Inlägg

Inlägg som SweDragon har skrivit i forumet
Av SweDragon

Jag spelar på precis samma upplösning som du gör. Har kört Baldurs Gate 3 med två grafikkort. Först RTX 3080 och sen 7900XT. 3080 var helt OK, men 7900XT är super med hög, stabil, FPS. Dock har jag en 5900X, så jag vet inte om du kan dra full nytta av ett 7900XT, men jag skulle ändå säga att det är optimal nivå för spelet om du har råd.

Av SweDragon

Tyvärr så suger det att importera saker som "prenumerationer" som du gör om det är från ett land utanför EU för det kommer sådana här avgifter hela tiden och de höjs hela tiden trots att det man betalar för egentligen är att fylla i ett relativt enkelt dokument som jag antar görs till stor del automatiskt av deras system. Det tråkigaste är att det är smått omöjligt att lista ut hur man ska göra det själv och slippa avgiften. Inte bara är det svårt att hitta och fylla i rätt blankett för en lekman, man måste även lista ut hur man ska få fraktbolaget att erkänna och acceptera att man själv kan tulldeklarera.

Jag har gett upp och beställer bara från affärer som förbetalar in moms och eventuell tull (så man står för det direkt när man köper varan) som Amazon US eller beställer saker som är så pass dyra att avgiften blir en försumbar del av totalsumman.

Om någon har någon bra guide på hur man kan slippa uppgiften genom att göra det själv så skulle det vara fantastiskt användbar information.

Av SweDragon
Skrivet av mechersmith:

Kör du någon form av quick/fast-boot? Dvs att systemet är inställt att boota snabbare genom att skippa vänta vid uppstart. Ibland kan de drivrutiner som laddas vid den inställningen vara instabila (uppdateras även av ditt OS så kan vara varierande stabilitet). Slår du av det helt bör du kunna få bild vid bios.

Bra tips! Tyvärr är fast boot disabled redan. Hittar ingen annan option för något sådant i min bios.

Ska försöka få testat kortet i en väns dator så vet jag förhoppningsvis lite mer.

Av SweDragon

Jag vet inte riktigt vad som händer. Jag ställde in Displayport på 1.1 på skärmen och startade om. Då funkar det med Nvidia igen. Ändrar tillbaka lite inställningar, stänger av resizable bar. Kollar att det bootar till Windows.

Byter tillbaka till 7900 XT. Svart. Nattsvart. Ger upp efter flera omstarter och olika Displayport versioner på skärmen samt HDMI kabel.

Sätter tillbaka Nvidia-kortet. Svart. Mera svart. Startar om datorn igen. Nu får jag bild redan i Bios. Windows går också bra. Jag är helt lost nu. Är det fel på mitt grafikkort? Är det fel på moderkortet? Kabeln? Om det vore displayport-kabeln så borde det ju funka med HDMI. Skärmen är 100% med HDMI med min jobblaptop (som tyvärr inte har displayport).

7900XT funkar ju sämre än Nvidiakortet just nu men inget funkar bra. Känns tveksamt att lämna in grafikkortet som garantiärende för det verkar inte orimligt att det skulle funka i ett stabilare system och då har jag bränt pengar som skulle kunna spenderas på ett nytt moderkort om det är det jag behöver...

Av SweDragon
Skrivet av Mrvoncoco:

Hur gick det?

Först ikväll jag haft tid att sitta med det. Det går... sådär

Satte i ett lånat 980 Ti. Startade upp och fick se biosskärm och kom in i Windows. Windows installerade snabbt en Nvidia driver och allt såg bra ut. Laddade ner DDU och senaste AMD drivare. Skulle starta om till safe mode men tog tipset att sätta en pci bus version i bios (3.0 för att matcha Nvidia kortet, kan höja sen) och passade på att slå på resizeable bar (dumt säkert) och stänga av wake on lan i bios. Nu får jag svart skärm i bios/uppstart för Nvidia-kortet med. Låter jag den boota vidare till Windows så funkar det fortfarande bra med Nvidia. Något är ruttet i min plattform.

