Inlägg

Inlägg som Superfrog har skrivit i forumet
Av Superfrog

Argument för att uppgradera till Windows 10

Vi har fortfarande ett hundratal klienter som kör Windows 7 och ingen av dessa har något intresse av att byta till Windows 10, då det ur deras synvinkel inte innebär några som helst fördelar.

Datorerna som kör Windows 7 är främst kassadatorer som kör vårt butiks-, och kassaprogram. Alla är Internetuppkopplade, men samtliga befinner sig bakom en eller flera brandväggar.

Jag jobbar som utvecklare och för mig innebär Windows 7 att jag endast kan använda .NET Framework 4.5.2. Framework 4.8 fungerar på Windows 7 om allt är uppdaterat, men vi vill hellre uppgradera datorerna till Windows 10.

Eftersom det främsta programmet som används på dessa datorer är vårt butiks-, och kassaprogram, så är det enda argumentet vi kan komma på säkerheten. Men samtliga datorer befinner sig bakom brandväggar och då är ju risken tämligen låg, åtminstone enligt mina begränsade kunskaper inom området.

Så vilka argument kvarstår då?

Av Superfrog

Google reCAPTCHA fungerar rätt bra, så det kanske kan vara ett alternativ?

Av Superfrog
Skrivet av BMac:

Utöver att du sannolikt har one.com som registrar så har du ett antal tjänster hos dem? Dns och e-post gissar jag är alles?

Grovt förenklat så betalar du till one.com för att äga domänen och för att peka ut en dns-tjänst. I dns-tjänsten så pekar du ut servrar för var du har vad du nu vill ha.

Drifta dns och mailserver själv är inte jättesvårt, men har du inte erfarenheten så låt någon annan göra detta. Det finns en del att tänka på som inte är uppenbart om man är novis i ämnet.

Han betalar nog även för mailtjänsterna och är det någon tjänst som är värd att betala för, så är det mail, speciellt utgående mail.

Att sätta upp en ingående mailserver är krångligt, men inte omöjligt, men att drifta utgående mail är ofta inte ens möjligt då de flesta ISP:er blockerar detta.

Jag är helt för att fler ska drifta saker i egen regi, men inte utgående mail

Av Superfrog

Går ju även att begränsa direkt i webbläsarens utvecklarläge. Tryck F12 och välj nätverksfliken och throttling.

Observera att du måste ha utvecklingsläget igång för att det ska fungera. Stänger du ner det, så inaktiveras begränsningen.

Av Superfrog
Skrivet av totte1015:

Är det så lite?
Som vanlig jävla lastbilschaufför får jag ju fan 29k före skatt, utan premiekompen inräknad...

Och du får dessutom övertidsersättning och OB. Och studieskulderna brukar ligga kring 0 kronor

Av Superfrog
Skrivet av adfactory:

"dåligt betalt" Ja om man förväntar sig att kliva in på 50.000/mån 1:a dagen ja. Tveksamt att någon studio skulle kasta upp mer än 35k som ingångslön innan dom vet vad du egentligen går för. Är du duktig & har bra referenser ligger du kanske på max 60k.

Tror inte någon ny inom programmering förväntar sig 50.000 i månaden dag ett, men jag tror det flesta förväntar sig högre lön än en "simpel" lastbilschaufför, betald övertid och dräglig tillvaro i största allmänhet.

Men precis som inom lastbilsbranschen, så innebär attraktiva jobb att anställda går med på fullständigt vansinniga villkor för att få jobben.

Av Superfrog
Skrivet av Cameltotem:

Så nej, det är ingen brist. Ni kan bara inte betala ut ens i närheten den lönen en utvecklare faktiskt fakturerar.

Jag är rätt säker på att du menade vill

Av Superfrog
Skrivet av SuperSverker:

Menmen, vem är jag att peka på att förändring krävs, det verkar ju fungera som det ska för alla andra, annars hade det ju inte varit fast runt 2% av enheter sedan...ja, 2009.

Om nu Linux hade varit så förbannat enkelt och bra som alla fanboys menar, så borde det ju rimligen tagit lite mer av marknaden efter alla dessa år, men av någon helt outgrundlig anledning, så ligger det kvar kring några enstaka procent

Jag håller fullständigt med dig om att det krävs förändring och konsolidering, men det är ju tyvärr en stor majoritet av användarbasen helt emot, så det lär inte hända och Linux kommer fortsätta ligga kring några procent av marknaden - på desktop.

På serversidan ser det ju helt annorlunda ut, men det beror ju på att ingen människa använder det för att producera något vettigt

Av Superfrog

Det enda det råder brist på är juniora utvecklare med senior kompetens och juniora lönekrav.

Gråter företagen tillräckligt mycket om att det saknas kompetens, så startas det utbildningar som pumpar ut nya utvecklare, vilket leder till högre konkurrens och därmed lägre löner och förmåner - precis det företagen vill.

