Inlägg

Inlägg som mrkarisma har skrivit i forumet
Av mrkarisma
Skrivet av cl3mens:

@mrkarisma: Jag glömde säga att jag också kör färgframkallningen ungefär som Nisse-Tuta. Värmer kemin till 41-42 grader och tjoff ned i tanken. Sedan står tanken i vattenbad som är runt 38-39 grader under framkallningen. Kollar av temperaturen vid 1:30, den brukar då ligga mellan 37 och 38. Negativen blir fina.

Anledningen till den höga temperaturen är att filmen och dosan är rumstempererade när jag häller i vätskan, och det drar ned kemins temperatur en del. I början visste jag inte om det och höll allting exakt på 38 eller vad det nu ska vara (kemi & mantelbad alltså). När jag kom på att börja mäta mitt i framkallningen upptäckte jag att kemin var runt 34 grader. Fick dock 10 fina rullar ändå. Så numera tar jag det lugnt och jagar inte upp mig över 0.5 grader hit eller dit.

Ok, tack för förklaringen, men bara så jag inte missförstått, du låter alltså ALLA vätskorna först stå i varmt vattenbad till de når ca 41C, sen börjar du hälla i första vätskan (41-gradig sådan) I framkallningsdosan och kör bara på efter det tills det är färdigt?

En fråga också, kan man använda vanliga Paterson-framkallningsdosor, samma som man kör svartvitt i??

Skickades från m.sweclockers.com

Av mrkarisma

@cl3mens:

Ja, tror jag använder fräscha grejer iaf, är ju köpt nytt från bla MacoDirect och Scandinavian så jag hoppas verkligen det.. Brukar bli filter 1-2 när jag fotat i solljus/hårt negativ och filter 3-4 vid mjukare kontraster, typ gråmulet.. Men då pratar jag kopior helt utan pjattning eller efterbelysning..När jag pratar om att det är svårt att kopiera så menar jag inklusive pjattning och e.b. och sånt.. DET är svårt.. Usch.. Hoppas bara jag har nån bild snart är värd det

Av mrkarisma
Skrivet av Nisse-Tuta:

Blev ju en fin bild, lite papper kan det ju vara värt

Tack Jo, papperet får gå åt helt enkelt.. Förresten, tänkte börja med att framkalla färgneg snart.. Kan man använda en akvarietermostat för vätskebadet eller finns det billigare/bättre alternativ?

Jag finns i Borås om nån undrar

Skickades från m.sweclockers.com

Av mrkarisma

Hej! Nu har jag kollat igenom hela tråden Trevligt med analogmänniskor som verkar ha kul med blask o film!

Började fota analogt när jag var typ 16 (33 nu :'() men har mest kört digitalt de senaste åren. Har dock flyttat till hus för några år sen så nu har jag ett mörkerrum i källaren

Har precis satt igång, men gud va svårt det är att kopiera! Hade glömt! Nästintill omöjligt att få till en hyffsad kopia ju! Ska man göra en enda utställningskopia går det ju för sjutton åt en hel kartong papper! OMFG!

Länkar till en bild här:
https://www.flickr.com/photos/hogbergphotography/18895373298/in/dateposted-public/
Avfotat negativ med D600 och macro, ett under att det blev skarpt ända ut i hörnen då jag inte hade någon proffsig setup direkt..