Av SweDragon

Valde headset, men om jag inte fått låna hem en Kinnarps från jobbet sedan Covid och hemarbete så hade jag nog lagt mer på en bra stol att sitta på. Det kostar rätt mycket med en riktigt men det är otroligt värt det, särskilt när man blir lite äldre och kroppen inte tål hur mycket misshandel som helst som när man var 20.

Av SweDragon

Produkt: Seasonic FOCUS GX ATX 3.0 1000 W
Länk: https://www.proshop.se/Stroemfoersoerjning/Seasonic-FOCUS-GX-...
Kategori: Nätaggregat
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5192455
Pris: 1699kr

Även 750 samt 850 W är nedsatta långt under t.ex. inets priser. Prisjakt blandar ihop 3.0 versionen med icke-3.0 så svårt att se vad som är näst bästa pris.

Av SweDragon
Skrivet av Mrvoncoco:

Har du kollat så du har uppdaterad VBIOS? Har haft samma problem med ett 6900XT som du beskriver. Flashade VBIOS och sen dess har jag inte haft några problem så här långt i BF.

Dina drivrutiner har antagligen crashat helt så du behöver installera om dem med ett annat grafikkort om du inte har integrerat i CPU:n.

Har inte uppdaterat VBIOS. Är det något jag laddar ner från AMD eller Sapphire? Kan bli lite klurigt om jag måste ha ett annat grafikkort i när jag gör flashningen eftersom jag bara har en PCI e port. Men bra tips att rensa drivrutiner helt med ett annat kort i. Får jag bild då kan jag försöka hitta en ny VBIOS och stoppa in.

Av SweDragon
Skrivet av shugge:

Uppdaterat BIOS? Vilken version kör du just nu?

Testa att forcera en specifik pci-e version i BIOS, ibland kan "auto" dumma sig.

Jag har en lite äldre bios just nu, drygt ett år har jag för mig. Ska försöka uppdatera men jag har för tillfället ingen annan dator att ladda en USB sticka med och det är lite svårt att trixa med BIOS just nu eftersom jag inte får bild där heller. Annars stödjer moderkortet "Q-flash plus" så det ska gå att få till uppdatering utan vare sig bild eller CPU egentligen. Känns lite obehagligt utan att kunna se hur det går på skärmen, men det kan ju inte bli mycket sämre

Kanske läge att köra en clear CMOS och testa om jag i alla fall kan få bild i bios? Ska få låna ett annat grafikkort ikväll. Då kanske man kan utesluta grafikkort eller moderkort i alla fall.

Av SweDragon
Skrivet av shugge:

Det är inte så att du kör något SFF chassi och pci-e riser mellan moderkortet och gpu:n?

Jag kör SFF (Fractal Torrent Nano) men ingen riser. Däremot så har jag cablemod extensions på PCI-E strömmen från PSUn för chassit är egentligen designat för en full size PSU och kablarna som medföljer Corsairs SF 750 räcker tyvärr inte fram. De har lätt för att lossna vilket varit problem tidigare, men då har det inte märkts något problem förrän kortet lastas (och jag har kollat kablarna extra noga nu).

Har dock genom datorns livslängd haft problem (både med 7900XT och tidigare Geforce 3080) att jag ibland inte fått bild i BIOS alls och det ibland dröjt lång tid. Det blev särskilt påtagligt när jag la in bios password så den stannar vid BIOS vid boot. Det har gått utmärkt att skriva in lösenord ändå "i blindo" och sen har boot gått vidare som vanligt och skärmen vaknat när Windows startar. Men det kanske indikerar att det är någon handshake med moderkortet och bios som är lite skakig. Det har dock aldrig varit svart skärm när windows väl startat förut.

Av SweDragon
Skrivet av henkrik92:

Övriga komponenter? Har du integrerad grafik?

