Inlägg

Inlägg som Scarabeo har skrivit i forumet
Av Scarabeo
Skrivet av Icetec:

Den objektiva skillnaden är att den subjektiva skillnaden är enorm. Om du är lika nöjd med en skjorta från Ica Maxi som en från Filippa K så är det ju självklart otroligt onödigt att betala 1000kr mer för något du inte märker av. Men om du försöker få någon att beskriva det rent objektivt så blir det ju rätt omöjligt. Är de lika långa? Ja. Täcker de samma procent av kroppen? Ja, i princip. Har de lika många ärmar? Ja. Finns det ett hål för halsen på båda? Japp. Finns det ett större hål för höfterna? Jajamän. Samma grej då rent objektivt.

Ja, du har en poäng. Det blir dock mycket svårare att övertyga mig när det inte finns objektiva siffror som det finns när det gäller grafikkort exempelvis. Ett grafikkort kanske kostar 50 % mer men presterar också kanske runt 50 % bättre och då är det väldigt lätt för mig att motivera prisskillnaden. Men ibland kan jag absolut betala mycket mer för en något bättre produkt som jag räknar med att jag kommer använda under en väldigt lång tid, kanske resten av livet i bästa fall.

Av Scarabeo
Skrivet av Icetec:

Det känns som om du fortfarande tror att hur bra ett tangentbord känns att använda mäts i hur snabbt man skriver på det. Det stämmer inte. Det är det som är poängen jag försöker göra.

Men mitt rekord på monkeytype på engelska på en minut är 131 och på 10fastfingers på svenska är typ 120-121. Jag har inga som helst problem att tro att du kan slå det, och du behöver inte sitta och försöka slå det i hopp om att jag ska bli ledsen heller (men kör på om du vill). Däremot vet jag att mitt tangentbord är mycket trevligare att använda än ditt är, för jag vet vad du skriver på medan du inte vet vad jag skriver på. Man behöver absolut inte ett tangentbord för 2500kr för att kunna använda en dator, men om man jämför ett tangentbord för 2500kr mot ett för 399kr så kommer man märka en stor skillnad. Om den är värd att betala för kan bara den som håller i plånboken avgöra.

Okej, du får gärna beskriva skillnaden på ett objektivt sätt. Själv köper jag exempelvis jeans för ca 200 kr och långärmade tröjor för ca 30-50 kr och jag tror att det blir svårt för majoriteten att övertyga mig att köpa dyrare kläder. Men jag är inte omöjlig att övertyga om man kommer med bra argument.

Av Scarabeo
Skrivet av Icetec:

Snyggt! Men 30 sekunder räknas väl inte, eller? En minut är standard.

EDIT: Det faktum att du langar en screenshot på en google drive-bild får mig dessutom att tro att du sparat den där som ett heligt körsbär. Men det är inget jag skulle påstå är fakta utan bara en känsla från min sida.

Spöar du det då eller? Jag skriver ju ändå på skräptangentbord. Blir ju pinsamt annars då du håller på att kritisera billiga tangentbord.

Av Scarabeo
Skrivet av Icetec:

Du är svinbra som skriver jättesnabbt på ett skittangentbord. Det ska du ha. Jag har sett 200+WPM på en laptop. Så varför håller du på och tramsar med ett mekaniskt tangentbord om en laptop är objektivt bättre än skiten du håller på med?

Vill du veta en annan hemlis? Jag köpte en Paw Patrol-klocka till min son som är fyra. Den är digital. Den är röd. Den har Marshal både på skärmen och på armbandet. Den håller tiden, rent objektivt, bättre än en Omega Speedmaster för 60k. Eller ja nu gjorde jag ju bort mig, för jag tänkte fråga vilken av klockorna du tror är värd mer pengar. Men det är alltså Omegan.

Jag tror att alla inblandade i både hobbyn och den här tråden skiter i hur snabbt du skriver på ett budgettangentbord. Grattis, verkligen. Men om man vill lägga pengar på ett bra tangentbord och är villig att lägga 2500kr för en bra upplevelse så finns det mycket att hämta som springer cirklar kring det det där skräpet som inte är beroende av hur snabbt man skriver.

För övrigt ser jag gärna lite bevis på 140 WPM med NOLL misstag (d.v.s. ingen backspace eller tappade ord) men jag förstår att det inte kommer hända.

Det får du gärna av mig. Trött på att folk dissar billiga produkter bara för att de är billiga. Det finns väldigt bra produkter som inte kostar särskilt mycket.

Av Scarabeo
Skrivet av Icetec:

Förutom kvaliteten, konstruktionen, brytarna och upplevelsen då. Men annars är det top notch.

För 2500kr ungefär så ska man nog kolla på Keychron om man inte vill pula lite själv. Och då tänker jag deras färdigbyggda. Det har ju även en del halv-custom där man själv får komplettera med brytare, keycaps och sånt där vilket kommer vara en miljard gånger bättre än nått du köper färdigt (SPECIELLT nått skräp för 399kr) men det kräver att man orkar sätta sig in i att peta ihop det själv.

