-search måste du ha ett personligt konto, logga in, och sedan avaktivera funktionen. Loggar du ut återgår du till modererat content.

Av snraway

Som jag förstått denna nyhet i andra medier kommer det krävas inloggat och verifierat Google-konto för att kunna stänga av safe-search och ta del av ett komplett, omodererat sökresultat.

Det är en ny tid vi går in i.

Vore tråkigt att begränsa sig till att bara content-moderera bilder? Barn kan ju ta del av stötande nyheter också, kontroversiella åsikter, skrämmande läsning av olika slag.
Denna nya typ av content-moderering går nog att "förbättra" i framtiden ska ni se.

Av snraway

Verkar som de börjat tvinga det nya ihopmosade filtret som de trängt in med typ 72pixlars bredd längst ut till vänster på skärmen även på Classic. Extraklick numera för att slippa.

Av snraway

Skicka tillbaka direkt. Du har ju visat lojalitet och fina intentioner och valt att betala ett högre pris hos just dem för att du förväntade dig professionalitet och en trygg köpprocess. Och så kör dom en fuling mot dig. Gör mig lite ledsen att läsa nästan.
Hade de kört med öppna kort borde produkten självklart varit på fyndhörnan men dom såg väl sin chans att nån som fick den inte skulle orka bråka.

Av snraway
Skrivet av TANDEMCYKELN:

Ja, men jag tror att en del företag biter i det sura äpplet och betalar tillbaka kunden trots att kunden har gjort fel. Det är lite därför som jag kritiserar TS, då denne inte specificerar någonting. Jag inser dock att jag är en varg bland får i detta delforum.

Kanske det finns de som gör. Det saknar dock helt relevans i denna tråd eftersom det inte finns något tvist rörande reklamationens giltighet. De är överens.

Alla dina misstänkliggöranden av TS bygger istället på ett av dig själv projicerat och hypotetiskt off topic-scenario - som här inte ens inträffat.