Tyvärr ingen integrerad grafik. 5900X cpu, B550I Aorus moderkort och Corsair SF750 psu. Övriga komponenter har tickat på i snart 3 år utan problem.

Av SweDragon

Svart skärm på 7900 XT fungerande sedan BF, tips?

Köpte ett Sapphire Pulse 7900 XT på Black Friday förra året och det har funkat utmärkt sedan dess.

Uppgraderade drivrutiner via Adrenaline för ett par dagar sedan men det har funkat för flera timmars spel. Idag så när jag startade Against the Storm så svartnade skärmen med "No signal" efter bara några sekunders spel dock. Musiken körde vidare så datorn snurrade vidare utan bild. Testade starta om men ingen bild vare sig i Bios eller Windows. Jag märker att datorn bootar förbi bios för den pausar där den brukar för att jag ska skriva in bios-lösenord och sen startar RGB om och hörlurarna kopplar upp sig som vanligt vid Windows start men ingen bild.

Har testat byta kabel från DP till HDMI. Har testat skärmen med laptop via HDMI och skärmen funkar bra. Har öppnat och kännt på strömkablar så kortet ska få tillräckligt med ström. Några andra tips? Ska få låna ett annat grafikkort imorgon och testa med, men utöver det?

Gjorde även en mildare undervolt automatiskt i Adrenalin för några dagar sedan men den har verkat funka bra. Finns det något sätt att nollställa det via kortet? Eller aktiveras det ändå bara när kortet varvar upp i 3d i Windows? Borde ju inte påverka Bios skärm tex.

Av SweDragon
Skrivet av dabjugis:

Estetiska skäl absolut dock är jag inte helt låst till dom utan vill mer få ut en schysst dator. Jag ska kolla in grafik- och moderkortet! Kylningen borde vara tillräcklig med de fläktar samt vattenkylning ändå tänker jag?

Ja, det är mer att grafikkortets kylare i sig själv kan variera i ljudnivå även om du har bra kylning i resten. Hellhound för Radeon har bra rykte men billigaste 7900GRE med den kylaren är en tusenlapp mer än ditt första kort men det kan fortfarande vara värt det beroende på vilken upplösning du spelar i. Är det 1440p så är det nog värt att gå högre än 7800XT om du har en skärm över 60hz och du ska behålla det några år. Jag vet inte om jag skulle gå hela vägen till 7900XTX på 1440p dock. Själv har jag 7900XT (snäppet över 7900 GRE) på 1600p 144hz UW och tycker att det är fullt tillräckligt även på lite mer krävande spel som Baldur's Gate 3. Har du 4k skärm eller tänker skaffa närmsta tiden så kan 7900XTX eller i alla fall 7900XT absolut vara värt det.

Jag skulle inte köpa 8000mhz minnen för det priset dock. 6000mhz CL30 är sweetspot för AM5 just nu. Skulle hellre ta t.ex.
https://komponentkoll.se/produkt/1346087-g-skill-32gb-2x16gb-...
och lägga mellanskillnaden på bättre grafikkort om du vill hålla nere budgeten. (eller vit https://www.inet.se/produkt/5306520/g-skill-32gb-2x16gb-ddr5-... )

Av SweDragon
Skrivet av dabjugis:

Tjena!
Jag har satt ihop en dator som jag har som plan att ha främst som speldator(WoW, Helldivers 2 som jag spelar nu) men vill även att den ska klara enklare video- och fotoredigering. Skulle gärna ta lite feedback från er som har stenkoll på vilka komponenter som fungerar bra tillsammans eller inte och om ni tycker det är någon del som borde bytas?

Här är länk till bygget;
https://komponentkoll.se/bygg/wftkt

Vad tror ni?

Jag antar att du valt en del komponenter av estetiska skäl?
Moderkort är detta bättre för samma pris annars (PCIe5 på GPU och m.2)
https://komponentkoll.se/produkt/1349296-asus-rog-strix-b650e...
Du kan få ett starkare grafikkort för samma pris (men jag kan inte svära på att kylaren är riktigt lika bra)
https://komponentkoll.se/produkt/1392844-gigabyte-radeon-rx-7...