Av Superfrog
Skrivet av TzunSu:

Jag har sedan 2005 uteslutande använt Logitech G15 tangentbord. Jag körde slut på det första efter något årtioende, mailade supporten och frågade om det fanns något dom kunde göra (Som en ren chansning), och dom svarade glatt att som tack för att jag varit en trogen kund så skickar dom ett nytt åt mig... Om jag visar att det gamla är 100% förstört, så jag körde en yxa genom den, fyllde den med vodka och tände eld på den. Fick ett nytt samma vecka (Dock det mycket sämre V2), körde det ett bra tag till innan jag fick tag på ett oöppnat G15v1, som jag sen kört på tills nu.

Nu är det dock fan dags för ett nytt, och ut med membranen. Jag har dock ingen aning på marknaden och en rätt tuff budget, jag siktar på någonstans under 1000kr. Jag har läst massor med recensioner, men svensk prissättning är ju som den är så jag känner inte att jag kommer så långt. Jag vill gärna ha hyfsat tysta brytare, behöver inte vara ens nära på ljudlös, men inte dom "klickigaste", och macroknapparna har jag ironiskt nog (När man haft 72 makroknappar) inte så mycket nytta av. Är det värt att gå över till TKL? Jag är ju van med gigantiska tangentbord, men kanske dags för något nytt...

Just nu tittar jag främst på Roccat 121 AIMO. Verkar välrecenserat och omtyckt, och priset är vettigt. Någon som har erfarenheter för/mot? Har inga direkta preferenser för mekaniska tangentbord direkt.

Rolig historia gällande ditt gamla Logitech och deras bemötande

Hade jag inte precis köpt ett custom tangentbord för över 3.000, så hade jag nog köpt ett Roccat 121 AIMO och faktum är att jag funderar på att köpa ett trots allt.

Fullstort, lågprofil, tysta taktila tangenter och ett handledsstöd som fästs mot tangentbordet med magnet. Det är typ allt jag vill ha av ett tangentbord, dessutom till ett lågt pris.

Av Superfrog

G910 finns ju fortfarande att köpa, så varför inte köpa ett likadant om du ändå är nöjd med tangentbordet?

Av Superfrog
Skrivet av Aqua_HeaD:

Cool video. Någon blandning mellan Arma 3, DSC och MSFS när man kikar på grafiken. Nu har inte jag hängt med så mycket gällande DSC förutom att jag flyger lite då och så. Det enda man i dag suckar lite över är just grafiken som borde få sig ett uppsving.

Grafiken kan givetvis göras bättre, men den är ju redan nu helt otrolig, så inget de behöver fokusera ett skit på enligt mig Bättre att fokusera på olika moduler, såsom kartor, flygplan, helikoptrar och dynamiska kampanjer.

Av Superfrog

Supersimpelt PHP-script som gör jobbet

<?php /** CREATE TABLE `products` ( `id` INT(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `serial` VARCHAR(50) NOT NULL DEFAULT '', `title` VARCHAR(50) NOT NULL DEFAULT '', `year` VARCHAR(50) NOT NULL DEFAULT '', `created` VARCHAR(50) NOT NULL DEFAULT '', `changed` VARCHAR(50) NOT NULL DEFAULT '', PRIMARY KEY (`id`) USING BTREE ); */ $rows = []; if( ! empty($_POST["serialNumber"])) { $con = new PDO("mysql:host=localhost;dbname=stekpannor;port=3306;charset=utf8", "nisse", "1234"); $stmt = $con->prepare("SELECT * FROM products WHERE serial LIKE :serial;"); $stmt->bindValue(":serial", "%{$_POST["serialNumber"]}%"); $stmt->execute(); $rows = $stmt->fetchAll(PDO::FETCH_OBJ); } ?> <!DOCTYPE html> <html lang="sv" xmlns="http://www.w3.org/1999/html"> <head> <meta charset="UTF-8"> <title>Stekpannor</title> </head> <body> <form method="post"> <label for="serialNumber">Serienummer</label><br> <input type="text" id="serialNumber" name="serialNumber" /> <input type="submit" name="search" value="Sök"> </form> <?php foreach($rows as $row) { echo "{$row->title}, {$row->year}<br>"; } ?> </body> </html>

Av Superfrog
Skrivet av Fabio80's:

Jag tror du kan handla i princip allt på Inet om än till ett högre pris.

Det är praktiskt taget ingen väsentlig skillnad på moderkorten.

Anledningen till att jag tog Corsair 5000D Airflow är för att du kommer behöva ett chassi som har hyffsat luftflöde när du kör en processor som 13900K, då den producerar mycket värme även med vattenkylning.

Be quiet! 802 är absolut inget fel på men jag tror att du kommer behöva köra den i luftflödes-läget för att hålla ned temperaturerna oavsett och då kan du lika gärna ta ett chassi som är billigare och har luftflöde som fokus utan att du för den delen förlorar storlek.

