Inlägg

Inlägg som Ase har skrivit i forumet
Av Ase
Skrivet av Daniel75:

En 3435x vore skoj att prova.

Blir nog en sån för mig å den lär inte dra 900watt med 16 kärnor inte ens om överklockad
Fast beror på hur priset blir så klart

Av Ase

Vad är vitsen när vi har för få pci_linor känns som meningslöst med denna plattform men iförsig lättare att använda som en lätt server med (förut)billigare hårdvara men man kanske kan tjäna några kronorMed fjollig rgb som extra bonus

Av Ase

Ok resultat

Av Ase

Nätagg ala corsairs påhitt

Så otroligt fånigt med corsairs nya aggregat kablarna kommer bara synas mer det man vill är att stuffa undan dom där de ej syns sen lycka till med att hitta chassie som har tillräckligt med utrymme på baksidan (vart är du chassie jonas) funkar nog i corsairs specialchassie för nätagget men bara en skrivbordsprodukt som jag hoppas ej får genomslag mvh Arne

Av Ase

att m.2 inte tar en pci-eplats på moderkortet är klart det viktigaste ok med asus variant där de sitter brevid internminne men att ta bort pci-e plats suger kör iförsig bara hedt plattformar är väl där bekymmret finns om man har få pci-e linor som på konsumentkort där man bara vill ha ett grafikkort & lagring spelar det väl ingen roll men som sagt låt bli mina pci-e platser
övrigt latens, hastighet reell sådan inte teoretisk har inte sett så stor skillnad sen sata ssd dök upp sen med optane sen ej märkt någon skillnad med uppdatering till pci-e4 mot pci-e 3 diskar men det går framåt iallafall & direct storage för grafikkort... verkar inte göra någon skillnad alls (än så länge) bara att det är en pci-e ssd så spelar det tydligen ingen roll än så länge

Av Ase

10 var hyfsat lätt denna g

Av Ase
Skrivet av Dyluck:

Vad för cores handlar det om, blandning av E/P?

bara performance core i xeon produkter i denna generation, inga e cores MVH Arne

Av Ase
Skrivet av medbor:

Nu när AMD är på väg ut med 96 kärnor och ARM-konkurrensen ökar så lär ju dessa vara nästan döda vid ankomst, eller?

Jag ser inte riktigt vad de tillför på marknaden förutom att vara bättre än Intels gamla chip

många program har bekymmer med 64 kärnor & dessutom finns det flera program där man betalar per cpu kärna så är inte allt med antal kärnor kan dra iväg i pris för mjukvara med MVH Arne

Av Ase
Skrivet av medbor:

Nu när AMD är på väg ut med 96 kärnor och ARM-konkurrensen ökar så lär ju dessa vara nästan döda vid ankomst, eller?

Jag ser inte riktigt vad de tillför på marknaden förutom att vara bättre än Intels gamla chip

man slipper amd räcker att man har det i spelkonsollen,(skämt) sen är konkurrens bra för att ge ett ärligt svar kolla bara amds hittepå priser på deras sensate threadripper

Av Ase
Skrivet av Yoshman:

Tror detta bara visar att det kan bli förvirrande / fel när man använder namn på saker som egentligen bara är interna projektnamn.

Kan mycket väl vara så att server versionen av CPU-kärnan bara finns i en form (är nog väldigt sannolikt att så är fallet), huruvida Intel kallande den "Golden Cove" , "Raptor Cove" eller något annat internt kanske inte är känt på "utsidan".

D.v.s fullt möjligt att "Raptor Cove" är en variant av server-versionen av den mikroarkitektur som används både i Golden Cove och Raptor Cove.

Vad vi vet är detta: CPU-kärnorna, oavsett vad de heter intern hos Intel, i Sapphire Rapids är mer lik CPU-kärnorna i Raptor Cove än i Golden Cove

SPEC2017 siffrorna visar också att det finns en liten skillnad i "IPC" mellan Golden Cove och Raptor Cove. Den lär helt komma från den större cache:en i Raptor Cove, för av allt att döma har de identisk mikroarkitektur i övrig.

Jopp mer cashe än i konsumentprodukter men så har det alltid varit med hedt processorer så håller med dig om att det kan vara förvirrande, granite rapid blir en refresh av saphire rapids vid årsskiftet (precis som raptor lake var för alder lake på konsumentsidan MVH Arne
P.S hoppas verkligen de inte handikappar moderkorten som de gjorde med x299 plattformen, men de kommer ju med 2 varianter så jag håller hoppet uppe denna gång, men det visar sig.
P.S.S vad jag vet har intel alltid haft ecc stöd på hedt plattformarna åtminstånde sen x79

Av Ase
Skrivet av Yoshman:

Stämmer det?

Är väl ändå Ice Lake SP som är 3rd Gen Intel Xeon, och således Sapphire Rapids som är 4th Gen Intel Xeon. Detta kommer ju från Intel och där står det 2 MB L2$, mot 1,25 L2$ (som användes i Sunny Cove (Ice Lake) till Golden Cove (Alder Lake)).

https://www.nextplatform.com/wp-content/uploads/2023/01/intel-sapphire-rapids-versus-ice-lake-table.jpg

Konsumentplattformarna har sedan 2-2,5 MB L3$ per kärna (varierar mellan modeller), fast det i en ring-buss. Sapphire Rapids verkar ha 1,875 MB per kärna och SP-plattformen kör med en mesh.

saxat från toms hardware
"Intel's flagship Xeon W3495X CPU packs 56 high-performance Golden Cove cores and a massive 105MB L3 cache. It runs at a default clock of 1.90 GHz and can accelerate to 4.80 GHz when possible, so expect it to offer quite decent performance. Meanwhile, the sample listed in the Geekbench 5 database ran at around 3.20 GHz (which is too low). It allegedly also used a quad-channel memory subsystem, so we shouldn't come to any serious conclusions about the CPUs' performance. "
https://www.tomshardware.com/news/intel-return-to-hedt-xeon-w...
MVH Arne
P.S har aldrig sagt gen3 vet att saphire rapids är gen4 som jag skrev emerald rapids får raptor cove

Av Ase
Skrivet av Yoshman:

Det är samma mikroarkitektur, men Raptor Cove har 60 % större L2$ jämfört med Golden Cove. Sapphire Rapids verkar vara en Raptor Cove.