Av SweDragon
Skrivet av Laddin:

Jag köpte Asus-kortet då jag ville få x16 slotten på översta raden. Biostar-kortet fanns på amazon rätt längre, tror för ned mot 3,3 till 3,5 k. Det jag tyckte var viktigt var bl a 3x m.2 slottar för mina behov och som du säger pcie gen 5 överallt för framtidssäkring. Men rejält överprisat, så skulle nog gått på biostaren. Var lite orolig med minnes-support också. Det har tydligen varit lite konstigt med AM5. Just 4 stickor verkar inte funka alldeles 100 heller på AM5, så att ha 4 slots fyllda kan nog vara svårt att funka, i vart fall i rätt hastigheter osv.

En annan grej jag tycker var riktigt rövig var att det finns många fan-headers på Gene, men de flesta är bara full-speed. Så har jag behövt daisy chaina iallafall för att kunna styra dem på pwm för de headarna.

Tack för dina förstahandserfarenheter Att ha mest full-speed fan-headers låter ju barockt på ett så dyrt kort. Jag har haft ett Gene kort för många år sedan till ett mATX bygge jag gillade en gång så är lite nostalgisk av namnet men det där lät tråkigt. Jag hoppas att det har levt upp till sitt pris för övrigt!

Har också hört det där med ram men kanske blir bättre med 9000-serien. Är inte aktuellt för mig att byta innan den kommer ändå men tycker fortfarande att det är kul att leta komponenter inför nästa uppgradering.

Av SweDragon
Skrivet av Laddin:

Om ingen annan svarat:

Asus ROG x670E Gene

Sen finns Biostar B650EGTQ, men har inte sett det finnas att köpa på över ett år.

Ahh, jag trodde att det där ASUS-kortet var ITX eftersom det bara hade två minnes-slots när jag sett det innan. Jag tycker att det är en rätt stor nackdel men det är kanske mest för att jag började med datorer på den tiden det i princip var nödvändigt att uppgradera ram och gärna lägga till stickor under datorns livslängd (8mb -> 24mb ram på Windows 95 var awesome men svindyrt även när jag kunde behålla mina 2x4 mb).

Ser därför ingen större fördel med ASUS-kortet som mATX jämfört med att välja något rimligare prissatt b650E ITX kort och sätta i ett mATX chassi för min del. Biostar kortet hade varit kanon om det funnits och varit prisat ungefär som B650E för ATX däremot! Kanske kan hoppas att det dyker upp något nytt mATX i den stilen med PCI-E 5.0 när nya 9000-serien av CPUer släpps.

Av SweDragon
Skrivet av Jimpa2:

Jag har hittat en begagnad Samsung odyssey G8 34” välvd Oled skärm, 3440-1440 WQHD-upplösning, 175hz, 0,1ms.

Undrar om den är bra?

För spel är den säkert fantastisk! Ska du ha den till att läsa mycket text eller arbete av något slag också så skulle jag kolla på en review på just den modellen innan jag slog till.

Av SweDragon

Driftskostnaden på en villa är mycket högre. Förutom fastighetsskatt/avgift så betalar man abonnemang och konsumtion av vatten, el och uppvärmning blir stora utgifter och försäkring är högre. Även mindre utgifter som t.ex. bredband kan stiga märkbart. Men jag är nöjd med min flytt från bostadsrätt till villa trots att jag bodde i en väldigt välskött förening och mina kostnader gick upp med en faktor 3-4 (varav rätt mycket visserligen var ränteökningen).

Jag tror också att det har med vad folk kan låna att göra. Många kan klara av 3-4 miljoner för en bra lägenhet i storstadsområdena men det är inte lika många som kan lösa en attraktiv villa för 6+ miljoner, så konkurrensen som driver upp priserna är inte lika stor när man kommer upp i pris totalt sett på köpeskillingen.