Andra chassin som du kan titta på är t.ex. H7 Flow eller Meshify 2 Compact men naturligtvis kan du köra på be quiet! 802 om du gillar den. Om du ska sitta med datorn på skrivbordet i höjd med öronen så kan du ju alltid offra luftflöde till fördel för en lägre ljudnivå något som be quiet är duktiga på.

Poängen är att inte glömma bort att processor+minne+m.2 disk och ett grafikkort kommer ge dig en varm vinter och en outhärdlig sommar om de inte kyls ordentlig

Största delen av tiden sitter jag och programmerar och då är det endast enstaka cores som används, men endast vid korta tillfällen, så jag tror inte luftflödet kommer vara några problem. Och med be quiet! finns ju som sagt en front för högre luftflöde, om det skulle behövas. Och på sommaren kör jag ändå med AC då mitt rum ligger på södersidan och blir tokvarmt på eftermiddagarna

Återigen - stort tack!

Av Superfrog
Skrivet av Fabio80's:

https://komponentkoll.se/bild/GCezu.png

128GB DDR5 5600MHz, the more the merrier. Om du ändå uppdaterar känns det mer rimligt att gå på nya generationen än att måla in sig i den gamla.
850W - byt ut till 1000W om du behöver för några hundralappar till.
Billigare moderkort, fortfarande Z790 fast utan allt lull-lull som kommer med ROG Strix.

Tack för att du tog dig tid!

Jag vill helst köpa allt från Inet och absolut inte från Amazon

Gigabyte Z790 Gaming X AX kommer inte in i lager förrän i slutet på januari, men de har Gigabyte Z790 Aorus Elite AX i lager och enligt vad jag kan se, så är det ingen större skillnad. Skulle det funka lika bra?

Vad är fördelen med Corsair 5000D AIRFLOW jämfört med be quiet! Silent Base 802? För mig är det en nackdel med fönster då jag är totalt ointresserad av att se innehållet

Av Superfrog

Ny arbetsstation max 30K

Tänkte bygga en ny arbetsstation som ska ersätta min befintliga. Behåller mitt befintliga grafikkort då det räcker till det jag spelar.

Det jag prioriterar är single core prestanda, snabbare diskar och låg ljudvolym.

Det jag är är mest osäker på gäller minnena. Med tanke på att jag inte behöver mer prestanda i något spel, så kanske DDR5 är helt bortkastat och jag skulle kunna behålla mina befintliga minnen och välja ett DDR4-moderkort i stället?

Jag labbar en del med virtuella datorer där jag exporterar/importerar några hundra GB databaser, där varje databas/fil ligger på mellan 1 - 8 GB. Jag antar att minnet är inblandat i dessa operationer och sålunda borde ha betydelse?

Jag kompilerar även en del VB6-projekt och det tar dryga minuten på befintliga burken och är en av anledningarna till varför jag prioriterar single core prestandan, men hur mycket är minnet inblandat i denna process?

Annars sitter jag mest i Visual Studio 2019/2022 och där skadar det inte med mer single core prestanda.

Väldigt tacksam för lite råd

https://www.inet.se/kundvagn/visa/iyQOAV9jf_7WKxlIlYvt8w9k0hY/intelburk

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/iyQOAV9jf_7WKxlIlYvt8w9k0hY/in...

Av Superfrog
Skrivet av THB:

Fortsätta leta hus och se om man hittar något som ekonomin tillåter.
Sedan kan det kanske bli ett nytt grafikkort.

Låter som en bra plan. Grafikkortet kan ju fungera som en buffert utifall taket eller något annat dyrt skulle behöva fixas

Av Superfrog

Jag är imponerad efter att ha sett Nick Chapsas video där han testar ChatGPT - https://www.youtube.com/watch?v=z2CKQFi746Q. Har även testat lite själv och om inte annat, så kommer jag använda ChatGPT för att skriva tester

Av Superfrog

Vi köpte en säng från Kungsängen för några år sedan för en fasans massa pengar och jag ångrar det fortfarande. Är det något fel på sängen? Nej, egentligen inte, men jag sov mycket bättre i den 10+ år gamla sängen vi hade innan, som kostade en tiondel av priset.

Nästa säng blir från IKEA.

Av Superfrog
Skrivet av Xeonist:

Jag tycker också det är konstigt att inte fler nämnt PHP (några har ju gjort det).

Jag håller med Lex Fridman, PHP är underskattat.

Jag blir mer förvånad över att ingen nämnt WordPress, med tanke på hur stor del av Internet som består av just WordPress-sidor, men det kanske inte finns någon som vågar

Själv började jag med Amos på Amigan, fortsatte med VB6 på PC'n för att sedan gå över till PHP och C#. Skriver fortfarande en del VB6 för att testa funktioner skrivna i C#.