Sen är L3$ rejält olika mellan Intels server-plattform och deras konsumentplattform. Så lite lurigt att veta hur det påverkar IPC, lär dock inte handla om några stora skillnaden. Ett par procentenheter kanske.

är golden core i saphire rapids. Raptor core i nästa emerald rapids, ska komma i höst om jag minns rätt,(samma sockel/moderkort) sen blir det ny arkitektur efter detta (granite rapids) 2024 är väl då de börjar vara i fas igen

Av Ase
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Tidigare var jag en av dem som sa att det fanns behov av mer datakraft på klient sidan. Och en massa personer sa att de både kunde multitaska med både Microsoft Paint och Notepad eller liknande program samtidigt med deras 4 core utan det flaskade och det inte fanns behov av något kraftfullare på klientsidan.

Det jag idag ifrågasätter med Hedt är priset för ett "vettigt system". Det känns som att det är extremt få användare som budgeten inte sprängs innan de behöver byta från mainstream plattformarna.

Och inom företag så kör man ofta med serverprylar. Kvar ser jag viss workstation arbete på företag. Men jag tycker allt fler företag tvingar på oss laptops, vi arbetare kan klaga hur mycket som helst. De på företag säger ni får jobba på annat sätt.

Med det sagt så tror jag säkert Intel och AMD Hedt är grymma. Men om vi pratar om en dekstop som kostar norr om 100 000kr (med all ram, ssd, grafikkort etc) så blir den väldigt nischad.

precis som speldatorer oxå ganska nichat. men nåt vi data nördar gillar ändå.
idag har priserna för moderkort & grafikkort blivit så dyrt att det nog inte är så stor skillnad att bygga en kraftfull server eller spelpc längre, på spelkort massa rgb & annat lull lull (mest pga grafikkortpriserna så klart, men även moderkorten har priser som närmar sig riktiga serverkort)

Av Ase
Skrivet av Oegat:

Gjorde en liten beräkning. Jag vet att Intels och AMDs TDP inte går att jämföra rakt av, men det ser ändå ut som att Intel fortsatt behöver pressa strömbudgeten för att konkurrera:

<Uppladdad bildlänk>

Vid en snabb googling hittade jag ingen siffra på hur Sapphire Rapids IPC står sig mot AMDs alternativ, så sista kolumnen som kanske är den intressantaste lämnar jag tsv.

(Om någon känner till en praktisk formel för att konvertera mellan AMDs och Intels TDP så säg till)

du borde kunna kolla på alder lake är ju samma golden core kärnor

Av Ase

Blir troligen en 3435x vill ha många pci-e linor & internminne bryr mig ej om antal kärnor klarar mig finfint på 16 hoppas på edsff oxå så man slipper m.2 & självklart ska det vara thunderbolt, cxl?, men man får väl se vad priserna blir oxå, risken är att det blir hutlöst dyrt men en får se. (beror på vad moderkorten har att erbjuda mer intressant än antal cpukärnor)
2xxx serien känns som en lika bantad serie som x99 & x299 så ej intressant för mig.

Av Ase
Skrivet av medbor:

Hur skiljer sig dessa från desktop? Är det fortfarande monolitisk design som för 6000, eller är det rent av desktop-chippen som fått plats i bärbara med deras lilla inkluderade gpu?

Det sombrukar skilja är spänning på cpu så hög frekvens men betydligt sämmre prestanda på grund av lägre spänning

Av Ase

nja

Av Ase

Cyberpunk med raytracing, dagens crysis när det gäller, går det att köra med acceptabel mängd bildrutor per sekund.

Av Ase
Skrivet av icogniito:

Finns ingenting som stoppar det från att fungera teoretiskt, en pci lane är en pci lane. Dock har jag aldrig sett en 16x till 2 8x adapter (16x till 4 4x är väldigt vanligt) så att hitta en sådan hade väl varit det större problemet. Viktigt att tänka på är strömförsörjning, du kommer behöva extern strömförsörjning på de två 8x kontakterna så länge inte korten du planerar att sätta i de tar extern ström eftersom det inte finns power stift för mer än en enhet i en vanlig 16x kontakt.

EDIT: Glömde tillägga det de andra säger, moderkortet måste tillåta bifurcation, utöver det finns det inget som ska stoppa.

https://www.amazon.se/JMT-expansionskort-PCIe-bifurcation-mel...
från förhatliga amazon fast å andra sidan kanske är bättre att köpa ett begagnat xeon-d på ebay & slänga in i truenas scale burken & ta asus moderkortet i ytterligare en linux server istället blir istort sett samma pengar ändå med bifurbication kortet & 2 extension cables
Men som jag skrev förut tackar för alla svar MVH Arne

Av Ase
Skrivet av Rouge of Darkness:

Har moderkortet stöd för det borde det fungera.

var det som var det svåra stod inget i manual är i indien på jobb så har svårt att logga in på den & kolla fysiskt
men tack för svar ändå