Av SweDragon
Skrivet av VonGoetaland:

Tjena gott folk!

Jag är total novis på datorbyggande och behöver råd. Jag har byggt ihop en dator tidigare för många år sen och min tanke är att sätta ihop även denna på egen hand. Min målbild är först att kunna spela Path of Exile utan fps-hicka till den mån det är möjligt och även en viss del (processor och RAM krävande) programmering på en prisklass cirka 25-30 tusen. Allting "utöver" den målbilden är att få så mycket gaming-prestanda för pengarna som möjligt. Det är först och främst en gaming dator för Path of Exile!

En första fråga: I min nuvarande rigg har jag 1 SSD disk och 2 icke SSD diskar (vet ej vad dom kallas). Borde jag installera spel på SSD disken också? Idag har jag bara operativ-systemet på SSD.

En andra fråga: Jag ser att många köpråd landar i 32GB RAM, är det bara pris som hindrar från att inte välja mer? Eller spelar det inte så stor roll i speldatorer?

  • Behöver bara en burk - har tangentbord, mus, skärmar och högtalare.

  • Vill helst ha Wifi stöd (såvida det inte är 2000 spänn extra el dylikt).

  • Jag har en fyra år gammal PSU, Corsair TX750M, 750W - Vet ej om det är nåt man kan/bör återanvända? Eller lika bra att köpa nytt

  • Har inga problem att köpa komponenter från olika butiker om det kan spara in pengar, men alla förslag är välkomna. Kan det spara mycket tid att köpa allt från Inet t.ex. så kan det vara ett plus, även om det kostar mer.

Här är vad jag själv duttat med att sätta ihop. Som sagt vet jag inte vad det är för skillnad på många saker, jag har gått efter andra köpråds-trådar och även sorterat efter popularitet:
https://komponentkoll.se/bild/hXBjc.png

Du kan definitivt behålla din PSU. Den har väl 7 eller 10 års garanti har jag för mig.

Behöver du ett 670X moderkort för något särskilt? Du kan spara ett par tusen på att ta ett B650E och ändå få PCI 5.0 till GPU och en m.2-plats.

Du ska absolut installera spel på SSD! HDD är endast att rekommendera för långtidslagring av t.ex. bild eller film (som du inte ska redigera!) numera.

Går du ner till B650 moderkort och återanvänder din PSU får du lätt in ett 4080 Super i budgeten vilket är ett klart bättre kort.

edit: Föreslår det här moderkortet istället:
https://www.inet.se/produkt/1903880/asus-rog-strix-b650e-f-ga...

Av SweDragon
Skrivet av Jimpa2:

Än så länge är det bara cs och fortnite. Men fastnar säkert för andra spel framöver 😎

Dom skärmarna va ju riktigt najs. Skulle kunna lägga dom pengarna, men köper nog hellre begagnat och sparar en slant till annat tror jag.
Dom har ändå inte släppts ännu.

Har ni några tips om skärmar på begagnat marknaden?
1440p och 240hz är väl önskemålen och helst Oled.

Oled som spelskärmar är nog tyvärr inte jättelätt att få tag på begagnade. 27" Oled har varit ute knappt ett år. Det prisvänliga alternativet om man vill spela på Oled är minsta möjliga LG OLED Tv men det blir fortfarande ganska dyrt och framförallt så är det en TV så det blir mycket större (42") och lite extra pill med inställningar och sånt.

Samsung Odyssey G7 VA panel har fått bra betyg och det är väl steget näst under en OLED i spelupplevelse. VA panels eftersläpningar kan störa mer än andra dock men det är väldigt personligt och till viss del modellberoende så skulle försöka kolla på en i butik om möjligt om du vill testa en sådan. Själv har jag en 165hz IPS och är grymt nöjd med den (38" ultrawide) men blir nog OLED när motsvarande storlek och upplösning kommer ut om ett par år.