Men jag kan känna att med en budget på 2500kr så borde man fundera på att köpa ett typ Keychron Q3 eller GMMK Pro eller liknande och bara stålsätta sig så pass att man pallar peta ner ett gäng brytare i ett hål som är omöjligt att misslyckas med om man inte gör det med flit. Det är svårt att i ord förklara kvalitetsskillnaden mellan det eller ett Logitech utan att använda svordomar.

Sitter själv galet mycket framför datorn och jag älskar mitt G80-3000N och MK730 som kostade runt 300-400 kr. Ligger på 140 WPM med noll misstag som bäst men spöa gärna det med ditt tangentbord då.

Av Scarabeo
Skrivet av Chaz pounder:

Blir ju när man väl sitter så bränner man av sina timmar 😂 så helt budgett vill man inte gå ner , man hoppar från spel till spel

Det finns ingenting som heter budget gällande det här tangentbordet.

Av Scarabeo
Skrivet av Chaz pounder:

Får titta på det vart ju ett riktigt schysst pris 😎

Om du inte spelar så mycket kanske blåa brytare funkar bra. Generellt sett är de bra för att skriva på men inte bäst för spel även om det är en smaksak också.

https://www.kjell.com/se/produkter/tv-spel-gaming/gaming-tang...

Av Scarabeo

Detta kanske? Har fått riktigt bra recensioner och har sjukt bra rabatt just nu.

https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/datortillbeh...

Av Scarabeo
Av Scarabeo
Av Scarabeo
Skrivet av Sn0bb3n:

Kör på 3440x1440, 34" LG34GN850.

Köp definitivt 6950 XT då.

Av Scarabeo

Det ser bra ut men jag skulle nog undvika det moderkortet. VRM-temperaturer på över 100 grader.

https://www.youtube.com/watch?v=DTFUa60ozKY

Av Scarabeo
Skrivet av Sn0bb3n:

Lånar tråden då jag går i samma tankar och har liknande system som ts, så frågan är hur snabb GPU jag kan skaffa innan nedan blir flaskhals...? Har idag ett Saphire pulse RX5700 XT

CPU: AMD Ryzen 7 3700X
MK: Asus strix b450-i gaming
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) Ryzen / 3600MHz / DDR4 / CL18
PSU: Corsair SF750 750W

Det beror på upplösning också. I 4K lär CPU:n inte flaska särskilt mycket alls men i 1080p lär du inte få ut allt av t.ex. ett 6950 XT. Tror dock fortfarande 6950 XT är det smartaste köpet då det bara skiljer en tusenlapp mellan 6800 XT och 6950 XT.

Av Scarabeo
Skrivet av Kurvan:

Tack! Ja strömförbrukningen bryr jag mig inte så mycket om så det blir kanonbra som det är. Jag väntade på release på förra kortet och det gick som det gick så nu köper jag hellre något jag vet finns.

6950xt och MSI MPG A850GF blir det jag går på så hoppas jag att det blir susen.

Tack återigen för all hjälp!

Köp denna PSU istället. Den är jämnbra skulle jag säga men har ATX 3.0-stöd vilket är trevligt för framtida grafikkort.

https://www.inet.se/produkt/6905572/msi-mpg-a850g-pcie5-850w

Alternativt lägger du till 300 kr för ett kvalitetsagg på 1000 W och ATX 3.0-stöd. Passiv drift upp till hela 400 W.

https://www.inet.se/produkt/6905763/phanteks-amp-1000w-v2-sva...

Av Scarabeo
Skrivet av Chibariku:

Gaming laptops är ett mörker att rådda runt i då det inte bara är att kolla specs utan även hur mycket strömförsörjning delarna får. Kör man både 1650 och 3050 på 40W skiljer det i runda slängar 25% https://youtu.be/lDWEKYA2zU0?t=676

Båda de länkade datorerna kör 40W som i det här testet, 3050 kan dock i vissa laptops ha 80W och är säkert där du sett 65% snabbare.

Jo, det är verkligen en djungel när det gäller grafikkort i laptops. Även vid 25 % prestandaökning ger den dyrare datorn bättre prestanda per krona dock då den är ca 14 % dyrare än den billigare datorn.

Av Scarabeo
Skrivet av norrby89:

Även lättare spel kan du nog tyvärr glömma i den prisklassen

https://www.mediamarkt.se/sv/product/_msi-gf63-thin-11uc-689n...

Är billigaste som finns just nu enligt prisjakt som någon form av spelande ens går att göra på. Sure du kan säkert komma undan med en dator med ett 1650 men blir ingen vidare upplevelse och du sparar in max en tusenlapp.

Det har du helt rätt i, 3050 verkar vara runt 65 % snabbare så väldigt stor skillnad för en tusenlapp.

Av Scarabeo

6 000 kr blir nog svårt. Hittade denna som dock bara har 8 GB RAM men den ska ha en ledig RAM-plats så man kan köpa till 8 GB RAM för ett par hundralappar.

https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-14...

Av Scarabeo
Av Scarabeo

Måste det vara GeForce? Du får ett 6700 XT med 12 GB VRAM för runt 4 000 kr idag.

https://www.amazon.se/dp/B08Y7ZYNDN/

Av Scarabeo

4080 ryms inom budgeten på 25 000 kr och presterar nästan 90 % bättre än 4060 Ti i 1440p. Det är väldigt mycket prestanda du tappar för att få ner ljudnivå och energiförbrukning.